Sony Ericsson Zylo

RECENZIA high-mid-endu Hudobný slajder s 3 Mpix fotoaparátom, podporou HSDPA, HSUPA, GPS a FM rádiom s RDS.

Základné parametre:

konštrukcia: vysúvacia,

OS: vlastný,

procesor: ???

frekvencie: GSM 850 / 900 / 1800 / 1900 MHz + UMTS + HSDPA + HSUPA,

rozmery: 103 x 52 x 16 mm,

hmotnosť: 115 gramov (zistená: ???),

displej: aktívny, TFT 262 144 farieb, 240 x 320 b., 38 x 52 mm, uhlopriečka 2,6'', aktívny pohotovostný režim (widgety),

fotoaparát: 3 Mpix, záznam videí (640 x 480 b., 29 fps),

pamäť: 220 MB + microSDHC (do 16 GB),

správy: SMS, MMS, e-mail,

globálny prenos dát: GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA, HSUPA,

lokálny prenos dát: Bluetooth 2.0 + EDR, kábel (Fast port), mass storage,

hudba: MP3/AAC prehrávač, FM rádio (s RDS), A2DP, rozpoznávanie hudby (TrackID),

ostatné 1: Java, minimalizácia (Java) aplikácií, multitasking, internetový prehliadač, videohovor,

ostatné 2: GPS, akcelerometer,

batéria: BST-39, 900 mAh,

výdrž: do 4 h hovoru / 400 h pohotovosti,

SAR: 0,88 W/kg (norma 2 W/kg)

Neobsahuje/nepodporuje:

xenónový blesk, LED blesk, autofókus, aktívny kryt objektívu, RSS, Wi-Fi, 3,5 mm jack, prehliadač dokumentov,

Softvérová verzia testovaného telefónu:

finálna,

Obsah balenia:

telefón, batéria, nabíjačka, stereo slúchadlá, potrebné dokumenty,

Sony Ericsson sa popri všetkých modifikáciách Xperie X10 a Vivazu rozhodol pustiť na trh aj ďalší Walkman vysúvacej konštrukcie. Zylo je mid-end so zaujímavou funkčnou výbavou, ktorá zahŕňa podporu 3G, HSPA a GPS.

nového Zyla sa nesie v tradičnom štýle hudobných modelov od Sony Ericssonu. Konštrukčným materiálom je plast, no telefón nepôsobí lacno. Vyhotovenie je kvalitné, vysúvaciemu mechanizmu taktiež nemám čo vyčítať. Potešili ma matné kryty, ktoré nezanechávajú na sebe odtlačky prstov. Lesklé je iba lemovanie po stranách telefónu. Prednej strane dominuje veľký 2,6-palcový displej s QVGA rozlíšením. Pod ním nájdete klasickú šesticu tlačidiel spolu s ovládacím kruhom. Bol by som radšej, keby dvojica kontextových tlačidiel bola umiestnená bližšie ku krajom telefónu a mala väčšie rozmery. Na pravom boku už tradične nájdete dvojité tlačidlo ovládania hlasitosti (podržaním preskakovanie skladieb) a tlačidlo pre rýchly vstup do Walkmanu (pri aktívnom fotoaparáte slúži ako spúšť). Zadná strana je pomerne jednoduchá, v spodnej časti sa nachádza mriežka reproduktoru. Okrem loga výrobcu a Walkmanu môžete v hornej časti nájsť aj malý objektív trojmegapixelového fotoaparátu. Chýba mu LED blesk aj autofókus. Fanúšikov Sony Ericssonov poteší Fast port na ľavom boku. Mnohých poteším správou, že Zylo je posledným Sony Ericssonom s Fast portom. Existuje však aj veľa majiteľov príslušenstva Sony Ericsson s týmto konektorom. Fast port slúži na nabíjanie, aj na pripojenie príslušenstva. Populárny 3,5 mm jack tak na tele telefónu nehľadajte.

"Zylo je posledným Sony Ericssonom s Fast portom"

Sony Ericssonu Zylo je tichá, tlačidlá majú dobrú tuhosť a píše sa na nich pohodlne. V podstate mi na nej nič podstatné nechýbalo a nemám klávesnici čo vytknúť.

ma milo prekvapil svojimi rozmermi. Sony Ericsson si zrejme konečne uvedomil, že s malými 2,2 a 2,4-palcovými displejmi to ďaleko nedotiahne. Kombinácia 66-milimetrovej uhlopriečky a QVGA rozlišenia je dobrá, zobrazovanie fotografií a údajov je stále ešte celkom jemné. Priame svietenie slnečných lúčov v exteriéroch displeju, narozdiel od konkurencie, nerobí problémy. Prostredie telefónu sa nezmenilo, grafika je rovnaká už niekoľko generácií. Zylo, podobne ako Hazel a Elm, ponúka možnosť používať widgety na domácej obrazovke. Nechýba Facebook, MySpace či Twitter klient, ale taktiež aj krokomer (Walk Mate) a hra Music Genie. Menu je klasické, používa rozloženie 3 x 4 ikony. Štýl zobrazovania si môžete zmeniť, poradie ikon už nie. Reakcie telefónu sú plynulé, miestami však musíte na vykonanie akcie čakať. V nastaveniach na vás čakajú štyri témy, možnosť nastaviť si šetrič obrazovky a jas displeja v piatich stupňoch.

