Nokia C6

RECENZIA smartfónuDotykový mobil s OS Symbian, 5 Mpix fotoaparátom s AF a LED bleskom, vysúvacou QWERTY, podporou HSPA, GPS, Wi-Fi a 3,5 mm jackom.

Základné parametre:

konštrukcia: klasická s dotykovým displejom a vysúvacou QWERTY klávesnicou,

OS: Symbian S60 5th Edition,

procesor: 434 MHz, ARM-11,

frekvencie: GSM 850 / 900 / 1800 / 1900 MHz + UMTS + HSDPA,

rozmery: 113 x 53 x 17 mm,

šírka otvoreného prístroja: 82 mm,

hmotnosť: 150 gramov (zistená: 152 gramov),

displej: aktívny, dotykový (tlakový), TFT 16 777 216 farieb, 360 x 640 b., 40 x 70 mm, uhlopriečka 3,2'', aktívny pohotovostný režim,

fotoaparát: 5 Mpix, LED blesk, autofókus, záznam videí (640 x 480 b., 30 fps),

pamäť: 200 MB + microSDHC (do 16 GB),

správy: SMS, MMS, e-mail, RSS,

globálny prenos dát: GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA, HSUPA,

lokálny prenos dát: Bluetooth 2.0 + EDR, kábel (microUSB), mass storage, Wi-Fi,

hudba: MP3/AAC prehrávač, 3,5 mm jack, FM rádio (s RDS), A2DP,

ostatné 1: Java, minimalizácia aplikácií, multitasking, internetový prehliadač, videohovor,

ostatné 2: prehliadač dokumentov, GPS, akcelerometer,

batéria: BL-4J, 1 200 mAh,

výdrž: do 5 h hovoru / 400 h pohotovosti, 30 h hudby / 6 h videa,

SAR: 1,05 W/kg (norma 2 W/kg)

Neobsahuje/nepodporuje:

xenónový blesk, aktívny kryt objektívu,

Softvérová verzia testovaného telefónu:

finálna,

Obsah balenia:

telefón, batéria, nabíjačka, USB kábel, stereo slúchadlá, 2 GB microSD karta, potrebné dokumenty,

novinky sa nesie v tradičnom štýle Nokie. Jednotlivé prvky sú prevzaté z viacerých úspešných modelov, pri prvom pohľade na telefón vidím kúsok 5800-ky (predná strana), 5530-ky (zaoblené rohy) i N97 mini (klávesnica). Predná strana sa najviac ponáša na prvý dotykový model, teda 5800-ku. Dominuje jej tlakový 3,2-palcový displej s tradičným rozlíšením 360 x 640 bodov. Pod ním sa nachádza trojica tlačidiel, ktoré slúžia na ovládanie hovoru a vstup do menu. Nokia si zaslúži pochvalu, že sa opäť vrátila k hardvérovým tlačidlám. Na pravej strane môžete nájsť hneď niekoľko prvkov. V spodnej časti sa nachádza spúšť fotoaparátu, vo vrchnej zasa dvojica ovládacích tlačidiel hlasitosti. Medzi nimi je umiestnený mechanický posuvník, ktorý slúži na odomykanie displeja. Telefón môžete odomknúť aj vysunutím klávesnice či ťahom prsta do strany (podobne ako na iPhone). Prevažnú časť zadnej strany tvorí odnímateľný plastový kryt, ktorý na svojom mieste nedrží pevne. To spôsobuje vŕzganie telefónu už pri slabšom uchopení. Ocenil by som, keby Nokia použila kovový kryt batérie. Horný ľavý roh patrí už tradične objektívu fotoaparátu. Ten dopĺňa LED blesk. Ľavá strana je pomerne prázdna, ukrýva iba slot pre pamäťovú kartu microSD. MicroUSB konektor a 3,5 mm jack sa usidlíli vo vrchnej stene, otvor pre tenkú nabíjačku hľadajte v spodnej. Zaujímavosťou je, že okolie konektora pri nabíjaní svieti. Konštrukčným materiálom telefónu je plast, ktorý vo mne nevyvolával silnú dôveru. Ak mam pravdu povedať, Nokia C6 ma svojím lacným plastovým telom sklamala.

"Nokia si zaslúži pochvalu za hardvérové tlačidlá pod displejom."

telefónu musím v úvode pochváliť. Jej tlačidlá sú dostatočne veľké, majú dobrý rozostup i tuhosť. Páči sa mi, že jednotlivé klávesy majú vystúpené bruško, podobne ako na Nokii E71, čo zabezpečuje jednoduchšiu orientáciu na klávesnici. Okrem 26 písmen abecedy a ďalších 13 pomocných tlačidiel sa do vysúvacej spodnej časti zmestilo aj štvorsmerné ovládacie tlačidlo s potvrdzovacím stredom. Vďaka nemu nemusíte tak často prehmatávať na displej. K dokonalosti mi na klávesnici chýbalo už iba tlačidlo "späť" a "Menu". Písanie textových správ a e-mailov je rýchle, preklepy sa stratia po niekoľkých riadkoch písania. O rýchly prístup k špeciálnym znakom sa stará tlačidlo Sym. Klávesnicu môžete využiť aj na inteligentné vytáčanie z domácej obrazovky.

