24 hodín s Galaxy S7: okuliare sú zážitok, Telekom veľkolepo spustil predaj

Telekom dnes v bratislavskej predajni v Auparku odštartoval mini koncertom skupiny Noc a deň predaj nových vlajkových lodí Samsungu. My máme Galaxy S7 spolu s VR okuliarmi v redakcii už od utorka, a tak vám prinášame aj prvé postrehy.

Telekom dnes spustil predaj nových top modelov Samsungu vo veľkom štýle. Nechýbala dobrá hudba, ktorú zabezpečial skupina Noc a deň, ani zástupcovia spoločnosti Samsung. Záujem o Samsung Galaxy S7 a Galaxy S7 edge bol veľký.

Šťastní majitelia, ktorí si svoj nový telefón objednali cez webovú stránku operátora, si spolu so smartfónom odniesli aj okuliare pre virtuálnu realitu Gear VR, ktoré Samsung dáva v rámci promo akcie k všetkým objednávkam uskutočneným do 10. marca cez mobilných operátorov a vybraných partnerov. Práve VR okuliare dávajú smartfónu ďalší rozmer.

ikona

Základné info: Samsung Galaxy S7 (SM-930F)Smartfón ponúka rovnaký 5,1” displej ako vlanajší model, dostal však 4 GB RAM, 12 Mpix fotoaparát s rekordnou svetelnosťou objektívu a optickou stabilizáciou, odolnosť voči vode či 3 000 mAh batériu.

ikona

Základné info: Samsung Galaxy S7 edge (SM-935F)Zakrivená verzia modelu Galaxy S7 ponúkne 5,5” Quad HD displej, 4 GB RAM, 12-megapixelový fotoaparát s optickou stabilizáciou a svetelnosťou f/1.7. Bezkonkurenčná bude aj výdrž vďaka 3 600 mAh batérii.

My máme v redakcii bielu verziu Samsungu Galaxy S7 spolu s Gear VR už od včerajšieho dňa, a tak sa môžeme podeliť o prvé dojmy. Dizajn sa oproti predchodcom Galaxy S6 a S6 edge výrazne nezmenil, potešil však slot na pamäťovú kartu a pribudla aj vodeodolnosť. Nemusíte sa obávať telefonovania v daždi či prípadného ošplechnutia vodou. A to je určite veľkou devízou. V ruke sa es sedmička drží veľmi dobre, podľa mňa pohodlnejšie než väčší súrodenec so zahnutým displejom S7 edge. Aj keď ten dostal oblejšie hrany než akými disponuje predchodca S6 edge, predsa len je komfort pri dlhšom držaní telefónu v ruke vyšší. Treba ale priznať, že je krajší.

Po kliknutí na obrázok sa snímka zväčší. Šípkami na klávesnici potom môžete ľahko preskočiť na ďalší.

Komu vadia odtlačky na konštrukcii telefónu, tomu jednoznačne odporúčame bielu verziu. Odtlačky sú na nej oveľa menej viditeľné, než na zlatej a čiernej. Tie sú rajom pre daktyloskopov. Vo vnútri novinky pracuje osemjadrový procesor Exynos 8890 spolu s grafikou Mali-T880 a 4 GB operačnou pamäťou RAM, a tak k výkonu nemáme žiadne pripomienky. Uvidíme, ako sa bude smartfón správať po roku používania.

Operačný systém Android beží vo verzii 6.0.1 Marshmallow a je doplnený o používateľské prostredie TouchWiz, ktoré ale už v minulosti prešlo výraznými zmenami a nezaťažuje systém tak ako predchádzajúca verzia. Stále však ponúka množstvo vylepšení a doplnkových funkcií. AMOLED displej s 5,1'' uhlopriečkou a QHD rozlíšením prináša novú funkciu Always on, ktorú poznáme z Nokií. Na zhasnutom displej sa zobrazuje čas, dátum, percentá batérie a zmeškané udalosti. Výborná vec, ktorú ponúka napríklad aj LG G5. Vplyv na spotrebu má byť minimálny.

