Samsung Gear S2 - úhlavný nepriateľ hodiniek s Android Wear

Recenzia smart hodiniek s jemným okrúhlym 1,2'' displejom, OS Tizen, snímačom tepu a Bluetooth pripojením k smartfónom s OS Android.

Poviem to narovinu. Hodinky a náramky s operačným systémom Android Wear ma zatiaľ nezaujali. Radšej mám hodinky s vlastným OS, napríklad Alcatel Onetouch Watch alebo dnes testované Samsung Gear S2.

To však neznamená, že hodinky Android Wear nedokážu fungovať samostatne. Len mi ten systém pripadá príliš strohý a Tizen v Gear S2 na mňa pôsobí vyladenejšie. Po skúsenosti s Huawei Watch uznávame, že aj operačný systém Android Wear má svoje výhody, no zatiaľ názor nemením. Hoci jednu základnú výhodu rôznych hodiniek od Motoroly, LG či Huaweiu spomenúť musím: podpora iOS. Hodinky Samsung Gear S2 totiž k iPhonu pripojíte až niekedy v roku 2016.

ikona

Základné info: Samsung Gear S2 (SM-R720)Nástupca dostal okrúhly 1,2'' ciferník s rozlíšením 360 x 360 bodov, dvojjadrový procesor, 4 GB vnútornú pamäť, podporu Bluetooth 4.1, NFC, snímač tepu srdca a 3G model disponuje aj e-SIM kartou s možnosťou hlasových hovorov.

Samsung Gear S2 ponúkajú podobné možnosti ako o čosi drahšie, ale aj menšie a naživo ešte o trochu sympatickejšie Apple Watch: po vzdialení sa od mobilu môžete sledovať čas, nechať sa zobudiť, merať aktivitu (chôdza, beh) na základe údajov z krokomera a ďalších senzorov (teda bez GPS), listovať až 500 fotografiami či počúvať hudbu priamo z hodiniek cez pripojené Bluetooth handsfree. Až by si človek pomyslel, že Apple Watch a Gear S2 tvoril jeden tím ľudí. Ale konšpiračné teórie nechajme bokom. Apple Watch sú menšie, na prvý pohľad zaujímavejšie a tiež ponúkajú listovanie kolieskom.

Po kliknutí na obrázok sa snímka zväčší. Šípkami na klávesnici potom môžete ľahko preskočiť na ďalší.

Vo všeobecnosti môžeme povedať, že androiďák dnes siahne buď po hodinkách s OS Android Wear alebo novinke od Samsungu. Majiteľ iPhonu sa zatiaľ musí rozhodnúť medzi lepšie prepojenými Apple Watch, alebo si zoženie nejaké lacnejšie hodinky s Android Wear, ktoré bude obhajovať univerzálnym použitím a lepšou cenovkou. Lebo inak na túto obmedzenú kombináciu nevidím dôvod. Lacnou alternatívou k iOS zariadeniu sú aj už spomínané hodinky od Alcatelu.

Trochu histórie

Staršie hodinky Galaxy Gear 2 boli posledné s fotoaparátom. Minuloročný model Gear S bol zas nadčasový integrovaním nanoSIM karty, GPS antény či podpory Wi-Fi. Ich dizajn, rozmery a hlavne malá výdrž na jedno nabitie síce využitie obmedzovali, no úprimne ma mrzí, že modelu Gear S2 niektoré funkcie predchodcov chýbajú. A pritom stačilo vylepšiť nabíjanie, predĺžiť výdrž na jedno nabitie, zmodernizovať dizajn...

Na druhej strane uznávam, že športové hodinky majú vyzerať inak - bez dotykového displeja a s oveľa pohodlnejším ovládaním. Veď aj ja sám som si ako majiteľ Gear S nakoniec na beh a bicykel radšej kúpil GPS hodinky TomTom Multisport. Tie už majú aj nástupcov; aktuálne testujem nový model Runner 2.

Sám na sebe som teda dokázal, že typické smart watch sú určené na každodenné používanie a na športové účely sú stále vhodnejšie iné kúsky z radov značiek ako Garmin, TomTom, Suunto...

Aplikácia Samsung Gear

Dobré smart hodinky potešia notifikáciami z vášho smartfónu, upozornia vás, keď sa dlho nehýbete, celý deň počítajú kroky či monitorujú váš spánok, umožňujú rýchlo odpovedať na SMS či hovor bez dotyku smartfónu, niektoré dokonca dokážu reagovať na e-maily a vyťukávať na klávesnici celé správy. To všetko sa týka aj Gear S2. Navyše, ako som už spomínal, ponúkajú inštaláciu rôznych Tizen aplikácií. Zatiaľ ma žiadna platená appka či dizajn hodiniek nepresvedčili míňať peniaze na tento účel, ale je len otázkou času, kedy sa v obchode Galaxy Gear Apps objaví nejaká chuťovka, za ktorú nejaké to euro obetujem.

