HTC Wildfire

RECENZIA smartfónuDotykový smartfón s OS Android 2.1, 5 Mpix fotoaparátom s AF, Wi-Fi, HSDPA, GPS a reálnym LED svietidlom.

Základné parametre:

konštrukcia: klasická s dotykovým displejom,

OS: Android 2.1 + HTC Sense,

procesor: Qualcomm MSM7225 528 MHz,

frekvencie: GSM 850 / 900 / 1800 / 1900 MHz + UMTS + HSDPA,

rozmery: 107 x 60 x 12 mm,

hmotnosť: 118 gramov (zistená: 117 g),

displej: aktívny, dotykový (kapacitný), TFT 65 536 farieb, 240 x 320 b., 49 x 65 mm, uhlopriečka 3,2'' (81 mm), multitouch, aktívny pohotovostný režim,

fotoaparát: 5 Mpix, LED blesk, autofókus, záznam videí (352 x 288 b.),

pamäť: 384 MB RAM + 512 MB ROM + microSDHC (do 32 GB),

správy: SMS, MMS, e-mail,

globálny prenos dát: GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA (do 7,2 Mbps),

lokálny prenos dát: Bluetooth 2.1 + EDR, kábel (microUSB), mass storage, Wi-Fi,

hudba: MP3/AAC prehrávač, 3,5 mm jack, FM rádio (s RDS), A2DP,

ostatné 1: Java, minimalizácia aplikácií, multitasking, internetový prehliadač, videohovor,

ostatné 2: GPS, akcelerometer, prehliadač dokumentov, svietidlo,

batéria: Li-Ion, 1 300 mAh,

výdrž: do 8 h hovoru / 480 h pohotovosti,

SAR: 0,754 W/kg (norma 2 W/kg)

Neobsahuje/nepodporuje:

xenónový blesk, aktívny kryt objektívu, HSUPA,

Softvérová verzia testovaného telefónu:

finálna

Obsah balenia:

telefón, nabíjačka, USB kábel, stereo slúchadlá, dokumenty.

Spoločnosť HTC nedávno predstavila model Wildfire - zmenšenú a odľahčenú verziu vlajkovej lode Desire. Jednoducho, komu sa páči Desire, no nemá dostatok financií, pre toho taiwanský výrobca pripravil práve túto novinku. Wildfire sa taktiež vďaka našim operátorom dostáva do predaja a stáva sa z neho výborný adept na zoznámenie sa s Androidom.

Prečítajte si: HTC Desire

Aký je rozdiel medzi HTC Wildfire a Desire?

- štvorica dotykových tlačidiel nahradila klasické mechanické,

- plastové kryty,

- procesor (Wildfire 528 MHz, Desire 1 GHz),

- 12 milimetrov výšky,

- 20 gramov hmotnosti,

- displej (Wildfire: TFT, 240 x 320 b., uhlopriečka 81 mm, 65 536 farieb, Desire: AMOLED, 480 x 800 b., uhlopriečka 94 mm, 16 777 216 farieb),

- video (Wildfire: 352 x 288 b., Desire: 800 x 480 b.),

- veľkosť RAM (Wildfire - 384 MB, Desire - 576 MB),

- absencia HSUPA (Wildfire),

- batéria (Wildfire: 1 300 mAh, Desire: 1 400 mAh),

sa nesie v štýle HTC Desire, no pri dôkladnejšom prezretí zbadáte hneď niekoľko podstatných rozdielov. Ako prvé mi do očí udreli pod displejom. Škoda, pretože tie budem vždy považovať za nevýhodu. Pri prvom uchopení som si taktiež všimol podstatne menších rozmerov, Wildfire je až o 12 milimetrov kratší. S tým súvisí aj menší displej. Prekvapila ma pomerne vyššia hmotnosť, nečakal som, že 118 gramov bude tak cítiť. Wildfire má kryty, narozdiel od Desire, vyrobené iba z plastov, konštrukcia je však kvalitná, nemám voči nej žiadne výhrady. Celkovo je dizajn Wildfire vydarený, páčilo sa mi farebné prevedenie, ktoré z telefónu robí zdanlivo drahý mobil.

