Samsung Galaxy J3 (2016) - osemgigabajtový experiment s dobrým foťákom

Recenzia 5 '' dual SIM androidu s HD displejom, 1,5 GB RAM a 8 GB úložiskom. Poteší najmä známou nadstavbou a slušným fotoaparátom.

Nové modely Galaxy S7 a S7 edge boli na trhu prijaté viac než dobre, no jedná sa o zariadenia z horného konca ponuky za niekoľko stoviek eur. Galaxy J3 s prívlastkom 2016 je na tom presne opačne, osloviť má nenáročných zákazníkov a ponúka sa aj v (pre Samsung netradičnej) dual SIM verzii.

Galaxy J3 je dostupný v niekoľkých farebných variantoch pričom platí, že okolie displeja bude vždy čierne. Nie však celá predná strana, iba časť s 5-palcovým AMOLED displejom a logom výrobcu. Sektor s tlačidlami či odnímateľný zadný kryt tak môžu pôsobiť ako odlepené a prevzaté z úplne iného smartfónu. Alebo aj viacerých. Je to však najmä otázkou vkusu.

ikona

Základné info: Samsung Galaxy J3 (2016) (SM-J320F)Päťpalcový android nižšej strednej triedy s HD displejom, štvorjadrovým procesorom, OS Android 5.1 Lollipop, 8 Mpix fotoaparátom, LTE, NFC a 2 600 mAh batériou. K dispozícii bude aj v dual SIM verzii.

Zadný plast je o poznanie tvrdší a na dotyk menej príjemný než sme zvyknutí z vlajkových lodí. Dojem vylepšuje aspoň odolný rám a už spomenutý zobrazovací panel.

Po kliknutí na obrázok sa snímka zväčší. Šípkami na klávesnici potom môžete ľahko preskočiť na ďalší.

Ponúkne "iba" HD rozlíšenie 720 x 1 280 bodov (o niečo väčší 5,2” Galaxy A5 (2016) vás už rozmazná Full HD rozlíšením), no vďaka AMOLED-u veľmi živé a bohato saturované farby či široké pozorovacie uhly. Zďaleka nezasahuje až do okrajov zariadenia, našlo sa však miesto aj na tradičné hardvérové stredové tlačidlo slúžiace na návrat k domácej obrazovke. Je nesmierne návykové, ľahko nahmatateľné aj v tme či za chôdze a jeho dvojité stlačenie ponúka rýchlu aktiváciu fotoaparátu pre zachytávanie momentiek.

Android v staršej verzii 5.1 Lollipop ponúkne prostredie veľmi podobné práve najdrahším kolegom z vlastnej stajne, vrátane grafickej nadstavby TouchWiz a trojice režimov pre saturáciu farieb displeja (Základný, AMOLED kino, AMOLED fotografia a Adaptívne zobrazenie). Vyberte si podľa vlastného uváženia. To čo vyzerá najlákavejšie, ale nutne nemusí korešpondovať s reálnym obsahom, napríklad pri snímkach z fotoaparátu v galérii.

Po rozsvietení obrazovky tlačidlom v pravej stene (regulácia hlasitosti skončila oproti) alebo stredovým tlačidlom sa objaví uzamykacia obrazovka aj s poslednými notifikáciami po celej šírke. Jej odomknutie musíte realizovať posunutím prstu, nakreslením bezpečnostného vzorca alebo zadaním PIN-u. S čítačkou odtlačkov samozrejme v tejto triede nepočítame, hoci Honor či Coolpad už túto bariéru úspešne rúcajú.

Vstup do zoznamu aplikácií označeným ako Menu začal Samsung tvrdošijne prilepovať ako ikonu v pravom dolnom okraji, čo poteší najmä pravákov. Ja doň však takmer vôbec nechodím a najpoužívanejšie aplikácie si vždy rozhodím medzi widgety s počasím či kalendárom na niektorej z domácich obrazoviek.

Horná notifikačná lišta ponúkne po stiahnutí aj rýchle skratky pre Wi-Fi, GPS či Bluetooth. Mne sa páči aj rýchle prepínanie medzi hlasným a vibračným režimom, ktoré je takto niekoľkonásobne rýchlejšie než dlhé ťukanie na tlačidlo regulácie hlasitosti niekde pred schôdzkou. Podľa mňa je aj praktickejšie, kedže ťah doľava odhalí ďalšie skratky a na rozdiel od čistého Androidu ich poradie môže používateľ meniť.

