Nokia N8

RECENZIA smartfónuDotykový mobil s OS Symbian^3, 12 Mpix fotoaparátom s AF, xenónovým bleskom, Wi-Fi, GPS, HSPA a 3,5 mm jackom.

Základné parametre:

konštrukcia: klasická s dotykovým displejom,

OS: Symbian^3,

procesor: 680 MHz,

frekvencie: GSM 850 / 900 / 1800 / 1900 MHz + UMTS + HSDPA + HSUPA,

rozmery: 114 x 59 x 13 mm,

hmotnosť: 135 gramov (zistená: 137 gramov),

displej: aktívny, dotykový (kapacitný), AMOLED 16 777 216 farieb, 360 x 640 b., 43 x 76 mm, uhlopriečka 3,5'', aktívny pohotovostný režim,

fotoaparát: 12 Mpix, xenónový blesk, autofókus, záznam videí (1280 x 720 b., 25 fps),

pamäť: 190 MB + 256 MB RAM + 16 GB + microSDHC (do 32 GB),

správy: SMS, MMS, e-mail, RSS,

globálny prenos dát: GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA, HSUPA,

lokálny prenos dát: Bluetooth 3.0, kábel (microUSB), mass storage), Wi-Fi, DLNA,

hudba: MP3/AAC prehrávač, 3,5 mm jack, FM rádio (s RDS), FM vysielač, A2DP, TV-Out, FM vysielač,

ostatné 1: Java, minimalizácia aplikácií, multitasking, internetový prehliadač, videohovor,

ostatné 2: prehliadač dokumentov, GPS, akcelerometer, HDMI konektor,

batéria: BL-4D, 1 200 mAh,

výdrž: do 12 h hovoru / 400 h pohotovosti / 50 h hudby / 7 h videa,

SAR: 1,02 W/kg (norma 2 W/kg)

Neobsahuje/nepodporuje:

aktívny kryt objektívu, LED blesk,

Softvérová verzia testovaného telefónu:

finálna,

Obsah balenia:

telefón, nabíjačka, USB kábel, stereo slúchadlá, redukcia na HDMI, kábel s USB vstupom, potrebné dokumenty

Nokia N8, súčasná vlajková loď fínskeho výrobcu a snáď najočakávanejší mobil aktuálneho roku dorazil konečne do našej redakcie na test. Priznám sa, sám som mal veľké očakávania a niektoré sa skutočne aj naplnili.

Prečítajte si: Plus/mínus Nokia N8

novej Nokie N8 je netradičný a nepripomína žiaden dodnes predstavený telefón. Tento krok vítam, nakoľko mi nešťastný vaničkový dizajn dotykových Nokií od vydania 5800 XpressMusic akosi nesadol. Vzhľad novinky nie je ani atraktívny, no nedovolím si tvrdiť, že by bola N8 škaredá. Na dizajn si treba jednoducho zvyknúť. Telefón pôsobí na prvý pohľad robustne, no šírku necelých 6 centimetrov si okamžite zvyknete. Prednej strane dominuje dotykový displej s 3,5-palcovou uhlopriečkou. V čiernom ráme displeja je okrem loga výrobcu a názvu telefónu ukrytý aj svetelný senzor a kamera pre videohovory. Pod displejom je taktiež nenápadne umiestnené jediné hardvérové tlačidlo, ktoré slúži na vstup do menu. Toto tlačidlo taktiež plní úlohu upozorňovania na zmeškanú udalosť (blikaním) pri zablokovanom displeji. Pravá strana obsahuje už tradičné rozloženie prvkov. V spodnej časti sa nachádza spúšť fotoaparátu, v strede mechanický posuvník slúžiaci na uzamykanie displeja a v hornej časti dvojtlačidlo ovládania hlasitosti. Podstatnú časť zadnej steny tvorí kovový kryt batérie. Ten je k telu telefónu priskrutkovaný. Prístup k 1 200 mAh batérii tak nie je bežným spôsobom možný. Zadnej stene dominuje vytŕčajúca časť, v ktorej je umiestnený objektív fotoaparátu, reproduktor a xenónový blesk s červenou prisvetľovacou zaostrovacou diódou. Ľavá strana patrí systémovým prvkom. Okrem prístupu k pamäťovej a SIM karte sa v spodnej časti nachádza aj nekrytý microUSB konektor. Mimochodom, ten v režime mass storage telefón nenabíja. Priestor pre mHDMI konektor, 3,5 mm jack a vypínacie tlačidlo ostal v hornej stene. Otvor pre tenkú nabíjačku hľadajte dole. Konštrukčne je Nokia N8 zvládnutá výborne. Telo tvoria kvalitné plasty a kov. Všetko drží pevne na svojom mieste a telefón nevŕzga ani pri silnejšom uchopení. Musím skonštatovať, že Nokia si na konštrukcii dala záležať.

