Prvý týždeň s OnePlus 3 - prémiová čínska skladačka

Čitateľské skúsenosti z týždňového používania najnovšieho top modelu s 5,5'' Full HD displejom, výkonným hardvérom a systémom Oxygen OS.

Skupina článkov s prívlastkom skúsenosti je tvorená najmä čitateľmi. Hlavnou úlohou týchto článkov je upozorniť na kvality a nedostatky zistené dlhším používaním. Používatelia v nich nehodnotia bežné funkcie, tie totiž opisujeme v našich prvých kontaktoch a recenziách. Chcete aj vy prispieť postrehmi z používania vášho telefónu? Kontaktujte nás alebo nám rovno pošlite e-mail na redakcia/fony/sk (samozrejme v správnom e-mailovom tvare).

Prečítajte si Marekove skúsenosti.

Úvod

Telefóny spoločnosti OnePlus si už svojich 15 minút slávy vo svete mobilných zariadení užili. Exkluzivita postavená na nedostupnosti kombinovanej s veľmi príjemnou koncovou cenou si získali pozornosť nejedného jedinca. OnePlus 3 je tretia iterácia radu vlajkových lodí prémiového čínskeho startupu. Ako obstojí v tvrdej konkurencii s mierne vyššou cenou a bez pozvánok?

 

 

 

 

ikona

Základné info: OnePlus 3Nová vlajková loď s tenkým hliníkovým telom, 5,5'' Full HD displejom, používateľskou nadstavbou Oxygen OS, procesorom Snapdragon 820, 6 GB RAM, 16 Mpix fotoaparátom s OIS a 3 000 mAh batériou s rýchlym nabíjaním.

 

Na začiatok sa priznám, že moje očakávania neboli nijak prehnané. Bol som majiteľom OnePlus One pár mesiacov, pred rokom aj niečo, vedel som teda ako to vo svete OnePlus chodí. Keď unikli prvé informácie o špecifikáciách a dizajne, nechali ma chladným. No príjemná prezentácia počas predstavenia, a relatívne priaznivá cena za výkon (ak vezmeme v úvahu dual SIM zariadenia ponúkané na našom trhu) mi vnukli myšlienku zariadenie aspoň vyskúšať. A tu sú moje prvé postrehy.

 

Balenie

Telefón je dodávaný v kompaktnej krabici obsahujúcej najnutnejšie príslušenstvo - špeciálnu nabíjačku, špeciálny kábel USB-C na rýchle nabíjanie, samotný telefón a niekoľko vytlačených brožúrok. Na displeji je z továrne nalepená fólia na ochranu displeja. Samotný výrobca na svojich stránkach prehlasuje, že ide iba o základnú ochranu, prémiová fólia, či tvrdené sklo je možné zakúpiť ako príslušenstvo, buď samostatne, alebo vo výhodnejšom balíku s rôznym iným príslušenstvom. Ich slová potvrdzujem, fólia sa skoro umastí, a nezakrýva celý displej. Ten však kvôli technológii 2.5D skla nezakryje ani prémiová fólia, či tvrdené sklo.

Konštrukcia

Telefón má kovovú konštrukciu, relatívne príjemne padne do ruky. Smerom k bočným hranám je zadný diel mierne zaoblený, aby vytváral dojem tenšieho zariadenia a zároveň lepšie sadol do dlane. Použitý materiál má svoje klady aj zápory. Zariadenie pôsobí, aj napriek silnému pocitu kopírovania dizajnu úspešnejších výrobcov, celkom honosne, nikde nič nehrká, nevŕzga. Potešilo ma, že kov je aj nad, respektíve pod predelom antény. Kov sa však mierne šmýka a pri neopatrnej manipulácii, pri pokladaní na stôl, vždy ako prvý sa dosky stola dotkne vystupujúci fotoaparát. Akoby každým tupým klepnutím naznačoval, že oficiálny zadný kryt budú vhodne investované financie. Na spodnej strane sa nachádza reproduktor, konektor pre nabíjačku a 3,5 mm jack pre slúchadlá. Pozícia reproduktora a jacku je oproti Samsung Galaxy S7 či iPhone 6S vymenená. Pre praváka sa tak stáva manipulácia so zariadením počas počúvania hudby cez káblom pripojené slúchadla utrpením. Pri hraní hier, alebo konzumácii ľubovoľného video obsahu som si zasa zakrýval reproduktor dlaňou. Po stranách zariadenia je napravo vypínač a slot na dve nanoSIM karty, na ľavej ovládač hlasitosti a prepínač oznámení. Ten ešte stále nie je možné preprogramovať.

