Samsung Galaxy S7 - menej je niekedy viac

Recenzia vodeodolného androidu s 5,1'' QHD displejom, výborným fotoaparátom, presnou čítačkou odtlačkov a rýchlym nabíjaním.

Medzi najočakávanejšie telefóny roka vždy určite patrí aj nová vlajková loď Samsungu. Inak tomu nebolo ani tento rok, a aj my sme v Barcelone na MWC patrili medzi tých nedočkavých a vyskúšali si ho medzi prvými.

Na nové top modely sa odvšadiaľ sype samá chvála, tak som bola sama úprimne zvedavá, či ma dokáže novinka Samsungu presvedčiť, aby som ju na dlhší čas vymenila za svoj iPhone 6S Plus. Vraj držím v ruke jeden z najlepších smartfónov na svete, tak do toho.

ikona

Základné info: Samsung Galaxy S7 (SM-930F)Smartfón ponúka rovnaký 5,1” displej ako vlanajší model, dostal však 4 GB RAM, 12 Mpix fotoaparát s rekordnou svetelnosťou objektívu a optickou stabilizáciou, odolnosť voči vode či 3 000 mAh batériu.

Kompaktnejšie rozmery, oveľa ľahšia konštrukcia a nadupaná výbava hovorili, že sa mám na čo tešiť. Výrazný rozdiel v hmotnosti je cítiť nielen pri klasickej es-sedmičke, ale aj ľahkej päť-a-pol-palcovej S7 edge s hmotnosťou pod 160 gramov.

Spomedzi viacerých farieb som si vybrala bielu verziu, ktorá je elegantná a hlavne na nej odtlačky prstov vidno oveľa menej než na zvyšných dvoch farebných verziách; čiernej a zlatej. Zlatá je pekná, ale strašne nepraktická. V kombinácii so strieborným kovovým lemom vyzerá biela verzia veľmi elegantne a poteší aj jemne perleťovým efektom. Zaoblenie na zadnej strane vytvára navyše zaujímavé odlesky.

Po kliknutí na obrázok sa snímka zväčší. Šípkami na klávesnici potom môžete ľahko preskočiť na ďalší.

Počas dvojtýždňového testovania však nebolo všetko ružové a treba povedať, že ma Galaxy S7 párkrát nepríjemne prekvapil. Kúpila som si ho z oficiálnej distribúcie, pretože ho chcem naozaj používať čo najdlhšie. Galaxy S7 edge je možno krajší, horšie sa však pre zaoblený displej napríklad dvíha zo stola a vadí mi aj deformovanie zobrazeného obsahu na okrajoch zaoblenej časti. Výhody bočnej lišty na Galaxy S7 edge mnoho majiteľov vôbec nevyužíva a kúpili si S7 edge len preto, lebo je krajší než klasická sedmička.

Minuloročnú S6 som nepoužívala, preto v tomto článku nebudem tieto modely podrobne porovnávať a nedozviete sa odo mňa ani zmeny v softvéri. Na to je určená podrobná recenzia Galaxy S7 edge z pera kolegu Matúša.

Dizajn sa oproti predchodcovi Galaxy S6 (recenzia tu) výrazne nezmenil, kombinácia skla a kovu ostala, poteší zaoblená zadná strana, ktorá vyzerá nielen efektnejšie, ale telefón vďaka nej lepšie padne do ruky. Objektív zadného fotoaparátu vystupuje len veľmi mierne nad povrch a viac zapustené je aj stredové hardvérové tlačidlo pod displejom. To použvatelia na S6 občas stláčali, aj keď nechceli. V presunutom šuplíku pre nanoSIM sa opäť našlo miesto aj pre pamäťovú kartu. Predsa len, stať sa môže všeličo, zničíte si mobil, alebo úplne "umrie" a vy sa k svojim dátam (fotografie, dokumenty, hudba) uloženým v pamäti telefónu už nemusíte dostať. Pamäťovú kartu so vzácnym obsahom však vyberiete aj z rozbitého telefónu.

