Nokia C3

RECENZIA mid-enduMobil s 2 Mpix fotoaparátom, podporou EDGE, Wi-Fi, 3,5 mm jackom a FM rádiom s RDS.

Základné parametre:

konštrukcia: klasická s QWERTY klávesnicou,

OS: vlastný, Series 40,

procesor: ???

frekvencie: GSM 850 / 900 / 1800 / 1900 MHz,

rozmery: 116 x 58 x 14 mm,

hmotnosť: 114 gramov (zistená: ???),

displej: aktívny, TFT 262 144 farieb, 320 x 240 b., 48 x 36 mm, uhlopriečka 61 mm (2,4''), aktívny pohotovostný režim,

fotoaparát: 2 Mpix, záznam videí (320 x 240 b., 20 fps),

pamäť: 55 MB + microSDHC (do 8 GB), 1 000 kontaktov,

správy: SMS, MMS, e-mail,

globálny prenos dát: GPRS, EDGE,

lokálny prenos dát: Bluetooth 2.1 + EDR, kábel (microUSB), mass storage, Wi-Fi,

hudba: MP3/AAC prehrávač, 3,5 mm jack, FM rádio (s RDS), A2DP,

ostatné: Java, internetový prehliadač, FOTA,

batéria: BL-5J, 1 320 mAh,

výdrž: do 7 h hovoru / 800 h pohotovosti / 30 h hudby,

SAR: 1,09 W/kg (norma 2 W/kg)

Neobsahuje/nepodporuje:

xenónový blesk, LED blesk, autofókus, aktívny kryt objektívu, UMTS, HSDPA, HSUPA, minimalizácia (Java) aplikácií, multitasking, prehliadač dokumentov, GPS, akcelerometer,

Softvérová verzia testovaného telefónu:

finálna,

Obsah balenia:

telefón, batéria, nabíjačka, stereo slúchadlá, 2 GB pamäťová karta, potrebné dokumenty,

Nokia C3 je cenovo dostupný model, ktorý ponúka kombináciu pohodlnej QWERTY klávesnice, dobrej funkčnej výbavy a výborného displeja. Za pomerne nízku cenu ponúka všetko potrebné, čo mladý človek môže od telefónu vyžadovať.

novej Nokie C3 vychádza z dvojice úspešných smartfónov E63 a E71. Opäť sa teda stretávame s tradičnými prvkami, a to 2,4-palcovým displejom v hornej časti prednej strany a plnohodnotnou QWERTY klávesnicou v spodnej časti. Celkový vzhľad novinky tak vôbec nepôsobí lacným dojmom. Pravá stena ostala bez akýchkoľvek tlačidiel. Chýbala mi spúšť fotoaparátu aj tlačidlá na ovládanie hlasitosti. Podstatnú časť zadnej strany tvorí kovový kryt batérie. Ten ukrýva silnú 1 320 mAh batériu. Po jej vybratí je nutné opätovne nastavovať čas a dátum. Vo vrchnej časti zadnej strany je už tradične umiestnený objektív dvojmegapixelového fotoaparátu. Ten je ale iba akýmsi doplnkom. O tom však neskôr. Ľavá strana ukrýva slot pre microSD kartu a microUSB konektor. Zvyšné konektory osadil výrobca do hornej steny, nájdete tam otvor pre tenkú nabíjačku a 3,5 mm jack. Konštrukčným materiálom je (okrem zadného krytu) plast, vyhotovenie Nokie C3 však musím pochváliť. Telefón je spracovaný kvalitne, kryty držia pevne a nevŕzgajú. Musím skonštatovať, že tento model sa po dizajnovej stránke Nokii jednoducho vydaril.

"Prekvapením je kovový kryt batérie."

Hlavným lákadlom Nokie C3 je jej

. Telefóny s plnohodnotnou QWERTY klávesnicou sú na našom trhu populárne, no väčšinou cenovo menej dostupné. Nie každý mladý si totiž môže dovoliť kúpiť Nokiu E71 za 250 €. A práve pre tých je určená C3-ka. Ponúka rovnako pohodlnú klávesnicu, navyše so slovenskou lokalizáciou. Písanie e-mailov či poznámok s diakritikou tak nebude žiadnym problémom. Jednotlivé tlačidlá majú dobrý zdvih, odozvu i primeranú citlivosť. Vyhovovala mi aj nízka hlučnosť klávesnice. Písanie je pohodlné a presné. Na tlačidlá Nokie C3 sa jednoducho nemôžem sťažovať.

