Porovnanie fotoaparátov: Huawei P9 vs. iPhone SE

Dvojica 12 Mpix fotoaparátov v Huawei P9 bola vyvinutá s firmou Leica. Porazí čínsko-nemecká spolupráca imperialistickú novinku od Applu s rovnakým rozlíšením?

iPhone SE je mobil cenovo porovnateľný s Huaweiom P9. V 64 GB verzii sa predáva za 579 eur. Nedávno sme zverejnili jeho podrobnú recenziu a už sme fotoaparát v ňom stihli porovnať aj s 12 Mpix fotoaparátom v iPhone 6S. Tento súboj nájdete v tomto článku. Aj keď ho vyhral iPhone 6S, štvorpalcová novinka sa nenechala zahanbiť.

Mohol som porovnať Huawei P9 s iPhonom 6S, ale viac ma lákalo porovnanie cenovo podobných konkurentov. Ak sa rozhodujete pre iPhone SE, môžete si dovoliť aj Huawei P9 a naopak.

Apple iPhone SE vyniká menšími rozmermi, možnosťou položiť mobil na rovnú podložku (na ležato aj na výšku), čitateľnosťou displeja na slnku a podľa môjho názoru aj ergonomickejším a svižnejším prostredím fotoaparátu (zaostrenie, uzamknutie AF, atď). Huawei P9 zase ponúka väčší a jemnejší displej vhodnejší na prezeranie fotografií, vyniká rôznymi režimami fotoaparátu, ktoré už poznáme z Huaweiu P8 (recenzia tu) a hlavne krajšími fotografiami. Áno, takto natvrdo si to dovolím povedať hneď v úvode. Ale poďme na to naše porovnanie radšej pekne postupne.

Rozlíšenie, ohnisková vzdialenosť a pomer strán

Oba prístroje ponúkajú 12 MPix s pomerom strán 4:3. P9 navyše ponúka možnosť prepnúť na 16:9 (9 Mpix) alebo 1:1 (9 Mpix). Z rovnakého miesta sa zmestí do fotografie z čínskeho smartfónu viac objektov - ponúka totiž o trochu menšiu ohniskovú vzdialenosť (4,5 mm, resp. 27 mm po prepočte na kinofilm; iPhone 4,15 mm, ale 29 mm po prepočte na kinofilm).

Svetelnosť oboch (či dokonca všetkých troch) objektívov je rovnaká, ide o clonu f2.2. Aj predné fotoaparáty ponúkajú rovnakú clonu (f2.4), ten v P9 má však kratšiu ohniskovú vzdialenosť, a tak s rovnako natiahnutou rukou sa do takéhoto záberu zmestí viac objektov. Predný 1,2 Mpix fotoaparát iPhonu je ostrejší, kvalitnejší než 8 Mpix fotoaparát nad displejom P9-ky. Záznam HD videa prednou kamerou iPhonu SE však nedosahuje kvalít Full HD videa z P9-ky. Tu sa teda boj vyostruje. Jeden vytvára prednou kamerou krajšie fotografie menších rozmerov, ktoré zaberajú aj menej miesta v pamäti mobilu, druhý zas ponúka praktickejšiu (kratšiu) ohniskovú vzdialenosť a záznam Full HD videí.

Pohodlie držania

Lepšie sa mi jednoznačne drží iPhone SE. Aj v obyčajnom priesvitnom puzdre je stále podstatne menší než P9.

Vytŕčanie objektívu

Ani z jedného zariadenia objektívy 12-megapixelových fotoaparátov nevytŕčajú. V puzdre je to nevýhoda, skôr sa zanesú špinou, ale inak má takéto zapracovanie do tela iba samé výhody.

Rýchly štart

Na Huawei P9 stačí dvakrát po sebe stlačiť hlasitosť nadol a zhasnutý displej sa premení do sekundy na hľadáčik fotoaparátu (prípadne môže hneď vytvoriť snímku, ale to radšej v nastaveniach fotoaparátu zrušte). iPhone nič také neponúka.

