Zopár dôvodov, prečo Apple pochoval 3,5 mm jack

Zrušením 3,5 mm jacku rozpútal Apple diskusiu. Jednej strane toto rozhodnutie neprekáža, druhá to považuje za nepochopiteľný a chybný krok. Aké boli vlastne dôvody?

Apple z času na čas naštval svojich zákazníkov, napríklad keď zrušil 30-pinový port, ktorý tu bol od prvého iPhonu, a priniesol nový lightning konektor. Malý a rýchly. Staré príslušenstvo sa s príchodom nového iPhone 5 stalo bez drahého adaptéra nepoužiteľné. Teraz sa rozhodol, že 3,5 mm audio jack patrí na smetisko a je čas ukázať, že budúcnosť je v bezdrôtových technológiách.

I keď nový iPhone 7 a 7 Plus nie sú prvými smartfónmi, ktorým 3,5 mm jack chýba, Apple opäť svojim rozhodnutím rozvíril hladinu a vzbudil vlnu nevôle. Prečo ho poslal do dôchodku? Nie kvôli tenkej konštrukcii, ako to urobili iné značky. Dôvody vysvetlili inžinieri Applu v interview na webovej stránke BuzzFeed.


Apple iPhone SE vs. iPhone 6S

Podľa Grega Joswiaka, Dana Riccia a Phila Schillera, ktorí sa rozhovoru zúčastnili, bolo dôvodov na vynechanie jacku pre slúchadlá viac. Novému a väčšiemu kamerovému systému prekážal ovládač displeja a jeho podsvietenia, ktorý býva umiestnený v hornej časti telefónu. Ani jeho presun do dolnej časti nebol tým správnym riešením, problémom boli dole umiestnené komponenty. A bol tam aj 3,5 mm jack.

Keď audio jack odstránili zistili, že sa vyriešili aj ďalšie veci: ľahšie sa inštaloval nový home button s haptickou odozvou, ostalo viac miesta na silnejšiu batériu pri zachovaní rozmerov zariadenia a odpadol problém s riešením vodeodolnosti 3,5 mm konektora. Podľa Applu je tento audio jack už pristarý, má vyše sto rokov a jeho posledná úprava v 60-tych rokoch mu len zmenšila veľkosť z pôvodných 6,35 mm na aktuálnych 3,5 mm. V rozhovore ho doslova nazvali dinosaurom a dierou vyplnenou vzduchom, ktorá len zaberá cenné miesto a mali by ho nahradiť modernejšie technológie.

A tak Apple prišiel s AirPods. Naozaj bezdrôtovými slúchadlami, ktoré slúžia nielen na prehrávanie hudby a telefonovanie, ale poklepaním po slúchadle aktivujete hlasovú asistentku Siri. Pre tých, ktorí chcú zatiaľ ostať verní klasike s 3,5 mm jackom, pribalí Apple k novým iPhonom aj redukciu.

Uvidíme, čo prinesie budúcnosť a ktorý výrobca bude ďalším, čo sa odváži na odstránenie 3,5 mm jacku z tela smartfónu.

Zdroj: BuzzFeed

Diskusia k článku:

09.09.2016 - 14:25

Osobne sluchadla pouzijem tak 3x do roka, k telefonu ich nepripajam vobec, hudbu pocuvam inak a telefonujem bud s telefonom pri uchu alebo v aute hf.. Cize pri spravach o vynechani tri a polky som nepohol ani brvou, ak ma jeho odstranenie priniest novemu ajfonu vyhody tak to vitam.. Chapem ale aj rozhorcenie "analogovej" skupiny, taketo zasadne zmeny so sebou nesu plac a skripanie zubov.. Predpokladam ze zopar vlajok v 2017 pride bez jacku, cinske mozno vsetky :)

Profile picture for user marek.ceman@gmail.com

Wayne09.09.2016 - 14:29 Trvalý odkaz

to ja počuvam cez spotify denne len cez telefon asi hodinu - hodinu a pol, hudby cez sluchadla. Ale nie som nejaky audiofil, dodavane sluchadla k ajfonu su pre mňa dostatočne. Nevyhoda je, že sa kabel može ľahšie zlomiť, a že ta redukcia je len jednostranna, a že nejde počuvať hudbu keď sa nabija. Kým to posledné ma až tak netrápi, tie predtým body už zvažujem... ale aj tak, 7 Plus ma veľmi láka a neviem či mu odolám... :O

jardo.suster@g…09.09.2016 - 14:58 Trvalý odkaz

K plusku prikupis nejake BT spunty a bude.. Zvazujem ho tiez, jeho fotak je jediny dovod preco by som bol ochotny denne bojovat s lopatou :)

Profile picture for user marek.ceman@gmail.com

Wayne09.09.2016 - 15:11 Trvalý odkaz

tak nejak to vidim aj ja :)

Celá diskusia 14 príspevkov