Samsung Galaxy S (Samsung i9000)

RECENZIA smartfónuPerfektne vybavený dotykový smartfón s OS Android, s 5 Mpix fotoaparátom, záznamom HD videí a podporou DivX.

Základné parametre:

konštrukcia: klasická s dotykovým displejom,

OS: Android 2.1,

procesor: 1 GHz, S5PC111

frekvencie: GSM 850 / 900 / 1800 / 1900 MHz + UMTS + HSDPA,

rozmery: 122 x 64 x 10 mm,

hmotnosť: 118 gramov (zistená: 118 g),

displej: aktívny, dotykový (kapacitný) Super AMOLED, 480 x 800 b., uhlopriečka 4'' (102 mm), aktívny pohotovostný režim,

fotoaparát: 5 Mpix, autofókus, záznam videí (1280 x 720, 30 fps),

pamäť: 512 MB RAM, 8 / 16 GB + microSDHC (do 32 GB),

správy: SMS, MMS, e-mail, RSS,

globálny prenos dát: GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA (do 7,2 Mbps), HSUPA (do 5,76 Mbps),

lokálny prenos dát: Bluetooth 3.0, kábel (microUSB), mass storage (online), Wi-Fi, DLNA,

hudba: MP3/AAC prehrávač, A2DP, FM rádio (RDS, RT), 3,5 mm jack,

ostatné 1: minimalizácia aplikácií, multitasking, internetový prehliadač, videohovor,

ostatné 2: prehliadač dokumentov, GPS, akcelerometer, podpora DivX (HD) a XviD,

batéria: 1 500 mAh, EB575152VU,

výdrž: do 750 h pohotovosti / 13 h hovoru,

SAR: ??? W/kg (norma 2 W/kg)

Neobsahuje/nepodporuje:

xenónový blesk, LED blesk, aktívny kryt objektívu,

Softvérová verzia testovaného telefónu:

finálna

Obsah balenia:

mobil, nabíjačka, stereo handsfree, potrebné dokumenty.

HTC Desire považujem za aktuálneho lídra medzi telefónmi s OS Android s dotykovým displejom a bez klávesnice. Samsung však modelom Galaxy S však veľmi prekvapil. Nepotrpím si na marketingové žvásty o super mega najlepšom amoled displeji, takže som aj chvály na obrazovku tohto modelu skôr ignoroval. Priznávam, že to bola tak trochu chyba.

Oproti Desire je Galaxy S plastovejší a hoci pôsobí ako nejaký iPhone, nedá sa s ním kvalitou spracovania porovnať. Ja sa k telefónom správam slušne, ak sa dá, nosím ich v tenkom puzdre a tak si na spracovanie veľmi nepotrpím. Ale majiteľ HTC Desire má aspoň dôvod ofrflať lepšie vybavený Galaxy S svojho kolegu. Samsungu by som však rád doprial nejaké gumené puzdro v štýle tenkých puzdier pre iPhone. V hornej časti prednej steny nájdete svetelný senzor aj prednú kameru pre videohovory. Horná stena obsahuje univerzálne konektory: 3,5 mm a univerzálny microUSB chránený posuvným krytom. V pravej bočnej stene sa nachádza

/ blokovač displeja, ktorý býva tradične v hornej stene. Podľa polohy vypínača som však aj v tme dokázal lepšie určiť orientáciu telefónu v ruke. V pravej stene by som však uvítal aj spúšť fotoaparátu, ktorú ponúka len zopár aparátov s OS Android (napr. Sony Ericsson Xperia X10 mini a mini pro). Ľavá stena obsahuje dvojitý ovládač hlasitosti a nelogicky, v hornej časti, umiestnený otvor pre pútko. Zadnú stenu tvorí odnímateľný kryt batérie, ktorý uchytíte za otvor v spodnej stene, a pod ktorým sa nachádza prístup k pamäťovej karte. Praktické je hrubšie tvarovanie zadnej steny v spodnej časti, v hornej mi však chýba LED blesk fotoaparátu. Ten zatiaľ ponúka len zopár androidov, napr. HTC Wildfire.

"Na lacnejšie spracovanie a vypínač v bočnej stene si treba chvíľu zvykať."