 

Hardvér

Telefón je poháňaný čipom Qualcomm Snapdragon S820, sekunduje mu 6 GB pamäte RAM. Vnútorné úložisko má veľkosť 64 GB a nie je možné ho rozšíriť microSD kartami. Batéria s kapacitou 3 000 mAh kapacitou neohúri, a displej je "iba" Full HD AMOLED panel od spoločnosti Samsung. Hardvérové špecifikácie celkovo pôsobia klasicky "čínsky", akoby v továrni zmontovali diely, ktoré v letáčiku pri vystavenom telefóne priťahujú zrak okoloidúcich. S čipsetom je všetko v poriadku, je rýchly a telefón dostáva enormný výkon. Vnútorné úložisko je však už pomalšie, cítiť to pri načítavaní hier a aplikácií. Presné informácie nemám, ale Galaxy S7 edge, či iPhone 6S Plus sú v porovnaní s OnePlus 3 dvakrát rýchlejšie (za dvojnásobok ceny). Pamäť, vďaka správe procesov, nikdy svoj potenciál zatiaľ naplno nevyužije, zariadenie pôsobí, ako by malo jej polovičnú kapacitu. Spoločnosť OnePlus sa vyjadrila, že to bol úmysel. Agresívnejšie čistenie pamäte ukončí procesy na pozadí, aby zbytočne nebrali energiu batérii, ktorá potrebuje každučký miliampér.

Displej

Displej pôsobí celkom príjemne, aj napriek nepresnej interpretácii farieb, a rozlíšeniu nehodného telefónu, ktorý je prezentovaný ako vlajková loď. Pýši sa označením Optic Amoled. Nech to je už čokoľvek, mierne ma iritovalo, že v nastaveniach je možná iba zmena teploty farieb, nie doladenie ich podania - podobne ako to majú Samsungy. Táto možnosť pribudne v ďalšej aktualizácii, a je už potvrdená vývojármi. Tí rezignovali na tlak komunity, keďže podľa slov jedného z nich, komunita nepochopila zámerné presaturovanie farieb, a prinesú túto možnosť všetkým koncovým používateľom. Displej ale vyzerá fajn, hoci neposkytuje pôžitok top radu Samsungov, na každodenné používanie dostačuje. Pod displejom sa nachádza trojica kapacitných tlačidiel. To stredné obsahuje čítačku odtlačkov prstov, ktorá je asi najrýchlejšia, alebo jedna z najrýchlejších, aké som kedy videl. Každému tlačidlu je možné priradiť nejakú skratku. Podržanie tlačidla Späť sa vráti do predchádzajúcej aplikácie, dvojité poklepanie na domáce tlačilo otvorí fotoaparát, tak ako u Samsungu - alebo naopak, zhasne displej a zamkne telefón. Je to celkom šikovné. No a súboj v multitaskingu medzi Samsung Galaxy S7 edge a OnePlus 3, predvádzajúci neefektívnu správu pamäte, už snáď videl každý, koho tento telefón zaujíma. Tento "problém" je možné vyriešiť, je k nemu ale potrebný rootovský prístup.

