10 rokov späť: Zlatá éra experimentov (Nokia E70)

Poďme si opäť zaspomínať! Vytiahneme desať rokov starú recenziu a budeme žasnúť nad dobou, kedy sa výrobcovia nebáli vyrábať véčka, slajdre alebo smartfóny, ktorých konštrukcia dodnes nemá konkurenciu.

Mnohí z nás sme už aj zabudli, ako vyzeralo prostredie operačného systému Symbian a dnes sa už nájdu aj takí čitatelia Fony.sk, ktorí ho zrejme nikdy na vlastné oči nevideli. Lenže v roku 2006 ste si za necelých 400 eur mohli (žiaľ, iba v zahraničí), kúpiť telefón, ktorý je dodnes atraktívny nielen týmto OS, ale hlavne svojou jedinečnou konštrukciou: Nokia E70.

Séria E od Nokie bola zameraná hlavne na prácu a písanie dlhších textov. Takmer všetky modely začínajúce týmto písmenom obsahovali QWERTY klávesnicu. E70-ka však bola absolútny unikát. V zavretom stave vyzerala ako bežný smartfón s alfanumerickými tlačidlami, na ktorom vás zaujal akurát joystick a dve polyfunkčné tlačidlá pod displejom, ktorých aktuálna funkcia bola vždy uvedená v spodnej časti displeja. Po roztvorení sa premenila na plnohodnotný pracovný nástroj, ktorý konkuroval úžasnej Nokii 9300i.

E70-ke nechýbal 2 Mpix fotoaparát so záznamom QCIF videí, na rýchle pripojenie k internetu slúžili technológie GPRS a EDGE, a aj napriek šialenej konštrukcii a QWERTY klávesnici sa hmotnosť telefónu udržala na 130-tich gramoch.

Nedotykový 2,1-palcový displej (35 x 41 mm) zobrazoval 352 x 416 bodov, čo je asi 7 % z Full HD rozlíšenia. Ale ešte aj dnes by nás tešil neustálym akívnym pohotovostným režimom. Kapacita batérie dosahovala 1100 mAh.

64 MB internú pamäť ste mohli rozšíriť dodávanou 64 MB miniSD kartou. Áno, 64 megabajtov. A nie microSD, ale miniSD. Mládežníci už istotne gúglia, ako vyzerala.

Nám starším už neostáva nič iné, len povzdych za dobou, kedy sa výrobcovia, vtedy hlavne Nokia, nebáli experimenovať.

Na záver tohto spomienkového článku nemôžeme vynechať záver samotnej recenzie:

"Nokia E70 je výborne vybavený, a vďaka fotoaparátu aj multimediálny mobilný telefón, ktorý môžem len odporúčiť. Ponúka všetko, čo si môžete pre svoju prácu v teréne želať. Konkurenciu budete len veľmi ťažko hľadať, ja ju osobne vidím len v Sony Ericssone P990i, ktorý je však takmer o 10 tis. korún drahší a rozmerovo väčší. Ak nepozeráte na multimediálne funkcie, priamym konkurentom Nokie E70 sú Nokia E61 a Nokia 9300i."

Celú desať rokov starú recenziu z 1. augusta 2006, ktorú písal náš kolega a kamarát Atlis, nájdete pod nasledovným odkazom: Nokia E70. Určite si ju prečítajte. A nezabudnite si otvoriť aj galériu fotografií Nokie E70. V nej nájdete aj 2 Mpix snímky, ktoré vytvoril majiteľ týmto nadčasovým telefónom.

Diskusia k článku:

Jakub Jediný 31.07.2016 - 10:49

Vcelku ma pobavila veta: "Mnohí z nás sme už aj zabudli, ako vyzeralo prostredie operačného systému Symbian". :) To asi patrím vážne v mobilnom svete do starého železa, keď nielenže si ho pamätám, ale ešte občas aj používam, napr. na Nokii N97 mini alebo E71 a donedávna som používal ako záložný MT Nokiu 6700 slide :)

Richard Hombauer31.07.2016 - 12:23 Trvalý odkaz

To si teda riadny hipster! :)

dzulio31.07.2016 - 15:35 Trvalý odkaz

ja mam doma tri n82

jedna strieborna, ktoru som aktivne pouzival velmi dlho a aj raz vypral a stale funguje velke plus je, ze je odblokovana vizualny stav je uz horsi

druha cierna ma celkom dobry vizualny stav, ale je blokovana na anglicky orange

a tretia strieborna je funglovka nepouzivana odblokovana a tu si asi necham :-)

shaggy01.08.2016 - 00:29 Trvalý odkaz

"Mnohí z nás sme už aj zabudli, ako vyzeralo prostredie operačného systému Symbian"
Podaktori urcite nezabudli. Nokia C7 (01/2011 za !333!evri) sluzi k plnej spokojnosti so sluzobnou sim-kou.

Celá diskusia 4 príspevky