Prednú stranu tvorí dotykový displej s uhlopriečkou 3,2 palca, pod ktorým sa nachádza spomínaná štvorica dotykových tlačidiel. Na pohyb medzi položkami slúži nenápadné kruhové optické tlačidlo, ktorým je možné pomocou stlačenia voľby aj potvrdzovať. Pravá strana telefónu ostala opäť holá, neobsahuje teda žiadne ovládacie prvky. Škoda, hodila by sa spúšť fotoaparátu. Nedajte sa oklamať medeným obdĺžnikom na zadnom kryte, celú zadnú stranu telefónu totiž tvorí odnímateľný kryt, ktorý zasahuje až do spodnej časti prednej strany. Všetky podstatné prvky sa nachádzajú v jeho hornej časti. Nájdete tu mriežku reproduktoru i objektív päťmegapixelového fotoaparátu s LED bleskom. Ľavá strana obsahuje microUSB konektor a dvojtlačidlo ovládania hlasitosti. Vypínacie tlačidlo spolu s 3,5 mm jackom je umiestnený v hornej stene.

"Hardvérové tlačidlá pod displejom boli v prípade Wildfireu vymenené za dotykové."

Hlavným ovládacím prvkom je dotykový kapacitný

a dotykové tlačidlá umiestnené tesne pod ním. Dotykom domčeka sa vždy dostanete domov, ďalším dotykom sa zobrazí sedem domácich obrazoviek, na ktorých môžete mať umiestnené ľubovoľné widgety, skratky. Podržaním domčeka zobrazíte naposledy spustené aplikácie. Pozor, nejedná sa o aktuálne spustené aplikácie na pozadí, len chronologické zoradenie tých posledných. Správcu spustených aplikácií najdete v menu: "nastavenia -> aplikácie -> spustené"...ale odporúčam radšej doinštalovať Task Manager. Tlačidlo MENU slúži všade na vyvolanie možností. Šípkou sa vrátite o krok späť. Posledným, tlačidlom je Lupa, ktorá slúži na vyhľadávanie. Keď máte otvorený kalendár a stlačíte Lupu, spustí sa vyhľadávanie v kalendári, v iných funkciách však lupou spustíte všeobecný Quick Search Box, teda kompletné vyhľadávanie kontaktov, udalostí, súborov, ale aj údajov v Googli.

Vrátim sa k displeju. Jeho rozmery ho robia pohodlným na ovládanie, no sklamaním je použité rozlíšenie. Slabých 240 x 320 bodov na 3,2 palcoch je naozaj zlá voľba. Uvítal by som aspoň HVGA, na ktorom by údaje vyzerali oveľa menej kostrbato. Jedinou výhodou slabého rozlíšenia je nižšia náročnosť na procesor a tým aj energiu. Ovládanie telefónu je pohodlné, reakcie dobré. Na svoje pomery ide o pomerne rýchly telefón. Písanie na virtuálnej klávesnici je vďaka dostatočnej šírke displeja pohodlné. Napriek tomu som telefón pri písaní správ či mailov radšej otáčal na ležato.

"Sklamaním je použité rozlíšenie displeja."

Na Androidoch odporúčame doinštalovať aj inú virtuálnu klávesnicu z Marketu, napríklad Smart Keyboard. Možno vám bude vyhovovať viac než tá od HTC. Zmenu klávesníc uskutočníte podržaním prsta na nejakom poli zadávania textu - v ponuke kopírovanie, vystrihnutie textu sa dole nachádza aj spôsob zadávania, kde nájdete vami doinštalované klávesnice.

Domácu obrazovku tvorí prostredie HTC Sense. Jeho možnosti sa už nejaký ten čas nezmenili. Opäť si môžete, na celkovo až sedem domácich obrazoviek, umiestniť widgety, skratky, zástupcov... Na výber máte zo šiestich predpripravených tém, tzv. Scén (možností rozloženia prvkov na domácej obrazovke), s možnosťou editovania vlastnej. Naprogramovať si tak môžete domácu obrazovku, ktorá bude obsahovať pracovné či zábavné funkcie alebo prepojenie so sociálnymi sieťami na ploche. Táto funkcia je praktická a návyková. Telefón obsahuje aj spodnú a hornú funkčnú lištu. Horná zobrazuje okrem informačných ikon a notifikácií aj spustené doinštalované aplikácie. Spodná obsahuje rýchly prístup k vytáčaniu, editovaniu pracovnej plochy či prístupu do menu. To je tvorené maticou ikon v rozložení 4 x 3.

je usporiadané abecedne, jeho poradie nemôžete meniť. Vlastné priečinky v menu nie je možné vytvárať, pričom na ploche domácej obrazovky to možné je. Vami nainštalované programy sa zaradia abecedne do ponuky menu.