V dolnej stene sa nič zásadné nemenilo. Stále tu má svoje miesto 3,5 mm audio jack, microUSB konektor a reproduktor. Svojou kvalitou a hlasitosťou neohúri, no ani výrazne nesklame. Na občasné počúvanie pesničiek z YouTube ale prezeranie videí stačí. Nižšiu hlasitosť má zrejme na svedomí vodeodolnosť, podobne ako u Sony Xperií radu Z. Výstup z 3,5 mm jacku nesklamal, a s dodávanými slúchadlami je kvalita veľmi dobrá, dostatočne hlasná, no napriek vysokej hlasitosti okolosediaci nepočuje, čo mi práve znie v ušiach. A to je fajn. V balení sú dve veľkosti gumených násad, mne tá menšia v ušiach sedela veľmi dobre.

Zadná strana patrí objektívu 12-megapixelového fotoaparátu, prisvetľovacej dióde a snímaču tepu srdca. Tým si napríklad môžete v aplikácii S Health nechať zmerať vašu aktuálnu stresovú záťaž. Samozrejme, výsledok je skôr na pobavenie, než aby ste čakali relevantné výsledky. Aj keď som bola v úplnej pohode, telefón si myslel niečo iné a snažil sa ma presvedčiť, že som v ohrození. Pokiaľ si ním chcete zmerať iba pulz, merania sú celkom presné.

O tom, že sa v Galaxy S7 nachádza špičkový hardvér zrejme nikto nepochybuje, no napriek tomu ma telefón párkrát nemilo prekvapil. Prvý raz dva dni po kúpe. Počas prezerania hornej lišty úplne zamrzol a pomohol až hard reset pomocou trojkombinácie (stlačenie vypínača, domáceho tlačidla a tlačidla hlasitosti). Telefón nabehol, o žiadne dáta som neprišla. Na druhý deň sa pre zmenu sám od seba počas nabíjania reštartoval. Len tak. Neskôr sa mi ešte dva či trikrát stalo, že niektorá aplikácia prestala pracovať, no to mohlo byť spôsobené aj nevyladením aplikácie na Android 6.0.1. ktorý beží v novom Samsungu. A párkrát som mala pocit, že telefón nereaguje tak rýchlo, ako inokedy. No o žiadnom spomalení systému však nemôže byť ani reč. Možno len boli moje očakávania nastavené po dlhodobom používaní iOS veľmi vysoko. Tým by som však moje negatívne skúsenosti ukončila. Zvyšok je už paráda.

Samsung opäť použil Super AMOLED panel, ktorého sýte farby nesadnú každému, mne nevadia a pri tomto modely nie sú až tak agresívne. Navyše si ich intenzitu môžete upraviť v nastaveniach. Ja som mala nastavené adaptívne zobrazenie čo znamená, že sa ich intenzita prispôsobovala tomu, čo som práve mala na displeji zobrazené. Problém nebol ani s čitateľnosťou displeja v exteriéri. Pochváliť musím snímač svetla, ktorý jas displeja prispôsoboval aktuálnym podmienkam veľmi rýchlo a fungoval bezchybne.

Pod displejom nechýba známe hardvérové tlačidlo, ktoré aj teraz ukrýva snímač odtlačkov prstov. Ten reaguje rýchlo (aj keď rýchlosti na iPhone sa nevyrovná) a nemal problém ani s rozpoznávaním odtlačkov, len nesmiete mať vlhké prsty. Čo mi trošku prekážalo, telefón s displejom v režime Always on odblokuje až po stlačení tlačidla, zo zamknutej obrazovky. Niekedy som sa zabudla a priložila prst na snímač v tomto režime a čudovala sa, prečo sa telefón neodblokoval. Musela som stlačiť stredové tlačidlo, objavila sa klasická zamknutá obrazovka a až vtedy snímač zareagoval.