Nebudem však iba chváliť, bližší pohľad pod skratky odhalí, že tu nikde nevidím automatickú reguláciu jasu displeja! Dnes už ide o povinnú výbavu aj pri smartfónoch za stovku a neustále dolaďovanie posuvníka prstom pri prechode medzi interiérom a ulicou je neskutočne otravné. Samsung sa tento obrovský nedostatok snaží kompenzovať zaškrtávacím políčkom Vonku, ktoré na 15 minút vytlačí podsvietenie na maximum, aby ste na slnku videli čo najviac. Potom (alebo po prvom vypnutí obrazovky) sa jeho hodnota sama obnoví na pôvodnú úroveň.

Smartfón s natradičným chipsetom SharkLS SC9830I a štvorjadrovým procesorom nepatrí k úplne najrýchlejším, no nejedná sa o nič hrozné. Systém je stabilný a vypnutie animácií mu už tradične výrazne pomôže. Dopĺňa ho 1,5 GB RAM. Aspoň o 500 MB viac by bolo ideálnych.

Kompromisy možno vyvolá len 8 GB vnútorné úložisko, z ktorého po prvom zapnutí pre používateľa zostane voľná iba takmer polovica (4,4 GB). Konkurenti ponúkajú viac. Stále si však budete môcť dokúpiť microSD kartu, vsúvajúcu sa nad primárnu SIM v tradičnom rozmere. Sekundárna skončí vedľa nej a obe budú môcť pracovať s LTE dátami.

Samsung Galaxy J3 ťaží z TouchWizu vyvíjaného už niekoľko rokov a nechýba v ňom nič, na čo sú priaznivci značky zvyknutí. Pomerne šikovný vlastný e-mailový klient, jednoduchšie vyzerajúcu aplikáciu Telefónu (tá ale prehľadne zobrazuje denník volaní aj s označením príslušnej SIM a hlavne pri kontaktoch ponúkne bleskové vytáčanie alebo odoslanie SMS po potiahnutí do niektorej zo strán) alebo podrobný kalendár.

Klávesnica ponúka samostatnú bodku, prediktívny slovník a rad s číslicami úplne hore. Len si dávajte pozor, z ktorého čísla vašu správu odosielate, dvojica tlačidiel pre obe SIM je veľmi blízko pri sebe.

Špecifikom môže byť režim skrývajúci niektoré SMS konverzácie pred nepovolanými očami, no mne sa doň nepodarilo žiadnu pridať. Buď som niečo robil zle ja, alebo to inžinieri nevymysleli najintuitívnejšie. Druhým príjemným prvkom je načasovanie odoslania vopred pripraveného textu na vybrané telefónne číslo. Poteší napríklad priaznivcov uniformných želaní k narodeninám… Určite však nájdete aj rozumnejšie využitie.

Veľkosť písma v SMS konverzáciách môžete na viacerých Samsungoch meniť tlačidlom hlasitosti. Inak tomu nie je ani na jé-trojke.

Samsung výrazne minimalizoval objem nainštalovaného softvéru, no nezabudol na prehliadač súborov či FM rádio s RDS a funkciou RadioText. Prakticky jediným prvkom navyše je tak séria softvéru od Microsoftu, kde však nový majiteľ získa pár GB v cloudovom úložisku aj s automatickým uploadom fotografií na pozadí.

A bezplatné verzie programov z balíka Office samozrejme môžete odinštalovať úplne. Možnosť zmeniť pozadie priečinkov na domácej obrazovke zas môže prispieť k prehľadnosti - multimediálny softvér červenou, aplikácie pre produktivitu zelenou a podobne.

Upraviť si môžete aj položku Rýchle nastavenia v Androide - najpoužívanejšie položky ľahko presuniete úplne nahor.

Prostredie fotoaparátu je dobre známe so starších Samsungov, bohužiaľ aj s typickým neduhom, aktiváciou HDR až v špeciálnych režimoch. Skratky naľavo okupuje ovládanie LED blesku, časovač a nezmysel v podobne softvérových úprav tváre. Vypnite ho. Naopak, poteší dobre umiestnenie prepínanie na 5-megapixelovú prednú kameru a samostatné spúšte pre statické snímky i video.

Špeciálne režimy, ani ten Profesionálny, neponúknu veľa navyše (iba vyváženie bielej, vyváženie expozície a manuálne nastavenie ISO). Oveľa častejšie som používal Sériové snímanie alebo Panorámu.