"Zadný kryt je k telu telefónu priskrutkovaný."

Hlavným ovládacím prvkom je dotykový

. Ako som už spomínal vyššie, používa tradičné rozlíšenie 360 x 640 bodov na 3,5-palcovej uhlopriečke. Oproti konkurenčným smartfónom je rozlíšenie najhoršie, no s príchodom nového Symbianu^3 je písmo i ikony akési jemnejšie. Každopádne, displeju by slušalo "zopár" pixelov naviac. Milým prekvapením je použitie technológie AMOLED, pri ktorej vyzerá všetko oveľa farebnejšie a krajšie. Počas testovania som porovnal displeje staršej Nokie 5530 XpressMusic a Nokie N8, pričom displej N8-čky jasne dominoval svojou kvalitou, farebnosťou i jemnosťou. Displej taktiež nemá výrazne problémy s čitateľnosťou na priamom slnku. Reakcie na dotyk sú rýchle a presné, k dotykovému ovládaniu telefónu nemám žiadne výhrady.

"S príchodom nového Symbianu sú ikony i písmo jemnejšie."

Nastavenia displeja sú tradičné, umožňujú manuálne meniť jas, veľkosť písma, dĺžku podsvietenia a časový limit šetriča obrazovky. Mimochodom, ako šetrič obrazovky si môžete nastaviť prezentáciu obrázkov, jednoduchú animáciu, prehrávač hudby alebo veľké hodiny. V poslednom prípade veľké analógové hodiny svietia počas celého dňa i noci. Túto funkciu si môžete vypnúť, no veľký vplyv na batériu nemá. Ja som si užitočné svietiace hodiny nechal zapnuté počas celej doby testovania, v pohotovostnom režime mi zobrali za celé 3 dni iba jeden dielik batérie.

Jedným z hlavných ťahúňov Nokie N8 je nový operačný systém Symbian^3. Ten je oproti konkurencii ešte stále výrazne pozadu, no oproti staršej verzii je praktickejší, rýchlejší a najmä stabilnejší. Vzhľad systému ostal takmer nezmenený. Nedajte sa však prvým pohľadom oklamať, nová "trojka" prináša niekoľko vylepšení, ktoré vám prácu s telefónom spríjemnia. Prvou, a asi najvýraznejšou zmenou je prítomnosť troch domácich obrazoviek. Na každú z nich si môžete uložiť šesť widgetov, ktoré sa ukladajú do akéhosi preddefinovaného stĺpca, podobne ako na Nokii N97. Každý widget má stanovený obdĺžnikový tvar, pričom jeho rozmery či umiestnenie nie je možné meniť. Widgetov je pripravených viac než dosť, ak by vám aj nejaký chýbal, jednoducho si ho stiahnete. Menu je tradičné, pozostáva z dvanástich ikon v rozložení 3 x 4. Vstup do menu je možný len prostredníctvom hardvérového tlačidla pod displejom. Jeho umiestnenie je trocha nelogické, automaticky mi totiž prst smeroval vždy do stredu telefónu. Toto riešenie je nešťastné najmä pre ľavákov, ktorý si pre vstup do menu budú musieť palec takmer vykĺbiť. Dlhším stlačením tlačidla sa dostanete k spusteným aplikáciám. Prostredie je vynovené, Symbian^3 zobrazuje už

spustených aplikácií, medzi ktorými listujete prstom. Vrátim sa však ešte k menu. Zobrazenie je možné zmeniť z ikon na zoznam. Potešujúcou novinkou je, že na vybrané položky už nie je nutné klikať dva krát. Kinetické skrolovanie, ako aj automatické otáčanie obrazovky funguje v celom menu bezchybne. Rýchlosť celého systému sa mi zdala oveľa lepšia než na predchodcoch. Stabilitu systému musím tiež pochváliť, počas doby testovania mi žiadna aplikácia nespadla.

"Umiestnenie hardvérové tlačidla pod displejom je trocha nelogické."