 

Zvuk

V tomto smere ma telefón pomerne prekvapil, hovory v bežnom prostredí (kancelária, doma) sú výborné. V hlasnom prostredí, MHD, na ulici, to bolo trochu horšie, no slúchadlo je pomerne hlasité, viesť hovor nie je problém. Reproduktor je tiež relatívne hlasný, hoci, ak ma pamäť neklame, ten na OnePlus One znel lepšie.Vadí mi iba jeho pozícia, neustále ho zakrývam dlaňou. Výstup cez 3,5 mm jack je slušný a relatívne hlasný, no na môj vkus, plochý. V Spotify som bol nútený čarovať s ekvalizérom, a dopriať si viac basov, rocková a elektronická hudba bez nich nie je veľmi zaujímavá. Hudbu počúvam denne, som s výstupom spokojný. Upozorňujem však, že nemám však hudobný sluch, možno pre skutočných znalcov sú moje preferencie nezaujímavé.

Fotoaparát

OnePlus 3 má prednú aj zadnú kamerku. Tú prednú som doteraz nezapol, nejak ma nezaujíma. Ale vraj má osem megapixelov a celkom slušnú kvalitu. Zato tú zadnú som zaťažoval niekoľkokrát denne a pomerne často. Výstup z nej je detailný a slušný, maximálne rozlíšenie je 16 Mpix. Clona f/2.0 pomáha rozmazať pozadie pri záberoch zblízka, a znižuje nepriamo úroveň šumu, keďže fotoaparát si môže pri snímaní dovoliť nižšiu citlivosť. No dnes, keď už aj v strednej triede sú fotoaparáty so sveteľnosťou f/1.9, výkonom neohúri. Sklamaním je aj (ne)podpora Camera2 API rozhrania. Pri akomkoľvek pokuse hýbať s časom v aplikácii Camera ZOOM FX, som mal k dispozícii interval 1/50000 - 1/30000. V aplikácii ProShot ma fotoaparát nepustil k času dlhšiemu než 1/8 sekundy, hoci som si zvolil čas snímania 15 sekúnd. Je to trochu otravné, stále však lepšie než u Samsungu. Funguje aspoň automatický režim. Ten, síce neguje všetky výhody Camera2 API a jeho možností manuálnych nastavení, ale aspoň funguje. Vstavaná aplikácia dokáže manuálny režim používať bez väčších problémov. No, i tá automatika zhotovuje slušné snímky. Na môj vkus sú, podobne ako hudba, ploché, v horšom svetle zašumené. Šum je však kontrolovaný s rozumom a softvérová "žehlička" nie je silná ako u, už spomínaného Samsungu. Video, hoci sa prístroj pýši optickou stabilizáciou, nenadchne. Záznam zvuku je tichý, pôsobí ako zaznamenaný rozbitým telefónom. Aplikácie tretích strán som zatiaľ netestoval.

Výdrž

Nevymeniteľná batéria s kapacitou 3000 mAh disponuje funkciou rýchleho nabíjania, nazvaného Dash Charge. Podľa odkazov na internete je to technológia VOOC charge od spoločnosti OPPO (fun fact; spoločnosti OPPO, VIVO, aj OnePlus majú rovnakého majiteľa - BBK Electronics). A vidieť, respektíve cítiť to nabíjanie, je zážitok. Po kapacitu 90 % je nabíjanie bleskurýchle, potom sa spomalí. Telefón cez noc ani nenabíjam. Ráno, kým vypijem kávu a naraňajkujem sa, za pol hodinky v nabíjačke, sa kapacita z 15 % dostane takmer k 80-tke. Je to asi najzaujímavejšia časť celého zariadenia. Výdrž batérie, napriek tomu, že má 3 000 mAh, je veľmi slušná. Počas používania s dvomi SIM kartami a 4G/LTE konektivitou som dosiahol 4 - 4,5 hodiny zapnutej obrazovky. Pri výlučne Wi-Fi konektivite to bolo cez 5 a raz aj 5,5 hodiny. Batéria je stále ale "v zábehu" a očakávam, že po pár cykloch sa výdrž stabilizuje. Z mojej strany, vzhľadom ku kapacite, spokojnosť.

