Xiaomi Redmi Note 3 Pro - čínska exotika pre nadšencov

Skúsenosti s dobre vybaveným a cenovo dostupným 5,5'' dual SIM androidom, ktorý láka na používateľskú nadstavbu MIUI s množstvom prispôsobení.

Skupina článkov s prívlastkom skúsenosti je tvorená najmä čitateľmi. Hlavnou úlohou týchto článkov je upozorniť na kvality a nedostatky zistené dlhším používaním. Používatelia v nich nehodnotia bežné funkcie, tie totiž opisujeme v našich prvých kontaktoch a recenziách. Chcete aj vy prispieť postrehmi z používania vášho telefónu? Kontaktujte nás alebo nám rovno pošlite e-mail na redakcia/fony/sk (samozrejme v správnom e-mailovom tvare).

Prečítajte si Marekove skúsenosti.

Úvod

Dlhšiu dobu som hľadal lacný, výkonný dual SIM telefón s dobrou výdržou batérie a aspoň priemerným fotoaparátom. Xiaomi Redmi Note 3 Pro splnil moje požiadavky po mnohých stránkach. Výkon a špecifikácie však nie sú všetko, a tak by som sa rád podelil o svoje skúsenosti a možno pomohol niekomu, kto práve značku Xiaomi objavil a zaujal ho hardvér tohto modelu.

Telefón prichádza v relatívne sparťanskom balení, ktoré obsahuje telefón, USB kábel a nabíjačku (ani jedno z toho som nikdy nepoužil vzhľadom na zlé referencie nabíjačiek Xiaomi), manuál v čínštine, a nástroj na vyberanie slotu na dve SIM karty, pričom druhý je zdieľaný - nanoSIM / micro SD karta. Šuplík je z plastu a neodporúčam jeho časté otváranie, po piatich vytiahnutiach začal byť trošku uvoľnený. Nabíjačka je čínska, obchod zvyčajne pribalí EU redukciu.

ikona

Xiaomi Redmi Note 3 Pro: Snapdragon 650 a 4 000 mAh batériaČínsky výrobca uviedol svoj ďalší model, ktorý má lákať hlavne na cenu a slušnú výbavu. Poteší aj silná 4 000 mAh batéria.

Hardvér

Kľúčovým hardvérom je pre mňa displej telefónu, keďže sa naň v kuse pozerám. A musím povedať, že Xiaomi nedáva vôbec najavo, s akou cenovou hladinou tu máme dočinenia. IPS displej má 5,5-palcovú uhlopriečku a Full HD rozlíšenie. Jemnosť je dostatočná, podanie farieb vynikajúce. Hlavne farby vynikajú spomedzi ostatných androidov nižšej strednej triedy, s displejom je radosť pracovať. Farby neblednú pri naklonení zariadenia a pozorovacie uhly sú výborné. Jas znesie v rozumnej miere aj priame slnečné svetlo. Porovnával som ho s iPhone 6S Plus (v tomto článku to bude viackrát), iPhone má lepší jas, reprodukciou farieb sú na tom však podobne. Xiaomi neuviedlo žiadny typ ochrany krycieho skla, a tak odporúčam fóliu alebo temperované sklo. Na YouTube je niekoľko videí s testom odolnosti, jedno pridal sám Hugo Barra.

Batéria má kapacitu 4 050 mAh. Jej výdrž záleží od viacerých faktorov, z ktorých jedným je samotná nadstavba MIUI, o tom však neskôr v časti o softvéri.

Pri používaní s pripojením prevažne na Wi-Fi sieť a jednou SIM kartou je výdrž fantastická. Čas zapnutia obrazovky v tomto prípade atakuje hranicu 9 hodín, pokiaľ nepatríte medzi aktívnych hráčov hier. Spotreba v pohotovostnom režime si však tiež pomaly ukrajuje z výdrže, a ak sa nestaráte o dátové prenosy, Wi-Fi a jedna SIM karta ponúknu aj dva dni, s časom zapnutia obrazovky niekde medzi 5 a 6 hodinami.