"Na domácu obrazovku si môžete umiesniť widget."

Zabudovaný trojmegapixelový

zhotovuje snímky priemernej kvality. Ako som už vyššie písal, chýba mu autofókus a LED blesk, čo sa výrazne odrazilo na výslednej kvalite snímok blízkych objektov a večerných záberov. Na prezeranie v mobile však kvalita fotoaparátu postačí. Zylu robí problém slabšie osvetlený interiér či naopak, presvetlený exteriér. Potešili ma však bohaté nastavenia fotoaparátu. Nechýba možnosť fotografovať v režime panorámy, nastaviť rozlíšenie, nočný režim, samospúšť, vyvážanie bielej, farebné efekty či zvuk špúšte. Ten môžete dokonca aj deaktivovať. Fanúšikov videa poteší prítomnosť VGA rozlíšenia.

UKÁŽKA VIDEA (súbor 2,6 MB, MPEG4; obraz: 640 x 480 b., 29 fps, 1 532 kbps; zvuk: AAC, 62 kbps; celkovo: 11,7 MB / min.)

TIP: Jednoduchý a bezplatný prehrávač všetkých možných formátov: VLC Player.

TIP: Ideálny konvertor takmer všetkých video formátov: SUPER.

je skrátka výborný. Veď čo iné sme mohli očakávať od Walkmanu. Prostredie prehrávača a jeho možnosti budú všetkým fanúšikom Sony Ericssonu známe. Nechýba triedenie hudby, funkcia SenseMe (prehrá skladby podľa nálady) ani TrackID. Na ovládanie Walkmanu slúži hlavný ovládací kruh s potvrdzovacím stredom. Počas prehrávania hudby, pri zamknutom telefóne, fungujú aj klasické skratky - krátkym stlačením tlačidla ovládania hlasitosti meníte hlasitosť, dlhším stlačením sa presuniete na ďalšiu skladbu. Novinkou v prípade Zyla je prítomnosť podpory hudobného formátu FLAC. Zylo je tak prvým telefónom na našom trhu, ktorý ponúka túto možnosť. Zaujímavosťou je aj možnosť prehrávania hudby počas hovoru. Volajúcemu tak môžete pustiť akúkoľvek skladbu z prehrávača. Rozhovor s rodinou či priateľmi si tak môžete osviežiť obľúbenou skladbou.

"Novinkou nie je len podpora formátu FLAC, ale aj možnosť prehrávania hudby počas hovoru."

Hudobnú výbavu dopĺňa jednoduché

s podporou RDS. Oproti pár aktuálnym Nokiám však stráca na tom, že nefunguje bez pripojených slúchadiel.

Sony Ericsson do Zyla nenainštaloval žiadnu plnohodnotnú navigáciu. Vystačiť si budete musieť iba s Google mapami. Zabudované GPS však využijete skôr pri fotografovaní (geotagging) či v aplikácii Walk Mate, a pod. Vyhľadávaniu polohy pomáha asistované GPS. Určenie polohy nie je najrýchlejšie.

Pri úvodnom spustení hlási pamäť telefónu dostupných až 220 MB. Tie môžete použiť na ukladanie SMS a MMS správ, e-mailov či multimediálnych súborov. Základnú pamäť telefónu môžete rozšíriť microSDHC kartou s maximálnou kapacitou 16 GB.

V oblasti telefonovania sa nič podstatné nezmenilo. Novinkou je iba vyššie spomínaná možnosť prehrávať hudbu do reproduktoru počas hovoru.

dokáže uložiť 1 000 kontaktov so 7 000 číslami. Jednotlivým kontaktom môžete priraďovať viacero údajov, nechýba vyhľadávanie postupným zadávaním znakov. Na domácej obrazovke môžete vyhľadávať kontakty aj prostredníctvom inteligentného vytáčania. Nechýbajú ani profily, ktoré si môžete plne prispôsobiť, no nie načasovať. Do tichého režimu sa rýchlo dostanete podržaním mriežky v pohotovostnom režime.

"Sony Ericssonu Zylo nechýba ani inteligentné vytáčanie."

TIP: Chcete uskutočniť konferenčný hovor? V tom prípade odporúčame tento článok.