Ďalším obrovským lákadlom Nokie N8 je jej 12-megapixelový

s xenónovým bleskom. Hoci Symbian s podobným fotoaparátom a bleskom tu máme už dlho (Sony Ericsson Satio), Nokia sa chváli väčším snímačom a lepšou kvalitou fotografií. Tú môžete zhodnotiť prezretím snímok v galérii. Fotoaparát ponúka široké možnosti prispôsobenia, nechýbajú rôzne režimy, možnosť nastaviť expozíciu, vyváženie bielej, farebný tón, detekciu tváre a podobne. Kritiku si zaslúži rozloženie skratiek. Pre zmenu režimu na makro je potrebné vstúpiť do nastavení a piatimi potvrdeniami sa preklikať k jeho aktivovaniu. Taktiež je nelogické softvérové tlačidlo pre zoomovanie, pričom na rovnakú funkciu zastáva aj dvojica hardvérových tlačidiel. Na ľavej strane displeja by som si vedel predstaviť skratku k režimom či zmene expzície, ISO, atď. Zabudovaný xenónový blesk výrazne napomáha fotografovaniu v noci a tmavých interiéroch. Blízke objekty výrazne neprepaľuje, za čo si zaslúži pochvalu. Pri prvom spustení fotoaparátu pozor na to, že Nokia automaticky nastavila rozlíšenie 9 Mpix. Pre dosiahnutie najvyššej kvality preto odporúčame manuálne prepnúť na veľkosť 4000 x 3000 bodov, teda 12 megapixelov. Fotografia pri plnom rozlíšení zaberá v pamäti okolo 1,5 MB.

"Nokia N8 si poradí aj s filmami vo formáte DivX."

Nokia N8 nahráva video v maximálnom rozlíšení 1280 x 720 bodov, teda v kvalite HD. Okrem výborného videozáznamu zachytáva aj kvalitné audio v režime stereo, čo výrazne zvyšuje celkovú kvalitu nahrávaného videa. Video je možné sledovať ako na obrazovke mobilu, tak aj na televízore. Zabezpečuje to mHDMI konektor a dodávaná redukcia na klasický HDMI kábel. Nokia N8 bez problémov zvláda prehrávanie HD videí. Poradí si dokonca aj s filmami vo formáte DivX, čím získava riadny náskok pred konkurenciou. Medzi aplikáciami nájdete tiež aj jednoduchý videoeditor, ktorý umožní natočené filmy jednoducho zostrihať a upraviť.

UKÁŽKA VIDEA (súbor 16,5 MB, MPEG4; obraz: 1280 x 720 b., 25 fps, 10 521 kbps; zvuk: stereo AAC, 128 kbps; celkovo: 78 MB / min.)

TIP: Jednoduchý a bezplatný prehrávač všetkých možných formátov: VLC Player.

TIP: Ideálny konvertor takmer všetkých video formátov: SUPER.

patrí medzi priemer. Ponúka triedenie skladieb podľa údajov z ID3 tagov, jednoduché nastavenia a možnosť prispôsobiť si ekvalizér. Skrátka, ide o tradičný symbianovský hudobný prehrávač bez akýchkoľvek extra funkcií. V tomto sa má Nokia čo učiť od Samsungu. Chýbalo mi automatické vypínanie prehrávača po určitom čase či možnosť prispôsobiť si ekvalizér. Oceňujem však funkčné ovládanie hlasitosti aj pri zamknutom displeji. Zvuk zo zadného reproduktora nevyniká svojou kvalitou ani hlasitosťou, to sa však nedá tvrdiť o dodávaných stereo slúchadlách, ktoré sú kvalitné. Hudobnú výbavu dopĺňa FM rádio s RDS. Mnohých isto poteší FM vysielač, ktorý sa naposledy objavil v Nokii N97. Ten umožní jednoduchšie počúvanie hudby najmä v aute. Z hudobných funkcií mi chýbalo internetové rádio a rozpoznávanie hudby.

"Mnohých používateľov určite poteší FM vysielač."

Zabudované GPS môžete využiť s pripravenými a bezplatnými Ovi mapami. Možnosti aplikácie sú dobre známe všetkým používateľom Nokií. Vyhľadávanie polohy je bleskové, dokonca aj v budovách, kde moja Nokia E71 signál nechytala. GPS môžete taktiež využiť aj na označenie aktuálnej polohy do EXIFu fotografie.

Pamäť Nokie N8 je rozdelená na viacero sekcií. Na ukladanie SMS správ, e-mailov, záznamov v kalendári, a pod. máte pripravených takmer 200 MB. Multimediálny obsah sa ukladá do zabudovanej 16 GB pamäte. Tú môžete rozšíriť ďalšími 32 gigabajtami formou microSDHC karty. Dokopy tak máte k dispozícii takmer 48 GB. Pamäť RAM má 256 MB, čo postačuje na pohodlnú a rýchlu prácu s telefónom, prezeranie HD videí či hranie 3D hier.

