Samsung Galaxy A3 2016 - rozumný update kompaktného šviháka

Recenzia najmenšieho 4,7” modelu z trojice modelov Galaxy A s 13 Mpix fotoaparátom, 1,5 GB RAM a 2 700 mAh batériou, ktorý nedostal čítačku ani OIS.

V automobilovom segmente je zvykom aj po facelifte či pri uvedení úplne nového modelu používať stále dobre zavedené názvy modelov. Zákazníci ich dokážu rozlíšiť. Medzi smartfónmi sú obvyklé skôr číslovky - Galaxy S5, S6, S7, pekne postupne.

Medziročný update trojice Samsungov Galaxy A3, A5 a A7 nasleduje skôr ten prvý príklad a novinky tak v obchodoch rozlíšite hlavne podľa kódového označenia a prívlastku "2016". A samozrejme opticky, kedže hliník pri všetkých troch nahradilo zo všetkých strán zaoblené sklo.

ikona

Samsung Galaxy A3 (2016)Štýlový android strednej triedy s konštrukciou z kovu a skla, 4,7'' HD displejom a štvorjadrovým procesorom láka na 13 Mpix fotoaparát a podporu LTE i NFC.

Po kliknutí na obrázok sa snímka zväčší. Šípkami na klávesnici potom môžete ľahko preskočiť na ďalší.

Možno je to dobre, možno nie, no najmenšiu A3-ku som testoval súbežne s modelom A5 2016. Uhlopriečka displeja na hodnote 4,7 palcov nie je malá (napríklad oproti iPhonom 5 či 5S) a Samsung veľmi chválim za výrazné zmenšenie zbytočných okrajov, veď vlaňajší model s 4,5” obrazovkou je iba o 5 mm nižší a dokonca ešte o milimeter širší! V kompaktnom tele tak teraz dostanete skutočné displejové maximum, Super AMOLED s lepším (720 x 1 280 b.) rozlíšením, výbornými pozorovacími uhlami a farbami prispôsobiteľnými jedným zo štyroch režimov obrazovky.

Menšie rozlíšenie oproti Galaxy A5 2016 (Full HD na 5,2” obrazovke) mi vôbec nevadilo, no menšie fyzické rozmery displeja už hej. Čítačka odtlačkov prstov v hardvérovom stredovom tlačidle mi pri každodennom používaní nechýbala, odblokovanie posunutím prsta je možno ešte rýchlejšie. Skôr si kladiem otázku, či ju vo svojom mobile nechcem mať už ako štandard - kvôli bezpečnosti a kľudnému odloženiu kdekoľvek doma, v práci, medzi vtipnými kamarátmi alebo zvedavými členmi rodiny.

Aj tu platí, že môžem nastaviť čiernu tapetu a pixely displeja tak na domácej obrazovke budú úplne vypnuté. Vyzerá to dobre a šetrí energiu. Len na uzamykacej obrazovke s maximálne dvojicou rozbalených upozornení naraz budú vždy šedé, kvôli podkladu týchto kariet. A aj tu som musel nahrádzať niektoré odstránené funkcie z grafickej nadstavby TouchWiz. Vždy som bol zvyknutý, že dvojica dotykových tlačidiel pre multitasking a krok späť svieti stále spolu s displejom. Tu otravne zhasína po niekoľkých sekundách od posledného dotyku a zmení to až aplikácia Galaxy Lights z Google Play. Stále mi však chýba vibračné potvrdenie dotykov na ne, ktoré Samsung zo systému proste vyhodil.

TouchWiz však výrazne dospel a jeho ovládanie je aj vďaka šikovným rozmerom do ruky bleskové. Z uzamykacej obrazovky rýchlo spustím telefón či fotoaparát, no ten aktivujem kedykoľvek aj dvojitým stlačením stredového tlačidla - a to je najrýchlejšie snáď v celom mobilnom segmente. Už neobsahuje množstvo vopred nainštalovaných hlúpostí, snáď až na online magazín Flipboard ako kartu domácej obrazovky úplne vľavo a balík ikon na stiahnutie balíka MS Office. Ten si to však žehlí 100 GB priestoru zadarmo v cloude OneDrive, ktorý dokáže aj automaticky zálohovať všetky fotografie a videá zo smartfónu.