Situácia sa mení pri 4G konektivite. V prípade, ak máte v telefóne dve SIM karty a ste v pokrytí LTE frekvencie podporovanou zariadením (podporované pásma Snapdragon verzie sú B1/B2/B3/B4/B5/B7/B8), percentá klesajú rýchlejšie. Pri mojom používaní vydrží asi 24 hodín, vrátane noci. Telefón nabíjam cez deň v práci, na obrazovku pozerám počas jedného nabíjacieho cyklu, približne 4 až 5 hodín. Tento údaj zahŕňa asi hodinu Spotify cez 4G denne (v extrémnej kvalite, čo znamená vyšší dátový tok), občasné vytváranie hotspotu a asi hodinu hrania hier denne (hlavne Real Racing 3, New Star Soccer).

Srdcom zariadenia je 6-jadrový procesor Snapdragon 650, obsahujúci dve Cortex-A72 jadrá taktované na 1,8 GHz, a štyri Cortex-A53 jadrá, taktované maximálne na 1,4 GHz. Výkon takéhoto lacného zariadenia s týmto procesorom je fantastický. Sekunduje mu 3 GB RAM (dostupná je aj verzia s 2 GB RAM, tá však má iba 16 GB, respektíve asi 9,5GB reálne dostupného miesta v zariadení). Multitasking funguje výborne, systémové animácie sú rýchle a plynulé, Xiaomi dáva skutočne používateľovi pocit, že nedrží v rukách “slabú šunku”.

Telefón má plastovo-kovovú konštrukciu padnúcu výborne do dlane. Hmotnosť 164 gramov nie je nejak závratná a rýchlo som si zvykol. Pravda, dlhšiu dobu paralelne používam iPhone 6S Plus a pri tom sa zdá ľahký snáď každý telefón. Plast začal po pár dňoch vŕzgať, ak je však telefón v púzdre, nepočuť to. Konštrukcia sa nijak extrémne neprehrieva. Telefón sa pri hraní aj nabíjaní mierne zahrieva, v dlaniach ale nepáli, a jeho používanie je stále pohodlné. Ak máte suchšiu pokožku rúk, odporúčam púzdro, telefón sa vtedy trochu šmýka.

Xiaomi Redmi Note 3 má aj IR vysielač (infraport). Nemá však zrejme prijímač, a vstavaná aplikácia ponúka ovládanie iba pre vopred nadefinované zariadenia. Zatiaľ som nenašiel spôsob, ako telefón “naučiť” iné diaľkové ovládania, ako to poznáme napríklad u LG, a tak funguje iba s mojím TV Samsung, set top box od Antiku som ovládať nevedel.

Čítačka odtlačkov prstov je rýchla, keď o nej telefón vie a čaká na odtlačok, prebudenie zariadenia je tiež celkom rýchle.

Fotoaparát

Zadný fotoaparát má snímač s 16-megapixelovým rozlíšením a clonou f/2.0. Na papieri opäť vynikajúce výsledky, v praxi mám z fotoaparátu zmiešané pocity. Ako prvé je potrebné pochopiť fungovanie expozície, najmä HDR režimu. Ten funguje ako zosvetlenie tmavých častí obrazovky, nie ako spojenie dvojnásobnej expozície jedného záberu. To znamená, že exponovanie na najsvetlejšie miesto v zábere (obloha, svetlý kvet, alebo iný predmet, tvár človeka na slnku), následná mínusová kompenzácia expozície na -0,6EV až -0,9EV a zapnutie HDR režimu prinesie najuspokojúcejší výsledok. Na slnku, alebo v kontrastnej scéne. Pri zmene podmienok je potrebné uvažovať aj nad tým, ako a kam dopadá svetlo. Fotoaparát nemá stabilizáciu, pri dlhšej expozícii, hlavne večer v dome, alebo byte, už je problém krátky čas udržať, to vedie častokrát k rozmazaným záberom. Oneskorenie spúšte je tiež citeľné a rastie s ubúdajúcim svetlom. Nočné scény sú však škaredé aj pri použití oporného bodu. Nastupuje redukcia šumu ničí detaily, a hoci je zo záberov vidieť potenciál, ich kvalita je skôr priemerná. V skratke - ak máte znalosti z fotografovania a fungovania expozičného trojuholníka, dosiahnete uspokojivé výsledky. Ak netušíte, o čom tento odstavec je, budete najskôr tiež spokojní.