Klady zápory

Hodnotiť softvér si zatiaľ netrúfam, v čase písania článku je už k dispozícii aktualizácia na OxygenOS 3.1.3 (ešte ju nemám), zároveň je prisľúbená ďalšia OTA aktualizácia. Zhrniem však niektoré svoje postrehy v stručných bodoch.

- YouTube - aplikácia neprehráva 60 fps video (za mňa veľké sklamanie)

- Gestá na zhasnutom displeji a ambientný displej - fajn, pokiaľ telefón leží na stole. Keď som ich mal aktivované, a telefón vo vrecku, hudba na Spotify mi preskakovala sama, telefón sa prebudil a myslel si, že vie, čo chcem počúvať. Sem tam sa mi stalo, že mi vrecko na nohaviciach začalo z ničoho nič svietiť, aktivovala sa baterka.

- Počas hlbšieho spánku - implementácie technológie DOZE od Google - sa telefón uspí a nereaguje na notifikácie. To je fajn v noci, keď človek nerušene spí. No, po prebudení sa telefónu a aktivácii budíka sa e-mailová aplikácia nevie "dopípať", ak používateľ zabudne deaktivovať internetové pripojenie. Zástupca spoločnosti OnePlus na anglickom fóre reagoval, že to bol zámer, batériou sa šetrí, kde sa dá.

- Telefón má všetky LTE frekvencie používané u nás.

- Domáca obrazovka má mriežku iba 4 x 4, a to aj po zmazaní widgetu vyhľadávania Google.

- Kábel a nabíjačka sú proprietárne, použitie akýchkoľvek alternatív vedie k spomalenému nabíjaniu. Ak si zabudnete nabíjačku, alebo kábel - máte smolu.

- Zariadenie je možné rootnúť, záruka tým nebude porušená. Ak však dôjde k zlyhaniu hardvéru kvôli experimentom so softvérom a rootovskými právami, reklamácia nebude uznaná. Spločnosť OnePlus preto nabáda používateľov k opatrnosti.

- Technológia Dash Charging funguje iba v dodávanom systéme Oxygen OS. Hoci, zdrojový kód jadra uvoľnený bol, neobsahuje ovládače umožňujúce rýchle nabíjanie. Alternatívne ROM ako ParanoidAndroid, CyanogenMOD, či iné, preto nebudú naplno benefitovať z hardvéru. Zariadenie je na trhu týždeň aj niečo, na predčasné uzávery je preto priskoro. Chcel som však túto informáciu spomenúť, ak by niekto plánoval kúpu práve kvôli testovaniu ROM.

Záver

Toľko moje postrehy k novinke OnePlus 3. V podstate, je to telefón ktorý ani nepotrebujem, a ktorý za svoju cenovku v skutočnosti neponúka okrem výkonu a rýchlej čítačky odtlačkov nič zaujímavé. Stále najmodernejšim androidom je pre mňa Samsung Galaxy S7 edge - vodeodolný, so super fotoaparátom, špičkovým displejom, technológiami (bezdrôtové nabíjanie, merač tepu,...). Kúpu OnePlus 3 odporúčam fanúšikom značky, a ľuďom, túžiacich po surovom výkone, ktorým nebude vadiť čakať na nahranie hry pár sekúnd dlhšie. Telefón ma pozitívne prekvapil, a aj napriek nedostatkom, má svoje silné stránky.

Pozn. redakcie: čoskoro vám prinesieme aj našu kompletnú recenziu a fotogalériu OnePlus 3. Kým ju pripravíme, pozrite si, ako fotí OnePlus 3.