Galaxy A3 2016 podľa mňa vyzerá oveľa lepšie než predchodca, lepšie sa drží a sklo plus silný kovový rám nijako nenaznačujú, že je to najlacnejší model z celej trojice. Pridajte si k tomu dobre umiestnený a presný vypínač i tlačidlá hlasitosti a zásuvku pre microSD kartu navyše. Kde je teda nejaká chyba? Možno na zadnej strane, obruba okolo objektívu dosť vystupuje a po posúvaní na stole počujem, ako sa trie o podložku. Uvidíme, či sa bude odierať aj farba na nej.

V hornej lište sa po stiahnutí nezabudlo ani na rýchle skratky k Wi-Fi, baterke, GPS či letovému režimu. Veľmi rýchlo sa tu dajú prepínať aj zvukové režimy. Určite rýchlejšie než zbytočným ťukaním na tlačidlo "-" na boku. Poteší aj posuvník intenzity podsvietenia a jasný zaškrtávací box pre automatiku, ktorý čistý Android skrýva kdesi hlboko v nastaveniach.

Mimochodom, nastavenia. Aj tu sú k dispozícii upraviteľné skratky na deväť najpoužívanejších položiek a nechýba ani zrýchľovač sťahovania (dokáže používať LTE i Wi-FI zároveň, tak pozor v roamingu), ekvalizér pre slúchadlá či časovač pre automatické reštartovanie. Šikovná je aj položka Inteligentné upozorňovanie v sekcii Pohyby a gestá. Pri zmeškanom hovore či neprečítanej textovej správe telefón nezazvoní len raz, ale vibruje vždy, keď ho zdvihnete zo stola - až pokým udalosť nevyriešite. Oproti modelu A5 ale chýba stíšenie vyzváňania položením zariadenia na displej.

Všetko toto si z 16 GB vnútorného úložiska vypýta asi 5,5 GB, vám tak teda zostane približne 10 gigabajtov plus prípadný priestor na microSD karte. Menší model dostal aj o niečo menej operačnej pamäte. Ani s 1,5 GB RAM som však nezaznamenal žiadne spomalenie alebo problém ani pri náročnejších aplikáciách.

TouchWiz prináša výbornú klávesnicu so slovenskou predikciou a parádny e-mailový klient pre iné účty než Gmail. Ja som tak mal osobný a pracovný striktne oddelené. Okrem Chromu Samsung prináša aj vlastný internetový prehliadač, ale veľa dôvodov na jeho spustenie som nemal. Nechýba hlasový záznamník, rýchle poznámky alebo prehliadač súborov, ktorý však podľa všetkého nezvládne pracovať s USB kľúčmi pripojenými cez USB OTG redukcie. V zásade mi teda v základnej výbave nič nechýba, ale ani neotravuje ikonami navyše.

Telefón zvláda výborne prácu s kontaktami i rýchle vytáčanie. Perličkou je rýchle vytočenie alebo odoslanie SMS, podľa toho na ktorú stranu posuniete prst položený na niektoré meno v zozname alebo denníku posledných volaní. Po skončení hovoru poteší aj krátka ponuka umožňujúca spraviť si poznámku v kalendári alebo odoslať kontaktu niektoré z informácii ešte raz SMS-kou.

Samsung vždy patril k výrobcom s najlepšími fotoaparátmi a celá trojica Galaxy A3, A5 a A7 by mala disponovať rovnakým čipom a optikou. To znamená fotografie v režime 4:3 s 13 Mpix rozlíšením a objektív so svetelnosťou f/1.9. Najmenší model si však musí vystačiť bez optickej stabilizácie.