Video je bez akejkoľvek stabilizácie roztrasené, odporúčam ho používať len za dobrých svetelných podmienok a len vtedy, ak po ruke nemáte nič iné s čím video nasnímate. Natočil som asi tri klipy a hneď ich aj vymazal, takže relevantnú ukážku žiaľ nemám k dispozícii.

Softvér

Na začiatok trochu teórie. MIUI, softvér od Xiaomi, pozná zrejme väčšina používateľov, ktorí sa zaujímajú o custom ROM. Systém začínal (a stále má podporu) na veľkom počte iných zariadení. MIUI má niekoľko špecifických znakov, dobrých aj zlých; vyvíja sa v dvoch vetvách - v stabilnej a vo verzii pre vývojárov. Stabilná verzia je de facto len staršia verzia pre vývojárov, a môže obsahovať chyby a bugy, ktoré už v novšej verzii absentujú. Keďže ale verzie pre vývojárov vychádzajú každý týždeň, a je veľmi ťažké odhadnúť, čo inštalácia aktuálnej verzie spôsobí, vyvoláva to u používateľa nutnosť návštevy komunitného fóra.

To môže byť - a som si istý, že aj bude - hlavným predelom medzi spokojnosťou a výhradami k používaniu. K dispozícii má byť v blízkej dobe aj globálna verzia ROM obsahujúca slovenský a český preklad, bude možné ju nahrať cez softvér MiFlash, bez akýchkoľvek zásahov do zariadenia. V súčasnosti je Redmi Note 3 Pro podporovaný spoločnosťou Xiaomi skôr okrajovo - jedná sa predovšetkým o budgetové zariadenie. V čase písania článku (8. apríl 2016), sú k dispozícii prvé verzie, ešte nie úplne dokonale lokalizované.

Nedávno ste si na stránke Fony.sk mohli prečítať recenziu súrodenca Xiaomi Mi 5, aj návod, ako si doňho nainštalovať slovenčinu.

Niekoľko postrehov k softvéru:

- Hoci je v zariadení iba Android 5.1.1, MIUI dovoľuje prideľovať/uberať oprávnenia aplikáciám, vrátane preferovaného dátového pripojenia. Facebook, Instagram sa tak môžu synchronizovať na Wi-Fi, e-mailová aplikácia aj na mobilnom pripojení.

- Systémový spúšťač nemá zoznam aplikácií, všetky sú na ploche. Doinštalovať iný spúšťač nie je problém, na prvý pohľad však menej skúsený používateľ neuvidí, kde je možnosť naň prepnúť, čo opäť vyvolá návštevu komunitného fóra.

- Notifikácie občas nefungujú ako majú. Mení sa to s každou vývojárskou verziou. Ak sa používateľ rozhodne opustiť vetvu stabilných aktualizácií, upozornenia na e-mail, či správy z Messengera môžu prichádzať oneskorene. Jedným príkladom za všetky je povolenie četovacích hlavičiek v Messengeri. Tento problém sprevádza nových používateľov, snáď tri roky, a každý týždeň vzniká na komunitnom fóre (áno, je užitočné ho navštevovať) nové vlákno s otázkou ako ich povoliť.

- Systém sa občas správa nevyspytateľne. Ešte na stabilnej verzii sa mi stalo, že sa displej párkrát odmietol zapnúť, čítačka odtlačkov prstov sa zabudla “prebudiť”, a musel som zhasnúť / rozsvietiť displej.

- Widgety sú na tom podobne ako notifikácie. Občas fungujú občas nie. Hlavne tie, tretích strán. Aj keď majú povolený autoštart, vykresľovanie vyskakovacích okien, sem - tam je potrebné ich aktualizovať ručne.

- Budík občas tiež nebudí. Aj o tejto téme je na komunitnom fóre rozsiahle vlákno. Ja som s budíkom problém nemal, či už pri Redmi Note 3 Pro, alebo pri staršom modeli Mi2. Taktiež v MIUI pre Nexus 5 som nezaznamenal žiaden problém. Či sa preskočenie budíka vzťahuje na špecifický model, nastavenia, alebo verziu MIUI som zatiaľ nezistil.

