Alcatel Onetouch Go Watch (SM03) - všetky chyby im odpúšťam

Recenzia dostupných inteligentných hodiniek, ktoré sa od modelu SM02 odlišujú športovým dizajnom, druhým tlačidlom a nabíjaním.

Načo používate inteligentné hodinky? Na počúvanie hudby? Na listovanie fotografiami? Na odpovedanie na správy? Neverím. Možno by ste chceli telefonovať ako Michael Knight, ale na to si musíte priplatiť za Apple Watch, resp. Samsung Gear S. Pravdepodobne však s akýmikoľvek inteligentnými hodinkami skončíte u rovnakého spôsobu využivania:

- kontrola aktuálneho času,

- čítanie notifikácií (prečítanie práve prijatej SMS, krátkeho e-mailu, messengerovej správy...),

- zhodnotenie pohybu v danom dni na základe krokomera,

- budenie vibráciami,

- upozornenie na nečinnosť, napríklad keď už hodinu sedíte pri počítači,

- upozornenie na vzdialenie sa od mobilu, aby ste ho niekde nezabudli.

ikona

Základné info: Alcatel Onetouch Go WatchVode, prachu a nárazom odolné inteligentné hodinky s certifikáciou IP67, 1,2-palcovým ciferníkom, snímačom tepu srdca, výškomerom i gyroskopom, ktoré dokážu pracovať s Androidom aj iOS.

Po kliknutí na obrázok sa snímka zväčší. Šípkami na klávesnici potom môžete ľahko preskočiť na ďalší.

Všetky tieto funkcie zvláda aj dvojica hodiniek Alcatel Onetouch Watch, resp. Go Watch. Vďaka aplikácii Onetouch Move ich pripojíte aj k iPhonu, aj k androidom. Ponuka funkcií hodiniek je obmedzená na: zobrazenie aktuálneho času vami vybraným typom ciferníka, upozornenia na prichádzajúce, resp. zmeškané hovory, prijaté správy, udalosti v kalendári a ďalšie funkcie (nastavené v appke), budenie (nastavené v appke), predpoveď počasia (z pripojeného mobilu), priebežné meranie vašich aktivít (počet krokov, kalórií, minút a prejdených metrov v danom dni ako aj dobu spánku od včerajšieho do dnešného obeda), meranie tepu srdca, meranie behu / chôdze (stopky, tep srdca, odhadovaná prejdená vzdialenosť), jednoduché stopky, kompas / výškomer, diaľkové ovládanie hudby a fotoaparátu, hľadanie pripojeného mobilu (len nesmiete mať vypnuté zvuky) a odhadovanie vašej nálady s možnosťou zdieľania na sociálnych sieťach. Poslednú funkciu nebudem radšej komentovať, ostatné sú zvládnuté veľmi dobre.

Alcatel Onetouch Go Watch síce vyzerajú ako kópia G-Shockov od Casia, ale z praktického pohľadu im nemám čo vytknúť. Nabijete ich univerzálnym microUSB konektorom, čo poteší najmä majiteľov androidov (majitelia iPhonov istotne viac ocenia nabíjanie prostredníctvom klasického USB v remienku modelu SM02). Remienok, žiaľ, nemá tradičné uchytenie, ale ide o špeciálny nasúvací mechanizmus. Toto je podľa mňa najväčšia nevýhoda tohto modelu. Remienky na hodinkách Alcatel sú z plastu, a každý plast sa časom unaví. Našťastie Alcatel predáva samostatne aj kryty a remienky na Go Watch. Snáď ich bude možné zohnať aj u nás. Ja osobne by som si k hodinkám asi hneď kúpil aj náhradnú sadu remienkov. Kým sa ešte vyrábajú.

Kameňom úrazu býva pri inteligentných hodinkách výdrž na jedno nabitie. Tu sa môžete spoľahnúť na 48 hodín aktívneho používania. Ak ich odpojíte od nabíjačky v pondelok ráno, určite vám vydržia do stredy ráno, ale pravdepodobne až do stredajšieho večera. Alebo ich môžete každý deň počas raňajok na chvíľu pripojiť k nabíjačke a vydržia vám takto celý týždeň. Stav batérie sa nakrátko zobrazí pri každom návrate na domácu obrazovku. Percentuálne vyjadrenie stavu nabitia, žiaľ, chýba.

Alcatel Go Watch potešia netradičným športovým dizajnom. Počas 6 km behu po voľnom priestranstve sa odhadovaná vzdialenosť nameraná pomocou senzorov v hodinkách Go Watch takmer zhodovala so vzdialenosťou nameranou podľa GPS súradníc v aplikácii Endomondo v iPhone 6 (rozdiel 0,20 km na šesťkilometrovej trase, resp. rozdiel 0,15 km na štvorkilometrovej o deň neskôr). Na trackovanie chôdze počas turistiky alebo rekreačného behu sú tak tieto hodinky úplne dostatočné. Počas takejto aktivity môžu tiež merať aj tep srdca. Aj porovnanie celodenného sledovania počtu prejdených krokov potvrdilo celkom presné meranie (Go Watch 9600 krokov, iPhone vo vrecku nohavíc 8900 krokov).