"Klávesnica je so slovenskou lokalizáciou."

Nesmiem však zabudnúť ani na ovládaciu časť. Tá pozostáva zo šiestich tlačidiel a rozmerného ovládacieho štvorca s potvrdzovacím stredom. Veľkosť jednotlivých tlačidiel mi vyhovovala, telefón sa vďaka nim ovládal pohodlne. Novinkou sú tlačidlá na rýchly vstup do kontaktov a e-mailovej schránky. Ich funkciu si však môžete zmeniť i vypnúť. Ja som zvolil prístup ku kontaktom a SMS správam.

je klasický, Nokia ho vo svojich zariadeniach používa už roky. Ide o TFT displej podporujúci 262 144 farieb s 2,4-palcovou uhlopriečkou a QVGA rozlíšením. Viditeľnosť na priamom slnku je dobrá, odrazové ochranné sklo sa však podpísalo na mierne zhoršených podmienkach oproti modelu E71. Operačný systém použitý v Nokii C3 je tradičný Series 40 prispôsobený na šírku displeja. Nechýba teda prispôsobiteľný aktívny pohotovostný režim, možnosť usporiadať ikony hlavného menu či zmeniť ich rozloženie. Nastavenia sú už tradične slabé, umožňujú meniť detaily domácej obrazovky a veľkosť písma. Chýbala mi možnosť "malé písmo v menu", nakoľko sú položky zbytočne veľké. Výčitkám sa nevyhne absencia nastavenia jasu a dĺžky podsvietenia displeja. Toto je podstatná funkcia, ktorú vyžadujem v každom svojom telefóne.

"Nastavenia jasu a dĺžky podsvietenia chýbajú."

Zastaralý dvojmegapixelový

sme považovali za nekvalitný už pred tromi rokmi. Kvalitu výsledných snímok si môžete overiť v našej galérii. Nastavenia umožňujú meniť veľkosť fotografie, farebné efekty, vyváženie bielej či aktivovať samospúšť. Nokia C3 dokáže nahrávať video v maximálnom rozlíšení 320 x 240 bodov. Kvalitou taktiež príliš neohoruje. Na zachytenie momentov do pamäte telefónu však postačí. Nastavenia sú rovnaké ako pri fotoaparáte.

O prezeranie snímok a videí sa stará aplikácia Fotografie. Tá triedi súbory podľa času. Taktiež umožňuje fotografie jednoducho upravovať.

UKÁŽKA VIDEA (súbor 0,5 MB, MPEG4; obraz: 320 x 240 b., 20 fps, 384 kbps; zvuk: AMR, 12 kbps; celkovo: 2,9 MB / min.)

TIP: Jednoduchý a bezplatný prehrávač všetkých možných formátov: VLC Player.

TIP: Ideálny konvertor takmer všetkých video formátov: SUPER.

v Series 40 patrí k tým lepším. Skladby dokáže triediť podľa autorov, albumov a žánrov. Nastavenia sú bohaté, umožňujú aktivovať náhodný výber, opakovanie skladieb, streamovanie, rozšírené stereo či jeden z viacerých prednastavených ekvalizérov. Vďaka zabudovanému 3,5 mm jacku si môžete pripojiť aj vlastné slúchadlá. Hudobnú výbavu C3-ky dopĺňa FM rádio s RDS, ktoré nefunguje bez pripojených slúchadiel.

"FM rádio nefunguje bez pripojených slúchadiel."

Vnútorná pamäť dosahuje 55 MB. Rozšíriť ju môžete pamäťovou kartou s maximálnou kapacitou 8 GB. Do telefónneho zoznamu uložíte 1 000 viacpoložkových kontaktov, pamäť pre SMS správy je prakticky neobmedzená. Limituje ju iba celková voľná pamäť.