Ako hlavný ovládací prvok slúži perfektný dotykový

a trojica tlačidiel v spodnej časti. je mechanické a možno ma trochu sklamalo, že neponúka optický ovládací prvok, ktorý Samsung robiť vie. Keď totiž píšem správu, oprava nejakého znaku v texte na konci riadku si občas vyžiada viacnásobný dotyk obrazovky pre správnu polohu kurzora. Na HTC Desire nemám problém kurzor premiestniť optickým ovládacím prvkom. Ale nejde o nič vážne. Horšie je to s dotykovými tlačidlami. Hardvérové sú vždy lepšie, dotykové občas omylom stlačím pri manipulácii s odblokovaným telefónom. No nič, musím si zvyknúť. Podržaním tlačidla MENU sa spusti funkcia Hľadanie, ktorá ma na Desire samostatné tlačidlo. Šikovné riešenie.

"Hlavné mechanické tlačidlo dopĺňajú dve dotykové."

Dotykový displej má

. V tomto smere je jednoznačne lídrom a už sa mi len ťažko predstavuje, aká tmavšia čierna farba by mohla byť na ešte lepšom displeji. Každopádne, podstatnejšou informáciou je, že čitateľnosť displeja na slnku je oveľa lepšia než na akomkoľvek doterajšom Samsungu s lesklým displejom (výnimkou je teda len starší model G800). V letných dňoch odporúčam používať automatickú reguláciu jasu displeja.

"Galaxy S má najkrajší displej, aký som doteraz kedy videl (iPhone 4 som v ruke ešte nemal)."

Zadávanie textov je možné viacerými spôsobmi - písaním po vyhradenej ploche, alfanumerickou klávesnicou a plnohodnotnou qwerty klávesnicou na výšku aj na ležato. Prvé spôsoby som po vyskúšaní ignoroval, využíval som len

. Tá je podstatne lepšia než na všetkých doterajších androidoch, zadávanie textov sa presnosťou približuje k iPhonu. A to už je čo povedať. Nainštaloval som aj - klávesnicu, ktorá rieši nedostatok interpunkčných znamienok na hlavnej klávesnici. Aj kvôli čiarke totiž musíte prepnúť na symboly. Oproti HTC Desire je veľkým pokrokom odblokovaie displeja - netreba stláčať vypínač, stačí aj hlavné tlačidlo a potom prejsť prstom po displeji. Aby som bol úplný, spomeniem aj Swype zadávanie textu na plnohodnotnej klávesnici ťahom prsta po nej. Galaxy S obsahuje slovenský slovník, takže zadávanie textu ťahom prsta po QWERTY klávesnici je celkom zábavné. Nevidím v tom veľké zrýchlenie práce, skôr naopak, ale niekomu sa to môže páčiť. Pomocou Swype totiž píšete vždy len jedným prstom, pričom klasickým spôsobom využívate kľudne aj dva.

"Na chuť Swype písaniu som neprišiel, ale klasické písanie na QWERTY či Smart Keyboard funguje výborne."

Zo zábavných funkcií tradične začnem

. Vylepšená viditeľnosť displeja na slnku umožňuje aj podstatne lepšie fotografovanie než s konkurenčným HTC Desire či Sony Ericssonom X10. Výstup z fotoaparátu je prekvapivo dobrý, a to aj v prípade snímok, aj videa. sa mi veľmi páči. Je štýlová a umožňuje aj výrezy z fotografií, aj iné úpravy. Pri listovaní miniatúrami snímok vyskúšajte Samsung nakloniť a uvidíte, ako sa obraz nakloní tiež. Nejde však o nevydarené listovanie snímkami naklonením telefónu ako na doterajších Samsungoch, ale o šikovné naklonenie galérie. Ako hovorím, vyskúšajte to. Fotografovanie prebieha dvoma spôsobmi: buď podržíte virtuálnu spúšť, čím aparát zaostrí na objekt v strede a neskorším pustením spúšte sa vytvorí snímka (takže môžete po zaostrení meniť kompozíciu až do pustenia "spúšte"), alebo dotykom obrazovky zaostríte na vybraný objekt a spúšťou len spustíte uzávierku. Krátky dotykom spúšte nenastáva zaostrovanie, ale len rýchle snímanie. Veľmi pohodlné a šikovné je vytváranie panorámy z ôsmich snímok - stačí sa otáčať sprava doľava. Pri zapnutí GPS geo-taggingu panoráma akosi nefungovala. Režim autoportrét využíva prednú kameru. HD video vo formáte 3GPP prekvapilo svojou kvalitou, audio stopa vo formáte AAC s dátovým tokom 256 kbps je oproti dlho používanému formátu AMR výrazným krokom vpred. Videu chýba zoom pri nahrávaní aj zaostrovanie (ani pred začiatkom nahrávania).