"Písanie na klávesnici je pohodlné."

použitý v Nokii C6 je tradičný, stretávame sa s ním už roky. Ide o 3,2-palcový tlakový dotykový displej s nHD rozlíšením, teda 360 x 640 bodov. Jeho viditeľnosť na priamom slnku je dobrá, Nokia s čitateľnosťou svojich displejov v exteriéroch nikdy nemala problém. Reakcie na dotyk sú presné, telefón však nepatrí medzi najrýchlejšie. Domáca obrazovka ostala nezmenená, najviac známa bude majiteľom N97 a N97 mini. Na hlavnú obrazovku si totiž môžete uložiť niekoľko widgetov. Nechýbajú hodiny, rýchly prístup k obľúbeným kontaktom, Facebook klient, prepojenie s e-mailom či skratky k najčastejšie využívaným aplikáciám a podobne. Domácu obrazovku si môžete ľubovoľne prispôsobiť. Aktívny pohotovostný režim je dokonca možné i deaktivovať. Menu je klasické, používa rozloženie 3 x 4 ikony. Nastavenia umožňujú meniť poradie ikon, ako aj vytvárať priečinky a premiestňovať aplikácie do nich. Nechýba ani možnosť vybrať si formu zobrazenia menu (ikony alebo zoznam). Smartfóny od Nokie, narozdiel od telefónov Series 40, umožňujú aj meniť jas i dĺžku podsvietenia.

"Na hlavnú obrazovku si môžete uložiť niekoľko widgetov."

v Nokii C6 musím pochváliť. Jeho možnosti sú široké a ovládanie jednoduché. Oceňujem praktické použitie stĺpčeka so skratkami, ktorý pomôže rýchlo nastaviť akúkoľvek funkciu fotoaparátu. Ten ponúka rýchly prístup k voľbe režimu, aktivovania samospúšte, výberu farebného tónu, vyváženia bielej, expozície, ISO, kontrastu či ostrosti. Ako sami vidíte, možnosti fotoaparátu sú naozaj nadštandardne široké. Kvalitu výsledných snímok radím k priemeru, odfotografované zábery vyzerajú aj po odoslaní do počítača dobre. Pri horších svetelných podmienkach pomôže aktivovanie LED blesku. Možnosti kamery sú podobné ako pri fotoaparáte. Nahrávanie ponúka možnosť ponechania zapnutého blesku, výber režimu, vyváženia bielej a farebného tónu. Najvyššie ponúknuté rozlíšenie 640 x 480 bodov nahráva telefón vo formáte MP4. Video v tomto rozlíšení je taktiež dobrej kvality.

"Možnosti fotoaparátu sú naozaj nadštandardne široké."

O prezeranie fotografií sa stará aplikácia Fotografie. Tá triedi fotografie podľa albumov, dátumu a tzv. tagov (označení). Prehrávanie a zobrazovanie funguje automaticky v celoobrazovkovom režime. So súbormi môžete bez problémov pracovať, presúvať ich do zložiek, odosielať, tlačiť či uverejňovať online.

UKÁŽKA VIDEA (súbor 9,7 MB, MPEG4; obraz: 640 x 352 b., 29 fps, 2 986 kbps; zvuk: AAC, 96 kbps; celkovo: 22,6 MB / min.)

TIP: Jednoduchý a bezplatný prehrávač všetkých možných formátov: VLC Player.

TIP: Ideálny konvertor takmer všetkých video formátov: SUPER.

Prepracovaný

so známym prostredím je už klasikou, no vždy poteší. Možnosti sú široké, hudbu triedi podľa interpretov, albumov, skladateľov a žánrov. Nechýba ani tvorba playlistov. Nastavenia umožňujú prispôsobiť si ekvalizér, rozloženie hlasitosti slúchadiel, aktivovať rozšírené stereo či zosilňovač basov. Vďaka 3,5 mm jacku vo vrchnej stene môžete pripojiť k Nokii C6 akékoľvek slúchadlá. V balení sa nachádza headset, ten však neobsahuje ovládač na prepínanie skladieb. Kvalita reproduktoru je dostatočná, jeho hlasitosť je na tom taktiež dobre. FM rádio podporuje príjem RDS signálu. Na displeji tak vidíte efektnú animáciu s názvom aktuálne prehrávanej stanice. Rádio si bez pripojených slúchadiel nevypočujete.

