Sony Ericsson Aspen

RECENZIA smartfónu Mobil s OS Windows Mobile, 3 Mpix fotoaparátom, Wi-Fi, GPS, HSPA, 3,5 mm jackom a FM rádiom s RDS.

Základné parametre:

konštrukcia: klasická s dotykovým displejom QWERTY klávesnicou,

OS: Windows Mobile 6.5.3,

procesor: Qualcomm MSM7227, 600 MHz,

frekvencie: GSM 850 / 900 / 1800 / 1900 MHz + UMTS + HSDPA + HSUPA,

rozmery: 117 x 60 x 12 mm,

hmotnosť: 130 gramov (zistená: 126 g),

displej: aktívny, dotykový (rezistívny), TFT 65 536 farieb, 320 x 240 b., 48 x 33 mm, uhlopriečka 2,4'' (61 mm), aktívny pohotovostný režim,

fotoaparát: 3,2 Mpix, záznam videí (640 x 480 b., 15 fps),

pamäť: 512 MB ROM + 256 MB RAM + 307 MB + microSDHC (do 16 GB),

správy: SMS, MMS, e-mail,

globálny prenos dát: GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA, HSUPA,

lokálny prenos dát: Bluetooth 2.0 + EDR, kábel (microUSB), mass storage, Wi-Fi,

hudba: MP3/AAC prehrávač, 3,5 mm jack, FM rádio (s RDS), A2DP, rozpoznávanie hudby (TrackID),

ostatné 1: Java, minimalizácia aplikácií, multitasking, internetový prehliadač, videohovor,

ostatné 2: prehliadač dokumentov, GPS, akcelerometer,

batéria: BST-41, Li-Pol, 1 500 mAh,

výdrž: do 10 h hovoru / 450 h pohotovosti / 12 h hudby,

SAR: 1,05 W/kg (norma 2 W/kg)

Neobsahuje/nepodporuje:

xenónový blesk, LED blesk, autofókus, aktívny kryt objektívu,

Softvérová verzia testovaného telefónu:

finálna,

Obsah balenia:

telefón, batéria, nabíjačka, USB kábel, stereo slúchadlá, stylus, potrebné dokumenty

Sony Ericsson Aspen je pokus švédsko-japonského výrobcu atakovať konkurenčné pracovné telefóny od Nokie, Samsungu či BlackBerry. I keď neexistuje veľa možností usporiadania prvkov pri takomto type konštrukcie,

sa podľa môjho názoru Sony Ericssonu príliš nevydaril. Oproti Nokii E71 je Aspen veľký, hrubý a plastový. Konštrukcia je napriek tomu pevná, telefón ani pri silnejšom uchopení nevŕzga. Prednej strane dominuje 2,4-palcový dotykový displej, ktorý je ukrytý pod lesklým ochranným sklíčkom. Ten displej pri vypnutom podsvietení opticky zväčšuje. Spodná časť prednej strany patrí plnohodnotnej QWERTY klávesnici. Na pravej strane sa nachádza dvojica tlačidiel na ovládanie hlasitosti, v jej hornom rohu nájdete nenápadne zasunutý stylus. Podstatnú časť zadnej strany tvorí odnímateľný plastový kryt. Ten ukrýva silnú 1 500 mAh batériu a zapustené tlačidlo slúžiace na reštartovanie telefónu. V hornej časti zadnej steny je už tradične umiestnený objektív fotoaparátu spolu s mriežkou reproduktoru. Ľavá stena obsahuje iba nekrytý microUSB konektor. Vypínacie tlačidlo a 3,5 mm jack hľadajte vo vrchnej stene.

"Oproti Nokii E71 je Aspen veľký, hrubý a plastový."

telefónu musím pochváliť. Výhodou väčších rozmerov je možnosť použitia pohodlnej klávesnice. Jednotlivé tlačidlá sú tiché, majú dostatočnú veľkosť, rozostup i tuhosť. Oproti Nokii E71 je klávesnica Aspenu o čosi tvrdšia, no je to len otázka zvyku. Pre plnohodnotné ovládanie systému ste ešte stále často nútený vyťahovať stylus, no vďaka ovládaciemu štvorcu a spodnej lište s tlačidlami na displeji, si vo väčšine prípadov vystačíte aj prstom. Chválim aj prítomnosť hardvérového tlačidla OK, kvôli ktorému nebudete nútený tak často prehmatávať na displej.