Fotografie teda nesklamú, aj za v horšom počasí sú snímky dostatočne kontrastné a cez deň takmer nespoznáte rozdiel medzi A3 a vyššími modelmi. V interiéri a pri nočných záberoch sa však nožnice roztvoria a malý model jednoducho nemôže použiť dostatočne dlhý čas - kým nočné scény sú pri A5-ke luxus, A3 bude iba priemerná.

Prostredie fotoaparátu je rovnako rýchle ako jeho spúšťanie, so samostatnou spúšťou pre snímky a maximálne Full HD video. Mrzia ma len dve drobnosti: vo videu nemôžem používať automatické zaostrovanie, pri zmene kompozície bude nutné dotknúť sa prstom nového bodu, telefón zaostrí až potom. HDR tiež nemá samostatné tlačidlo ako napríklad samospúšť či blesk, aktivuje sa až v ponuke režimov. Režimy samotné sú však zaujímavé, Profesionálny umožní spraviť viac nastavení ručne, Panoráma široké zábery krajiniek a Sériové snímanie dá na výber ostrú snímku aj pri pohybujúcich sa objektoch. Obchod Galaxy Apps ponúka aj niektoré iné na stiahnutie, mňa zaujal animovaný GIF. Ten zo série snímok spraví vtipné pohyblivé "video".

UKÁŽKA FULL HD VIDEA (súbor 62 MB, MPEG4; 1920 x 1080 b., 30 fps; celkovo: 129 MB / min.)

V balení sa nachádzajú aj in-ear slúchadlá s dobrým zvukom a reguláciou hlasitosti priamo na kábli, napríklad mne však tento typ konštrukcie izolujúci všetky zvuky okolia príliš nevyhovuje. Vám však môžu poslúžiť dobre, alebo minimálne ako anténa pri počúvaní zabudovaného FM rádia s RDS a funkciou RT.. Na výkon malého mono reproduktora v spodnej strane si nemôžem sťažovať.

Do relatívne malého tela sa zmestila 2 300 mAh batéria, ktorú menší displej s menším rozlíšením zaťažuje menej než 2 900 mAh vo väčšej A5-ke. Na jedno nabitie mi kompaktný stroj vydržal asi o 25-30 % kratšie pri rovnako intenzívnom používaní. Prakticky nikdy som nemal problém dosiahnuť jeden deň používania, no veľmi mi chýbalo rýchle nabíjanie z veľkého modelu. Pri ňom bolo jedno, ako vybitý je, vždy stačilo pripojenie pred umytím sa, večerou a oblečením aby som mal istotu, že sa domov vrátim s dostatkom energie.

Výhody:

+ maximálne využitie displeja v pomere k telu

+ kompaktné rozmery

+ TouchWiz dospel, neotravuje ikonami navyše

+ 100 GB zadarmo na OneDrive

Nevýhody:

- chýbajúca čítačka odtlačkov

- oproti Galaxy A5 2016 chýba optická stabilizácia

- chýba rýchle nabíjanie

- HDR ukryté až v špeciálnych režimoch

Orientačná cena: 294 € (mobilonline.sk)

Záver

Samsung Galaxy A3 2016 je výborný smartfón, ktorému medziročný update výrazne prospel. Dostal displej s vyšším rozlíšením, ktorý teraz takmer rovnako veľké telo využíva lepšie a ponúkne až 4,7-palcovú uhlopriečku. Sklenené telo sa dobre drží, oveľa lepšie vyzerá a 13-megapixelová optika určite nesklame, rovnako ako vnútorné úložisko pohodlne rozšíriteľné microSD kartou alebo dostatočná 2 300 mAh batéria.

Možno by mi chýbali iba drobnosti, napríklad informačná dióda alebo Android novší než v tu použitej verzii 5.1. Problém je však vo vlastnej stajni, oficiálna cenovka A3-ky na úrovni 300 eur mi príde otázna. Naopak, príplatok 90 eur za A5 2016 je podľa mňa výborná voľba. Nevidím dôvod, prečo za necelú stovku nezískať väčší displej s Full HD rozlíšením, vďaka stabilizácii výrazne lepší fotoaparát v tmavších podmienkach, čítačku odtlačkov v stredovom tlačidle a o minimálne štvrtinu lepšiu výdrž s bleskovým nabíjaním navrch.