Oblasť telefonovania sa nezmenila. Nokia C3 ponúka jednoduchý, no výborný telefónny zoznam. Nechýba kopírovanie medzi pamäťami ani vyhľadávanie postupným zadávaním znakov. Inteligentné vytáčanie chýba. Kontakty je možné zoradiť podľa mien s číslami alebo snímkami. Synchronizácia kontaktov cez internet alebo medzi dvoma telefónmi je bezproblémová. Okrem kontaktov môžete kopírovať aj údaje z kalendáru, textové správy, multimediálne správy a poznámky. Profily sú prístupnécez nastavenia v menu. Pripravených je sedem profilov s možnosťou plného prispôsobenia. Profily môžete aj časovať.

"Chýba inteligentné vytáčanie."

TIP: Chcete uskutočniť konferenčný hovor? V tom prípade odporúčame tento článok.

TIP: Pre bezplatnú online synchronizáciu kontaktov (aj pre Symbian, Windows Mobile) odporúčame Google Sync. Stačí navštíviť m.google.com/sync, resp. vo Windows Mobile zariadení nastaviť synchronizáciu podľa tejto stránky a Symbian zariadení nastaviť synchronizáciu v mobile podľa tejto stránky. Pozor, ako užívateľa vypĺňajte xxx@gmail.com a nie googlemail.com! Prenos kontaktov z jedného zariadenia do druhého (aj s iným OS) uskutočníte ľahko práve podľa tohto návodu vďaka Google Sync.

Nokia už štandardne používa spoločný editor pre textové a multimediálne správy. Jednoduchú tvorbu MMSiek zvládne naozaj každý. Písanie na pohodlnej klávesnici môžete urýchliť využitím predikcie alebo automatického dopĺňania slov. Dlhý text môžete v nastaveniach zmeniť na multimediálnu správu. Esemeskové typy poteší aj možnosť vloženia grafických smajlíkov do textu. V nastaveniach si môžete aktivovať doručenky a meniť veľkosť písma. Prijaté správy si môžete nechať zobraziť aj formou konverzácií. Pamäť správ je obmedzená len voľnou pamäťou telefónu.

"Prijaté správy si môžete nechať zobraziť aj formou konverzácií."

O mobilný e-mail je tiež postarané. Ten zastupuje aplikáciu Nokia E-mail. Škoda, že aplikácia nie je prepojená s pohotovostným režimom. Pri prvom spustení služby máte na výber z niekoľkých kont, ktorým stačí pridať adresu a heslo, nastavenie prebehne okamžite a automaticky. Klient umožňuje prácu s viacerými kontami naraz. Nevýhodou je, že v Nokii C3 nemôžete mať neustále online pripojenie a aktivovanú push notifikáciu mailov. Nedá sa ani nastaviť vlastný čas automatickej kontroly mailov. Pri každej manuálnej kontrole správ je nutné prihlásiť sa k svojmu kontu nanovo.

Internetový

v najnovších nesmartfónoch Nokia už takmer vždy zastupuje Opera Mini 4 a Nokia C3 nie je výnimkou. Jej výhody a možnosti sú dobre známe všetkým fanúšikom mobilných telefónov. Na prenos dát môžete využiť technológiu GPRS alebo EDGE, na podporu 3G sa zabudlo. Nokia ale prekvapila prítomnosťou Wi-Fi, ktoré isto poteší nejedného používateľa. O lokálny prenos dát sa stará Bluetooth vo verzii 2.1 a microUSB konektor ukrytý pod plastovým krytom v ľavej stene.

"Nokia prekvapila prítomnosťou Wi-Fi."

TIP: Prečítajte si články 3G (UMTS) a HSDPA.

Budík nájdete v menu aplikácií. Budenie môže byť iba jedno, na viaceré upozornenia musíte využiť kalendár. Zobudiť vás môže aj FM rádio, slúchadlá však musia byť pripojené. Denné opakovanie či odklad budenia je samozrejmosťou.

v mobile je presne podľa mojich predstáv. Mesačný náhľad spolu s bočnou lištou, ktorá zobrazuje aktuálne denné záznamy ma potešila. Kapacita záznamov je obmedzená len voľnou pamäťou. Z ostatných organizačných funkcií nájdete v telefóne úlohy, poznámky, časovač stopky a kalkulačku. Tá dokáže pracovať s jednoduchými funkciami, no v nastaveniach si môžete zvoliť aj vedeckú či úverovú kalkulačku.

V telefóne su pripravené aj tri hry a viacero aplikácií. Služby sociálnych sietí ako Facebook či Twitter hľadajte pod položkou Komunity.