Prostredie fotoaparátu

V tomto smere ťažko zvoliť víťaza. Oba vyžadujú pred nakrúcaním prepnutie na režim video, ale aj to má svoje výhody. Oba ponúkajú prepnutie na prednú kameru na opačnej strane obrazovky, než ako to rozumne vidíme napríklad v nových Samsungoch. Zapnutie HDR si na oboch vyžaduje trochu námahy (potešilo by tlačidlo rovno vedľa hľadáčika), no P9 si HDR aspoň pamätá pri opätovnom spustení fotoaparátu. Oba ponúkajú rýchlu reguláciu expozície po ťuknutí do displeja (a zaostrení na označený objekt). iPhone túto funkciu, a rovnako tiež uzamknutie expozície podržaním prsta, ako jediný ponúka aj na prednom fotoaparáte.

Panoráma funguje pekne na oboch, akurát iPhone ju vytvára vždy len v polohe na výšku. Zdá sa to ako nevýhoda, ale môžete to využiť na snímanie vysokých pamiatok. Ukážku nájdete v našom videu Cesta do Barcelony (čas 10:52).

Huawei P9 jednoznačne vyhráva rôznymi režimami ako Jednofarebne (výrazne pomáha najmä večer), Nočný záber či Špeciálne efekty (ale tie jedine s použitím statívu). Ukážky ich využitie nájdete nižšie. Behať po meste so statívom a P9-kou má svoje čaro.

Aj P9, aj SE ponúkajú zrýchlené video (timelapse, časozber), aj spomalené (P9 v HD rozlíšení, iPhone SE v HD 240fps alebo Full HD 120 fps).

Objektív, ostrosť, makro

Ako som už spomenul, objektív P9 ponúka ohniskovú vzdialenosť 27 mm. Ešte zaujímavejších by bolo 24 mm, ale aj 27 ekvivalentných milimetrov je lepších než 29 mm iPhonu. Napríklad z rohu miestnosti toho Huaweiom odfotíte viac. Makro je na oboch rovnaké, s obomi sa viem priblížiť k mojim hodinkám rovnako. Presnosť zaostrovania je porovnateľná, z 50 záberov mi P9 zaostrila nepresne raz, SE ani raz. Počas videa sa mi zdá plynulejšie preostrovanie na iPhone SE. Ale 6S preostruje ešte lepšie (presnejšie a rýchlejšie).

Čitateľnosť na slnku

Jednoznačne lepšia na iPhone, ale P9 nie je v tomto smere žiadna tragédia.

Kvalita snímok

Viac sa mi páčia snímky Huaweiu P9. Aj experimentálne režimy som si s radosťou vyskúšal, a páčili sa mi už aj na P8. Nie je to žiaden zázrak, ale má to niečo do seba. A keď chcete, P9 vám umožní aj manuálne nastavenie výpočtu expozície ISO, uzávierky 1/4000 až 30 s, doladenia expozície, zaostrovania (AF-C, AF-S, MF) a vyváženia bielej farby.

HDR

Oba snímače majú už samé o sebe veľmi slušný dynamický rozsah. HDR je na oboch citlivé, funkčné, ale nie nevyhnutné. P9 si zapnuté HDR pamätá, čo je veľká výhoda. iPhone po zapnutí HDR môže ukladať dve snímky - pôvodnú aj High Dynamic Range záber zložený z dvoch (preexponovaného a podexponovaného). Práve z tohto dôvodu je nelogické, že HDR neostáva zapnuté dokiaľ ho zase ručne nevypnem. Nič ma na iPhone neotravuje viac než táto drobnosť. Automatický režim HDR totiž občas nefunguje spoľahlivo.

Večerné zábery a blesk

iPhone bol vždy večer veľmi slušný nástroj, ale Huawei P9 prekvapuje najmä monochromatickými zábermi. Oproti farebným sú naozaj detailnejšie a krajšie. Ja sám často pri úprave večerných záberov znižujem saturáciu farieb na nulu, na P9 to mám hneď a vo vyššej kvalite. Ale veľký rozdiel to nie je. Ten si všimnete až pri zázname videa. Večerné videá z iPhonu sú vždy tmavé (oceníte pri ohňostroji, ale preklínate pri každej rodinnej oslave po západe slnka).