Počas testovania som ocenil intenzívne vibrácie. Môj mobil používam takmer vždy v tichom režime. Vibrovanie hodiniek ma tak budilo, upozorňovalo na prichádzajúci hovor aj množstvo udalostí počas dňa. A hoci som bol vždy odmietavý proti takémuto otravnému správaniu, nakoniec som si na to neuveriteľne zvykol. Po otestovaní som hodinky odložil do balenia, no už po jednom dni mi tak chýbali, že som ich dal na ruku zas.

Oproti modelu SM02 sa mi na Go Watch páči odolnejší dizajn (aj keď sa ku slušnému oblečeniu vôbec nehodí), tlačidlo Go (pre praktické rozsvietenie obrazovky napríklad v noci), ktorého podržaním spustíte trápnu funkciu Emotion Pulse (kiež by sa dala podržaniu tlačidla priradiť iná), a tiež vymeniteľná sada krytov a remienkov. Odlišný (snáď aj vylepšený) je podľa mňa tiež senzor tepu srdca.

Vždy som kritický aj voči prehnaným cenám testovaných produktov. Ale tento zázrak by som si pokojne kúpil. Za sto eur nevidím dôvod na kritiku. A keby za 10 eur navyše boli v balení aj náhradné remienky, bol by som šťastím bez seba.

Výhody

+ cenovka

+ stabilné pripojenie k androidom aj iPhonom

+ tlačidlo pre rozsvietenie displeja / zobrazenie ponuky appiek

+ údajná kompatibilita aj s GoPro kamerami

+ netreba každý deň nabíjať

+ celková spokojnosť s produktom, žiadna funkcia ma nesklamala

+ slušná presnosť krokomera

Nevýhody

- detský dizajn

- len manuálna regulácia jasu

- nabíjanie cez microUSB je oproti USB na modeli SM02 krokom späť

- špeciálne uchytenie remienkov

- obmedzená ponuka aplikácií

- chýba mi odpočítavanie času

- len orientačná presnosť výškomera a kompasu

- listovanie a čítanie dlhších správ nie je najpohodlnejšie

Orientačná cena: 98 €

Na jeden záber: Alcatel Onetouch Go Watch

Záver:

Alcatel Onetouch Go Watch vyhlasujem za najrozumnejšie inteligentné hodinky, s akými som sa doteraz stretol. Za príjemnú cenu ponúkajú všetky podstatné funkcie, netreba ich nabíjať každý deň, a keď už, tak cez univerzálny konektor microUSB. Majú odolné telo s vymeniteľným krytom aj remienkami, môžete si ich vziať aj pod sprchu a počas celého dňa zaznamenávajú automaticky informácie o počte krokov, tepe srdca... Vynadajú vám, keď sa dlhší čas nehýbete, a keď už bežíte, motivujú vás k dosiahnutiu stanovených cieľov. Meranie prejdenej aj odbehnutej vzdialenosti len na základe zopár senzorov prekvapí svojou presnosťou (oproti GPS odchýlka asi len 3 - 5 %). Nechýba im plnohodnotné čítanie prijatých SMS či iných druhov správ doručených na pripojený android alebo iPhone. Dávam bez váhania deväť bodov z desiatich.

Diskusia k článku:

Chipy 31.01.2016 - 14:11

O týchto hodinkách uvažujem,nebude video pohľad?

Richard Hombauer31.01.2016 - 16:52 Trvalý odkaz

Urcite bude aj video. :) Doplnam este dnesny beh v prirode (otvorena krajina, malo stromov bez listov, takze odhadujem vysoku presnost GPS merania):
iPhone 6 (Endomondo, GPS) - 6,51 km
Go Watch (bez GPS) - 6,71 km
Odchylka od GPS len 3 %.

Lubos Polc01.02.2016 - 09:41 Trvalý odkaz

To vyzera fajn.. Ako funguju spravy z whatss.. Da sa to normalne citat? Trebars inbox od googlu je podporovany?

Richard Hombauer01.02.2016 - 12:06 Trvalý odkaz

Whatsapp nepouzivam, ale predpokladam, ze uplne rovnako ako Messenger od Facebooku. Ani Inbox som neskusal. Nemas lahsie otazky? :D

Richard Hombauer02.02.2016 - 13:59 Trvalý odkaz

Ďalšie hlásenie: dnes 6,75 km podľa GPS (Endomondo, iPhone 6) a 6,96 km podľa Alcatel Onetouch Go Watch (odchýlka 3 %). Prakticky som sa už pri behu prestal pozerať na iPhone a sledoval som vždy už len hodinky s tým, že ukazujú o pár percent viac. Po prvých troch km bol rozdiel takmer nulový (Endomondo totiž pekne každý kilometer ohlási, pre porovnanie už len stačí hodiť očko na údaj na ruke), neskôr narástol na výslednú hodnotu. Ale orientačne to na tých rekreačných 5 km úplne, ale úplne stačí. Páči sa mi aj zapustený displej oproti rámu, takže ho nikde neodieram. Tep srdca to meria zrejme dobre, lebo korešponduje s tepom, ktorý bežne pri behu dosahujem (napríklad podľa TomTom Runner 2). Ale za presnosť cardio senzora by som nedal ruku do ohňa ani pri športesteroch za dvojnásobok ceny, takže ho beriem stále len ako orientačný údaj, ktorý dokáže napríklad spresniť výpočet spálených kalórií (ktorý ma však nikdy nezaujímal, keďže behávam pre radosť a zdravie). Koniec hlásenia. :)

Celá diskusia 18 príspevkov