Na 5,1-palcovej uhlopriečke je použité Quad HD rozlíšenie, teda 1 440 x 2 560 bodov s jemnosťou 557 ppi. Jemnosť displeja oceníte napríklad pri použití okuliarov pre virtuálnu realitu VR Gear, ktoré boli v prvých dňoch dodávané spolu s telefónom ako darček. Displeju naozaj nie je čo vyčítať a patrí medzi aktuálnu špičku.

Ovládacie dotykové tlačidlá sú dve - šípka späť a tlačidlo multitaskingu (kontextové tlačidlo). Jedno stlačenie otvorí naposledy spustené aplikácie, môžete medzi nimi listovať, zavrieť ich po jednej alebo aj naraz. Dlhé stlačenie otvorí ponuku s možnosťou výberu aplikácií pre zobrazenie v režime Multi-Window s rozdelenou obrazovkou. V ponuke sú len aplikácie, ktoré túto možnosť podporujú. Oknám upravíte veľkosť, vymeníte poradie okien, môžete niektoré z nich minimalizovať, či naopak zväčšiť na celý displej. Vybrané aplikácie môžete zmenšiť aj potiahnutím prsta z ľavého horného okraja smerom do stredu. Potom s plávajúcim oknom pracujete rovnako ako pri otvorení dvoch okien naraz.

Jednou z najväčších noviniek es sedmičky je funkcia Always on, ktorá pri zamknutej obrazovke zobrazuje základné údaje, ako sú čas, dátum, percentá batérie a zmeškané udalosti. No len z natívnych aplikácií Telefón, Správy a Email. Napríklad poštu doručenú do schránky Gmailu na obrazovke neuvidíte. Funkciu, ktorá je určite zaujímavá a užitočná, kazí zbytočne jasné písmo. V úplnej tme sa síce jas infromačného panela zníži a vo vrecku sa vypne úplne, kvôli šetreniu batérie, no mňa by potešilo, keby sa dal jas upravovať v nastaveniach. To sa však ručne nedá. Vybrať si môžete maximálne štýl hodín, obrázok pozadia, alebo či sa bude namiesto času zobrazovať kalendár alebo obrázok imitujúci vesmír. Táto možnosť je podľa mňa úplne zbytočná, pretože zrejme každý chce mať radšej prehľad o tom, koľko je hodín a aký je stav batérie, než sa pozerať na farebné bodky tváriace sa ako planétky, hviezdy či stromčeky.

Operačný systém Android 6.0.1 je doplnený o známe používateľské prostredie TouchWiz, ktoré už dávnejšie prešlo výraznou, nielen grafickou, zmenou a Samsung z neho odstránil zbytočné aplikácie a niektoré funkcie. Vďaka partnerstvu s Microsoftom tu však teraz nájdeme už vopred nainštalovaný Word, Exel, PowerPoint, OneDrive, OneNote a Skype. Aspoň pekne v jednom priečinku, podobne sú zoskupené aj Google aplikácie.

Podržaním prsta na domácej obrazovke sa zobrazí ponuka s úpravou tapety, widgetov, tém a veľkosti mriežky. Tá môže byť 4 x 4, 4 x 5 alebo 5 x 5 ikon. Takisto si tu zvolíte, ktorá obrazovka bude hlavná, prípadne si pridáte ďalšiu. Nájdete tu aj možnosť vypnúť si doplnkovú obrazovku Briefing, čo je niečo podobné ako BlinkFeed u HTC. No tu nemáte v ponuke slovenské weby a možnosti úprav zobrazovaného obsahu sú chabé. K tejto obrazovke sa dostanete potiahnutí prsta po domácej obrazovke zľava doprava.

