Xiaomi Mi Max - výkonný obor s dobrou výdržou

Recenzia 6,44'' Full HD dual SIM androidu so 16 Mpix fotoaparátom, MIUI 8, snímačom odtlačkov a dvojdňovou výdržou batérie.

Čínska spoločnosť Xiaomi ponúka široký výber produktov vrátane množstva smartfónov, napriek tomu v nej nezaspali na vavrínoch a neustále inovujú. Xiaomi Mi Max je najnovším prírastkom do produktovej línie, kde zaujal špecifické miesto. Veď smartfónov s uhlopriečkou nad 6 palcov je ako šafranu. Okrem veľkej uhlopriečky ponúka veľkú batériu sľubujúcu dvojdňovú výdrž, a to v tenkom kovovom tele, Snapdragon procesor a hybridný SIM slot.

ikona

Základné info: Xiaomi Mi MaxDual SIM tabletofón s veľkým 6,44'' Full HD displejom, šesťjadrovým procesorom, až 4 GB RAM, OS Android 6.0 s nadstavbou MIUI 8, 16 Mpix fotoaparátom, čítačkou odtlačkov a 4 850 mAh batériou.

Na smartfónoch a tabletoch môžete všetky obrázky v článku priblížiť pomocou dvoch prstov. Na počítači môžete obrázok klikom presunúť do popredia a šípkami na klávesnici preskočiť na ďalší.

V balení, ako je to u Xiaomi zvykom, nájdeme len to nevyhnutné: Mi Max, nabíjačka (5V / 2A), microUSB kábel, redukciu na európske zásuvky, spinku na otvorenie SIM zásuvky a návod v čínštine.

Dizajnový jazyk Mi Max sa nesie v duchu Redmi série. Rám a zadná strana sú kovové, na dotyk príjemné a pridávajú zariadeniu hodnotný dojem. Rám je na oboch stranách zbrúsený, vďaka čomu nereže v ruke. Zadná strana je mierne zaoblená, horná a dolná časť sú farebne oddelené a plastové. Ukrývajú sa v nich všetky dôležité antény.

V hornej plastovej časti sa nachádza aj fotoaparát, ktorému sekunduje dvojfarebný blesk. Na zadnej strane ešte nájdeme logo výrobcu a snímač odtlačkov prstov, ktorého umiestnenie chválim, je presne tam, kde by som ho očakával. Tlačidlo napájania a ovládač hlasitosti sú umiestnené vpravo a opäť chválim ich pozíciu. SIM zásuvka ukrýva hybridným slot na dve SIM karty – nano a micro alebo pamäťovú microSD kartu a microSIM kartu.

Hore nájdeme 3,5 mm konektor na slúchadlá, infračervený port na ovládanie domácej elektroniky a sekundárny mikrofón. MicroUSB konektoru na dolnej strane robí spoločnosť reproduktor napravo a mikrofón naľavo. Zamrzí absencia USB-C, budete si musieť opäť dávať pozor ako k telefónu pripájate kábel.

Displej chráni Gorilla Glass 3 s 2,5D úpravou po bokoch. Pod displejom sa nachádzajú navigačné tlačidlá, ktoré sú podsvietené nabielo. V hornej časti sa zľava nachádza senzor svetla a priblíženia, reproduktor, predný fotoaparát a viacfarebná notifikačná dióda. Napriek papierovo vysokej hmotnosti 203 gramov pôsobí Mi Max veľmi ľahkým dojmom, čomu pomáha aj menšia hrúbka iba 7,5 mm.