Tipy na užitočné a bezplatné Java aplikácie (pre takmer každý mobil):

Univerzálnou Java aplikáciou pre pripojenie ku ICQ je Jimm. Funguje na takmer všetkých dnešných telefónoch.

Každému odporúčame vyskúšať aj unikátnu schránku v spolupráci s aplikáciou Gmail. Ponúka viac než len prezeranie a písanie e-mailov (napríklad prezeranie dokumentov!), to však už nájdete v jej recenzii.

Určite vyskúšajte bezplatný Java prehliadač Opera Mini 4 zo stránky http://mini.opera.com.

Chýba vám aktívny pohotovostný režim v Sony Ericssone? Kalendár (najbližšie udalosti) ako lacná Java aplikácia MobyToday na pozadí pohotovostnej obrazovky tento problém vyrieši.

Množstvo zaujímavých bezplatných Java aplikácií nájdete priamo z mobilu na WAP stránke wap.getjar.com.

Výdrž 1 320 mAh batérie je úctyhodná. Telefón mi pri bežnom používaní vydržal takmer 5 dní. Nepoužíval som však Wi-Fi, ani pravidelnú kontrolu mailov. Nokiu C3 som využíval ako sekundárny telefón na vybavenie telefonátov, SMS a občasné počúvanie hudby.

Výhody:

- kvalitná konštrukcia,

- kovový zadný kryt,

- Wi-Fi,

- dlhá výdrž batérie,

Nevýhody:

- zastaralý a nekvalitný fotoaparát,

- FM rádio nefunguje bez pripojených slúchadiel,

- chýba inteligentné vytáčanie,

- slabé nastavenia displeja.

Orientačná cena: okolo 170 € (epicentrum.sk)

Záver

Nokia C3 je zaujímavou alternatívou pre mladých ľudí. Ponúka pohodlnú QWERTY klávesnicu, displej s dobrou viditeľnosťou, Wi-Fi, 3,5 mm jack i bohaté hudobné funkcie. Sklamaním pre mňa je absencia nastavení jasu displeja a zastaralý fotoaparát. No, a samozrejme aj cena. Za rovnakú cenu totiž ešte stále zoženiete Nokiu E63, ktorá navyše ponúka operačný systém, kvalitnejší fotoaparát, viac pamäte, podporu 3G a silnejšiu batériu. Nokiu C3 by mohli do svojich ponúk zaradiť operátori za prijateľnú cenu, potom by sa stala atraktívnou pre mnoho používateľov.

Druhý názor

Richard Hombauer: Nokia C3 je zaujímavý počin. Dobrá cena, dobré funkcie, len ja som už zvyknutý na E71 a na možnosti Symbianu. Nastavenie jasu a doby podsvietenia by mi chýbalo, rovnako aj aktualizácia e-mailov. Každopádne, kvalitných QWERTY mobilov je málo a C3 so slovenskou lokalizáciou klávesnice je milým prekvapením. Nič extra od nej ale nečakajte.

Produktová stránka: Nokia C3

Odporúčaná sekcia v diskusnom fóre: Nokia S40

Diskusia k článku:

Martin Hombauer 13.08.2010 - 02:17

Luriel: WooooooooooooooooooooooooW!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

anonymous13.04.2010 - 18:29 Trvalý odkaz

Shia: Z tej ružovej verzie mi skoro za?ali krváca? o?i...

anonymous13.04.2010 - 18:52 Trvalý odkaz

ericho33: To je brandovaná verzia pre T-mobile :-))))))))))))))))

anonymous13.04.2010 - 19:00 Trvalý odkaz

Peter: Po funk?nej stránke je zatia? super , hlavne to Wi-Fi , ak budú aj recenzie kladné tak je to cool mobil .

anonymous14.04.2010 - 17:42 Trvalý odkaz

Dumbo: Rozhodne ma sancu na uspech. Nesmartfon s QWERTY a konstrukciou takou, aku ma smartfon. nemusim hovorit aky..
Este sa mozno na trhu objavi Nokia dotykova a S40, ale to ma cas, lebo dotykove displeje sa u Nokie zatial iba rozbiehaju...
Vlastne jedna dotykova S40 uz bola. Ale ta sa u nas nikdy nepredavala a nikdy nebude. (:-()

Celá diskusia 159 príspevkov