Zoskupovanie aplikácií do priečinkov je jednoduché, stačí podržať jednu aplikáciu nad druhou a vytvorí sa nový priečinok. Ten si môžete ľubovoľne pomenovať a priradiť mu jednu z piatich pastelových farieb. Ďalšie aplikácie pridáte do priečinka stlačením tlačidla plus a zobrazí sa vám abecedný zoznam s nainštalovaným softvérom. Vy len označíte, čo chcete mať v priečinku, stlačíte Pridať a hotovo. V samotnom menu si môžete aplikácie upraviť podľa abecedy, no nový nainštalovaný softvér sa v menu uloží vždy nakoniec, bez ohľadu na to, akým písmenom začína. Takže pokiaľ chcete mať stále aplikácie podľa abecedy, zakaždým po nainštalovaní novej aplikácie ich musíte zoradiť. Kto má softvéru veľa, možno ocení ponuku Vyhľadávanie.

Vyhľadávať môžete aj z výsuvnej hornej lišty pomocou funkcie S Finder, vtedy bude prehľadávaný celý obsah telefónu. Informačná lišta zobrazuje nielen notifikácie a zmeškané udalosti, ale tradične aj ikony s rýchlym prístupom k aktivácií alebo nastaveniam rôznych funkcií. Vyberať môžete z osemnástich ikon, ich umiestnenie v hornej lište sa dá meniť. K úplnej ponuke ikon sa dostanete dvojitým (opakovaným) potiahnutím prsta zhora nadol alebo rovno potiahnutím lišty dvomi prstami. Nájdeme tu aj automatickú reguláciu jasu a rýchle pripojenie k známym zariadeniam pomocou Bluetooth alebo Wi-Fi (televízory, slúchadlá, iné mobily a podobne).

Na doručené e-maily či SMS-ky môžete odpovedať priamo z notifikačnej lišty. O doručenej správe z messengera, zmeškanom hovore alebo prijatej SMS správe informuje notifikačná dióda rôznou farbou. Jas diódy je dostatočný a určite ju neprehliadnete. Farbu pre oznámenia si voliť nemôžete, je daná výrobcom. E-maily, zmeškané hovory a SMS správy sú oznamované modrou farbou, notifikácie z Facebooku zelenou a Swarm dostal oranžovú diódu. Počas nabíjania svieti dióda jemnou oranžovou, pri nabití do plnej kapacity sa rozsvieti na zeleno.

V hlavných Nastaveniach nájdete v hornej časti ikony s rýchlym prístupom k vybraným funkciám, aké ikony tam budú zobrazené, je len na vás. Pod týmto panelom sú zobrazené a farebne odlíšené všetky možnosti nastavení. Odporúčam prejsť si každú položku naozaj dôkladne, ísť až do podmenu a kliknúť na každý riadok. Objavíte tam podrobné nastavenia a skryté rozšírené možnosti. Zaujímavé a užitočné veci sa skrývajú v sekcii Pokročilé funkcie. Nájdete tu prispôsobenie ovládaniu jednou rukou, zapnete si možnosť zatelefonovať na práve zobrazené číslo na obrazovke len priložením telefónu k uchu, alebo keď zoberiete telefón do ruky a máte zmeškaný hovor alebo správu, pocítite jemné vibrovanie. Jednoduché stíšenie zasa stíši prichádzajúci hovor alebo budík položením ruky na obrazovku alebo prevrátením zariadenia. Možnosť snímať obrazovku potiahnutím krajom ruky cez obrazovku zo strany na stranu mi nefungovala korektne, vlastne takmer nikdy. Čo však fungovalo vždy a bezchybne je spustenie fotoaparátu dvojitým stlačením tlačidla Domov. Veľmi návykové. Toto mi bude na iPhone chýbať.

V Inteligentom správcovi sa dostanete k správe batérie, úložiska, RAM a zabezpečení, ktoré zisťuje, či telefónu nehrozí napadnutie nebezpečným softvérom. Úložisko si môžete vyčistiť od nepotrebných súborov, údaj o dostupnej RAM ponúkne aj zatvorenie aplikácií bežiacich na pozadí a v správe batérie si pozriete jej používanie, povolíte rýchle káblové nabíjanie alebo spustíte režim šetrenia. V nastaveniach nechýba ani režim Nerušiť, ten používam už roky a zapínam si ho aj na každom testovanom telefóne. Mám zvolené zapnutie podľa plánu, a tak každý deň v čase od jedenástej večer až do siedmej do rána sa mi dovolajú len moje obľúbené kontakty. V noci ma tak nerušia žiadne notifikácie ani neželané hovory.

