Sony Ericsson Xperia X10 mini pro

RECENZIA smartfónuSmartfón s OS Andriod, 5 Mpix fotoaparátom s AF, QWERTY klávesnicou, HSPA, GPS, Wi-Fi a 3,5 mm jackom.

Základné parametre:

konštrukcia: vysúvacia s dotykovým displejom a výsuvnou QWERTY klávesnicou,

OS: Android 1.6,

procesor: 600 MHz, Qualcomm MSM7227,

frekvencie: GSM 850 / 900 / 1800 / 1900 MHz + UMTS + HSDPA,

rozmery: 90 x 52 x 17 mm,

hmotnosť: 120 gramov (zistená: 120 g),

displej: aktívny, dotykový, TFT 16 777 216 farieb, 240 x 320 b., 39 x 52 mm, uhlopriečka 2,55'', aktívny pohotovostný režim (widgety),

fotoaparát: 5 Mpix, LED blesk, autofókus, záznam videí (640 x 480 b.),

pamäť: 128 MB + 2 GB microSD (do 16 GB),

správy: SMS, MMS, e-mail,

globálny prenos dát: GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA (do 7,3 Mbps), HSUPA (do 2,93 Mbps),

lokálny prenos dát: Bluetooth 2.0 + EDR, kábel (microUSB), mass storage, Wi-Fi (802.11b/g),

hudba: MP3/AAC prehrávač, 3,5 mm jack, FM rádio (s RDS), A2DP, rozpoznávanie hudby (TrackID),

ostatné 1: Java, minimalizácia aplikácií, multitasking, internetový prehliadač, videohovor, Sony Ericsson Timescape,

ostatné 2: GPS, akcelerometer,

batéria: BST-38, 930 mAh,

výdrž: do 3,5 h hovoru / 300 h pohotovosti,

SAR: 1,16 W/kg (norma 2 W/kg)

Neobsahuje/nepodporuje:

xenónový blesk, aktívny kryt objektívu, prehliadač dokumentov (možné doinštalovať)

Softvérová verzia testovaného telefónu:

finálna

Obsah balenia:

mobil, slúchadlá, USB kábel, malá nabíjačka s USB koncovkou, 2 GB microSD karta, potrebné dokumenty.

Sony Ericsson Xperia X10 mini pro je vlastne len X10 mini s vysúvacou QWERTY klávesnicou. Ale medzi týmito telefónmi je viacero rozdielov.

Recenzia: Sony Ericsson Xperia X10 mini

Po prečítaní recenzie X10 mini vám musí byť jasných väčšina vlastností modelu X10 mini pro. Preto bude táto recenzia zameraná najmä na ich rozdiely. Základným je hmotnosť - vyše 30 gramov navyše, t.j. o 36 % viac než X10 mini, budete poznať v ruke aj vo vrecku, napríklad od košele.

Čo má X10 mini pro navyše oproti X10 mini:

- 32 gramov,

- pár milimetrov z každej strany,

- QWERTY klávesnicu

- ľahko vymeniteľnú batériu.

X10 mini pro považujem za veľmi vydarený mobil, ktorý si viem predstaviť používať aj sebou samým. Aktuálne používam Nokiu E71 a HTC Desire, takže budem porovnávať aj s nimi.

Na Nokii si užívam vyhľadanie kontaktu napísaním hľadaného mena hneď po odblokovaní klávesnice. Toto som čakal aj od X10 mini pro, ale nestalo sa tak. Tento Android nedokáže okamžite po vysunutí klávesnice vyhľadávať v kontaktoch, ako to dokážu už roky napríklad aj zariadenia s Windows Mobile. Na E71-ke tiež stále chválim výdrž na jedno nabitie. Pomerne malý QVGA displej naležato veľa energie nepotrebuje, takže kapacita batérie 1500 mAh jasne naznačuje, že výdrž X10 mini pro s 930 mAh batériou bude podstatne nižšia. Ale oproti HTC Desire je kvôli podstatne slabšiemu displeju vyššia. Čím viac telefóny, resp. ich displej používate, tým je rozdiel medzi Desire a X10 mini pro väčší. V stand-by režime je samozrejme výhodnejšia akákoľvek alternatíva so silnejšou batériou. Každopádne, aj niekoľkoročná Nokia E61 položí všetky nové Androidy na lopatky. Práve X10 mini pro svojím malým displejom dávala nádej, že sa veci konečne zmenia. Ale 930 mAh je na multimediálne zariadenie jednoducho málo.