"Menu je usporiadané abecedne, jeho poradie nemôžete meniť."

V prípade

mi chýbalo hardvérové tlačidlo spúšte. Po spustení začne automaticky zaostrovať na objekt v strede, dotykom po obrazovke môžete meniť miesto zaostrenia. Funkcia slúži podobne ako v iPhone 3GS či HTC Desire. Fotoaparát HTC Wildfire dopĺňa aj LED dióda na tmavé snímky. Páčili sa mi široké možnosti prispôsobenia si fotografie. Meniť môžete jas, kontrast, ostrosť, sýtosť, farebný efekt, vyváženie bielej, ISO či veľkosť a kvalitu. Nechýba ani možnosť aktivovať geotagging či naopak, deaktivovať automatické zaostrovanie. Záznam videa je vhodný na prezeranie v mobile. Svojou kvalitou príliš neoslní. Maximálne rozlíšenie videa, ktoré Wildfire zvládne je 352 x 288 bodov. Pre využitie plnej veľkosti displeja odporúčam aktivovať radšej 320 x 240 bodov. Nastavenia sú rovnaké ako pri fotoaparáte. K HTC Wildfire odporúčam zaobstarať si pamäťovú kartu, nakoľko bez jej prítomnosti nie je možné ukladať fotografie, ani videá. V základnom balení microSD kartu nenájdete.

Na prezeranie snímok slúži Galéria. Tá je prepojená okrem internej pamäte aj s Facebookom a Flickrom. Listovanie medzi jednotlivými obrázkami je plynulé, využiť môžete aj multitouch približovanie a odďaľovanie snímok.

UKÁŽKA VIDEA (súbor 2 MB, MPEG4; obraz: 352 x 288 b., 15 fps, 687 kbps; zvuk: AAC, 32 kbps; celkovo: 5 MB / min.)

TIP: Jednoduchý a bezplatný prehrávač všetkých možných formátov: VLC Player.

TIP: Ideálny konvertor takmer všetkých video formátov: SUPER.

Hudobný prehrávač je spracovaný naozaj dobre. Už tradične nechýba triedenie hudby podľa rôznych faktorov. Chýbal mi iba ekvalizér, zvuk totiž nie je taký, aký by som si predstavoval. Dodávané slúchadlá tiež nie sú extra kvality. Mnohí z vás aj tak vlastnia vlastné, kvalitnejšie. Pri počúvaní hudby som narazil na istý problém - telefón mi nechcel prehrať skladby vo VBR, teda v nie konštantnom dátovom toku. Constant bitrate nerobil žiadne problémy. Prekvapili ma funkčné tlačidlá regulácie hlasitosti pri vypnutom displeji. Pri jeho rozsvietení sa nad posuvníkom pre odblokovanie objavia tri ovládacie tlačidlá prehrávača. Hudobné funkcie dopĺňa aj

s RDS, ktorým sa však nemôžete nechať zobudiť.

"Telefón nedokázal prehrať skladby vo VBR."

GPS modul môžete využiť so zabudovanými Google Maps. Nič vám však nebráni nainštalovať si kvalitnú offline navigáciu ako Navigon či slovenský Sygic. Problémom bude dostať ich do telefónu oficiálnou cestou, nakoľko užívateľ slovenského Marketu platené aplikácie nevidí. Okrem navigovania môžete GPS využiť aj pri fotoaparáte na značkovanie polohy do EXIFu fotografie.