V oblasti telefonovania sa toho príliš nezmenilo. Symbian ponúkal už v predchádzajúcich verziách pohodlnú prácu s kontaktami. Ku kontaktom sa dá dostať tromi spôsobmi - priamym vstupom do aplikácie, cez skratku Volaj (inteligentné vytáčanie) a umiestnením obľúbených kontaktov ako widget. Vyhľadávanie v telefónnom zozname prebieha postupným zadávaním možných kombinácií znakov. Napríklad ak zadám M, telefón mi ponúkne ďalší znak A a I, pretože našiel iba kontakty MArtin a MIchal. V ponuke nechýbajú ani časované profily, ku ktorým sa dostanete stlačením vypínacieho tlačidla alebo prostredníctvom widgetu na ploche. Pozor však na to, že časovanie je možné nastaviť iba v nastaveniach.

"Nechýba inteligentné vytáčanie."

TIP: Chcete uskutočniť konferenčný hovor? V tom prípade odporúčame tento článok.

TIP: Pre bezplatnú online synchronizáciu kontaktov (aj pre Symbian, Windows Mobile) odporúčame Google Sync. Stačí navštíviť m.google.com/sync, resp. vo Windows Mobile zariadení nastaviť synchronizáciu podľa tejto stránky a Symbian zariadení nastaviť synchronizáciu v mobile podľa tejto stránky. Pozor, ako užívateľa vypĺňajte xxx@gmail.com a nie googlemail.com! Prenos kontaktov z jedného zariadenia do druhého (aj s iným OS) uskutočníte ľahko práve podľa tohto návodu vďaka Google Sync.

Prijaté SMS a MMS správy používajú spoločný priečinok a sú štandardne zobrazené v konverzáciách. Pri

máte na výber z dvoch typov klávesnice - klasickej alfanumerickej v režime na výšku a QWERTY klávesnice na šírku. Bohužiaľ však neexistuje spôsob ako písať na QWERTY klávesnice v režime na výšku. Dúfal som, že Nokia to v novom Symbiane napraví. Zabudovaný e-mailový klient dokáže pracovať s viacerými kontami naraz. Prekvapila ma podpora podzložiek, napríklad na Gmaile. Pravidelná kontrola začína na 15 minútach, v prípade Gmailu je podporovaný aj Push mail. Nokia N8 si vďaka aplikácii Quickoffice hravo poradí aj s prílohami. Pre ich editovanie je potrebné zakúpiť licenciu.

TIP: V smartfónoch Nokia určite vyskúšajte Nokia Messaging v štýle služby BlackBerry.

Najväčšie očakávania som vkladal do

, ktorý už v starších verziách patril medzi tie horšie. Žiadne kopírovanie textu a taktiež absencia práce s viacerými oknami naraz. Ničoho takého sme sa v novom Symbiane nedočkali. Ide o rovnaký prehliadač, na aký sme zvyknutí zo starších verzií. Navyše, kinetické skrolovanie je miestami pomalé a zasekáva sa, najmä pri väčších stránkach. Odporúčame preto nainštalovať a používať kvalitnejšiu Operu, ktorá ponúka viac funkcií. Potešením je iba podpora Flashu. Na pripojenie k internetu môžete využiť širokú paletu technológií, ktoré zahŕňajú i HSDPA a HSUPA. Fanúšikov bezplatného pripojenia poteší prítomnosť Wi-Fi a DLNA. Na lokálne spojenia poslúži Bluetooth vo verzii 3.0 a microUSB konektor. Práve ten zohráva dôležitú úlohu v telefóne. Nokia totiž implementovala funkciu USB host, ktorá umožňuje k telefónu pripojiť rôzne typy príslušenstva. Nám sa podarilo bez problémov pripojiť klasickú USB myš, klávesnicu či USB kľúč. Niektoré zahraničné servery dokonca píšu o úspešných spojeniach s modemom, externým hard diskom či gamepadom.

"Nokia implementovala do modelu N8 aj funkciu USB host."

TIP: Prečítajte si články 3G (UMTS) a HSDPA.