Fotoaparát ponúka zaujímavé a pomerne kvalitné snímky, najmä pri slušnom osvetlení a jasnom počasí. V režime 4:3 je maximom 8 megapixelov. V noci je to už oveľa horšie, ale to sa dá v tejto triede predpokladať. Zašumené nočné scenérie vyvážia nadpriemerné výsledky prednej kamery.

Slabší čipset prináša drobné obmedzenia pri nahrávaní videa, maximom pre oba čipy bude iba HD rozlíšeníe. To je však zas natívnym pre displej a šetrí miesto v menšom internom úložisku. Hoci pomalšie, pri nahrávaní videa fotoaparát automaticky zaostrujea ponúkne aj pauzu pre prerušenie a okamžité zostrihanie záberov za seba.

UKÁŽKA HD VIDEA (súbor 40 MB, MPEG4; 1280 x 720 b., 30 fps; celkovo: 93 MB / min.)

O prísun energie na celý deň sa postará 2 600 mAh batéria. V prípade núdze sa o slovo môže prihlásiť aj extrémny šetriaci režim, ktorý maximálne využije špecifiká AMOLED displeja aby míňal čo najmenej. Bude iba čiernobiely, no okrem klasického telefonovania a esemesiek ponúkne aj prístup na Facebook či internet. Hoci len cez vlastný prehliadač od Samsungu, nie Chrome.

Na rozdiel od lacných tlačidiel bez regulácie hlasitosti priamo na kábli neurazí ani hlasitý reproduktor v spodnej stene.

Výhody:

+ aj ako dual SIM

+ hardvérové stredové tlačidlo

+ rýchle spúšťanie fotoaparátu dvojitým stlačením hlavného tlačidla

+ takmer kompletný TouchWiz známy z drahších modelov

+ viac než dobrý zadný fotoaparát

+ 5 Mpix predný fotoaparát

Nevýhody:

- chýba automatická regulácia jasu displeja

- konkurencia ponúkne väčšiu RAM i vnútorné úložisko

- lacnejší vzhľad

- mierne pomalší hardvér

- dvojica slotov vo väčšom microSIM formáte (môžete potrebovať redukcie)

Orientačná cena: 159 € (mobilonline.sk)

Záver

Samsung Galaxy J3 je pomerne príjemný smartfón, ktorý oproti B-čkovým výrobcom poteší najmä dlhšie vyvíjanou a stabilnou nadstavbou známou z drahších modelov značky. Dostanete rovnakú klávesnicu, systémové aplikácie, skratky či rozloženie jednotlivých prvkov v rozhraní.

V tejto kategórii rozhodne nesklame ani slušný fotoaparát najpraktickejším rýchlym spúšťaním na svete a veľká batéria. K tomu tentokrát Samsung pribalil aj podporu pre dve SIM karty.

Galaxy J3 nesklame ani cenou, časom určite klesne ešte hlbšie pod hranicu 200 eur. Jedinou, no zato pomerne výraznou a otravnou chybičkou na kráse je absentujúci senzor pre automatickú reguláciu intenzity podsvietenia. Konkurencia ho už má dlho v štandardne, podobne ako väčšie úložisko či aspoň 2 GB RAM.

Videorecenzia

Ukážkové snímky z mobilu

foto s HDR

foto s HDR

foto s HDR

foto z prednej kamery

Diskusia k článku:

Bejo 06.05.2016 - 12:40

Zbytočný určený pre koho? Pre experimenty? V samsungu sa už dobre nudia

LOL16.05.2016 - 00:39 Trvalý odkaz

Pozliepany kram zo zvysnych suciastok na sklade. Sice AMOLED, ale pri porovnani s inymi amoledmi z vyssich rad samsungu, ci od ms/nokie je mizernej kvality, to uz radsej priemerne IPS. chybajuca autoregulacia jasu, otrasna kvalita videa aj zvuku v nom, navyse iba 720p. toto malo stat 100€. za tuto cenu radsej Huawei P8 lite. Na rozdiel od tohto smejdu este dostava aj Marshmallow.

Marek Vrba25.12.2016 - 15:58 Trvalý odkaz

Prečo neurobia tento model napr. 4,5 palcový? .... keď Galaxy A3 môže mať 4,7 palcov

Celá diskusia 3 príspevky