TIP: Pre bezplatnú online synchronizáciu kontaktov (aj pre Symbian, Windows Mobile) odporúčame Google Sync. Stačí navštíviť m.google.com/sync, resp. vo Windows Mobile zariadení nastaviť synchronizáciu podľa tejto stránky a Symbian zariadení nastaviť synchronizáciu v mobile podľa tejto stránky. Pozor, ako užívateľa vypĺňajte xxx@gmail.com a nie googlemail.com! Prenos kontaktov z jedného zariadenia do druhého (aj s iným OS) uskutočníte ľahko práve podľa tohto návodu vďaka Google Sync.

Prijaté SMS a MMS správy sú združené v spoločnom priečinku. Zobraziť ich môžete v tradičnom zozname alebo formou konverzácií. Editor správ je taktiež spoločný, stačí pridať predmet či súbor a správa sa automaticky zmení na multimediálnu. Medzi editovaním textovej a multimediálnej správy môžete prepnúť aj manuálne. Pamäť prijatých správ je limitovaná voľnou pamäťou telefónu. Na ukladanie vašich správ môžete použiť aj microSD kartu.

E-mailový klient automaticky stiahne nastavenia populárnych serverov. Po úspešnom nastavení konta ponúkne automatické stiahnutie posledných 100 správ do pamäte. Limit sťahovania počtu a veľkosti správ si dokážete zmeniť v nastaveniach. Interval automatického sťahovania začína na piatich minútach, podporovaný je však aj Push mail. Svoje e-maily môžete ukladať do oboch pamätí. Klient podporuje protokoly POP3 aj IMAP4, nechýba ani možnosť vytvoriť si viacero účtov. Zylo si bohužiaľ neporadí s office dokumentami, a tak prílohy môžete maximálne uložiť na pamäťovú kartu.

"Podporovaný je aj Push mail."

Internetový

si bez problémov poradí s webovými a wapovými stránkami. Podporovaný je režim na výšku, a vďaka akcelerometru aj na šírku. Možnosti NetFrontu sú široké, páči sa mi pohyb po obrazovke pomocou šípky. Podržaním mriežky sa zobrazí náhľad na celú stránku. Sony Ericsson Zylo vďaka výbornej podpore konektivity môžete využiť aj ako modem. Podporuje prenosy nielen cez UMTS, ale aj HSDPA a HSUPA, podpora Wi-Fi bohužiaľ chýba. S počítačom spojíte telefón pomocou Bluetoothu či Fast portu, ktorý telefón aj nabíja.

TIP: Prečítajte si články 3G (UMTS) a HSDPA.

Budík nájdete v sekcii organizéra. Budení môže byť až päť. Každému možno nastaviť čas, tón, hlasitosť, obrázok, textovú poznámku a odklad budenia. Zylo vás môže zobudiť aj rádiom. Kalendár zobrazuje aktívne záznamy v mesačnom náhľade len zvýraznením dňa. Mesačný náhľad sa už roky nezmenil, čo vyčítame mnohým novým Sony Ericssonom. Možnosti

sú slabé, dokáže iba zmazať všetky údaje. Zylo dokonca neponúka prepojenie kalendára s widgetom na domácej obrazovke, ani synchronizáciu s Google calendarom. V menu organizéra nájdete aj tradičnú výbavu Sony Ericssonov. Nechýbajú úlohy, stopky, časovač odpočítavania, kalkulačka či poznámky, ktoré si môžete umiestniť aj na domácu obrazovku.

"Budík vás môže zobudiť aj FM rádiom."

Ako každému Sony Ericssonu, ani Zylu nechýba prítomnosť minimalizácie a multitaskingu Java aplikácií. Niekoľko zaujímavých, ako napríklad Facebook klient, YouTube či AccuWeather, nájdete v položke Organizér->Aplikácie.

Tipy na užitočné a bezplatné Java aplikácie (pre takmer každý mobil):

Univerzálnou Java aplikáciou pre pripojenie ku ICQ je Jimm. Funguje na takmer všetkých dnešných telefónoch.

Každému odporúčame vyskúšať aj unikátnu schránku v spolupráci s aplikáciou Gmail. Ponúka viac než len prezeranie a písanie e-mailov (napríklad prezeranie dokumentov!), to však už nájdete v jej recenzii.

Určite vyskúšajte bezplatný Java prehliadač Opera Mini 5 zo stránky http://mini.opera.com.

Chýba vám aktívny pohotovostný režim v Sony Ericssone? Kalendár (najbližšie udalosti) ako lacná Java aplikácia MobyToday na pozadí pohotovostnej obrazovky tento problém vyrieši.

Množstvo zaujímavých bezplatných Java aplikácií nájdete priamo z mobilu na WAP stránke wap.getjar.com.

