Honor 7 Lite - za málo peňazí rovno celá diskotéka

Recenzia 5,2'' dual SIM androidu s 13 Mpix fotoaparátom, 2 GB RAM a 3 000 mAh batériou. Prináša kovové telo a čítačku na chrbte.

Približne po roku od predstavenia Honoru 7 uviedol Huawei jeho lacnejší variant s označením 7 Lite. Aj mladší súrodenec sa na papieri môže hrdiť kovovým telom, no rám s tlačidlami hlasitosti a vypínačom je už iba plastový. Trošku čudné je výrazné skosenie hrán na chrbte smerom k 3,5 mm audio jacku a nabíjacemu microUSB konektoru. Honor 7 Lite však pôsobí stále dobre.

Na prvý pohľad mu nechýba nič podstatné, je tu 5,2'' displej s Full HD rozlíšením (vďaka výmene za IPS panel dokonca s lepšími farbami a kontrastom) i čítačka odtlačkov prstov. Platí, že ju v moderných smartfónoch vyššej triedy už považujeme za samozrejmosť a takisto platí, že sa nám viac páči pod displejom, prípadne integrovaná vo vypínači.

ikona

Základné info: Honor 7 Lite (NEM-L21)Dual SIM android s hliníkovou konštrukciou, 5,2'' Full HD displejom, osemjadrovým procesorom, novou nadstavbou EMUI 4.1, čítačkou odtlačkov, 13 Mpix fotoaparátom a 3 000 mAh batériou.

Po kliknutí na obrázok sa zväčší do popredia. Šípkami na klávesnici potom môžete ľahko preskočiť na ďalší.

Na chrbte to funguje tiež, v prípade Honoru 7 Lite je výborne obslúžiteľná bruškom ukazováka. Priradenie ďalších štyroch odtlačkov zrejme nevyužijete, kedže ergonomicky ich používanie nedáva príliš zmysel. Kým iPhone alebo Samsungy vďaka senzoru pod displejom odomknem aj bez zdvihnutia smartfónov zo stola, Honor musím vziať do dlane a odblokovať zozadu.

Jeho čítačka skúša získať body späť podporou niekoľkých gest: prirodzený pohyb zhora dolu pošle nadol aj systémovú lištu s notifikáciami, priloženie prsta v aplikácii fotoaparátu zachytí selfie alebo zodvihne prichádzajúci hovor a listovať takto môžete aj medzi fotografiami. Posledný úkon je však niekoľkonásobne prirodzenejší… oldschool pohybom prsta po displeji. To isté platí aj pre zastavenie budíka.

Čarovať sa dá i s trojicou systémových tlačidiel na displeji. Poradie jednotlivých ikon možno meniť a môže pribudnúť štvrté, sťahujúce hornú lištu. Rýchly pohyb palca do strany aktivuje režim malej obrazovky pre pohodlnejšie ovládanie jednou rukou.

Notifikácie v časti upozornení sú prehľadné, s efektom časovej osy vľavo. Grafická nadstavba EMUI sa snaží maximalizovať profilové fotografie vašich kontaktov, či už vedľa notifikácie o správe z Messengera, zmeškanom hovore alebo check-ine zo Swarmu.

V druhej časti rýchlych skratiek nechýba tradičná aktivácia Wi-Fi, letového režimu či dátového hotspotu. Huawei tiež pridal tlačidlo pre nahrávanie všetkého diania na displeji spolu so zvukom z mikrofónu. To sa hodí, pokiaľ potrebujete niečo názorne ukázať osobe na diaľku. Obraz síce bude vo Full HD rozlíšení, ale na výšku s čiernymi okrajmi po bokoch.

EMUI prostredie Androidu 6.0 výrazne upravuje, čo nemusí sadnúť každému. Špecifikom je najmä absencia menu aplikácií, všetky ikony teda končia priamo na niektorej zo základných obrazoviek. Používateľ naštastie môže do priečinkov pridať aj viacero aplikácií naraz.

Rovnako môže zhustiť mriežku ikon na domácej obrazovke, a to až na 4x5 z pôvodných 4x4. Pre starších ľudí zas bude pripravený jednoduchý štýl homescreenu so sedmičkou obrovských dlaždíc spúšťajúcich základné funkcie ako telefonovanie, SMS či fotoaparát a galériu.

Pokiaľ ste nejaký Huawei alebo Honor už vlastnili, budete naopak ako doma. Potešia rýchle skratky ku kalkulačke, diktafónu, fotoaparátu či svietidlu v dolnom menu, odpozerané od iOS. Do smartfónu netreba inštalovať prehliadač súborov, kompas ani počítadlá dennej aktivity.

Vďaka aplikácií Zdravie budú počet krokov a prejdená vzdialenosť vždy zobrazené medzi notifikáciami, prípadne priamo na uzamykacej obrazovke. Rozoznáva tri základné druhy pohybu: beh, chôdzu a bicyklovanie.

Honor 7 Lite prichádza aj s vlastnou klávesnicou, prostredím pre textové správy a dialerom kontaktov.

Ten je rozdelený na tri stĺpce s obľúbenými kontaktmi, celým zoznamom a kartou posledných hovorov. Pri zmeškaných hovoroch systém zobrazuje aj údaj o tom, ako dlho telefón vyzváňal, než to osoba na druhom konci vzdala.

