myPhone Fun 4 - jeden dvojsimkáč za osemdesiat, poprosím

Recenzia jedného z najlacnejších dual SIM androidov na trhu s 4,5” displejom, 1 GB RAM a 1 800 mAh batériou. Poteší Android 5.1, nie však slabý fotoaparát.

Lacný myPhone sa na nič nehrá. Právom patrí medzi cenovo najdostupnejšie kúsky pod sto eur a výbavou rozhodne neprekvitá. My sme ho testovali v obyčajnej bielej farbe, no dostupný je aj v čiernej, modrej alebo žltej, ktoré dostali čierny rámik okolo displeja. Niektoré slovenské e-shopy vám všetky pastelové kryty pribalia zadarmo.

V ruke som si musel chvíľu zvykať na hranaté okraje, ktoré tlačia do dlaní. Odnímateľný kryt skrýva vymeniteľnú 1 800 mAh batériu, priestor pre microSD kartu (ktorá zrejme bude o pár mesiacoch nevyhnutná) a sloty pre dvojicu SIM kariet. Nemajú síce totožné rozmery, a tak možno budete musieť zháňať redukcie, no dual SIM funkcionalita v low-endoch mnohých zvykne potešiť.

ikona

Základné info: myPhone Fun 4Lacný dual SIM dostupný v štyroch pestrých farbách s 4,5'' FWVGA displejom, štvorjadrovým procesorom, OS Android 5.1 Lollipop, 5 Mpix fotoaparátom s AF, LED bleskom a 1 800 mAh batériou..

Po kliknutí na obrázok sa snímka zväčší. Šípkami na klávesnici potom môžete ľahko preskočiť na ďalší.

Vpredu nájdeme 4,5-palcový IPS panel s nevýraznými pozorovacími uhlami a priemerným rozlíšením 480 x 854 bodov. Okolo neho sú pomerne široké nevyužité okraje, no dotykové tlačidlá skončili až pod ním, takže z priestoru pre informácie a aplikácie neodkrajujú. Sú dokonca podsvietené a nechýbajú ani senzory priblíženia a automatickej regulácie jasu. Zvyknúť si budete musieť na pripájanie nabíjacieho microUSB kábla hore, vedľa 3,5 mm jacku.

myPhone nezaháľal a do Fun 4 už nahral Android vo verzii 5.1, ktorý prináša zopár notifikačných kariet aj na uzamykacej obrazovke. Z nej možno gestom rýchlo spustiť aj aplikáciu pre telefonovanie alebo fotoaparát. Prostredie operačného systému je až na nevypínateľnú a škaredú hornú lištu pre vyhľadávanie takmer nezmenené (Google ju v tejto podobe naposledy použil snáď v Androide 1.6). To znamená, že po stiahnutí hornej notifikačnej lišty nájdeme posuvník pre ručné doladenie jasu (automatiku treba aktivovať až hlboko v nastaveniach displeja) a 8 rýchlych prepínačov pre bleskové pripojenie k Wi-Fi, Bluetooth alebo rýchle aktivovanie baterky či letového režimu na noc.

Celkový výkon čipsetu by nenáročnému používateľovi mohol stačiť, smartfóny s 1 GB RAM nie sú ešte výnimkou ani v ponuke konkurencie. Kameňom úrazu však môže byť len 8 GB interná pamäť pre aplikácie, fotografie alebo nebodaj hudobné súbory. Po prvom spustení totiž treba rátať ešte s priestorom pre samotný systém, a vy tak máte k dispozícii vlastne iba niečo okolo 3,5 GB miesta. Pridajte k tomu pár nevyhnutných aplikácií, nenažraný Facebook a pohybujeme sa okolo 2-ky. Dokúpenie microSD karty, ktorá v balení nie je, tak zrejme bude nevyhnutné.

Nastavenia smartfónu ponúkajú integrované počítadlo prenesených dát, prispôsobenie správania sa notifikácií z jednotlivých aplikácií a dve šikovné položky - naplánovanie vypnutia i zapnutia telefónu v nastavenom čase (Timer Switch Machine) a kompletnú zálohu aplikácií napríklad na SD kartu v prípade potreby. Len sa treba občas popasovať s nejakou tou do slovenčiny nepreloženou položkou. Skúsenejším používateľom odporúčam aj aktiváciu skrytého vývojárskeho režimu a vypnutie všetkých prebytočných animácií pri pohybe v menu a prepínaní medzi aplikáciami multitaskingom. Iba zaťažujú slabučký hardvér. Postup je vo všetkých androidoch rovnaký.

myPhone konečne neotravuje množstvom zbytočných, vopred nainštalovaných aplikácií. Naopak, nájdeme tu len to nevyhnutné - Kalendár, FM rádio (aj keď bez RDS), poznámkový blok, budík a Galériu. A, samozrejme, internetový prehliadač Chrome.