Galaxy A3 2016 je teda dobrý kompaktný mobil, ale A5 2016 je vo všetkých smeroch lepšia. Jediné argumenty tak môžu byť na strane ceny (rozdiel je však malý) a rozmerov (vedzte, že zvykanie si na veľký smartfón ani zďaleka nebýva tak bolestivé, ako sa môže zdať - alebo ako prechod na menší mobil z ľubovoľného väčšieho).

Diskusia k článku:

ondrakomous 23.02.2016 - 16:21

to je sakra velkej skok, kdyz si vybavim, jak vypadali midrange telefony pred rokem, prvni dve zasadni veci, kterych si clovek vsimne jsou, ze samsung vyrazne upravil software, odlehcil, tim padem to lita i na takovem strepu, kterym A3 bezpochyby je, druha vec je kryci sklo, ktere se prakticky vubec nepatla a strasne uzky ramecky okolo displaye, nepamatuju si, ze bych nekdy videl takhle uzky ramecky, treti vec je fotak, ktery je take znacne vylepseny. co jeste potesi je kompletni baleni vcetne sluchatek, dalsi postrehy dopisu pozdeji.

MikeL15.04.2017 - 17:50 Trvalý odkaz

Telefón vlastním už viac ako 5 mesiacov.

Začnem mínusmi:
> výdrž na batérií dva-tri dni ak ho nepoužívate, pri surfovaní a videách jeden deň, čo nieje taký problém keď ho dáte na nabíjačku na 30 min, nabije sa na dosť percent. aby ste mohli vyraziť mimo domu.
> klzký povrch sklenených plôch, niekedy mi sám cestuje po gauči :)
> pred updatom na 6.0 sa mi grafika hornej lišty a ikony páčili viac.
> Reproduktor si často omylom zakryjem prstom keď ho držím v jednej ruke.
> mám trošku problém zohnať temperované sklo so zaoblenými 2d hranami
>> pre mňa osobne je už 4,7 palec moc veľký displej, keby bol 4,3 - 4,5 palcový tak by bol perfektný

plusy:
> perfektný telefón,
> kvalitné spracovanie,
> ten pocit keď ráno chytíte do rúk studené kovové telo telefónu do ruk je na nezaplatenie :)
> systém android 6.0 beží ako hodinky,
> vyzerá veľmi prémiovo,
> prijateľná cenovka okolo 200€

Odporúčam tento matný obal so ochranou aj na okrajoch: https://goo.gl/xc1Px6

oravec17.04.2017 - 12:04 Trvalý odkaz

Mikel nepotešil si ma keď batériu dávaš ako mínus...chcel som tento telefón pre ženu ale pri jej používaní...na predošlom som musel po roku a pol meniť baterku,tento má vymeniteľnú v servise čo je okolo 50 eur práca+baterka, neviem či ísť do tej zabudovanej batérie alebo radšej niečo s vymeniteľnou "doma" ...ocenil by som na toto aj názory Lenky a Richarda ak by sa im chcelo tu napísať

ondrakomous17.04.2017 - 13:26 Trvalý odkaz

pak budes muset vzit samsung a3 2017 a trosku priplatit, vydrz je jedna z nejlepsich vubec, ale v servisu to bude znacne komplikovany, vymena bude jeste drazsi, protoze je vodeodolny ip68, moc telefonu s vymenitelnou baterkou v dnesni dobe nesezenes, leda nejaky chinsky xiaomi, nebo doprodejovy stary telefon.

ML17.04.2017 - 15:54 Trvalý odkaz

UNIbody kovové Xiaomi s vymenitelnou batériou? ;-)

Celá diskusia 7 príspevkov