"Úžasné sú HD videá, hoci bez zaostrenia a LED blesku."

UKÁŽKA VIDEA 01 (súbor 8 MB, MPEG4; obraz: 720 x 480 b., 30 fps; zvuk: stereo, AAC, 256 kbps; celkovo: 27 MB / min.)

UKÁŽKA VIDEA 02 (súbor 29 MB, MPEG4; obraz: 1280 x 720 b., 30 fps; zvuk: stereo, AAC, 256; celkovo: 90 MB / min.)

TIP: Jednoduchý a bezplatný prehrávač všetkých možných formátov: VLC Player.

TIP: Ideálny konvertor takmer všetkých video formátov: SUPER.

Galaxy S ponúka už od výroby správcu súborov nazvaného Moje súbory. To je príjemné prekvapenie. Interná pamäť postačí aj na použitie bez vloženej microSD karty.

je nový, podobne ako prehrávač videí (aj DivX) ponúka digitálny surround efekt 5.1. Obsahuje tiež ekvalizér, efekty a vizualizácie. S pripojenými vlastnými slúchadlami sa nemôžem na kvalitu reprodukcie sťažovať. Rozpoznávanie hudby som vyriešil nainštalovaním aplikácie Shazam z Marketu. Tá funguje výborne. Hlasný reproduktor Samsungu Galaxy S patrí k priemeru vyššej triedy.

patrí ku špičke. Ponúka RDS (názov počúvanej stanice) aj RT (názov skladby) aj automatické vypnutie rádia po 30, 60 alebo 120 minútach, čo využijete napríklad pri večernom zaspávaní. Po opustení aplikácie môžete pohodlne ovládať FM rádio v hornej sťahovacej lište. Jediné, čo FM rádiu v Galaxy S chýba je nahrávanie záznamov, ktoré poznáme z iných telefónov tejto značky.

"Veľmi dobré je prepojenie hudobných funkcií s hronou lištou."

Prehrávač videí sa pýši podporou DivX-ov, ale nie všetky videá s DivX kódovaním mi prehralo. Každopádne, oproti HTC Desire je podpora video formátov oveľa bohatšia. Na Desire som to musel riešiť inštaláciou externej aplikácie (Rock Player), v Samsungu všetko beží natívne.

"Nespoliehajte sa, že Galaxy S prehrá každé vaše DivX video."

Citlivosť GPS prijímača je oproti HTC Desire oveľa slabšia, HTC Desire je v tomto smere prekvapivo rýchle. Galaxy S hľadá satelity v mnou obľúbených aplikáciách (Just GPS a SpeedView) podozrivo dlho.

"Citlivosť GPS prijímača bola pre mňa sklamaním."

V spodnej časti domácej obrazovky sa nachádza

: telefón, kontakty, správy, aplikácie. Tá prvá je v mojom prípade najpodstatnejšia. Stlačením zelenej ikony so slúchadlom sa zobrazí s inteligentným vyhľadávaním hovorov (napríklad 6-2-6-2 vyhľadá mamu). Problém je, že to inteligentné vyhľadávanie je trochu zdĺhavé. Zadám 6-2-7-8-4-6 pre vyhľadanie Martina. Vedľa prvého Martina sa zobrazí číslo 12. Kliknem naň a rozbalím 12 zodpovedajúcich mien. Kliknem na toho pravého a zobrazí sa ponuka jeho telefónnych čísiel, hoci má v zozname len jedno. Kliknem na číslo a to sa vloží do virtuálnej klávesnice. Už teraz vidíte dva zbytočné kroky - výber čísla z jediného možného a jeho vloženie do klávesnice. Tretím "zbytočným" krokom konečne volám môjmu bratovi. Ešte horšie je, že takto môžete vyhľadávať len krstné mená. Tak som nakoniec radšej používal celkové hľadanie podržaním tlačidla Menu, resp. dotykom widgetu "Google" na domácej obrazovke. Správa posledných hovorov je v androidoch typicky detailná a inak tomu nie je ani v Galaxy S.