Diskusia k článku:

Marian 25.06.2016 - 16:00

iPhone 6s a Samsung S7 sú dvakrát rýchlejšie ako OnePlus 3, ale ja som to neskúšal. :-D To čo je za kokotinu? :-D Porovnanie rýchlosti je na YT, iP6s nie je rýchlejšia ako OPT, nie to ešte OP3. Samsung S7 je po štarte pomalší ako OP3, rýchlejší je - mierne po dlhšom štarte... Jediný parameter, v ktorom OP3 zaostáva za 2.5x drahšími vlajkovými loďami je displej, ktorý je aj tak na 5.5" nepotrebný. Zmysel má iba pri VR. A VR bude ešte dlho iba okrajová záležitosť.

Knoxville25.06.2016 - 16:32 Trvalý odkaz

Atlis slusne vyjadrovanie ti nic nehovori?
A fakt nechapem preco bezhlavo obhajujes tento cinsky nepodarok...

Profile picture for user marek.ceman@gmail.com

Wayne25.06.2016 - 16:38 Trvalý odkaz

Atlis, mam ich tu vsetky tri pred sebou, chces fotku? Kludne sa prid pozriet, vyskusat, prines si stopky. Tou vetou ze nemam presne informacie som samozrejme myslel, ze som si tabulku s cislami nerobil, ale kym sa nacita real racing 3 v rezime offline, na S7 ho vypnem a znova spustim, nabehnu s OP3 ca. rovnako. Skusal som to, preto to pisem.... ale ty vies lepsie, pouc ma.

Ak mas pripomienky, poprosim ta bez vulgarizmov, ako dospely clovek, dobre?

Je tvoja vec, ak nevidis zmysel v drzani kroku s technologickou spickou doby - v poriadku, neberiem ti to, urcite sa peniaze daju vyuzit aj rozumnejsie. Ale uznaj, takyto komentar hodny stredoskolaka vypustit? Alebo si len pricasto na internete a uz klesas intelektom medzi trolov? Ved svet sa netoci okolo teba. Nepoznam ta, no verim, ze si inteligentny dospely muz, a ze mas skratka zly den.

Tomáš Brestovanský25.06.2016 - 17:45 Trvalý odkaz

Páni, ak dovolíte, rád by som sa vyjadril k postrehom, nakoľko OnePlus 3 práve recenzujem. Súhlasím s Marekom v tom, že fólia z výroby nie je najvyššej kvality, umiestnenie 3,5 jacku a reproduktoru je mierne nešťastné a Dash charge funguje výborne. Nesúhlasím však v názore na výkon a rýchlosť. OnePlus 3 je jedno z najrýchlejších a najvýkonnejších zariadení na trhu. To sa mi potvrdilo nie len v benchmarkoch, ale aj pri používaní. Spomínaný problém s RAM som postrehol aj ja, no nie je to nič, čo by nedokázala aktualizácia vyriešiť. Podobne je na tom aj displej a kritizované podanie farieb. Porovnanie s Galaxy S7 podľa mňa nie je celkom na mieste, hlavne pre markantný rozdiel v cenovkách týchto zariadení. Vhodnejším konkurentom je rozhodne Xiaomi Mi5.

Profile picture for user marek.ceman@gmail.com

Wayne25.06.2016 - 18:03 Trvalý odkaz

Vdaka za doplnenie Tomas. Telefon som prirovnal k zariadeniam, ktore vlastnim a denne pouzivam. Mozno sa najdu ludia, ktori sa nechaju zlakat PR kampanou, a ked si OP3 kupia, mozu sa citit mierne sklamani. Mi5 zial k dispozicii nemam, tuto cast rad prenecham tebe :)

Na Oxygen OS 3.1.4 som naozaj zvedavy. Hlavne na nacitavanie hier, to je pomale, nech sa na to pozeram z ktorejkolvek strany :( Iste, nie kazdy hra hry, ale velky displej, silny procesor a 6 giga pamate si aspon na vyskusanie nejaku tu gamesu pytaju.

Este mi napadlo; nedostal som sa doteraz k testovaniu emulatorov, som zvedavy ako si OP3 poradi s PPSSPP :)

Celá diskusia 60 príspevkov