Používateľovi Google služieb bude nahratie kontaktov do telefónu otázkou pár sekúnd. Dokonca by som povedal, že sa mi podarilo kontaky Google dostať do telefónu rýchlejšie než tie zo SIM karty. Stačí nájsť Wi-Fi hotspot alebo mať predplatený dátový balík a prihlásiť sa do akejkoľvek Google aplikácie (Gmail, Market...). Prenos kontaktov prebehol automaticky. Chválim aj prítomné inteligentné vytáčanie. Stačí odblokovať displej, stlačiť virtuálne tlačidlo Telefón (alebo Lupa) a zadať 6-2-6-2 - telefón následne vyhľadá mamu. Kontakty v aplikácií Ľudia môžu byť prepojené aj s Facebookom či Flickrom. Profily sú prítomné iba tri - tichý, vibračný a v lietadle. Dostanete sa k nim podržaním vypínacieho tlačidla. Časovanie profilov umožníte nainštalovanie aplikácie Timed Profiles z Marketu. Užitočná je aj skratka k deaktivovaniu mobilných dátových služieb. To sa hodí najmä v zahraničí či po prekročení predplatených megabajtov.

"Chválim prítomné inteligentné vytáčanie."

TIP: Pre bezplatnú online synchronizáciu kontaktov (aj pre Symbian, Windows Mobile) odporúčame Google Sync. Stačí navštíviť m.google.com/sync, resp. vo Windows Mobile zariadení nastaviť synchronizáciu podľa tejto stránky a Symbian zariadení nastaviť synchronizáciu v mobile podľa tejto stránky. Pozor, ako užívateľa vypĺňajte xxx@gmail.com a nie googlemail.com! Prenos kontaktov z jedného zariadenia do druhého (aj s iným OS) uskutočníte ľahko práve podľa tohto návodu vďaka Google Sync.

SMS a MMS správy používajú jednotný editor. Prijaté správy sú zobrazované v konverzáciách. Možnosti editora sú štandardné, po vložení súboru či predmetu sa textová správa automaticky zmení na multimediálnu. Nechýbajú doručenky či možnosť spravovať správy na SIM karte. HTC Wildfire ponúka aj možnosť automaticky mazať staré správy po dosiahnutí vami nastaveného limitu (napríklad 200 SMS správ).

E-mailový klient ma svojimi možnosťami skutočne prekvapil. Okrem výborného prepojenia s domácou obrazovkou formou widgetov ma potešilo aj prepracované časovanie sťahovania e-mailov. V nastaveniach si môžete zvoliť v ktoré dni a ako často sa budú správy sťahovať. To nie je ničím neobvyklé, no v HTC Wildfire si dokážete prispôsobiť aj sťahovanie správ v špičke a mimo špičky zvlášť. V čase špičky - napríklad v pondelok až piatok od ôsmej do ôsmej - si nastavím automatické sťahovanie správ každých päť minút a mimo špičky - cez víkend a večer, keď mi správy chodia iba málokedy - si nastavím sťahovanie každú hodinu kvôli šetreniu batérie. Naozaj skvelé! Túto funkciu by som ocenil aj vo svojom iPhone, v ktorom je každé percento batérie navyše dobré. Ako som už prezradil vyššie, správy si môžete nechať sťahovať už každých päť minút. E-mailový klient podporuje protokol IMAP4 aj POP3. Nastavenia umožňujú meniť veľkosť písma. S prílohami si telefón taktiež poradí, otvorí ich v aplikácií QuickOffice.

"Prekvapilo ma prepracované časovanie sťahovania e-mailov."

Internetový

sa nezmenil. Ponúka všetko čo môže náročnejší používateľ od telefónu chcieť. Pri prehliadaní tak môžete využiť prácu s viacerými oknami naraz či multitouch zoomovanie. Na prenos dát poslúži technológia 3G aj s nadstavbou HSDPA. Rýchy upload v podobe HSUPA sa nekoná. Mnohých však istotne poteší prítomnosť Wi-Fi. O lokálne spojenia sa postará Bluetooth a microUSB konektor, prostredníctvom ktorého telefón aj nabíjate. Pri GPRS / EDGE pokrytí určite oceníte aj Operu Mini 5.