Testovaný kúsok je v striebornom farebnom prevedení, telefón sa vyrába ešte v zlatej a svetlo sivej. Všetky varianty majú prednú stenu bielu, a preto vždy uvidíte čierny rámik okolo displeja. Z konštrukcie a spracovania mám veľmi dobré dojmy, Xiaomi opäť potvrdilo, že aj za dostupnú cenu vie vyrobiť kvalitné zariadenia. Vzhľadom na celkové rozmery Mi Max upozorňujem, že toto rozhodne nie je telefón pre všetkých. Obrovský 6,44-palcový displej je jeden z najväčších aké v smartfónoch nájdete. Ja som si tiež musel chvíľu zvykať, no podarilo sa mi s Maxom zžiť tak, že ho už ovládam v jednej ruke.

Naozaj ide veľký tabletofón, veď 7'' zariadenia už voláme tablety. Pozeranie videí a čítanie na internete budete na takto veľkej obrazovke zbožňovať. Problém nastáva, keď je potrebné Max odložiť do vrecka nohavíc, pohodlné to naozaj nie je a sadnúť si s Maxom vo vrecku je nemožné. Keď už si zvyknete na takýto veľký displej, budú vám všetky "normálne" smartfóny pripadať ako hračky a vrátiť sa k 5'' alebo 5,5'' môže byť na nejakú chvíľu tiež problém.

Mi Max nie je určený pre každého, no zvyknúť sa na neho dá ľahko a potom si ho nebudete môcť vynachváliť, tak ako ja. Spať ale k displeju. Pri takto veľkej uhlopriečke by sa rozhodne zišlo QHD rozlíšenie, to tu žiaľ nenájdeme, predpokladám že dôvodom je len udržanie nízkej ceny. Maximálna hodnota jasu by mohla byť vyššia, no minimálna je dostatočne nízka, a čítanie v noci je tak oveľa pohodlnejšie. Nechýba ani špeciálny režim pre čítanie.

Mi Max sa teraz predáva už v štyroch výkonnostných variantoch a to:

- 2GB RAM + 16GB ROM + Snapdragon 650 (šesťjadrový)

- 3GB RAM + 32GB ROM + Snapdragon 650 (šesťjadrový)

- 3GB RAM + 64GB ROM + Snapdragon 652 (osemjadrový)

- 4GB RAM + 128GB ROM + Snapdragon 652 (osemjadrový)

Testoval som druhý najvyšší variant, na ktorý som dlhší čas čakal. Snapdragon 652 je najvýkonnejší čipset v strednej triede výrobcu, veľa smartfónov však nepoháňa. Výkon Mi Max hodnotím veľmi pozitívne, náročné hry zvládol bez problémov a v benchmarkoch len mierne zaostáva za high-end konkurenciou. Potešilo ma, že sa telefón neprehrieval.

Grafický čip Adreno 510 je podľa testov na úrovni Mali-T880 MP4, ktoré nájdeme v high-end procesoroch Kirin 950, 955 a MediaTek X25. V AnTuTu Mi Max dosiahol úctyhodné skóre 80985. Pri 64 GB verzií je pre používateľa dostupných 56,93 GB pamäte. Operačná pamäť RAM o veľkosti 3 GB zabezpečuje plynulý multitasking. Snímač odtlačkov prstov na zadnej strane funguje spoľahlivo a rýchlo. Odomknúť zariadenie môžete aj keď je displej vypnutý.

Mi Max obsahuje už spomenutý hybridný slot – nano + microSIM alebo microSD + microSIM. Pri použití dvoch SIM kariet je LTE dostupné na oboch kartách a aktívnu si viete zvoliť v nastaveniach bez reštartu. dualSIM je typu Standby, čo znamená, že počas hovoru na jednej SIM karte je druhá nedostupná.

Podpora LTE sietí je klasicky čínska – 1800, 2100 a 2600 MHz. Prekvapením nemôže byť absencia 800 Mhz siete. LTE som odskúšal v sieti 4ky v mestách Brezno a Bratislava. V prvom spomenutom na námestí som nameral 33 Mbps download a 14 Mbps upload s pingom 29 ms. V Bratislave na Račianskom mýte boli hodnoty nižšie a to download 25 Mbps, download 19 Mbps, ping 21 ms. Ďalej v telefóne nájdeme Bluetooth 4.2, Wi-Fi 802.11 ac a všetky dôležité lokalizačne služby ako GPS, GLONASS alebo Beidou. Rýchlosť Wi-Fi ac v 5 GHz pásme dosiahla iba 100 Mbps download a upload.

