Sony Ericsson Vivaz pro

PRVÝ KONTAKT so smartfónomDotykový smartfón s OS Symbian, QWERTY klávesnicou, 5 Mpix fotoaparátom s AF a LED bleskom, Wi-Fi, HSPA, GPS, DLNA a 3,5 mm jackom.

Základné parametre:

konštrukcia: vysúvacia s dotykovým displejom a QWERTY klávesnicou,

OS: Symbian S60 5th Edition,

procesor: 720 MHz,

frekvencie: GSM 850 / 900 / 1800 / 1900 MHz + UMTS + HSDPA,

rozmery: 109 x 52 x 15 mm,

hmotnosť: 117 gramov (zistená: 114 g),

displej: aktívny, dotykový (rezistívny), TFT 16 777 216 farieb, 360 x 640 b., 40 x 70 mm, uhlopriečka 3,2'', aktívny pohotovostný režim,

fotoaparát: 5 Mpix, LED blesk, autofókus, záznam videí (720p HD),

pamäť: 256 MB RAM + 75 MB + 8 GB microSDHC (do 16 GB),

správy: SMS, MMS, e-mail,

globálny prenos dát: GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA, HSUPA,

lokálny prenos dát: Bluetooth 2.0 + EDR, kábel (microUSB), mass storage, Wi-Fi, DLNA,

hudba: MP3/AAC prehrávač, 3,5 mm jack, FM rádio, A2DP, rozpoznávanie hudby (TrackID), TV-Out,

ostatné 1: Java, minimalizácia (Java) aplikácií, multitasking, internetový prehliadač, videohovor,

ostatné 2: prehliadač dokumentov, GPS, akcelerometer,

batéria: 1 200 mAh, EP500,

výdrž: do 5 h hovoru / 400 h pohotovosti,

SAR: 1,04 W/kg (norma 2 W/kg)

Neobsahuje/nepodporuje:

xenónový blesk, aktívny kryt objektívu, RSS,

Softvérová verzia testovaného telefónu:

finálna,

Obsah balenia:

telefón, batéria, nabíjačka, stereo handsfree, 8 GB microSDHC karta, microUSB kábel na nabíjanie, dokumenty

Sony Ericsson Vivaz a Vivaz pro sú takmer identické modely, ktoré sa líšia od seba len v zopár menej či viac podstatných detailoch.

Recenzia: Sony Ericsson Vivaz

Prečítaním recenzie či vyskúšaním Vivazu (napríklad na stretnutí fanúšikov Fony.sk) ste si isto urobili obraz o softvére či hardvére telefónu ako takého. Recenzia bude preto orientovaná na zmeny, ktorých sa Vivaz pro oproti dotykovému Vivazu dočkal.

Čo sa vo Vivaze pro zmenilo?

- telefón je dlhší o 2 mm a hrubší o 3 mm,

- má o 20 g hmotnosti navyše,

- pribudla QWERTY klávesnica,

- iba 5 Mpix fotoaparát,

- 3,5 mm jack o pár milimetrov nižšie,

- vypínacie tlačidlo v hornej časti zadnej steny,

Sony Ericsson Vivaz pro považujem za príjemné spestrenie ponuky výrobcu. Po rôznych obmenách Xperie sme sa konečne dočkali aj pro verzie tohto zaujímavého smartfónu. Aktuálne používam iPhone 3GS, no donedávna som mal značnú dobu Nokiu E71, takže budem občas tieto telefóny porovnávať.

Začnem najhlavnejšou zmenou, teda vysúvacou QWERTY klávesnicou. Tá je z hľadiska konštrukčnej stránky zvládnutá výborne. Vrchná časť v otvorenom stave nemá tendenciu vychyľovať sa do strán. Telefón sa po odložení na stôl nepreváži, za čo si zaslúži pochvalu. Otáčanie obrazovky prebieha už po vysunutí prvého riadku s tlačidlami. Písanie na klávesnici musím pochváliť, je pohodlné. Tlačidlá, narozdiel od Nokie E71 či E75, majú asi milimetrový rozostup. Jednotlivé tlačidlá sú mierne vystúpené, dajú sa ľahko rozpoznať. Páči sa mi prítomnosť ovládacích šípok, Enteru a Backspacu. Tele týmito tlačidlami môžete aj ovládať. Nechýbajú ani tradičné symbianovské tlačidlá Sym, Fn či Ctrl. Ich úloha je fanúšikom tohto operačného systému dobre známa. Pri písaní môžete využiť aj špeciálne tlačidlo na zmenu jazyka písania. Jediné čo mi chýbalo, je funkcia medzerníka známa z iPhonu či iných androidových telefónov, ktorá po dvojitom stlačení vloží bodku a medzeru.