Organizáciu času začnem už tradične pri

. Ten bohužiaľ musím pokarhať za chýbajúci informačný riadok s aktívnymi dennými záznamami. Inak ponúka tradičnú ponuku funkcií - mesačný, týždenný a denný náhľad, hromadné mazanie udalostí a možnosť vytvoriť si viacero kalendárov (napr. osobný a pracovný). Budík zmizol z hlavného menu, nájdete ho v sekcii Aplikácie. Zvyšok organizačných funkcií sa skrýva pod položkou Kancelária. Okrem správcu súborov na vás čaká prehliadač dokumentov Quickoffice, Slovník, Zip manažér, jednoduchá kalkulačka, Adobe PDF prehliadač, čítačka správ a diktafón.

Ostatné aplikácie:

- poznámky,

- elektronický manuál,

- Facebook a Twitter klient,

- Fotoeditor,

- Videoeditor,

- YouTube,

- Hľadanie,

- Tu a teraz (aplikácia na vyhľadávanie info podľa aktuálnej polohy).

Výdrž 1 200 mAh batérie je úctyhodná. Pri bežnom používaní môžete pokojne počítať s výdržou 2 až 3 dni. Pokiaľ sa chystáte celú noc s Nokiou fotografovať, odporúčam telefón nabiť doplna a určite vám na 100 až 150 fotografií s bleskom bez problémov vydrží.

Výhody:

- kvalitná konštrukcia,

- USB host,

- kvalitný fotoaparát s xenónovým bleskom,

- podpora Flashu,

- výborná výdrž batérie,

- prehrávanie DivX,

- HDMI konektor,

- FM vysielač,

Nevýhody:

- rozmery,

- batéria mohla mať kľudne o 300 mAh viac,

- zlé umiestnenie tlačidla pod displejom,

- prehliadač nezvláda prácu s viacerými oknami,

- kalendár bez lišty a dennými záznamami,

- klávesnica pri rýchlom písaní nestíha,

- nemožnosť písať na QWERTY klávesnici na výšku,

- nemožno meniť veľkosť widgetov.

Orientačná cena: ešte sa nepredáva / predpokladaná cena 440 € (epicentrum.sk)

Záver

Nokia N8 je jedným z najočakávanejších mobilov tohto roku. Prv som bol voči nej skeptický, no po týždňovom teste sa mi začala pozdávať každým dňom viac. Prvé dni mi slúžila ako bežný smartfón, no až potom som si začal uvedomovať jej možnosti. Okrem kvalitného fotoaparátu ponúka aj niekoľko zaujímavých multimediálnych funkcií navyše. Vďaka USB hostu môžete pripojiť k Nokii zaujímavé príslušenstvo, vďaka HDMI konektoru môžete pozerať filmy v HD kvalite na televízore a vďaka FM vysielaču ľahko bezdrôtovo prepojíte domáce kino a telefón. Nokia N8 je skrátka mobil mnohých možností. Dokonca aj ten nový Symbian ma celkom oslovil. Napriek niekoľkým drobnostiam hodnotím Nokiu N8 vysoko pozitívne. Zásluhy na tom má najmä multimediálna výbava, pekný displej, kvalitná konštrukcia a dlhá výdrž na jedno nabitie.

Druhý názor

Richard Hombauer: Voči Nokii N8 som bol dlho skeptický. Neskorý príchod na trh, žiadne prevratné technológie, masívne rozmery... Ale tretia verzia Symbianu nie je až taká zlá a smartfónov s xenónovým bleskom je tu ako šafránu. Tiež výdrž androidov, iPhonov a iných dotykáčov začína masy ľudí hnevať. Mojim favoritom síce naďalej ostáva Samsung Galaxy S a OS Android, ale Nokia N8 v konkurenčnom boji láka perfektnou výdržou na jedno nabitie a nezaháľa ani podporou DivX-ov či Flashu v internetovom prehliadači. A k tomu pridáva USB kábel pre pripojenie myši, klávesnice či USB kľúča, ako aj HDMI kábel na pripojenie k televízoru. Predstavte si, že idete na chatu či hotel s moderným LCD-čkom, beriete si svoju N8-ku a kamošom len poviete, nech poberú USB kľúče s filmami, videami, hudobnými klipmi. Nokia bude plnohodnotným prehrávačom s USB vstupom a HDMI výstupom. Ovi store sa ponukou aplikácií drží celkom dobre, a tak si N8 jednoducho nezaslúži takú dávku kritiky, na akú som sa chystal nadýchnuť. Dobre Nokia, celkom dobre. Len tie rozmery a už-trochu-gýčové gumené puzdrá boli aktuálne tak pred dvoma-tromi rokmi.

Produktová stránka: Nokia N8

Odporúčaná sekcia v diskusnom fóre: Aparáty s OS Symbian S60 a S80

Diskusia k článku:

Začať diskusiu