Výdrž 3 000 mAh batérie ešte nevieme reálne zhodnotiť, na to telefón používame naozaj krátko, no v nastaveniach nechýbajú šetriace režimy. Pol dňa používania zatiaľ "zhltol" približne 50 % z kapacity. Telefón disponuje aj rýchlym nabíjaním. S dodanou nabíjačkou nám nabitie z 15 % do plnej kapacity trvalo hodinu a sedem minút.

Vynovený fotoaparát síce dostal "iba" 12-megapixelový snímač, ale sveteľnosťou f/1.7 patrí k špičke. Už samozrejmosťou sa pri high-endoch stala optická stabilizácia obrazu. Kvalitu zhotovených fotografií a videí určite preveríme, čoskoro pre vás pripravíme porovnanie, možno s minuloročným modelom Galaxy S6 edge+ alebo aj iPhonom 6S.

Názory na virtuálnu realitu sa rozchádzajú. Pre niektorých sú VR okuliare úplná zbytočnosť, iní sú z nich nadšení. Určite sa však zhodneme, že namáhajú oči a pri dlhšom používaní môže citlivého používateľa začať bolieť aj hlava. Nevýhodou je aj neúplné zaostrenie, pohyblivé koliesko na hornej strane okuliarov síce zaostrí, no nie vždy to na ostrý obraz stačilo. Množstvo obsahu určeného pre Gear VR je platené, stiahnuť si ale môžete aj bezplatné videá. Pri sťahovaní z Google Play treba dávať pozor, aby bol VR obsah kompatibilný s okuliarmi Samsungu. Inak sa môže stať, že sa vám stiahnuté video v ponuke nezobrazí. Ovládanie VR okuliarov cez touchpad na pravej strane je bezproblémové a rýchle.

Poteší aj nízka hmotnosť okuliarov a penové polstrovanie. Pri dlhšom pozeraní sa však nevyhnete červeným odtlakom na tvári, tie po pár minútach zmiznú. Ani používatelia dioptrických okuliarov sa nemusia vzdať zážitku z virtuálnej reality. Ani väčšie rámy nie sú prekážkou a zmestia sa pod VR okuliare. Treba ešte pripomenúť, že šošovky treba z času na čas pretrieť čistou handričkou, inak vám drobné nečistoty pokazia zážitok.

Samsung Galaxy S7 je v Telekome dostupný za nasledujúce ceny:

- 9 € mesačne (+ 99 € akontácia) pre Happy Profi

- 12 € mesačne (+ 99 € akontácia) pre Happy XXL

- 15 € mesačne (+ 99 € akontácia) pre Happy XL

- 17 € mesačne (+ 149 € akontácia) pre Happy L a XL volania

- 17 € mesačne (+ 199 € akontácia) pre Happy M

Plná cena Samsung Galaxy S7 je 699 €.

Samsung Galaxy S7 edge je v Telekome dostupný za nasledujúce ceny:

- 11 € mesačne (+ 149 € akontácia) pre Happy Profi

- 14 € mesačne (+ 149 € akontácia) pre Happy XXL

- 17 € mesačne (+ 149 € akontácia) pre Happy XL

- 19 € mesačne (+ 199 € akontácia) pre Happy L a XL volania

- 19 € mesačne (+ 249 € akontácia) pre Happy M

Plná cena Samsung Galaxy S7 edge je 799 €.

Obidve novinky sme si naživo vyskúšali hneď po oficiálnom predstavení na MWC 2016 v Barcelone, prvé dojmy sme vám priniesli v našich videách.

Samsung Galaxy S7 (prvý kontakt)

Samsung Galaxy S7 edge (prvý kontakt)

Diskusia k článku:

Bloodeye 14.03.2016 - 11:00

Hmm plateny VR obsah? Je to pochopitelne, ale pochybujem, ze to vytlaci 3D ako mnohi predpovedaju...

Celá diskusia 1 príspevok