"Písanie na vysúvacej klávesnici je pohodlné."

Displej ostal rovnaký. Jeho viditeľnosť na priamom slnku je slabšia než na iPhone či Nokii E71, zlepšiť sa však dá použitím bielej témy. Tá sa však k čiernemu telefónu príliš nehodila. Ostatné parametre displeja sú rovnaké, ide teda o dotykový rezistívny displej s rozlíšením 360 x 640 bodov. Rýchlosť a presnosť reakcií je aj vďaka 720 MHz procesoru výborná. Stopercentné pohodlie ovládania od Symbianu však nemôžete očakávať. V ponuke opäť ostala aj domáca obrazovka od Sony Ericssonu, ktorá aspoň čiastočne nahrádza možnosti domácej obrazovky Androidov.

"Viditeľnosť displeja na priamom slnku je slabšia."

V oblasti telefonovania sme sa opäť nedočkali kinetického skrolovania medzi kontaktami, ani inteligentného vytáčania. A to je v prípade prítomnej QWERTY klávesnice škoda. Divné mi prišlo i to, že po vysunutí klávesnice ostal vytáčací displej na výšku. Pri vyťukávaní čísla teda odporúčam radšej zvoliť dotykový displej. Vyhľadávanie v samotných kontaktoch už funguje normálne, stačí vysunúť klávesnicu a zadať príslušné znaky.

"Po vysunutí klávesnice ostal vytáčací displej v režime na šírku."

Konštrukčne sa telefón príliš nezmenil, nastalo iba zopár estetických zmien. Telefónu pribudli dva milimetre na výšku a tri milimetre hrúbky. Prítomnosť klávesnice si taktiež vyžiadalo zopár gramov, aby som bol presnejší - rovných 20 gramov. Ak mám však pravdu povedať, tieto zmeny som ani nepostrehol. Majitelia Vivazu si určite všimli, že 3,5 mm jack sa už nenachádza nad microUSB konektorom, ale zopár milimetrov pod ním. Jedinou negatívnou zmenou (aspoň podľa mňa), je zmena umiestnenia vypínacieho tlačidla. To sa už nenachádza v hornej stene, ale nájdete ho na zadnom kryte, tesne nad objektívom. Toto umiestnenie sa mi zdalo trocha nepraktické.

"Telefónu pribudli dva milimetre na výšku a tri milimetre hrúbky."

Zmenou k horšiemu prešiel fotoaparát. V pôvodnom Vivaze sa nachádzal 8-megapixelový snímač, novému Vivazu pro ubudli rovné tri megapixely. Jeho kvalita sa však výrazne nezhoršila, ba priam mám dojem, že fotografuje rovnako. Video neprešlo žiadnymi zmenami, aj s Vivazom pro môžete nahrávať v HD kvalite s automatickým zaostrovaním.

"Vivaz pro obsahuje päťmegapixelový fotoaparát."

Ponuka multimediálnych funkcií ostala rovnaká. V menu teda nájdete aplikáciu Média, ktorá združuje hudobný prehrávač (bez ekvalizéru), videoprehrávač a prehliadač fotografií. Nechýba ani FM rádio, opäť bohužiaľ bez RDS. Vďaka spomínanému 3,5 mm jacku si môžete pripojiť vlastné slúchadlá, no už tie, ktoré nájdete v originálnom balení, považujem sa výborné. Navigáciu zastupujú dve aplikácie - Wisepilot a, rovnako ako v iPhone, Google Maps. Za nevýhodu Symbianu v Sony Ericssonoch považujem absenciu bezplatných Ovi Maps, ktoré v Nokii E71 dostanete jednoduchým updatom. Taktiež chýba aj obchod s aplikáciami. Všetky potrebné programy tak budete musieť hľadať na internete. Toto je obrovská nevýhoda, najmä oproti iPhonu či akémukoľvek androidovému telefónu. Mnohým sa to môže zdať ako banalita, no mňa nekonečné naháňanie aplikácií na Google doviedli ku výmene svojho telefónu za iPhone.