Veľkým prekvapením je prítomnosť FM rádia. Nepodporuje žiaľ RDS, no nachádza sa tu funkcia nahrávania, čo pokladám za veľmi zaujímavé. Infraport vám umožní ovládať vašu domácu elektroniku pomocou vopred nainštalovanej aplikácie Mi Remote. Reproduktor sa nachádza napravo od microUSB portu, jeho kvalitu hodnotím priemernou známkou. Pozitívom však je, že reproduktor nebudete prekrývať pri držaní telefónu v horizontálnej polohe.

Hlavný fotoaparát má rozlíšenie 16 megapixelov, podporuje HDR, nahrávanie v 4K rozlíšení a spomalené 120 fps videá v HD kvalite. S Mi Max som fotil na dovolenke v Tatrách, spravil som 1600 snímok, ktoré som následne analyzoval. Telefón mal problém s veľkým protisvetlom, buď bola obloha prepálená alebo fotený objekt tmavý. Riešením bolo fotiť v HDR, ktoré funguje naozaj výborne. Pri prechodoch svetlých a tmavých oblastí je vidieť na fotkách chromatickú aberáciu. Slabšie výsledky boli aj pri makro fotografiách.

Zosnímanie HDR fotky trvá síce pár sekúnd, pri ktorých sa vytvoria dve snímky, no výsledok naozaj stojí zato. Bohužiaľ HDR nevyužijete pri panorámach, čo môže značne sťažiť zosnímanie požadovanej panorámy pri protisvetle. Rovnakým problémom trpia aj videá, kde je však možné manuálne zaostrovať. Doladenie expozície je možné pri fotení predným aj zadným snímačom, žiaľ nie pri videu. Pri 16 megapixelovom snímači by som tiež očakával o niečo ostrejšie fotografie. Nočné fotografie by tiež mohli byť lepšie, obsahujú veľa šumu. V istých prípadoch môže byť HDR nápomocné, no potrebné je pri tom dbať na stabilizáciu obrazu.

Predný snímač má rozlíšenie 5 megapixelov a natáča v 720p. Svoju prácu si odvedie veľmi dobre. Prostredie fotoaparátu je totožné s tým v Xiaomi Mi 5 nakoľko sa jedná aj o rovnakú verziu nadstavby MIUI 7. Posunutím prsta sprava sa zobrazia filtre, naľavo režimy a nastavenia. Medzi oboma fotoaparátmi sa dá prepínať buď ikonkou alebo vertikálnym posunutím prsta. Celkovo hodnotím fotografickú výbavu Mi Max ako adekvátnu. Nedá sa očakávať, že bude telefón robiť rovnaké snímky ako zariadenia s trojnásobnou cenovkou, hlavne keď Mi Max je zameraný na inú oblasť. Ešte raz chválim výborne fungujúce HDR a prítomnosť 4K videa.

Mi Max mi bol doručený s nadstavbou MIUI vo verzií Global Stable 7.4.16.0. Na moje prekvapenie je v tejto verzií prítomná aj slovenčina, žiaľ nie všetko je preložené, a preto nájdete výrazy aj v angličtine. Pri používaní som sa nestretol so sekaním, mrznutím a padaním aplikácií, nadstavba je rýchla a spoľahlivá. Nenašiel som žiadne rozdiely oproti systému v Xiaomi Mi 5, všetko je navlas rovnaké. Na čínskom trhu bol Mi Max predstavený s novou verziou MIUI 8, na ktorú sa pozrieme neskôr v samostatnom článku.