Aby som nezabudol, batériu X10 mini pro môžete jednoducho vybrať a vymeniť. To sa X10 mini netýka, tá má zabudovaný akumulátor.

Nokiu E71 neustále vyzdvihujem aj kvôli spoľahlivému displeju, na ktorý perfektne vidíte vo dne, v noci. Aj na priamom slnečnom svetle. Sony Ericsson bol modelmi P800i až P1i lídrom v čitateľnosti dotykových smartfónov. Doba sa zmenila, a ako Windows Mobile, tak aj Android zrejme vyžaduje lesklé displeje. Apple a BlackBerry zatiaľ superlesklým displejom odolávajú, uvidíme, ako na tom bude štvrtý iPhone.

Zatiaľ X10 mini pro veľmi nechválim, ale to je naozaj len spôsobené tým, na aký štandard som zvyknutý. Desire vyniká veľkým displejom, ale oproti X10 mini pro stráca na pohodlí písania textov aj výdrži na jedno nabitie. X10 mini (pro) šokuje aj hlasnou reprodukciou hudby. Túto dvojicu malých Xperií môžete kľudne používať ako stolný prehrávač hudby.

Oproti Nokii E71 nový Sony Ericsson X10 mini pro napreduje modernejším operačným systémom, lepšou organizáciou času (otravné pripomínanie udalostí symbianovými Nokiami bez akéhokoľvek neskoršieho upozornenia na displeji na zmeškanú udalosť je už roky hanbou Symbianu), hudobnými funkciami, prepojením s Facebookom aj Google službami, atď.

Oproti HTC Desire je nutné zmieriť sa s chudobnejším Marketom s aplikáciami. Mnohé s takto malým displejom jednoducho nefungujú. Predpovedí počasia v Markete tejto Xperie je napríklad len minimum, aj to najmä pre USA. Na X10 mini pro nefunguje ani DivX prehrávač Rock(DivX)Player. Našťastie, môj obľúbený Calendar Pad s umiestnením widgetu mesačného náhľadu do kalendára na domácu obrazovku podporovaný je. Absenciu prehliadača dokumentov vyriešite inštaláciou Documents To Go. Žiaľ, lupa je dostupná len v platenej verzii aplikácie, takže prezeranie dokumentov s písmenami cez polovicu obrazovky nie je najpohodlnejšie.

Otáčanie displeja vysunutím klávesnice je niekedy nedokonalé. Pri vypĺňaní formulárov sa niekedy neobjavuje spodný riadok s potvrdením. Vtedy musím mobil zavrieť, prebehnúť na spodok formulára a ten odoslať. Nie je to nič hrozné, ale občas to zdržuje.

Na HTC Desire ma trápi odblokovanie displeja jedine stlačením vypínacieho tlačidla v hornej stene a potom ťah prstom po displeji. Je to jednoducho nepraktické. X10 mini pro odblokujete aj stlačením pravého a následne ľavého krajného tlačidla pod displejom.

Klávesnicu Xperia X10 mini pro musím pochváliť. Píše sa na nej výborne. Každého z vás istotne poteší slovenská lokalizácia celého prostredia, čo je androidový unikát, s ktorým som sa stretol zatiaľ len na Oraneg Boston a Xperiách. X10 mini pro ponúka aj rýchle písanie textov s diakritikou. Stačí naraz stlačiť sym+c a zadáte č. Šikovné a efektívne. Dve stlačenia medzerníka zase zadajú bodku a medzeru, čo už síce považujeme za štandard, ale taký Samsung to v novom OS Bada nevyužil. Sklamaním pre mňa bolo zistenie, že klávesnica je obyčajná guma, ktorú dokonca vysúvací mechanizmus zachytáva a odlupuje od tela prístroja. Vyriešil som to zatlačením klávesnice ostrým predmetom. Klávesnica sa viac v zadnej časti (pod horným ramenom) neodlupuje.

Na E71 aj Desire som zvyknutý na pripomínanie udalostí diódov. Nechýba ani X10 mini (pro).