Záznam videa a stabilizácia

Optická stabilizácia obom prístrojom chýba. Digitálna funguje pri zázname videa oveľa spoľahlivejšie na iPhone SE. Ten v tomto smere dokáže zázraky.

iPhone SE nahráva Full HD video (30 fps alebo 60 fps) aj záznamy so 4K rozlíšením. P9 končí pri Full HD 60 fps. iPhone ponúka uzamknutie expozície (a súčasne WB, o čom sa málokde dočítate) s možnosťou záber podexponovať alebo preexponovať. Stačí na objekte podržať prst. Toto Huawei P9 dokáže len pri statickej fotografii zadnou kamerou.

Úložisko

iPhone SE nemôžete rozšíriť pamäťovými kartami, preto odporúčame kúpu 64 GB verzie. Automatická záloha snímok a videí na Dropbox alebo iCloud zachraňuje obmedzenie Applu, hoci microSD kartička v pé-deviatke má tiež svoje prednosti.

Prezeranie snímok

Na Full HD obrazovke Huaweiu P9 sú fotografie krajšie a v galérii máte viac možností prezerania (napríklad na mape podľa GPS súradníc) aj úprav. Tak isto práca so súbormi je v Androide pestrejšia. Upload na pozadí tiež. Ak pri uploade fotografií na Dropbox zhasne obrazovka iPhonu, odosielanie sa pozastaví. To sa na Androide nestane.

iPhone zase vyniká orezaním videa (ktoré je navyše bezkonkurenčne najpohodlnejšie) a strihom v aplikácii iMovie.

Záver

Huawei P9 fotí krajšie. Bez debaty. Na nasledujúcich záberoch sami uvidíte, že iPhone SE s najmodernejším fotoaparátom od Applu už na čínsko-nemeckú spoluprácu nestačí. V zázname videa je však ďalej a v úprave videa ešte viac. iPhone sa mi vďaka rozmerom a tvarom lepšie drží, Huawei zas ponúka všetky výhody veľkého Full HD displeja. iPhone oceňujem za lepšiu stabilizáciu videa, záznam 4K, lepšiu prácu s uzamknutím zaostrenia, expozície aj vyváženia bielej. Huawei poteší nočnými efektami a zábavnými možnosťami. Po dlhej dobe som opäť zobral do mesta statív a fotografovaním sa bavil. Víťaza teda vyhodnotiť nedokážem. Tieto súboje fotoaparátov však robíme najmä preto tak podrobne, aby ste si vybrali vy. Tak čo, ktorý mobil je vašim víťazom?

DETAILY (100 % výrezy)

Tip pre počítače: Obrázky odporúčame zväčšiť (klikom na obrázok). Kliknutím kolieskom myši sa obrázok otvorí v novej karte internetového prehliadača, pravým tlačidlom myši môžete zase snímky uložiť do počítača.

Tip pre smartfóny a tablety: Na jemných dotykových displejoch môžete snímky priamo v článku priblížiť a detaily porovnať bez klikania na obrázky.

FOTOGALÉRIA (pôvodné zábery)

Všetky fotografie v článku sú v plnej kvalite, otvorenie obrázkov kliknutím prináša len pohodlie listovania medzi jednotlivými zábermi (klikom otvoríte ten istý súbor). Ak máte v ruke smartfón či tablet, detaily si pozriete aj klasickým priblížením snímky dvomi prstami. Pravým tlačidlom myši alebo podržaním prsta na obrázku môžete slobodne snímky uložiť do vášho zariadenia.

Huawei P9

Apple iPhone SE

Huawei P9

Apple iPhone SE

Huawei P9

Apple iPhone SE

Huawei P9

Apple iPhone SE

Huawei P9

Apple iPhone SE

Huawei P9

Apple iPhone SE

Huawei P9

Apple iPhone SE

Huawei P9

Apple iPhone SE

Huawei P9

Apple iPhone SE

Huawei P9

Huawei P9 ČB

Apple iPhone SE

Huawei P9

Huawei P9 ČB

Apple iPhone SE

Huawei P9

Apple iPhone SE

Huawei P9

Huawei P9 ČB

Huawei P9

Huawei P9

Apple iPhone SE

Huawei P9

Huawei P9 ČB

Apple iPhone SE

Huawei P9

Apple iPhone SE

Diskusia k článku:

ondrakomous 21.05.2016 - 21:01

co leze z toho malyho jabka je zazrak, huawei nezklamal, jinak dneska jsem si ho prohlizel a musim uznat, ze dispay na p9 je nadherny oproti starymu display na iphonu je to obrovskej skok dopredu.