Výdrž Sony Ericssonu Zylo je priemerná. Pri každodennom používaní mi 900 mAh batéria vydržala takmer dva-a-pol dňa. Najväčšou záťažou pre batériu je najmä 2,6-palcový displej v kombinácii prehliadaním webu cez 3G.

Výhody:

- widgety,

- VGA video,

- podpora hudobného formátu FLAC,

- výborný hudobný prehrávač,

- inteligentné vytáčanie,

Nevýhody:

- Fast port,

- slabý fotoaparát,

- absencia 3,5 mm jacku,

- slabé možnosti kalendára.

Orientačná cena: 133 € (sonyericsson-shop.sk)

Záver

Sony Ericsson Zylo je model patriaci do radu Walkman a dokazuje to, okrem iného, výborným hudobným prehrávačom a podporou bezstratového zvukového formátu FLAC. Chýba mu však 3,5 mm jack, čo považujem za podstatnú nevýhodu. Správny hudobný mobil by totiž mal mať možnosť pripojiť si vlastné slúchadlá. Zylo ma tiež prekvapil svojou funkčnou výbavou. Za cenu pohybujúcu sa okolo 130 € totiž ponúkne podporu UMTS, HSPA či GPS. Konkurentom Sony Ericssonu Zylo je Samsung Shark, ktorý síce nie je slajder, no za podobnú cenu ponúka porovnateľnú funkčnú výbavu.

Druhý názor

Richard Hombauer: Zylo, Zylo...hudobný mobil bez 3,5 mm jacku? Ak ste zvyknutí na Sony Ericssony, máte viacero nabíjačiek a nakúpené aj rôzne iné príslušenstvo, je to pre vás posledná šanca kúpiť si novinku s Fast portom. Ostatní sa radšej tešte na niečo tenšie, ľahšie, s rýchlejšími reakciami a univerzálnymi konektormi. Lebo to Sony Ericssonu akosi v aktuálnom novom portfóliu chýba. Zylo si kúpi spokojný fanúšik Sony Ericssonu, no istotne nebude lákadlom pre majiteľa konkurenčného produktu.

Produktová stránka: Sony Ericsson Zylo

Odporúčaná sekcia v diskusnom fóre: Sony Ericsson

Diskusia k článku:

Martin Hombauer 03.09.2010 - 17:07

Ahojte chcem sa vás opýtať neviete niekto ako pokaziť Zylo tak aby sa nedal zapnúť ?

anonymous13.04.2010 - 18:36 Trvalý odkaz

?uboš: Hehe video v rozlišeni 320x240. ?udujem sa že dokazali da? do Vivaz HD video. Ich tempom by tam malo by? VGA, na HD maju tak dva roky ?as. W995, najvyšši Walkman, tiež 320x240 video. Vysmech.

anonymous13.04.2010 - 20:13 Trvalý odkaz

NortySP: Vies ono to walkman nie je len tak pre srandu..ale to znamena ze je to walkman telefon (cize na hudbu ak nahodou nevies co to je) ak chces natacat HD tak si asi nekupis walkman nie ??? ked chces pocuvat hudbu len tak si nekupis nieco co ma 12mpx a HD video ale walkman. Zbytocne by sa tym model predrazil.A ked je to QVGA video kvalitne...tak neni o com potom...urcite kazdy videa nahrane telefonom pozera na FullHD LCD monitoroch a telkach a potom z nich robi filmy. Neviem preco nedaju do mobilu rovno 3D kamery a 3D displeja. ale viac ako 200 euri by som nezaplatil....zamysli sa trosku...

anonymous13.04.2010 - 20:22 Trvalý odkaz

Valaroma: Ech, lezie mi na nervy, ze upustili od oznaceni prostrednictvom kombinacie pismen a cislic. Tieto nicnevoriace nazvy su o nicom, clovek si ten telefon nevie nijak zaradit. Kedysi sme vedeli, ze rady 1 su ultralowendy, 2 a 3 lowendy, 5 low-midendy, 6 mid-endy, 8 a 9 high endy, w - walkman, c - cybershot, t a s - stylove fony, x a p - smartfony. Okrem toho, ked sa povie povedzme K810i, znie to urcite solidnejsie a lepsie, ako hazel, susan, yari, aino a podobne.
Inak tento fon vyzera celkom dobre, rozmyslam, ze si kupim este nieco s Fastportom, aby som este vyuzil prislusenstvo, ktore mam doma - celkom slusne repraky a sluchadla. Ako sekundarny fon by mohol byt.

anonymous13.04.2010 - 21:18 Trvalý odkaz

ORION: svojimi oblými tvarmi mi pripomína staré siemesi alebo benq-siemensi.

Celá diskusia 150 príspevkov