Android štandardne ponúka vloženie kontaktu na domácu obrazovku (tlačidlo menu - pridať - skratky - kontakt - meno). Na HTC Desire som po výbere a umiestnení daného kontaktu určil, aká operácia má nastať dotykom jeho ikony na domácej obrazovke. Galaxy S takúto možnosť neponúka. Po dotyku ikony mojej priateľky sa zobrazí ponuka pre hovor, SMS, e-mail či zobrazenie kontaktu. Vyberiem "hovor" a zobrazia sa všetky jej telefónne čísla. Pod nimi si môžem vybrať funkciu "remember this choice", takže nabudúce už priamo vytočím jej súkromné číslo. No i tak sa nezbavím ponuky pre hovor, odoslanie správy a pod, čo ma zbytočne zdržuje, keďže na SMS správy skôr odpisujem a e-maily riešim priamo v e-mailovom klientovi.

Časovanie profilov som vyriešil aplikáciou Timed Profiles z Marketu.

TIP: Pre bezplatnú online synchronizáciu kontaktov (aj pre Symbian, Windows Mobile) odporúčame Google Sync. Stačí navštíviť m.google.com/sync, resp. vo Windows Mobile zariadení nastaviť synchronizáciu podľa tejto stránky a Symbian zariadení nastaviť synchronizáciu v mobile podľa tejto stránky. Pozor, ako užívateľa vypĺňajte xxx@gmail.com a nie googlemail.com! Prenos kontaktov z jedného zariadenia do druhého (aj s iným OS) uskutočníte ľahko práve podľa tohto návodu vďaka Google Sync.

Správy rieši Galaxy S formou konverzácií a mne to celkom vyhovuje. SMS-ky z banky tak mám vždy pokope a ľahko sa orientujem v posledných platbách či využívaní SMS lístkov v bratislavskej MHD. Písanie textov na virtuálnej klávesnici na výšku či na ležato som pochválil už skôr. Posledných 10 znakov prvej SMS-ky a počas písania ostatných čiastkových správ ste upozorňovaní na (blížiace sa) prekročenie počtu znakov do jednej správy.

Ako e-mailový klient som používal gmail, pričom musím pochváliť celú spoluprácu s Google službami. Veď je to Android. Pri práci s Gmail kontom nebol s Galaxy S jediný problém.

patrí ku špičke, ja som ho doplnil Operou Mini 5, ktorú využívam pri 2G pokrytí siete. 3G totiž kvôli výdrži zapínam len v nevyhnutných prípadoch. Galaxy S ponúka okrem využívania Wi-Fi hotspotov aj vytvorenie WI-Fi spojenia opačným smerom. Akmáte v Samsungu dátovú kartu, môžete GPRS-HSDPA signál premeniť na Wi-Fi hotspot napríklad pre svoj notebook. Táto funkcia (Wi-Fi tethering) bude na iných androidoch natívne dostupná až s OS Android 2.2.

"Veľkým plusom je Wi-Fi tethering."

TIP: Prečítajte si články 3G (UMTS) a HSDPA.

má oproti tradičnému androidovému navrch v mesačnom náhľade, ktorý zobrazuje udalosti v označenom dni. Ale ja kalendár v androide riešim inštaláciou aplikácie a umiestnením plnohodnotného mesačného náhľadu na domácu obrazovku. Aplikácia je prepojená s interným kalendárom, ktorý je synchronizovaný s Google Calendar. Takto mám rovnaké udalosti v počítači a všetkých telefónoch. Možno šialené, ale veľmi praktické. Tónom budíka môžu byť len melódie v telefóne, nie FM rádio. Inak sú možnosti budenia nadštandardne bohaté. O toľkých nastaveniach budenia môžu majitelia konkurenčných prístrojov len snívať.

Ďalšie funkcie:

- Samsung do Galaxy S pripravil množstvo vlastných aplikácií,

- aplikácie v menu môžete prehadzovať podľa vlastného uváženia, poradie menu nie je pevné,

-

ponúka online katalóg s bezplatnými aj platenými knihami,

- AllShare využíva pripojenie Wi-Fi (DLNA) na vzdialený prenos mediálnych súborov, resp. online počúvanie hudby, prezeranie videí a pod.

- Hlasová voľba je podľa mňa nepoužiteľná, netrafil som sa jediným príkazom,

- Minidenník je tradičný denník so zápisom textov a prikladaním fotografií, no bez nejakej vzdialenej zálohy,

- Napísať a doručiť odosiela uložené poznámky ako správu či na Facebook,

- Thinkfree prehliadač dokumentov.

Všetky výnimočné funkcie a vlastnosti Galaxy S nájdete na webe Samsungu.