Nightmare21.05.2016 - 21:55 Trvalý odkaz

no to klobuk dole pred P9 dost ludi odpisovalo P9 s Leicou

Misko21.05.2016 - 22:22 Trvalý odkaz

Fony.sk vdaka za porovnanie, je to zaujimave citanie. Dovolil by som si par postrehov/oprav k clanku:
“Predný 1,2 Mpix fotoaparát iPhonu je ostrejší, kvalitnejší než 8 Mpix fotoaparát nad displejom P9-ky.” – toto ma zarazilo, myslel by som si ze aj ked nie vsetko je o Mpix ale 8 vs 1.2 by som vsadil peniaze ze 8 robi lepsie fotky.
“Ani z jedného zariadenia objektívy 12-megapixelových fotoaparátov nevytŕčajú. V puzdre je to nevýhoda, skôr sa zanesú špinou, ale inak má takéto zapracovanie do tela iba samé výhody.” – pani, neviem ako a kde nosite svoje telephony ale pojem “spina” je pre mna silna kava  Moj telefon mam v Spigen Rugged Armor (zadna stena hruba 1.5mm) od prveho dna a jedine co obcas musim spravit je pretriet objektiv ak je upatlany od prstov.
“Oba ponúkajú prepnutie na prednú kameru na opačnej strane obrazovky, než ako to rozumne vidíme napríklad v nových Samsungoch. “ – tento trend sledujem uz dlhsiu dobu, vzdy spominate v suvislosti s prepinanim prednej/zadnej kamery na tom “spravnom” mieste len Samsung. Prepnutie na prednu kameru swajpnutim po obrazovke (co osobne povazujem za este jednoduchsie nakolko netreba trafit jeden konkretny bod) ponukal uz HTC One M8, tipujem ze M9 rovnako. S desiatkou ste mali zatial iba zoznamenie, teda by som mohol prizmurit oko, no nakolko ste skusali prostredie fotoaparatu tak neviem ci sa toto dalo prehliadnut. Najma ak zoberiem do uvahy ako si na tom zakladate (teda aspon usudzujem, nakolko sa to spomina takmer v kazdej recenzii).
“Oba ponúkajú rýchlu reguláciu expozície po ťuknutí do displeja (a zaostrení na označený objekt). iPhone túto funkciu, a rovnako tiež uzamknutie expozície podržaním prsta, ako jediný ponúka aj na prednom fotoaparáte.” – presne toto iste ponuka HTC 10 (ako druhy na svete  Toto je iba fakticka poznamka, nakolko je nieco co by ste zistili az pri teste a beriem ze ten ste este nerobili, takze to je iba update pre vas.
Odpoved na zaverecnu otazku – urcite by som si vybral P9 a to nielen preto ze je to Android. P9 by momentalne pri zohladneni co je na trhu bol celkovo mojou druhou volbou po HTC 10 ak by som nechcel cakat na novy nexus by HTC.
Btw. Posledna fotka je dole hlavou 
Este raz, vdaka za clanok. Keep up the good work folks.

Richard Hombauer23.05.2016 - 00:53 Trvalý odkaz

to burso83:
predny fotoaparat - trvam na tom. naco tolko slov, staci pozriet porovnatelne zabery.
prach = spina. v nohaviciach, na zahrade, pri behu popri Vahu, na turistike v lese...
HTC 10 nedokaze prepnut kameru na prednu potiahnutim prsta, ale ma to presne ako Samsungy. takze HTC sa vzdalo tebou vychvalovaneho systemu tahom prsta (nikdy sa mi to nepacilo) a presedlalo na styl udany Samsungom (co sa mi paci). Nemozeme vsak uvadzat vsade vsetky priklady. Vyberam si len ten zasadny. Tenatoraz opravnene nove Samsungy.
HTC 10 to ponuka presne rovnako ako iOS. mas pravdu a tesim sa z toho.

Celá diskusia 19 príspevkov