Pamäť prístroja ostala nezmenená, telefón ponúkne okolo 75 MB vnútornej pamäte, ktorú dopĺňa microSDHC slot. V balení nájdete dve 8 GB pamäťové karty. Jednu už pripravenú v telefóne, druhú samostatne v originálnej krabičke. Musím pochváliť dostatok pamäte RAM. Celkovo ponúka až 256 MB. V oblasti internetovej komunikácie sa nezmenilo nič podstatné. E-mailový klient je totožný s pôvodným Vivazom. Žiadnou zmenou neprešiel ani webový prehliadač. Vysunutím klávesnice v prehliadači otočíte obrazovku. Po stránke sa môžete pohybovať pomocou ovládacích šípok. Backspace nefunguje pre návrat späť. Pre kvalitnejšie a pohodlnejšie prezeranie webu odporúčam stiahnuť Operu Mobile alebo Operu Mini. Zabudovaný prehliadač s domácou stránkou od Sony Ericssonu si totiž neporadí s viacerými oknami naraz. Na kalendári či ostatných organizačných funkciách nie je čo meniť, patria totiž k špičke.

Ostatné aplikácie, ktoré nájdete v telefóne:

- TrackID,

- Media server (DLNA),

- Instant Messenger,

- NeoReader,

- YouTube,

- SMS Preview,

- Facebook.

Výhody:

- pohodlná QWERTY klávesnica,

- odblokovanie displeja vysunutím klávesnice,

- HD video s automatickým zaostrovaním,

- dve 8 GB microSD karty v balení,

Nevýhody:

- vypínacie tlačidlo na zadnej stene,

- absencia bezplatnej navigácie a Ovi Store (oproti iným Symbian zariadeniam od Nokie).

- chýba inteligentné vytáčanie,

- FM rádio bez RDS.

Orientačná cena: 375 € (sonyericsson-shop.sk)

Záver

Sony Ericsson Vivaz pro ma príjemne prekvapil najmä svojimi sympatickými rozmermi. V takmer rovnako veľkom tele sa tentoraz navyše ukrýva pohodlná QWERTY klávesnica, ktorá robí z Vivazu pro atraktívny multimediálny smartfón. Novinka od Sony Ericssonu taktiež zaujme HD videom s automatickým preostrovaním, päťmegapixelovým fotoaparátom, jemným displejom a podporou HSDPA a Wi-Fi. Za cenu okolo 370 € je Vivaz pro zaujímavou konkurenciou Nokie N97 mini.

Druhý názor

Richard Hombauer: Vivaz pro ma celkom milo prekvapil krásne podsvietenou a pohodlnou klávesnicou. Vysúvacou konštrukciou neutrpela veľmi ani hmotnosť, ani príjemné tvary prístroja. Vivaz pro ostáva líídrom v zázname videa, keďže ako jediný telefón na trhu (spolu s klasickým Vivazom) ponúka automatické preostrovanie záznamu aj počas nakrúcania. Reakcie dotykového displeja mohli byť lepšie, dotykový Symbian celkovo považujem už za ťažkopádny a zastaraný operačný systém, ale ak ho máte radi, nevidím dôvod, prečo ako hardvér nezvoliť Vivaz pro.

Odporúčaná sekcia v diskusnom fóre: Aparáty s OS Symbian S60 a S80

Diskusia k článku:

Martin Hombauer 22.07.2010 - 20:30

224: Parada! QWERTY s krasnym mobilom, no keby mi to niekto povedal nedavno by som ho vysmial...

anonymous15.02.2010 - 01:52 Trvalý odkaz

adamo: konecne nieco od se co ma aj desing ako sa patrii az na tu qwerty tam mohli dizajnery viac zabrat ale aj tak je to fajn nie jak otrasny anio

anonymous15.02.2010 - 02:29 Trvalý odkaz

DJTuning: Myslim,ze velmi dobra konkurencia pre Nokiu N97 mini,len skoda,ze neprisiel na trh zarovno s nou..A este bude dost zalezart aj na cene,no ak ju zabiju ako u Aina U10,tak to az taky uspech mat nebude.
Nastupna cena do 450€ by sa dala respektovat.

anonymous15.02.2010 - 13:00 Trvalý odkaz

...: Konecne SE zacal ist dopredu myslim si ze ma co ponuknut pre siroku verejnos? náro?ných aj menej náro?ných zákazníkov za to nokia je na tom velmi zle nic nové neprinášajú len samé hlúposti :D

anonymous15.02.2010 - 14:59 Trvalý odkaz

smile: mali vykonny a tenky :-D (relativne) :-D calkkm fain telefon teraz eln abi nan dali neajku slusnu cenu

Celá diskusia 270 príspevkov