Zelené tlačidlo sa môže rozdeliť na dve, to pri použití dvoch SIM kariet naraz. Rýchle LTE siete však podporuje iba jeden z nich, sekundárny si bude musieť vystačiť s 2G dátami a navyše vytlačí microSD kartu preč z telefónu. Slot je totiž iba hybridný, používať obe SIM i pamäťovku bohužiaľ nemožno. Zastihnuteľné však môžu byť obe aj počas práve prebiehajúceho hovoru.

Honor 7 Lite samotný ponúkne v 16 GB verzii necelých 10 GB priestoru pre používateľské dáta a fotografie. Tie dopĺňajú 2 GB operačnej pamäte v spojení s dostatočne svižným procesorom Kirin 650 z vlastnej stajne. Nemôžem si sťažovať na pomalšie reakcie ani prílišné zahrievanie.

Smartfón nezaváha dokonca ani pri prehrávaní Full HD videa v minimalizovanom plávajúcom okne. Prehrávanie tak môže prebiehať ďalej na popredí iných aplikácií, hoci aj webového prehliadača vykresľujúceho ďalší zložitý obsah. Starší Honor 7 má procesor taktovaný na vyššiu frekvenciu a gigabajt RAM navyše.

Zvíťazil by aj pri priamom súboji fotoaparátov. Lite však so svojimi 13-megapixelmi a objektovom s vysokou svetelnosťou f/2.0 príliš nezaostáva. Snímky budú dostatočne ostré a kontrastné, najmä ak si pomôžete HDR režimom.

Aplikácia fotoaparátu okrem neho ponúka aj režim panorámy, časozberného videa alebo špeciálnych režimov pre fotenie jedla a tvárí s automatickým (až príliš agresívnym vylepšovaním pleti). Oveľa zaujímavejšia je položka Profesionálna fotografia, ktorá sprístupní prstenec s manuálnymi nastaveniami pre ISO, vyváženie bielej, korekciu expozície a dokonca aj čas uzávierky alebo virtuálne koliesko "manuálneho" zaostrovania.

Video môže mať maximálne Full HD rozlíšenie s 30 fps a zábery z prednej kamery 8 megapixelov.

Honor sa stále drží aj výdobytku v podobe FM rádia aktívneho po pripojení slúchadiel, no v prípade 7 Lite zabudnite na RDS či dokonca funkciu Radio Text. Systém však slúchadlá rozpozná a v karte odkazov ponúkne aj štyri odporúčané aplikácie, ktoré s nimi používate najčastejšie.

Funkcia Wi-Fi+ môže pomôcť pri kolísaní a nekvalitnom signále z domáceho Wi-Fi routera. Jej podstata však spočíva v prepínaní na mobilné dáta na pozadí, a tak s obmedzeným balíčkom alebo pri pobyte v zahraničí radšej dvakrát skontrolujte jej nastavenia.

Majitelia Honoru 7 Lite sa môžu spoľahnúť na pomerne agresívny manažment bežiacich aplikácií, ktorý síce často a otravne upozorňuje na aplikácie s vyššou okamžitou spotrebou energie, ale výsledkom je viac než slušná výdrž na úrovni jeden a pol až dvoch dní. Batéria s 3 000 mAh kapacitou by si však už zaslúžia podporu rýchleho nabíjania, alebo aspoň 2 A adaptér.

Výhody:

+ veľký Full HD displej

+ čítačka odtlačkov s gestami (aj keď na chrbte)

+ slušný fotoaparát a manuálny režim

+ integrované počítanie krokov

+ nadstavba EMUI s funkciami navyše

Nevýhody:

- druhá SIM len bez microSD karty

- chýba USB OTG

- FM rádio bez RDS

- pomalé nabíjanie

- vystupujúci objektív fotoaparátu

Orientačná cena: 219 €

Záver

Honor 7 Lite je nepochybne zaujímavé zariadenie s lákavou cenovkou. Ponúkne kvalitný Full HD displej, veľmi slušný fotoaparát a bonus v podobe čítačky odtlačkov prstov s funkciami navyše. Ani hardvér, ani grafická nadstavba EMUI ale neponúkne nič, čo by sme nenašli v ponuke konkurenčných smartfónov. V tomto prípade dokonca aj z vlastnej stajne.

Spoľahlivý a lacný mobil, ktorých je na trhu niekoľko. Zaváži zrejme podpora dvoch SIM kariet a predchádzajúce skúsenosti zákazníkov s touto značkou.

Videorecenzia:

Všetky skúšobné snímky a videá nájdete v článku Takto fotí Honor 7 Lite (NEM-L21) + videá z mobilu.

Diskusia k článku:

Kvetko 24.09.2016 - 15:00

Dobry den, mam problem s odstranenim zamku obrazovky, nejde to. V nastaveniach je taka moznost ale zvolit sa neda. Cize ak som si raz nastavil zamok (pin, heslo, vzor) tak ho neviem zrusit, iba zmenit. Nevie niekto ako sa to da? Dakujem

Peter28.09.2016 - 18:23 Trvalý odkaz

Zamok sa neda odstranit ak to zakaze spravca telefonu, napriklad firemny exchange ucet.

Paťka12306.07.2017 - 17:13 Trvalý odkaz

Chcela by som sa spýtať či honor 7lite má automatické rozsvietenie po dvojitom poklepaní?

Pavol Pavučko06.07.2017 - 22:28 Trvalý odkaz

normálny Honor 7 má

Celá diskusia 5 príspevkov