"Písanie na klávesnici je pohodlné."

telefónu ma prekvapil. Jeho rozmery mohli byť pokojne väčšie, priestor na väčšiu uhlopriečku by sa našiel. Sony Ericsson však siahol po malom, dotykovom, 2,4-palcovom displeji s rozlíšením QVGA, na ktorom sa klasická verzia Windows Mobile 6.5.3, určená pre smartfóny s väčším displejom, ovláda nepohodlne. Sklamaním je aj slabá čitateľnosť displeja na priamom slnku. Displej je rezistívny a jeho citlivosť nepatrí k tým lepším. Pri ovládaní prstom som častokrát musel do displeja ťuknúť aj dva- či trikrát. Ovládanie stylusom je presnejšie. Použitý operačný systém je starý známy Windows Mobile 6.5.3. Nejde teda o verziu pre nedotykové smartfóny, ale o tradičnú, známu napríklad z predchádzajúcej Xperie X2. Tradičným problémom telefónov s operačným systémom Windows Mobile sú miestami pomalé reakcie, Aspen však je výnimkou. Ide o pomerne rýchly stroj, ktorý ma svojimi reakciami príjemne prekvapil. Charakteristické pre smartfóny od Sony Ericssonu sú tiež tzv. Panely. Tie umožňujú meniť vzhľad základnej obrazovky. V Aspene nechýba možnosť prispôsobovať si a časovať panely. V ponuke nechýba ani SPB Shell, najlepší pracovný panel z ponuky.

"Displej mohol byť väčších rozmerov."

Keďže Aspenu chýba spúšť fotoaparátu, najrýchlejšie sa k aplikácii dostanete dlhším podržaním tlačidla OK.

pracuje v maximálnom rozlíšení 2048 x 1536 bodov, teda 3,15 megapixelov. Súdiac podľa absencie LED blesku a autofókusu, fotoaparát je len akýmsi doplnkom pracovných funkcií. Na rýchle zvečnenie momentiek a následné odoslanie e-mailom však poslúži dobre. Kvalitu výsledných fotografií môžete posúdiť z našej galérie. Chabé nastavenia ma len utvrdili v mojej teórii. Aktivovať môžete iba nočný režim, samospúšť a geotagging. Na akékoľvek ďalšie prispôsobenia môžete zabudnúť. Príjemným prekvapením je VGA video, ktoré Aspen nahráva vo formáte MP4. Nastavenia sú však rovnako chudobné ako pri fotoaparáte.

"Fotoaparát je len akýmsi doplnkom pracovných funkcií."

O prehliadanie multimediálnych súborov sa stará aplikácia Média. Tá združuje a triedi fotografie, videá i hudbu. Pre fanúšikov starších verzií Windowsu je pripravená aplikácia Obrázky a videá, ktorá používa grafické rozhranie tradičného Windows Mobile.

je taktiež súčasťou aplikácie Médiá. Tá triedi hudbu podľa albumov, interpretov a zoznamov skladieb. Počas prehrávania sú zobrazené všetky známe informácie o skladbe. Nastavenia opäť chýbajú. Počas prehrávania skladieb môžete aktivovať iba režim opakovania alebo náhodného prehrávania. Nepochopiteľným krokom je aj to, že hlasitosť prehrávač neovládate bočnými tlačidlami. Tie síce regulujú hlasitosť systému, no nie aktuálne prehrávanej skladby. Alternatívou aplikácie Médiá je štandardný Windows Media Player, ten však neponúka nič navyše. Odporúčam preto siahnuť po bezplatnom prehrávači z Marketplace. Hudobnú výbavu dopĺňa FM rádio s RDS. Nefunguje však bez pripojených slúchadiel. Ich kvalita nie je výnimočná, no vďaka 3,5 mm jacku si pripojíte vlastné.

"Nastavenia hudobného prehrávača chýbajú."

Navigáciu nezastupuje žiaden predinštalovaný softvér. Vystačiť si budete musieť s jednoduchšími onlineGoogle Maps alebo novou aplikáciou Bing. Vyhľadávanie polohy bolo rýchle. Navigácia po kratších trasách, ako vždy, nerobila žiadne problémy. Pre pohodlnejšie navigovanie však odporúčam zakúpiť si kvalitnejší offline navigačný systém. Nájdete ho, napríklad, v Marketplace.