Samotné nastavenia systému sú vcelku osviežujúce. Je možné si zvoliť východzí spúšťač, prehliadač, prehrávač, gelériu, aplikáciu fotoaparátu, aplikáciu pre správy, telefonovanie, či e-mail. S tým však súvisí jedna podstatná vec systému - zálohy. Obsah východzích Xiaomi aplikácií je možné synchronizovať v rámci spárovaného Xiaomi účtu medzi rôznymi zariadeniami. Trochu som sa pousmial po prvej sychronizácii, keď sa mi do aplikácie správ načítali tri roky staré SMS-ky.

MIUI má aj výbornú zálohovaciu politiku. Celý stav telefónu je možné zálohovať (zálohu preniesť do PC), a pri nahraní novej ROM (napr. pri prechode z vývojárskej verzie späť na stabilnú) sa tak obnovia všetky nainštalované aplikácie a ich dáta (samozrejme pri aplikáciách využívajúcich konektivitu je potrebné prihlasovacie údaje zadať znova).

Taktiež po vybalení neobsahuje telefón žiadnu Google službu a tieto je potrebné doinštalovať ručne. Postup je celkom jednoduchý a automatizovaný, (spomenutý na komunitnom fóre) obmedzený na zopár kliknutí, aj po inštalácii sa však môžu z času na čas objaviť nejaké chyby prihlásenia.

MIUI je aj napriek svojím nedostatkom pre našinca zaujímavý počin, a aspoň vyskúšať by si ho mal každý nadšenec mobilných operačných systémov.

Kvalita hovorov

Počas hovorov som si od ľudí na druhej strane pýtal informáciu ako ma počuť, a pokiaľ to situácia dovolila, prehral som im automaticky zaznamenaný telefonát, aby som porovnal ich skúsenosť s tou mojou. Hlasy z telefónu znejú trochu roboticky a až premodulovane, čo potvrdia aj nahrávky, sú však zrozumiteľné a jasné. Signál je na tom tiež slušne, nevypadáva a jeho dosah je uspokojivý. S mikrofónom, či slúchadlom som nemal počas takmer troch týždňov žiaden problém. Viem podľa reakcií na komunitných fórach (ktoré používateľ Xiaomi telefónu musí navštevovať), že s predošlou generáciu Redmi Note 2 problémy s mikrofónom boli a kvalita hovorov nebola nijak závratná. Situácia sa ale, zdá sa, zmenila. Zatiaľ verím, že Redmi Note 3 Pro eliminoval chyby predchodcov.

Prečo alebo kto by si nemal tento telefón kúpiť

Ľudia, ktorí chcú aby im telefón bez problémov fungoval a nechcú nič meniť, nastavovať, skúmať, objavovať, a hlavne, nechcú sa zlostiť. Taktiež ľudia, ktorí cestujú a využívajú pripojenie jedného z veľkých operátorov na cestách - telefón nepodporuje LTE frekvenciu B20, pre nás kritickú. Neodporúčam ho ani ľudom, ktorí chcú mobilným telefónom nahradiť fotoaparát. Kvalita snímok je, najmä počas dobrého svetla nadpriemerná, čím svetla ale ubúda, tým viac ubúda aj z kvality, fotografií aj videí. Video v slabom svetle má navyše nízku frekvenciu snímkovania, žiaľ, nejde použiť ani ako núdzové riešenie. Rovnako ľudia ohúrení špecifikáciami a cenovkou by sa mali mať pri výbere tohto zariadenia na pozore, najmä ak majú málo, alebo žiadne skúsenosti so systémom MIUI, prípadne nemajú čas na štúdium fór, alebo nie sú technicky zdatní a netušia, čo znamenajú anglické technické pojmy ako recovery, bootloader, flash, kernel, wakelock.