Ako som už naznačil, Android aplikáciu Samsung Gear môžete nainštalovať do akéhokoľvek modernejšieho androidu. Hodinky cez ňu umožňujú inštaláciu rôznych appiek pre OS Tizen (Samsung Gear Apps), ktoré tiež fungujú aj po vzdialení sa od mobilu. Napríklad FBarometer, Calculator či DiceRoller, ktorú oceníte, keď stratíte kocku ku Človeče nehnevaj sa.

Ovládanie

Na hodinkách Gear S2 nájdete tri základné ovládacie prvky - dve tlačidlá a kruhový prstenec. Úprimne, nič z toho som aktívne nepoužíval. Fakt nie. Hodinky sa vždy rozsvietili po otočení ruky, krok späť som uskutočňoval ťahom prsta zhora nadol, listovanie otáčaním prstenca mi ani raz nechýbalo, a dokonca mi pripadalo nepohodlné. Jedinú výhodu vidím v dvojitom stlačení spodného tlačidla, ktoré môže spustiť ľubovoľnú funkciu. Napríklad naposledy spustené aplikácie. Podržaním tohto tlačidla zas zobrazíte ponuku pre vypnutie, resp. aktiváciu úsporného režimu.

Športujem

S hodinkami Gear v športovej verzii som si bol aj zabehať. Okolo pása som mal pripevnený iPhone 6 so spusteným Sports Trackerom a GPS, na rukách k ničomu nepripojené hodinky Gear S2 s meraním športovej aktivity. Skoro som padol na zadok, keď som o hodinu a dvadsať minút dobehal a na oboch zariadeniach našiel takmer zhodne nameranú dĺžku trasy 12,1 km. Ak si teda idete len tak poobede zabehať, hodinky vám aj bez GPS veľmi presne odhadnú prejdenú vzdialenosť. A to bežnému človeku musí stačiť. Navyše vás odmenia aj prekvapivo presným meraním tepu. Oproti minulej generácii sú Gear S2 v tomto smere opäť o čosi spoľahlivejšie.

Pohodlie nosenia Gear S2 sa vyrovná akýmkoľvek bežným hodinkám. Platí to aj pre športovú verziu, aj pre Classic. Sú ľahučké a na ruke ich ani nevnímam. Dolu som ich dával jedine pri nabíjaní. Položenie do dodávanej kolísky s microUSB konektorom je oveľa pohodlnejšie než triafanie sa do redukcie k minuloročným Gear S. Tá však vďaka integrovanej batérii umožnila nabiť hodinky aj mimo elektrickej siete. A v batohu som mohol hodinky nabíjať cez záložný zdroj aj počas celej túry, čo v tejto modernej kolíske s bezdrôtovým nabíjaním nehrozí. No dobre, s pomocou nejakej gumičky by to asi šlo, ale bez integrovanej GPS antény to aj tak nemá význam. Skrátka, druhá generácia hodiniek Gear S mieri do trochu iného segmentu. Mestského, kancelárskeho.

Nabíjam

Nabíjanie som uskutočňoval každý deň. Niektorí kolegovia hovoria o výdrži až tri dni, resp. polovicu času s neustále rozsvieteným aktuálnym časom. Ja som sa k takto pekným hodnotám nikdy nedopracoval. Viac než dva dni aktívneho používania vám nesľúbim, ani keby mi za to platili. A keďže krútenie rukou pre automatické rozsvietenie Gear S2 je občas poriadne trápne, radšej si zaručene aktivujete funkciu Vždy zapnuté hodinky a Budiace gesto zrejme nakoniec úplne vypnete. Pre rozsvietenie domácej obrazovky predsa postačí akýkoľvek dotyk displeja.

V nastaveniach nájdete desiatky rôznych vzhľadov hodiniek, ovládanie jasu, veľkosti písma, intenzitu vibrácií, Bluetooth, Wi-Fi, NFC...

Vibrácie

Hodinky síce neobsahujú reproduktor, ale veľmi sa mi páči budenie vibráciami. Nikoho iného v miestnosti to neotravuje. Škoda len, že práve nočný čas je ideálny pre nabíjanie hodiniek. Budík sa ozve aj pri zapnutom šetrení energie, kedy sa mnohé funkcie vypínajú a monochromatická obrazovka ukazuje len oznámenia, správy a hovory.

Na trhu sa nachádza aj verzia Samsung Gear S2 s integrovanou e-SIM kartou, ale tá je u nás a v okolitých krajinách zatiaľ nepoužiteľná. Už teraz sa však tešíme, až túto funkciu začnú podporovať aj slovenskí mobilní operátori. Ak chcete dnes telefonovať hodinkami, musíte si kúpiť minulú verziu Gear S.

Bežný deň s hodinkami Gear S2

Ráno ma zobudia vibrácie na ruke. Budík ešte posuniem o päť minút, ale potom už naozaj vstávam. Skontrolujem v noci prijaté e-maily, viaceré rovno vymažem. Pozriem si tiež dnešné udalosti v kalendári a predpoveď počasia. Do sprchy si hodinky neberiem, hoci by som mohol. Veď sú odolné voči vode. Teraz ich dám totiž nabiť v magnetickej kolíske. Kiež by boli v balení hneď dve - druhú by som mal na pracovnom stole. Po raňajkách, pri ktorých mi hodinky nechýbajú, lebo mám v ruke smartfón, odchádzam z domu s nabitými Gear S2 na ruke. Počas dňa ma hodinky informujú o prijatých správach, e-mailoch, novinkách na facebooku či v messengeri. Na správy či hovory môžem rovno reagovať rýchlymi odpoveďami či tvorbou na klasickej klávesnici. To sa mi páči.