"Rádio si bez pripojených slúchadiel nevypočujete."

Nokii C6 samozrejme nechýba GPS modul. V telefóne je predinštalovaná aplikácia

, ktorej možnosti pozná takmer každý. Vyhľadanie pozície je s dátovou kartou a aktívnym asistovaným GPS rýchle.

Vnútorná pamäť telefónu obsahuje 200 MB, ktoré môžete využiť na ukladanie multimediálnych súborov i SMS správ. Celkovú vnútornú pamäť môžete rozšíriť microSDHC kartou. Tá sa vkladá do ľavej steny.

Hlasové funkcie sa nedočkali žiadnych zmien. Prostredie i možnosti kontaktov sú v Symbiane S60 5th edition stále rovnaké. Pri vyhľadávaní nechýba kinetické skrolovanie, teda vyhľadávanie posunom prsta na štýl iPhone. Kontakty môžete hľadať aj postupným zadávaním znakov, ktoré funguje na mená aj priezviská. Prítomné sú aj Ovi kontakty, čo je akýsi messenger pre kontakty používajúce schránku na Ovi.com. Telefónny zoznam má neobmedzenú kapacitu, nakoľko využíva zdieľanú pamäť. Čo ma v možnostiach telefónneho zoznamu mrzí je, že pri zadaní narodenín kontaktu sa údaj nesynchronizuje s kalendárom. S telefonovaním súvisia aj profily. Nesmie chýbať možnosť časovania a rozsiahleho personalizovania.

"Nokii C6 nechýba inteligentné vytáčanie."

TIP: Chcete uskutočniť konferenčný hovor? V tom prípade odporúčame tento článok.

TIP: Pre bezplatnú online synchronizáciu kontaktov (aj pre Symbian, Windows Mobile) odporúčame Google Sync. Stačí navštíviť m.google.com/sync, resp. vo Windows Mobile zariadení nastaviť synchronizáciu podľa tejto stránky a Symbian zariadení nastaviť synchronizáciu v mobile podľa tejto stránky. Pozor, ako užívateľa vypĺňajte xxx@gmail.com a nie googlemail.com! Prenos kontaktov z jedného zariadenia do druhého (aj s iným OS) uskutočníte ľahko práve podľa tohto návodu vďaka Google Sync.

Textovú komunikáciu zastupuje spoločný editor a schránka pre SMS a MMS. Na písanie textu môžete okrem hardvérovej klávesnice využiť aj softvérovú alfanumerickú. Komu by nestačili tieto dva spôsoby zadávania znakov, môže skúsiť rozpoznávanie písaného textu. V nastaveniach si môžete zvoliť počet uložených odoslaných správ či (de)aktivovať doručenky.

Zabudovaný

je známy zo starších modelov. Nechýba podpora Push mailu, automatická kontrola či práca s viacerými kontami. Práca s klientom je rýchla a pohodlná. Napriek vybavenosti zabudovaného klienta odporúčam používať radšej výborný Nokia Messaging. O jeho možnostiach sme písali v samostatnom článku. V skratke však spomeniem, že jeho prostredie je prehľadnejšie, poskytuje širšie možnosti prispôsobenia a môžete pracovať až s desiatimi rôznymi kontami naraz. Nokia Messaging je dokonca prepojený aj s widgetom na domácej obrazovke. Prílohy bez problémov otvorí, no ich úprava už nie je možná. Chýba totiž licencia, ktorú si musíte prípadne zakúpiť.

"Editácia dokumentov nie je prítomná, musíte si zakúpiť licenciu."

TIP: V smartfónoch Nokia určite vyskúšajte Nokia Messaging v štýle služby BlackBerry.

Čo sa týka prenosu dát, Nokia C6 ponúka všetko podstatné. Podporuje dátove prenosy cez GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA. Na pripojenie k rôznych acces pointom môžete využiť Wi-Fi. O blízke bezdrôtové spojenie so zariadeniami sa postará Bluetooth s podporou A2DP profilu. Na pripojenie k počítaču môžete použiť aj dodávaný microUSB kábel, ktorý telefón aj nabíja.

ostal bez zmeny, text nedokáže označiť, pri wap stránkach nefunguje zoomovanie a dokáže pracovať len s jedným oknom naraz.

"Nokia C6 disponuje plnou dátovou konektivitou."

TIP: Prečítajte si články 3G (UMTS) a HSDPA.