Tak ako je už u Samsungu zvykom, aj Galaxy S7 prichádza na trh v dvoch verziách: s procesorom Snapdragon 820 alebo vlastným Exynos 8890. Operačná pamäť RAM má pri obidvoch 4 GB kapacitu a zvyčajne som mala okolo 1 GB dostupnej pamäte. Čo je podľa mňa vzhľadom na kapacitu málo, a zrejme za to môže stále náročný TouchWiz. Aplikácie bežiace na pozadí som zatvárala málokedy, zvyčajne som to nechávala na systém, nech si riadi svoj výkon sám. Z 32 GB "papierovej" kapacity zaberá systém 7,14 GB, takže na aplikácie a multimédiá ostane k dispozícii necelých 25 GB, a to náročným používateľom nemusí stačiť. Preto určite mnohí uvítali, že sa Samsung vrátil k podpore SD kariet. Chvályhodné. Občas ma prekvapilo zahrievanie telefónu pri vyššej záťaži, napríklad počas navigovania cez Waze, ale aj pri fotografovaní.

K fotoaparátu, myslím, veľa písať nemusím. Veľmi podrobne sa mu venoval kolega Richard v porovnaní s iPhonom 6S. Samsung vsadil na 12-megapixelový snímač s optickou stabilizáciou obrazu. Treba pripomenúť, že podobne ak pri procesore, aj tu existujú dve verzie, buď je v Galaxy S7 (S7 edge) snímač IMX260 od Sony, alebo vlastnej výroby ISOCELL S5K2L1. Bežný používateľ rozdiel v kvalite fotografií nepostrehne, je zanedbateľný. Obidva zhotovujú fotografie i videá výbornej kvality.

ikona

Porovnanie fotoaparátov: Galaxy S7 vs. iPhone 6SAko fotí čerstvá novinka od Samsungu v porovnaní so zabehnutým konkurentom od Applu? Súboj 12 Mpix prichádza!

ikona

Porovnanie fotoaparátov: Galaxy S7 vs. Galaxy S6 edge+Nastavili sme pomer strán 16:9 a porovnali minuloročných 16 Mpix s tohtoročnými 9 Mpix. Je menej megapixelov krok vpred alebo späť?

Fotoaparát spustíte buď klasicky ťuknutím na ikonu na domácej obrazovke, alebo už spomínaným, veľmi návykovým, dvojitým stlačením tlačidla Domov. Spustenie fotoaparátu je bleskové. Na pravej strane displeja je vstup do galérie, ikona pre spustenie záznamu videa, pod ňou softvérová spúšť fotoaparátu, prepínač na prednú kameru a vstup do ponuky režimov. Samsung ponúka široký výber, pokiaľ vám niektorý chýba, môžete ho pohľadať v obchode Galaxy Apps a stiahnuť. Odkaz na stiahnutie ďalších režimov nájdete priamo v menu. Ľavá strana patrí v aplikácii Fotoaparát nastaveniam, ku ktorým sa dostanete ťuknutím na malú šípku hore. Rozbalí sa ponuka s rýchlym prístupom k rôznym efektom, HDR funkcii (môže byť zapnuté, vypnuté alebo v automatickom režime), potom tu je časovač s možnosťou nastavení intervalu v rozsahu dve sekundy, päť sekúnd, desať sekúnd alebo si tu zapnete aj snímanie troch snímok naraz.