Prečo alebo kto by si mal tento telefón kúpiť

Každý MIUI fanúšik s dosluhujúcim telefónom Xiaomi starším ako dva tri roky, ak nepoužíva custom ROM, ako napríklad CyanogenOS, hľadá lacného nástupcu, a chcel by väčšiu uhlopriečku. Každý, kto nepotrebuje LTE pásmo B20 a hľadá dual SIM funkcionalitu (zákazníci 4ky, alebo SWANu). Telefón môže zaujať aj skupinu geekov, ktorých zaujme predovšetkým výkon a radi by ochutnali čínsku exotiku, a ich Nexusy ich už omrzeli. Oceniť ho môžu ľudia hľadajúci dobrú výdrž batérie, použivajúci telefón prevažne na Wi-Fi a zvyčajne iba s jednou SIM kartou. No bez aspoň základných technických znalostí, by som ho skutočne neodporúčal. Taktiež je zariadenie vhodné na prehrávanie multimédií, videí z YouTube a prehliadanie webových stránok je takisto výborné.

Záver

Xiaomi Redmi Note 3 Pro je výborné zariadenie. Pravda, len pre špecifickú skupinu používateľov. Ak ste sa v nej však našli a hľadáte skvelý výkon za nízku cenu, toto zariadenie vám môže slúžiť k vašej spokojnosti. Obsahuje však iba jeden zdieľaný slot spoločný pre SIM a microSD kart, preto je voľba verzie s 3 GB RAM a 32 GB úložiskom rozumným krokom. Cena telefónu sa pohybuje na úrovni 250 až 300 eur, a v prípade, že si viete kúpu tohto zariadenia zdôvodniť, zostáva mi ho len odporúčať.

Diskusia k článku:

fedora 23.05.2016 - 02:09

poopravim chybu v clanku cena sa zasadne nepohybuje jak uvadza autor v clanku na urovni 250-300e(mozno v tych najdrahsich eshopoch) ked sa da kupit aj ovela lacnejsie.. napr cez XFS kupite 32gb verziu aktualne uz za 209e(vyborny top one ma ho tiez za podobnu cenu) a to je daleko od sumy spominanej v clanku..

Profile picture for user marek.ceman@gmail.com

Wayne23.05.2016 - 02:16 Trvalý odkaz

Informacia vychadza z autorovej realnej skusenosti s nakupom.
Odporucam Ti nejaky telefon konecne z Ciny kupit, ci uz z Top-One, alebo z XFS. Najma z XFS taky, ktory ma status "on the way". Taktiez ti odporucam si vyskusat komunikaciu s XFS eshopom, pripadne nejake to odstupenie od zmluvy do 14 dni, ak dostanes chybny kus. Vela stastia.

Ked urobis jeden z tych bodov, vrat sa.

P.S., v clanku je spominane, ze bol pisany 8. aprila 2016. Odvtedy presiel niekolkymi reviziami, preformulovanim odstavcov, atp., no datum - ako reflexia ceny a stavu softveru zostal nezmeneny.

V pripade dalsich otazok som ti k dispozicii.
Dakujem.

Profile picture for user mental.disease@centrum.cz

mental.disease23.05.2016 - 03:07 Trvalý odkaz

XFS ak nemajú status In Stock, tak neradno ich vôbec spomínať. Stačí kuk ich FB stránku, kde kopec ľudí nadáva ako čakali na fon aj 3 mesiace bez odozvy na ich dotazy..

Inak Wayne pekná robota. Taký netradičný pohľad na "vec".

fedora23.05.2016 - 05:36 Trvalý odkaz

z top one ho mas okazmzite za 200e bez akychkolvek patalii a bez obav z platby dph kedze expeduju z anglicka.. neviem ci je to tak tazke pochopit a mimochodom XFS ho maju skladom takisto(aktualne ciernu verziu) ,ja som vo svojom komente nespominal stav ked je tovar v statuse "on the way" ,uz davno viem o tych pataliach na xfs.. ale hovorim stale su aj alternativy ak nemaju skladom.. dokonca top one ho ma este lacnejsie ako xfs http://www.aliexpress.com/item/Original-Xiaomi-Redmi-Note-3-Pro-Snapdra…

Profile picture for user marek.ceman@gmail.com

Wayne23.05.2016 - 08:23 Trvalý odkaz

V poriadku. Ja odtial nakup laikovi neodporucam. Lepsie je uvadzat horny strop, nizsia cena je potom bonus ;)

Diky mental.

Celá diskusia 13 príspevkov