Porovnanie FM rádií

Podrobné porovnanie FM rádií v mobiloch FM prijímače sú dnes súčaťou množstva typov mobilných telefónov.

FM rádio patrí k mojim najobľúbenejším funkciám v mobile. Ak je v mojom telefóne táto funkcia prístupná, často ju aj využívam.

Tento článok vznikol pôvodne v júli 2005, aktualizácia nastáva v decembri 2006, teda po asi roku a pol. Za tento čas sa použitie FM rádia v mobile značne rozšírilo.

V prípade Nokií sa táto funkcia vyskytovala v polovici roku 2005 asi v desiatke mobilov, od modelov 6230i a 5140i došlo k jej menšej inovácii. Od počiatkov dodnes však FM rádio v telefónoch Nokia spĺňa len najzákladnejšie potreby. Dokonca ani FM prijímač v najdrahších modeloch radu S60 (N70, N73, N80, N93 a pod.) neponúka funkcie ako RDS, AF, atď. Menšie zmeny rádia v telefónoch Nokia nastali najmä v grafickom prostredí.

Úplným priekopníkom v implementácii FM rádia do mobilu bola na našom trhu Motorola s modelom V.2288. Medzi prvé telefóny s FM rádiom patrilo aj niekoľko Nokií: 5510, 6510, 8310. Boli to jediné mobily na našom trhu s FM rádiom a čiernobielym displejom. V nich plnilo rádio základnú funkciu - zabaviť počas dlhej chvíle, napríklad pri cestovaní do práce či školy. V porovnaní s dnešnými prístrojmi však vzniká priepasť najmä kvôli dodávaným nekvalitným slúchadlám, a tiež absencii fukncií ako stereofónny príjem, RDS, AF atď. Od čias spomínaných priekopníkov sa na trhu ocitlo množstvo telefónov s FM rádiom. Okrem mnohých Nokií a Sony Ericssonov nimi boli, sú alebo čoskoro budú aj Philipsy (napr. 530), Siemensy (napr. SX1, SXG75), Alcatel (S853), Samsungy (napr. X700, X650), Motoroly (napr. W220, C168).

Sony Ericsson ponúkol do polovice roku 2005 vstavaný FM prijímač len v troch dostupných modeloch - S700i, K700i a K750i, pričom v K750-ke bol už prijímač značne vylepšený. Odvtedy Sony Ericsson uviedol na trh hudobné modely Walkman, ktoré okrem kvalitného prehrávača hudby tiež obsahujú špičkové FM prijímače.

Sony Ericsson K750i

Nokia vo svojej histórii ponúkla niekoľko desiatok telefónov s FM rádiom.

Nokia 5140i

FM prijímač vo všetkých mnou doteraz testovaných mobilných telefónoch spustíte len po pripojení slúchadiel. Len raz v živote som sa stretol s prototypom telefónu, ktorý umožňoval spustiť FM rádio aj bez pripojenia akéhokoľvek príslušenstva, avšak vo finálnej verzii tomu už tak nebolo. V Nokii 5300 stačí pripojiť len malý adaptér na 3,5 mm jack, ale bez bez zasunutých slúchadiel nebudete úspešní v ladení staníc.

V drvivej väčšine mobilných telefónov s podporou tejto funkcie je možné rádio počúvať aj na pozadí a popri tom s telefónom normálne pracovať. Tiež je samozrejmosťou počúvanie rádia nahlas, aj keď je vždy nutné pripojenie slúchadiel, ktoré slúžia aspoň ako anténa.

Automatické uloženie všetkých dostupných rozhlasových frekvencií je súčasťou FM rádií vo všetkých Sony Ericssonoch a najnovších Nokiách (napr. 7390), prekvapí aj v Samsungu X700. Tak napríklad v Trnave vyhľadám 20 a automatických staníc, ktoré sa automaticky uložia a po príchode do Nitry si automaticky nechám uložiť zase úplne inú kombináciu skupiny staníc, medzi ktorými veľmi rýchlo prepínam.

Názvy ukladaných rozhlasových staníc zadávate v Nokii do pamäte ručne, Sony Ericsson takúto možnosť neponúka (používa frekvencie, čísla), jedinou výnimkou sú zatiaľ dva modely Sony Ericsson (P990i a W950i), ktoré dokážu uložiť automaticky aj názvy staníc. V Bratislave napríklad počúvam FUNRADIO 94,3 a Rádio_FM 89,3. Keď ich automaticky uložím napríklad v Sony Ericssone K750i, v pamäti mám pod číslom 1 názov 94,3 a pod číslom 2 názov 89,3. Keď si jednu z nich vyberiem, na displeji už vďaka RDS po pár sekundách zbadám aj názov stanice.