Aplikácia Timescape je fajn, mnohí chronologickému radeniu posledných udalostí (fotografií, správ, odkazov na facebooku...) prišli na chuť, no mňa ešte viac zaujal widget MeContacts. Ten obsahuje posledné tri použité kontakty a vstup do šachovnice s vami vybranými 16-timi kontaktmi (fotografiami alebo menami kontaktov). 16-tich ľudí tak máte vlastne okamžite poruke priamo z domácej obrazovky. Dotykom rýchleho kontaktu sa môže tento buď zobraziť, alebo mu zavoláte či odošlete SMS-ku. Záleží len na vašom nastavení widgetu.

Sony Ericsson aplikácie a služby:

Timescape, domáca obrazovka, prehrávač hudby, fotoalbum, FM rádio, TrackID, Sync.

Aplikácie tretích strán:

Creatouch, Facebook, trial navigácie Wisepilot.

Výhody:

- rozmery zariadenia,

- slovenská lokalizácia,

- pohodlná QWERTY klávesnica s rýchlym písaním slovenských znakov,

- odblokovanie displeja vysunutím klávesnice alebo kombináciou hardvérových tlačidiel pod displejom,

- fotoaparát s unikátnym makro režimom (bez prepaľovania blízkych objektov bleskom),

- mimoriadne kvalitná hlasná reprodukcia hudby,

Nevýhody:

- staršia verzia OS Android,

- chýba inteligentné hľadanie kontaktov z domácej obrazovky,

- otočením displeja sa niekedy nezobrazujú kompletné formuláre,

- slabá čitateľnosť zobrazovaných údajov na slnku,

- menej fungujúcich aplikácií než na zariadenia s väčšími displejmi.

Orientačná cena: 299 € (sonyericsson-shop.sk)

Záver

Sony Ericsson X10 mini pro je od MWC v Barcelone mojím tohtoročným favoritom s OS Android. Po týždni používania som trocha zmenil pohľad na dotykový smartfón s takto malým displejom. Chcelo by to naozaj o pár mm na každej strane viac. Ale nainštaloval som doň Operu Mini, cez ktorú som navštevoval väčšinu stránok (tak, ako to robím aj na Desire s vypnutým 3G), aj Facebook som riešil radšej cez Operu Mini než Timescape, e-maily som zase kontroloval cez môj Gmail účet a prakticky mi na X10 mini pro nič nechýbalo. Navyše som si užíval fotoaparát so spúšťou na boku prístroja a s perfektným makro režimom, ako aj úžasnú reprodukciu hudby. Najväčšiu kritiku si odo mňa zaslúži absencia inteligentného vyhľadávania kontaktov z domácej obrazovky a inteligentného vyhľadávania (kontaktov, správ, kalendára...) vôbec, a mrzieť vás môže menšie množstvo kompatibliných aplikácií z Marketu než pre iné Androidy. Inak sa X10 mini pro vôbec nemusíte obávať a ak vás láka drobček s QWERTY klávesnicou, choďte doň.

Produktová stránka: Sony Ericsson Xperia X10 mini pro

Odporúčaná sekcia v diskusnom fóre: Aparáty Android

Diskusia k článku:

Martin Hombauer 26.06.2010 - 14:40

Xperia x10 mini pro je sikovny mobil. Iba stala sa taka vec, ze mobil bol "nenabitelny"..proste nereaguje ked ho dam do nabijacky. Pritom v nabijacke problem nie je. Viete niekto poradit ci to je sposobene pokazenym vstupom alebo iba treba novu baterku? Prosim poradte. Mobil vyuzivam uz 3. rok. dakujem:)))

anonymous14.02.2010 - 21:46 Trvalý odkaz

Rast0: Skoda toho displeja.Aj ked je mini, tak ten displej je proste maly.

anonymous14.02.2010 - 21:50 Trvalý odkaz

pokemon: paradna vecicka
must have :)

anonymous14.02.2010 - 22:46 Trvalý odkaz

tomopk: Kyller - Áno ale ten neovládaš pomocou dotykového displeja. :)

anonymous14.02.2010 - 23:49 Trvalý odkaz

People: tych x10 je nejako vela. Tento model kludne mohli vypustit. Pre mna nezaujimave.

Celá diskusia 686 príspevkov