Keď dlhší čas sedím za stolom alebo volantom, upozornia ma, aby som sa hýbal. Poobede si idem zabehať. V malom vrecku krátkych nohavíc mám priestor akurát na kľúče (či už od auta, alebo od domu), takže hodinky sú v letných dňoch mojím jediným technologickým pomocníkom. Celý deň mi teda nemerajú iba počet krokov a raz za čas aj tep srdca, ale na tretej strane aplikácie S Health môžem spustiť meranie behu, chôdze, cyklistiky, turistiky, eliptického trenažéra, cyklotrenažéra či steppera. Meranie prebehnutej vzdialenosti aj tepu je prekvapivo presné. Večer vďaka neustále rozsvietenému času oceňujem AMOLED displej pred mojimi klasickými casiovkami, na ktorých už pár hodín po zotmení nič nevidím.

ikona

Fotografie a videorecenzia Samsung Gear S2 v športovej verziiInteligentné hodinky s okrúhlym 1,2-palcovým ciferníkom a OS Tizen sa u nás predávajú v dvoch verziách. My vám prinášame bohatú fotogalériu a videorecenziu športového modelu s plastovým remienkom. Na model Gear S2 classic sa pozrieme v druhom článku.

Výhody

+ dve verzie (mne sa viac páči štýlová verzia Classic s bežne vymeniteľnými remienkami)

+ odolnosť voči vode

+ pohodlie nosenia

+ budenie vibráciami

+ presné meranie vzdialenosti počas behu aj bez mobilu

+ QWERTY klávesnica na písanie krátkych správ

Nevýhody

- chýba USB (ako na Alcatel Onetouch Watch) alebo microUSB konektor (ako na hodinkách Sony)

- športová verzia vyžaduje špeciálne remienky

- výdrž menej než dva celé dni

- zatiaľ len k OS Android

- samovoľné rozsvecovanie

Orientačná cena: približne 350 eur

Na jeden záber: Samsung Gear S2 classic

Záver

V porovnaní s minuloročnými hodinkami Gear S neprinášajú Gear S2 žiaden významný technologický pokrok. Chýba im fotoaparát (ako na Galaxy Gear 2), podpora SIM karty či zabudované GPS, s ktorým by to boli nielen klasické smart watch, ale aj spoľahlivý sport tester. Lenže, Samsung Gear S2 sleduje všetky aktuálne trendy a je evidentné, že mestský človek nič také nepotrebuje. Vo vrecku má Galaxy S6 či iný android, a na ruke túži hlavne po smart hodinkách, ktoré sa dizajnom nijak neodlišujú od tých bežných. Vďaka nim nemusí pri každom prichádzajúcom hovore či SMS vyťahovať mobil z vrecka, aj počúvanie hudby v MHD je vďaka tomu pohodlnejšie (hodinky umožňujú pekne preskakovať aj skladby na Spotify), a nechýba ani celodenné počítanie krokov či monitorovanie aktivít.

Ak máte zbytočných 350 eur na nejakú technologickú hračku, určite vás nebudem od kúpy Gear S2 odhovárať. Ale mňa osobne príslušenstvo, ktoré treba každý alebo každý druhý deň nabíjať, hoci aj pomocou štýlovej magnetickej dokovacej stanice, vyslovene obmedzuje. Fakt mi stačí denno-denne nabíjať mobil, a keď sa od neho vzdialim, som aj celkom rád, že chvíľu neviem o všetkých tých upozorneniach.

Diskusia k článku:

rtg 08.01.2016 - 17:15

kupuje to vobec niekto? lebo ja osobne nepoznam vobec nikoho, kto ma smart hodinky a taktiez aj mimo znamych, som sa este nestretol s clovekom, ktory by mal nejake smart hodinky...

Richard Hombauer08.01.2016 - 18:10 Trvalý odkaz

poznam par ludi, co si tieto hracky kupuju. a potom poznam kopec ludi, co to testuju, chvalia sa tym, ake je to super, ale peniaze by za to nedali. :D
Kolegyna Lenka si nedavno kupila Apple Watch a je z nich nadsena. Treba ju podporit, aby napisala recenziu. :)

ondrakomous08.01.2016 - 18:18 Trvalý odkaz

Richard, uz se stalo. Lenko, napises recenzi pres vikend?

Profile picture for user mar.bartian@gmail.com

oxy08.01.2016 - 18:36 Trvalý odkaz

poznam asi 3 ludi co maju smart hodinky. asus zenwatch, sony II a moto 360

Marian08.01.2016 - 18:57 Trvalý odkaz

Ja mam smarthodinky, moja draha ma smarthodinky...

Celá diskusia 24 príspevkov