Fotografie v nami obľúbenom formáte 16:9 v 12-megapixelovom rozlíšení nezhotovíte, iba v 9,1 Mpix. V najvyššej kvalite je k dispozícii len pomer 4:3. Nastavenia fotoaparátu sú bohaté, medzi funkciami nájdete Fotografiu pohybu, ktorá nahrá krátky videoklip toho, čo sa stane pred nasnímaním každej fotografie, niečo na spôsob Live Photos na iPhone a ďalej môžete napevno zaostriť na vybraný objekt na displeji a sledovať ho. V Profesionálnom režime sa dajú fotografie ukladať aj vo formáte RAW. Fanúšikovia fotografovania si tu určite všetko radi nastavia podľa vlastného uváženia. Dokonca si môžete často používané nastavenia uložiť (maximálne tri vlastné nastavenia), nemusíte sa tak trápiť s opakovaným detailným nastavovaním. Videá zhotovíte aj v 4K rozlíšení 3 830 x 2 160 bodov, na výber sú aj QHD, FHD, FHD (60 fps), HD, VGA a pomer 1:1 (1 440 x 1 440 b.). Počas nahrávania videa v rozlíšení UHD, QHD, Full HD (pri 60 fsp) nie sú dostupné funkcie HDR, efekty a nedá sa napevno nastaviť zaostrenie na objekt. Nielen kvalita fotografií, ale aj videí patrí v top modeloch Samsungu vždy medzi špičku. Inak tomu nie je ani tentoraz.

UKÁŽKA UHD VIDEA (súbor 230 MB, MPEG4; 3840 x 2160 b., 30 fps; celkovo: 363 MB / min.)

Dlhé chvíle si počúvaním FM rádia neskrátite. V Galaxy S7 sa bohužiaľ nenachádza, musíte sa uspokojiť s internetovým rádiom alebo počúvaním hudby uloženej v telefóne, alebo možno uprednostňujete Spotify či Deezer. Odkedy pristúpil Samsung na "vyčistenie" TouchWiz od nepotrebného softvéru, odvtedy musíte kvôli niektorým aplikáciám navštíviť Google Play, alebo obchod Galaxy Apps. Napríklad aj preto, aby ste si stiahli prehrávač hudby, pokiaľ vám nevyhovuje nainštalovaná aplikácia Hudba Play.

V aplikácii telefón nájdete tri hlavné karty: Denník, Obľúbené a Kontakty. Veľmi som si obľúbila vytáčanie kontaktu slajdnutím prsta zľava doprava. Potiahnutím prsta po kontaktu opačným smerom, teda sprava doľava mu odošlete SMS správu. Veľmi pohodlné.

Pripomienky nemám ani ku kalendáru, vlastne aplikácii Plánovač S, ktorá ponúka náhľady zaznamenaných udalostí aj pri mesačnom zobrazení. Dokonca tu vidíte aj ikonku znázorňujúcu, aké bude v ďalších dňoch počasie. Jednoduchým potiahnutím obrazovky zdola nahor sa dostanete k udalostiam konkrétneho dňa, ktorý je v mesačnom náhľade označený.

S Galaxy S7 som používala aj aplikáciu SideSync. Veľmi šikovná aplikácia, ktorá slúži na prepojenie telefónu s počítačom (Windows i Mac) a môžete tak prijímať hovory na notebooku (kvalita hovoru je však slabá), prečítať si na ňom doručené e-maily, SMS správy a odpovedať na ne bez toho, aby ste zobrali do ruky telefón. Takisto si môžete nechať zobraziť na obrazovke počítača displej telefónu, spravovať jeho obsah, prechádzať aplikáciami, prehliadať fotografie, prenášať jednoducho súbory potiahnutím z obrazovky telefónu do zvoleného priečinka v počítači a podobne. Výborná vec.

GPS a Wi-Fi venujem len dve vety, pretože všetko fungovalo na jednotku. Žiadne problémy, ani s rýchlosťou studeného štartu, fixáciou satelitov, navigáciou ani stabilitou Wi-Fi siete neboli.