Sony Ericsson Aspen ponúka až 307 MB úložného priestoru, ktorý si môžete rozšíriť pamäťovou kartou microSDHC. Tá sa vkladá pod zadný kryt do pravej steny mobilu. Pre jej výmenu nie je nutné vyberať batériu. Pamäť RAM sa vyšplhala na 256 MB, čo postačí aj na spúšťanie náročnejších aplikácií.

Základom pracovného telefónu je výborný telefónny zoznam. Množstvo uložených záznamov obmedzené nie je, jednotlivé kontakty sú výborne detailné. Inteligentné vytáčanie z pohotovostnej obrazovky vyhľadáva medzi menami aj číslami (pri zadaní A-N-D vyhľadá všetkých Andrejov, no pri zadaní 5-6-5 vyhľadá všetky číselné zhody). Zoznam hovorov je rovnako prepracovaný. Profily sú prítomné len tri. Okrem štandardného a tichého je k dispozícii aj vibračný režim. V štandardnom režime môžete upravovať samostatne hlasitosť zvonenia a systémových zvukov. Chýba aj akékoľvek časovanie profilov.

"Aspenu nechýba inteligentné vytáčanie."

TIP: Chcete uskutočniť konferenčný hovor? V tom prípade odporúčame tento článok.

TIP: Pre bezplatnú online synchronizáciu kontaktov (aj pre Symbian, Windows Mobile) odporúčame Google Sync. Stačí navštíviť m.google.com/sync, resp. vo Windows Mobile zariadení nastaviť synchronizáciu podľa tejto stránky a Symbian zariadení nastaviť synchronizáciu v mobile podľa tejto stránky. Pozor, ako užívateľa vypĺňajte xxx@gmail.com a nie googlemail.com! Prenos kontaktov z jedného zariadenia do druhého (aj s iným OS) uskutočníte ľahko práve podľa tohto návodu vďaka Google Sync.

Prostredie textovej komunikácie sa nijak nezmenilo. Prijaté správy sú zobrazované v konverzáciách. Pri písaní správ som sa stretol s nepraktickou vecou. A síce, že prvou položkou pri možnosti vytvoriť správu, je hlasová MMS. Neraz som tak automaticky klikol na prvú položku v domnení, že to logicky bude položka "vytvoriť novú textovú správu". Reakcie tlačidiel pri písaní sú plynulé, narozdiel od Xperie X2, ktorá pri rýchlejšom písaní nestíhala. Pri editovaní textu si môžete pomôcť aj špeciálnymi tlačidlami. Stlačením tlačidla Fn zadávate znaky z horného modrého radu. Škoda, že priestor nad tlačidlami Q,W,E,A,S,D,Y,X,C ostal nevyužitý. Keď už Sony Ericsson nepoužil slovenskú klávesnicu, priestor mohol využiť na špeciálne znaky. Tie nájdete pod tlačidlom Sym.

"Prijaté správy sú zobrazované v konverzáciách."

Zabudovaný e-mailový klient dokáže pracovať s viacerými kontami súčasne. Podporované sú protokoly POP3, IMAP, Exchange, no stále chýba natívny Push mail. Automatická kontrola schránky však začína na piatich minútach, čo čiastočne rieši situáciu. Klient si taktiež poradí aj s Office dokumentami, nakoľko Aspenu nechýba aplikácia Microsoft Office Mobile. Jednotlivé dokumenty tak môžete rovno editovať. Nechýba ani automatické zalamovanie riadkov.

Keďže je Aspen najmä pracovný nástroj, v oblasti internetu a konektivity môžete čakať len to najlepšie. Pripravené sú technológie ako UMTS s nadstavbou HSDPA a HSUPA. Nezabudlo sa ani na Wi-Fi. Lokálne prenosy zabezpečuje Bluetooth a USB s podporou mass storage a nabíjania. Základným internetovým prehliadačom je známy Internet Explorer. Nenáročnému používateľovi postačí, no fanúšikom mobilného internetu kvôli jeho obmedzeniam odporúčam siahnuť po Opere Mobile.

"Na prenos dát môžete využiť technológie UMTS, HSDPA, HSUPA i Wi-Fi."

TIP: Prečítajte si články 3G (UMTS) a HSDPA.

V organizačných funkciách sme sa dočkali opäť klasickej, no stále výbornej výbavy. Okrem

, ktorý je prepojený s pohotovostným režimom sa môžete tešiť na sériu opakovaných budíkov, jednoduchšiu kalkulačku, Messenger či úlohy, poznámky a spomínaný editor dokumentov. Pre prístup k stovkám ďalších aplikácií slúži Windows Marketplace. V organizácii údajov pomôže aj výborný vyhľadávač, ku ktorému sa dostanete stlačením Fn + medzerník. Ten vyhľadáva nielen v telefóne, ale aj na internete (Google, Wikipedia, Twitter).