Nadstavba MIUI ponúka množstvo funkcií a možností prispôsobenia. Nastaviť si môžete množstvo tém, rýchle nastavenia v notifikačnej lište, funkcie ovládacích tlačidiel alebo kontrast a podanie farieb displeja.

Výdrž je rozhodne jedným z veľkých plusov Mi Max. Veľká 4850 mAh batéria dokáže telefón poháňať dva dni aktívneho používania. Displej zapnutý viac ako osem hodín zvládne batéria bez problémov a dosiahnuť 10 hodín je tiež možné. Všetko záleží len od štýlu používania. Samozrejme je možné Max vybiť už o piatej hodine poobede, ako sa mi to raz stalo – od siedmej do desiatej hodiny 3G dáta + Wi-Fi hotspot, potom cca 2 hod navigácie a displej na maximálnom jase, nasleduje fotenie a natáčanie videí až do šestnástej hodiny.

Pri takto extrémnej záťaži bol displej zapnutý "iba" šesť hodín, no toto je naozaj extrémny scenár. Len veľmi málo telefónov by dokázalo Mi Max konkurovať výdržou batérie, jedným takým je Huawei Mate 8. Takže výdrž rozhodne chválim a netreba zabúdať na to, že Max je len 7,5 mm tenký, podobne ako iPhone 5. Veľká batéria žiaľ prináša daň dlhého nabíjania. Pribalená nabíjačka má výstup 5V / 2A. Dobu nabitia som pre vás odmeral a tu sú hodnoty:

5 min = 3%

10 min = 6%

15 min = 10%

30 min = 19%

60 min = 40%

120 min = 81%

150 min = 94%

180 min = 100%

Mi Max sa teda nabíja presne tri hodiny, čo rozhodne nie je málo. Odporúčam preto telefón nabiť v noci a ráno sa zobudíte s energiou na dva dni.

Výhody:

+ veľký displej a silná batéria v tenkom tele

+ kvalitné spracovanie

+ vysoký výkon

+ 2-dňová výdrž

+ nadstavba MIUI

+ infraport

+ cena

Nevýhody:

- chýba 800 MHz pásmo LTE

- dlhé nabíjanie

- starší microUSB konektor

- veľké rozmery a vysoká hmotnosť

- hybridný dual SIM slot (použitím microSD karty prídete o dual SIM)

Orientačná cena: 300 €

Záver

Xiaomi Mi Max je obor, ktorého nosiť vo vrecku nebude príjemné, ale odvďačí sa vám veľkým displejom, excelentnou výdržou, slušným fotoaparátom a vysokým výkonom. To všetko za veľmi priaznivú cenovku približne 300€. Kde si ho môžete zakúpiť? Odporúčam e-shop www.ibuygou.com. Dva týždne s Maxom som si prekvapivo užil, na prvý pohľad veľké rozmery nie sú až takou veľkou prekážkou ako by sa mohlo zdať.

Videorecenzia:

Skúšobné fotografie z mobilu:

Všetky skúšobné snímky a videá nájdete v článku Takto fotí Xiaomi Mi Max + videá z mobilu.

Diskusia k článku:

Me_Gusta 24.08.2016 - 22:11

Výborná recenzia a výborný telefón, ale stále mi príde ako lepšia voľba Xiaomi Redmi PRO za rovnakú cenu :)

Daor3224.08.2016 - 23:58 Trvalý odkaz

Bez LTE na Slovensku bohuzial nepouzitelny... skoda inak zaujimavy telefon

Profile picture for user mar.bartian@gmail.com

oxy25.08.2016 - 00:09 Trvalý odkaz

Zaujimave ze moj redmi 3s ma len cestinu.

Radoslav Ziak02.03.2017 - 10:14 Trvalý odkaz

Ahoj, tak ako je to s NFC pri Xiaomi mi Max? Ma ho? Ci nie? Udaje sa rôznia. Vdaka.

Celá diskusia 6 príspevkov