TIP: Prečítajte si články 3G (UMTS) a HSDPA.

je na vysokej úrovni. Používatelia Google služieb sú opäť vo výhode, aplikácia sa totiž automaticky synchronizuje s online kalendárom. Medzi vlastnými záznamami nájdete aj slovenské sviatky či narodeniny vašich priateľov (po aktivovaní Facebook konta). Voči samotnému kalendáru mám len jedinú výhradu - absenciu lišty, ktorá zobrazuje aktívne udalosti pod označeným dňom. Budíkov je viacero a môžu byť opakované. Nevýhodou Androidov oproti Symbianu je, že vás po vybití/vypnutí nezobudia.

Ostatné funkcie:

Footprints - špeciálna aplikácia pre zaznamenávanie obľúbených miest,

Kalkulačka - chýbajú jej pamäťové funkcie,

Market - obchod na sťahovanie aplikácií,

Peep - Twitter klient,

Počasie - aplikácia na sledovanie počasia,

PDF Viewer - prehliadač PDF súborov,

QuickOffice - prehliadač office dokumentov,

Svetlo - aktivuje LED blesk v troch stupňoch,

Talk - aplikácia umožňujúca využívať službu Google Talk.

Tipy na užitočné a bezplatné Java aplikácie (pre takmer každý mobil):

Univerzálnou Java aplikáciou pre pripojenie ku ICQ je Jimm. Funguje na takmer všetkých dnešných telefónoch.

Každému odporúčame vyskúšať aj unikátnu schránku v spolupráci s aplikáciou Gmail. Ponúka viac než len prezeranie a písanie e-mailov (napríklad prezeranie dokumentov!), to však už nájdete v jej recenzii.

Určite vyskúšajte bezplatný Java prehliadač Opera Mini 4 zo stránky http://mini.opera.com.

Chýba vám aktívny pohotovostný režim v Sony Ericssone? Kalendár (najbližšie udalosti) ako lacná Java aplikácia MobyToday na pozadí pohotovostnej obrazovky tento problém vyrieši.

Množstvo zaujímavých bezplatných Java aplikácií nájdete priamo z mobilu na WAP stránke wap.getjar.com.

Na výdrži batérie sa podpísalo aj nízke rozlíšenie displeja Wildfireu. Na jedno nabitie mi pri bežnom používaní (dátová karta, kontrola mailov, zopár hovorov, 1-2 SMS denne) vydržal celé dva dni.

Výhody:

- FM rádio s RDS,

- kvalitná konštrukcia,

- široké možnosti prispôsobenia sťahovania e-mailov,

- inteligentné vytáčanie,

Nevýhody:

- malé rozlíšenie na veľkom displeji,

- budík nebudí pri vypnutom/vybitom telefóne,

- chýba spúšť fotoaparátu,

- absencia akejkoľvek pamäťovej karty v balení.

Orientačná cena: okolo 250 €

Záver

HTC Wildfire by bol veľmi zaujímavý smartfón, nebyť slabého QVGA rozlíšenia displeja. Keby sa výrobca rozhodol použiť aspoň HVGA (320 x 480 b.), bolo by všetko v poriadku a telefónu by som nemal čo vyčítať. Funkčná výbava je skvelá, prekvapilo ma použitie kapacitného multitouch displeja či 384 MB RAM. Z ostatnej výbavy nechýba nič podstatné, v ponuke nájdete Wi-Fi, HSDPA, 3,5 mm jack, FM rádio či 5 Mpix fotoaparát. Wildfire je konkurentom lacných androidových smartfónov ako Orange Boston či Samsung Galaxy 3.

Druhý názor

Richard Hombauer: HTC Wildfire je po HTC Tattoo ďalší vydarený Android s veľkou QVGA obrazovkou. Nemám nič proti tomuto rozlíšeniu, lebo na bežné používanie, Operu Mini či organizáciu času úplne stačí. Výnimkou je len prezeranie fotografií a videí, ale tie môžu byť aspoň v menšom rozlíšení, čo menej zaťažuje procesor. Malé rozlíšenie = rýchle reakcie, slabšie požiadavky na procesor a tým pádom aj batériu. Veľmi sa mi páči prítomnosť FM rádia a hlavne svietidla, ktoré využíva zadnú LED v troch stupňoch intenzity. Toto je unikát medzi Androidmi.

Produktová stránka: HTC Wildfire

Odporúčaná sekcia v diskusnom fóre: Aparáty Android

Diskusia k článku:

Začať diskusiu