Samsung Galaxy S ma milo prekvapil aj výdržou na jedno nabitie. Ak budete fungovať na 3G sieti, so zapnutým Wi-Fi a jasom obrazovky na maximum, veľa zábavy si s Galaxy S neužijete. Jedine, že máte nabíjačky všade - doma, v práci, v aute. No i tak raz pôjdete na festival či stanovačku, alebo si jednoducho zabudnete nabiť mobil pred večernou akciou a je po paráde. Takže, ja fungujem na GPRS/EDGE sieti, Wi-Fi zapínam len ak treba, používam Task Manager s vypínaním označených aplikácií po zhasnutí displeja a jas obrazovky regulujem ručne pomocou malého widgetu aplikácie Brightness level. Galaxy S mi tak vydržal vždy takmer dva celé dni aj s pravidelnou kontrolou e-mailov, občasnou prácou s internetovým prehliadačom i niekoľkými hovormi denne. Teda podobne ako HTC Desire, možno ešte o trochu dlhšie. Ale vďaka lepšie čitateľnému displeju na slnku som viac využíval fotoaparát v exteriéri a mobil jednoducho využíval trochu častejšie. Nemusel som sa toľko obmedzovať. Na Galaxy S som večer používal aj nulové podsvietenie, ktoré na Desire posúva čiernu farbu do nepeknej fialovej, čo na Galaxy S nehrozí.

"Rozumným nastavením viete aj s vyššími nárokmi dosiahnuť dvojdňovú výdrž na jedno nabitie."

Výhody:

- displej, displej, displej,

- odblokovanie displeja hlavným tlačidlom,

- veľmi dobré reakcie virtuálnej klávesnice,

- prekvapivo dobrý fotoaparát i záznam videa,

- Wi-Fi hotspot,

Nevýhody:

- dve dotykové tlačidlá pod displejom,

- dlhé hľadanie GPS signálu,

- "plastovejšie" spracovanie prístroja,

- na ABC klávesnici chýbajú akékoľvek symboly okrem bodky,

- občasné zaseknutie reakcií telefónu,

- chýba editor dokumentov.

Orientačná cena: okolo 500 € (epicentrum.sk)

Záver

Používam HTC Desire a Galaxy S ma veľmi príjemne prekvapil. Hocí má pár nedostatkov, na ktoré by som si musel nerád zvykať (dotykové tlačidlá, dlhé hľadanie GPS signálu), ale za ten krásny a aj na slnku spoľahlivý displej by som ich vymenil. Je tiež pravdou, že na HTC Sense som si zvykol a nadstavba od Samsungu ponúka skôr zábavné prvky než praktické vylepšenia, ale to sú naozaj drobnosti, ktoré by som (najmä na domácej obrazovke) riešil podobne, ako som vyriešil kalendár (widgetom Calendar Pad) či absenciu časovaných profilov (aplikáciou Timed Profiles). Na výdrž Galaxy S sa sťažovať nemôžem, keďže ani konkurenti s tak veľkými displejmi viac neponúkajú, dokonca ich Samsung prekonáva kapacitou batérie. Galaxy S si viem veľmi dobre predstaviť v spoločnosti mojej Nokie E71 ako ideálny zábavno-pracovný "dotykáč". Po Desire sa na trhu konečne objaví mobil, ktorý mi pomôže úplne zabudnúť na iPhone 4. Samsung prekvapil.

Produktová stránka: www.samsung.com/sk

Odporúčaná téma v diskusnom fóre: Testujeme Samsung Galaxy S

Odporúčaná sekcia v diskusnom fóre: Aparáty Android

Diskusia k článku:

Anonymný 07.01.2012 - 21:48

mam galaxy S a ked som na nete,tak mi baterka vydrzi len 3 hodiny.kto s tym ma podobnu skusenost?aj ked to ma velky a pekny displej myslel som pred kupov,ze vydrzi aspon 5 hodin.teraz neviem ci pomoze nova baterka.mobil ma asi necely rok.

Patrik23.01.2012 - 14:13 Trvalý odkaz

Potrebujem pomoct mam android 2.3.5 ale reakcie su neni take ake by mali byt.. Obcas zamrzne ked chcem z minimalizovat aplikaciu hlavnym tlacidlom.. asi ma strasne malu pamat alebo ja neviem.. potrebujem tiez nejaky program ktory mi nebude vobec vypinat beziacu aplikaciu a to konkretne dennik hovor.. Niekedy sa mi dost dlho otvara ked chcem niekomu rychlo zavolat.. pri HTC som s tym nemal v zivote problem ani pri iphone.. pomozte a napiste na email dakujem.

Celá diskusia 3 príspevky