O organizovanie vášho času sa postará viacero aplikácií. Budíkov si môžete aktivovať niekoľko. Nechýba možnosť nastaviť dni opakovania, čas odkladu či tón budenia.

ponúka denný, týždenný a mesačný prehľad. Samozrejme nechýba ani spodná lišta, ktorá sa nachádza pod kalendárom a zobrazuje aktuálne záznamy. Organizačné funkcie ďalej zastupujú poznámky, kalkulačka, aktívne poznámky, prevodník, diktafón, prekladový slovník či prehliadač dokumentov.

V prípade operačného systému Symbian je samozrejmosťou aj podpora Java aplikácií či multitaskingu. Na sťahovanie nových aplikácií slúži Ovi Store, ktorý ponúka prístup k niekoľkým stovkám programov, tapiet, tém, zvonení či videí. Obchod je prehľadne rozdelený podľa typu aplikácií. Pri prehliadaní si môžete dokonca nechať zobraziť iba bezplatný obsah. V ponuke sa nachádza niekoľko užitočných a bezplatných aplikácií.

Ostatné aplikácie, ktoré nájdete v Nokii C6:

Adobe PDF - prehliadač PDF dokumentov,

Drawing - kreslenie,

Font magnifier - aplikácia na zväčšovanie písma,

Shazam - rozpoznávanie hudby,

Facebook,

MySpace,

YouTube,

Bejeweled - hra.

Batéria s kapacitou 1 200 mAh poteší. Telefón mi pri bežnom používaní vydržal približne dva až tri dni. Pri častejšom využívaní internetu, Wi-Fi a hudobného prehliadača klesla výdrž na necelé dva dni.

Výhody:

- pohodlná QWERTY klávesnica,

- viacero užitočných widgetov a aplikácií,

- bezplatné Ovi Mapy a Nokia Messaging,

Nevýhody:

- plastová konštrukcia,

- pomalý procesor,

- editácia dokumentov až po zakúpení licencie.

Orientačná cena: 246 € (epicentrum.sk)

Záver

Nokia sa snažila priniesť lacnejšiu alternatívu modelu N97 mini. Na úkor ceny sme sa však dočkali rozmerného plastového mobilu s postarším hardvérom. Aby som však Nokiu C6 len nekritizoval, musím pochváliť jej pohodlnú klávesnicu, jemný displej s dobrou viditeľnosťou v exteriéroch či prijateľnú cenu. Nokia C6 je určená menej náročným používateľom, ktorí vyžadujú od svojho mobilu QWERTY klávesnicu, Wi-Fi, bezplatnú navigáciu, dobrý displej a nejaké tie funkcie navyše. To všetko C6-ka spĺňa. Avšak, kto má záujem o moderný a rýchly stroj, nech sa vyhne C6-ke oblúkom.

Druhý názor

Richard Hombauer: Ja vám neviem. Ak QWERTY klávesnicu, tak radšej v podobe E63, E71 či E72. Ak plnohodnotný Symbian s klávesnicou, tak N97 mini. Myslím si, že C6 je na dnešnú dobu prehnane veľký mobil, ktorý neponúka nič výnimočné. Ak trávite celé dni na facebooku, e-mailoch a SMS-kách a jednoducho chcete dotykový mobil s plnohodnotnou klávesnicou, tak si C6 kľudne kúpte. Dostanete súčasne aj plnohodnotnú navigáciu, univerzálne konektory a jemný displej. Za tie peniaze fakt dobrá ponuka. Ale tie rozmery a spracovanie sú ako z minulého storočia. Radšej by som uvítal o pár eur vyššiu cenu, ale aj použitie kovových materiálov a tenšie riešenie prístroja. A keď už takéto rozmery, tak s 1 500 mAh batériou. Pri pohľade na moju staručkú E71-ku mi fakt C6 pripadá trochu smiešne.

Produktová stránka: Nokia C6

Odporúčaná sekcia v diskusnom fóre: Aparáty s OS Symbian S60 a S80

Diskusia k článku:

Martin Hombauer 23.09.2010 - 00:19

boha ludia vy tu orzoreate take strasne debiliny ze nechapem:D :D :D normlane sa z vas muism smiat...

anonymous13.04.2010 - 18:04 Trvalý odkaz

Harry: Processor ARM 11, 434 MHz Memory 128 MB RAM / 512 MB ROM (phonearena.com)

anonymous13.04.2010 - 18:09 Trvalý odkaz

Worker: nooo, cierna verzia sa mi lubi, ale moze mi niekto vysvetlit preco je za tak malo? teda oproti mojej 5800 vyzera na lepsiu vybavu...

anonymous13.04.2010 - 18:10 Trvalý odkaz

Worker: aj asi preto, ze to nema stereo repraky, ze?

anonymous13.04.2010 - 19:55 Trvalý odkaz

milan: na cenu 260e zabudnite a hlavne na svk :-)

Celá diskusia 488 príspevkov