Kapacita batérie sa v S7 zvýšila oproti S6 o 450 mAh, čo by malo spolu s vylepšenou správou batérie a menej energeticky náročným procesorom predĺžiť oproti predchodcovi výdrž na jedno nabitie. Neviem, či som niekde robila chybu, ale netrúfla som si po obede opustiť byt bez externej nabíjačky. Ráno okolo ôsmej som vytiahla telefón z nabíjačky, používala ho podľa zvyklostí a hlavne bez obmedzení, čo zahŕňa niekoľko hovorov, zapnuté Wi-Fi, GPS, Bluetooth, mobilné dáta, synchronizácia s Gmailom, Facebookom, na pozadí bežal Messenger, sem tam som použila niektorú aplikáciu, občas Waze (krátke trasy) a po obede som nikdy nemala viac než 30 % batérie, a to ma čakalo ešte niekoľko hodín s Galaxy S7 mimo domu. Pre niektorých možno úspech, no ja som z iPhone 6S Plus zvyknutá na to, že mi batéria vydrží aspoň jeden pracovný deň.

Párkrát som preto radšej využila šetriaci režim, aj extrémne šetrenie batérie, ktoré obmedzí funkcie telefónu na minimum a obrazovka bude zobrazená len v odtieňoch sivej. Výdrž sa od pôvodne odhadovanej predĺži približne na dvojnásobok, no vtedy som bola ako keby "odrezaná od sveta". A to mi skrátka nevyhovuje. Čo som však počula a čítala, S6 na tom bola ešte horšie, takže som vlastne mohla byť spokojná. Obyčajný režim šetrenia predĺžil výdrž len o jednu hodinu, čo je podľa mňa málo. Takže buď noste pri sebe externý zdroj, alebo v prípade núdze použite režim extrémneho šetrenia. Alebo možno budete používať telefón striedmejším spôsobom než ja a v pohode vydržíte celý deň.

Veľmi oceňujem rýchle nabíjanie. Počas nabíjania v priebehu dňa tak dostaočne oživíte svoj telefón len za niekoľko desiatok minút. S dodávanou 2A nabíjačkou vám bude nabíjanie z približne 15 % do plnej kapacity trvať hodinu a niekoľko minúť. Paráda. Súčasťou balenia je, okrem rýchlonabíjačky, USB kábla s slúchadiel s plochým káblom, USB OTG adaptér, ktorý poslúži nielen na pripojenie USB kľúča , ale aj na bezproblémový prenos obsahu medzi pripojenými zariadeniami, napríklad druhým telefónom.

Príslušenstvo ku Samsungu Galaxy S7

Samsung ponúka majiteľom novinky aj bohaté príslušenstvo, ktoré sme vám predstavili v tomto článku. A navyše pripravil pre nových majiteľov Galaxy S7 a S7 edge prémiový servis spolu s možnosťou získať zadarmo ročné poistenie proti mechanickému poškodeniu.

Výhody:

+ kvalitná konštrukcia

+ zaoblená zadná strana vyzerá veľmi elegantne

+ výborný displej s jemným rozlíšením

+ bezchybne fungujúca automatická regulácia jasu

+ vode a prachu odolnosť s certifikáciou IP68

+ opäť tu je slot na microSD karty

+ bezproblémový snímač odtlačkov

+ rýchle nabíjanie

+ displej Always on

+ výborný fotoaparát

+ inteligentné gestá

+ kvalitný výstup z dodávaných slúchadiel

Nevýhody:

- lesklá konštrukcia (hlavne ostatných farebných verzií) je lapačom odtlačkov

- občas prekvapil samovoľným reštartom

- absencia FM rádia

- napriek 4 GB RAM ostáva dostupná len približne štvrtina

- jas funkcie Always on sa neprispôsobuje okolitému svetlu ani ho nemôžete utlmiť

- chýba infraport

Orientačná cena: 699 € (mobilonline.sk)