Prostredie pre písanie SMS správ je klasické, oprieť sa možno o dobrú klávesnicu so samostanou čiarkou a bodkou i prediktívnym slovníkom. Telefón však prináša jednu zvláštnosť - možnosť ručného nahrávania hovorov, ktoré sa aktivuje v menu počas aktívneho spojenia. Manažment oboch SIM kariet ničím neprekvapí, pre dáta, telefonické hovory a textové správy je možné ľubovoľnú z nich nastaviť ako predvolenú.

Pohrať sa môžete aj s vyzváňacími audio profilmi, kde je možné okrem tradičného, tichého a vibračného, medzi ktorými sa prepína napríklad tlačidlami na pravom boku, využívať aj prioritný režim - v ňom vás neotravujú notifikácie, ale napríklad len hovory od špecifickej skupiny osôb.

Spomínal som malú internú pamäť pre prípadné multimédiá či fotografie. Treba však poznamenať, že Fun 4 rozhodne nebude zariadením, ktoré by ste pre zachytávanie momentiek brali do ruky radi. Fotoaparát šokuje až priveľmi jednoduchým prostredím, nastavenia blesku či HDR a samospúšťe sú ukryté v samostatnej lište, ktorú treba vysunúť prstom. Veľmi nepraktické je aj prepínanie medzi fotografiami a nahrávaním videa.

Samotné nastavenia sú už jasné, v režime 4:3 je maximom zadného fotoaparátu 5 megapixelov, prednej kamery potom papierových 1,9 Mpix. Záznam videa by mal byť prekvapivo možný vo Full HD rozlíšení.

No reakcie fotoaparátu a ostrenie sú veľmi pomalé, pri horších podmienkach (napríklad cez deň v interiéri) bude použiteľný snímok vyžadovať kľudne aj viac pokusov. Netreba sa spoliehať na zázraky v podobe HDR ani to, že pri záberoch bežných predmetov bude ostré niečo viac okrem jedného konkrétneho bodu.

Podobne tak pribalené slúchadlá poslúžia skôr na počúvania rádia alebo telefonovanie cez handsfree vďaka integrovanému mikrofónu. Hlasitý reproduktor telefónu sa ukrýva na chrbte.

Batéria s kapacitou 1 800 mAh poháňa pomerne veľký displej, i keď s nízkym rozlíšením. V praxi zabezpečí výdrž na úrovni jedného dňa, teda približne 14 hodín používania. Z krabice okrem príjemnej fólie a čistiacej handričky vytiahnete aj štandardnú 1 A nabíjačku.

Výhody:

+ cena

+ Android 5.1

+ podpora dual SIM

+ fólia a čistiaca handrička v balení

+ FM rádio (bez RDS)

+ farebné kryty v balení u niektorých predajcov

Nevýhody:

- chýba LTE

- slabý fotoaparát

- málo miesta vo vnútornej pamäti

- nižšie rozlíšenie displeja

- menej výkonu

Orientačná cena: 79,90 € (Digitall.sk)

Na jeden záber: myPhone Fun 4

Záver

myPhone Fun 4 bude isto len voľbou vykonanou s ohľadom na vašu peňaženku. Môže to byť dobrý náhradný mobil do ťažkých alebo riskantných podmienok, ktorý zvládne dátové pripojenie, všetky aplikácie z obchodu Google Play a nebude vás až tak mrzieť, ak sa s ním neplánovane rozlúčite.

Poslúžiť tiež môže nenáročným používateľom hľadajúcim čo najlacnejší dual SIM alebo smartfón, na ktorom chcú aj tak najmä prijímať hovory a občas poslať nejakú tú textovú správu. Malá interná pamäť bude pri aktívnom používaní čoskoro potrebovať partnera v podobe microSD karty a fotoaparát poslúži skutočne len pre prípad, že nie je nič vhodnejšie práve po ruke.

Diskusia k článku:

gsmarena 19.02.2016 - 02:04

ze vas stale bavi recenzovat taketo srackofony..(ako nic v zlom, ked to proste niekomu na hovory a sms fakt staci a nevadi mu neustale zasekane prostredie, prosim..) ale sa cudujem ze na take fony si cas najdete, kedze mate kopec super fonov nezrecenzovanych..

Lenka Ivančíková19.02.2016 - 10:10 Trvalý odkaz

treba recenzovat telefony pre vsetkych. budes sa cudovat, ale nie kazdeho zaujimaju len nadupane smarty. :)

landov19.02.2016 - 10:50 Trvalý odkaz

gsmarena asi nemal na mysli iba nadupane smarty, ale tento kusok je naizaj skor strata casu - Vaseho aj naseho.

Lenka Ivančíková19.02.2016 - 11:57 Trvalý odkaz

vaseho casu? niekedy niektorych naozaj nechapem...

Profile picture for user mar.bartian@gmail.com

oxy19.02.2016 - 15:01 Trvalý odkaz

lolofoni :) pozrite sa len tak na ulici ake telefony drzia ludia v rukach.
telefony takejto kategorii kraluju predajom

Celá diskusia 11 príspevkov