Ďalšie aplikácie:

TrackID - slúži na rozpoznávanie hudby, Skype, Prieskumník, Task Manager - správca úloh, YouTube, F-Secure Mobile Security - antivírus, Bing, Adobe Reader - prehliadač PDF dokumentov, Express News, MSN Weather - počasie, tri hry.

Malý, energeticky nenáročný displej prispel k dlhšej výdrži Aspenu. Ten na jedno nabitie vydržal tri dni aktívneho používania, čo považujem za pomerne slušný výkon.

Výhody:

- pohodlná klávesnica,

- reakcie,

- inteligentné vytáčanie,

- Panely,

Nevýhody:

- absencia autofókusu,

- plastové kryty,

- displej mohol byť väčší (aspoň 2,6''),

- slabé nastavenia hudobného prehrávača.

Orientačná cena: 209 € (sonyericsson-shop.sk)

Záver

Sony Ericsson Aspen je atraktívnym zariadením pre fanúšikov operačného systému Windows Mobile či používateľov, ktorí sú kvôli rôznym aplikáciám nútení používať Windows Phones. Ide totiž o zariadenie, ktoré v sebe kombinuje dotykový displej a pohodlnú QWERTY klávesnicu. Tá sa hodí najmä pri častom písaní e-mailov. Aspen prekvapil aj pomerne svižnými reakciami. Pracovné funkcie sú tiež na úrovni, slabinou sú skôr tie multimediálne. Hudobný prehrávač bez možnosti prispôsobenia a slabý fotoaparát bez autofókusu a LED blesku mi prišli len ako akési doplnky. Ak by som nebol odkázaný na používanie systému Windows Mobile, siahol by som radšej po Nokii E71, ktorá sa momentálne predáva za podobnú cenu ako Aspen.

Druhý názor

Richard Hombauer: Aspen bude mať špecifickú skupinu potenciálnych majiteľov. My mladí experimentátori už dávno skúšame Android, ostatní konzervatívci doteraz neopustili Symbian a tak tu ostala menšia skupina biznis zákazníkov, ktorí Windows Phone buď musia, alebo z istých dôvodov chcú používať. Takže nebudem kritizovať samotný operačný systém, lebo stále je dosť veľká skupina ľudí, ktorá mu dá prednosť. A práve tá sa dočkala kompaktného dotykového prístroja s pohodlným tvarovaním a QWERTY klávesnicou. Pochvalu si zaslúži rýchlosť systému a grafická nadstavba (panely) od Sony Ericssonu. Uvítal by som však trochu väčší displej a zaostrovanie fotoaparátu pre pohodlné snímanie dokumentov. Veď nie každá fotografia v práci musí byť rovno špionáž.

Produktová stránka: Sony Ericsson Aspen

Odporúčaná sekcia v diskusnom fóre: Aparáty s Windows mobile

Diskusia k článku:

Martin Hombauer 25.08.2010 - 14:51

jaso: mali prist s niecim, co tu este nie je, napr androidom s takouto konstrukciou, kludne s dotykovym displejom, to by bol nastupca P1i... ako chcu prerazit s tymto moc nechapem, samsung ma takychto modelov viac nez dost, htc pomenej,ale ma...

anonymous02.02.2010 - 15:40 Trvalý odkaz

micindev: cena bude pre uspech rozhodujuca...mohli by nasadit este qwertak na a200 ako konkurenta gw300...smutne ze zrusili kb ala m600/p1 - ta mi sedela ako ziadna ina

anonymous02.02.2010 - 15:49 Trvalý odkaz

Atlis: vyzera lepsie ako na spy fotkach. za wokna ma minus, ale ak to bude za 250E, tak sa to bude dat zniest. viac penazi by za to dal len blazon.

anonymous02.02.2010 - 15:50 Trvalý odkaz

Peterson: Jediné ?o sa mi na tom telefone pá?i je jeho názov... :D Ale ak to bude za polovi?nú cenu ako E72, tak bude ma? aspo? nejaku tu šancu...

anonymous02.02.2010 - 16:06 Trvalý odkaz

ssamoo: Namiesto WM, Android a cena pod 280€ a bola by to uplna parada ;)

Celá diskusia 48 príspevkov