Samsung Galaxy S7 (prvý kontakt)

Na jeden záber: Samsung Galaxy S7

Záver

Po vyše dvoch týždňoch poctivého používania musím povedať, že Samsung Galaxy S7 je aktuálne jeden z najlepších androidov. Nemala som ale možnosť porovnať ho napríklad s LG G5, ktorý pravdepodobne za S7 nezaostáva. Pochváliť musím výborne spracovanú konštrukciu, použité materiály, jemné zaoblenie zadnej steny, ktoré napomáha pohodlnému držaniu v ruke i špičkový displej. A fotoaparát z top modelov Samsungu už tradične ťažko hľadá konkurenciu. Aj keď som zástanca teórie, že na bežné používanie stačí Full HD displej, práve v spojení s okuliarmi Gear VR oceníte jemnosť QHD rozlíšenia. Užitočné sú aj inteligentné gestá, ktoré uľahčia prácu s telefónom a netreba zabúdať ani na na novinku Always on. Má svoje chybičky, vadí mi prílišný jas a nepodporuje notifikácie zo všetkých aplikácií, ale oceňujem aj tie informácie, ktoré zobrazuje. Chyby sa hľadajú ťažko, no nájdu sa aj v tomto špičkovom stroji. Prekvapená som bola hlavne z nečakaných (aj keď zriedkavých) reštartov a nepochopiteľného zamrznutia systému. A to som nemala testovaciu verziu, ale model s finálnym softvérom. Aj od batérie som mala vyššie očakávania, no zrejme bude chyb v tom, že sa pri používaní telefónu neobmedzujem, nechávam všetko pozapínané a som neustále online.

Oplatí sa prejsť z S6 na S7? Minuloročná vlajková loď v 32 GB verzii je aktuálne z oficiálnej distribúcie dostupná za 549 eur, čo je o 150 eur menej, než stojí S7, no ja by som si v prípade, že kupujem nový telefón, rada priplatila. Získam novší procesor, slot na pamäťovú kartu, vode odolné telo, krajší dizajn, viac RAM a silnejšiu batériu. Prídem ale o infraport. Pr niekoho zbytočnosť, pre iného dôležitá funkcia. Keby som však už bola vlastníkom Galaxy S6, asi by som váhala, predsa len, predať es šestku za asi 350 eur a raz toľko ešte doplatiť, môže byť pre viacerých náročné. Pokušenie by ale bolo veľké.

foto s HDR

foto s HDR

foto z prednej kamery

Diskusia k článku:

ondrakomous 25.03.2016 - 17:59

dobry fotky, dneska jsem procital radu webu, kde byl srovnavany samsung s6 a s7, musim rict, ze z toho mam docela smiseny pocity, dokonce s6 v rade recenzi a to nejenom nasich, ale i zahranicnich vychazel lepe.

Nightmare25.03.2016 - 18:07 Trvalý odkaz

no fotky su spickove tu sa mi to potvrdilo inak osobne vypinam veci ako Bluetooth a radsej si ho znovu zapnem ked potrebujem :)

Sategi_8225.03.2016 - 18:54 Trvalý odkaz

Ja tiez vlastnim 6S Plus a zvazujem s7. Chcel by som sa spytat Lenky, oplati sa prejst ? Najvacsim lakadlom je u mna fotoaparat a kompaktnejsie rozmery.

Profile picture for user marek.ceman@gmail.com

Wayne25.03.2016 - 19:27 Trvalý odkaz

Tak to uz ano. Paci sa mi ze na bielej verzii skoro nevidno ramcek okolo displeja. Asi prvy telefon nad ktory by som uvazoval v bielej.

ondrakomous25.03.2016 - 20:26 Trvalý odkaz

me by zajimalo, proc android 6 ma takhle obrovsky ikony, je to na vsech telefonech! na nekterych nejde ani zmensit pocet radku, pokud si clovek nenainstaluje nejaky launcher.

Celá diskusia 120 príspevkov