Ukladanie staníc do pamäte má jednu veľkú výhodu, môžete ich prepínať aj diaľkovo, z handsfree...aj keď len v Nokiách a jedinom Sony Ericssone (W900i), ktorý je, čo sa týka FM rádia, výnimkou medzi ostatnými modelmi tejto značky.

Automatické vyhľadávanie staníc je väčšinou bleskové, napríklad v niektorých Nokiách ani netreba ukladať stanice do pamäti, pretože automatické vyhľadávanie je omnoho rýchlejšie ako prepínanie už uložených staníc. Problémom však môže byť vyhľadávanie len najsilnejších frekvencií, a tak prístroj pri automatickom vyhľadávaní často "prehliadne" aj počúvateľnú stanicu. V tomto zase vyniká Sony Ericsson.

Sony Ericsson K800i

FM prijímač je možné použiť aj pri budení, aj v Nokiách, aj v Sony Ericssonoch. Ak zabudnete večer pripojiť slúchadlá, ozve sa klasický tón.

Pohodlie pri pošúvaní FM rádia vo väčšine Nokií zvyšuje najmä jedinečný upínateľný mechanizmus stereo handsfree s prepínaním uložených frekvencií pomocou tlačidla na prijatie hovoru. Horšie je to väčšinou s kvalitou reprodukcie (až na pár výnimiek sa jedná o naozaj priemerné "štuple").

Výhodou FM rádia v Sony Ericssonoch je možnosť jeho ovládania (spustenia rádia, regulácie hlasitosti i prepínanie staníc) aj pri zablokovanej klávesnici.

Nokie nedokážu pomocou bočných tlačidiel pre reguláciu hlasitosti zvuk úplne vypnúť, pre úplné ticho musíte vybrať slúchadlá z uší.

Citlivosťou na signál vynikajú telefóny Sony Ericsson.

Na Sony Ericssonoch oceňujem výraznejšiu redukciu šumu, pri strate signálu namiesto šumu nepočuť takmer nič.

Nokie zobrazujú na pohotovostnom displeji naladenú frekvenciu či názov stanice. S týmto má Sony Ericsson menší problém, poradí si s tým len P990i a W950i.

Sony Ericsson W950i

Zlatým klincom večera je funkcia RDS (radio data system), ktorá automaticky po niekoľkých sekundách od zachytenia frekvencie s dostatočne kvalitným signálom vyčíta názov počúvanej stanice. V Českej Republike som RDS v Sony Ericssonoch využil aj na prezeranie názvu skladby, pretože tamojšie rozhlasové stanice implementuju názov piesne do názvu stanice. U nás je pri všetkých FM staniciach názov skladby samostatný kanál, ktorý dokážu rozpoznať zatiaľ dva mobilné telefóny, Sony Ericsson P990i a W950i.

Sony Ericssony ponúkajú aj funkciu AF prepojenú s RDS. AF (alternate frequencies) vyhľadáva alternatívne frekvencie danej stanice s lepším príjmom. Po ceste z Nitry do Bratislavy som na napríklad so Sony Ericssonom Z710i nepotreboval ani raz preladiť Rádio_FM, ktoré v Nitre vysiela na frekvencii 102,2 a v Bratislave 89,3, pričom intenzita sinálu tejto rozhlasovej stanice patrí medzi tie slabšie.

TA (travel announcements) a TP (traffic programm) sú spojené s cestovnými informáciami. TP nájdete v Sony Ericssone P990i. TA v autorádiách spôsobí zastavenie prehrávania kazety/CD pri dopravnom spravodajstve, TP zase vyhľadáva stanice s dopravným spravodajstvom.

Ak vás zaujímajú aj ďalšie skratky spojené s RDS (EON, REG...), klikajte na wikipedia.org. FM rádiá v mobiloch tieto technológie zatiaľ nepodporujú.

Visual Radio je funkcia niektorých Nokií, ktorá ponúka online podporu počúvanej stanice. Predstavte si, že počas počúvania obľúbeného rádia vidíte vďaka GPRS/EDGE/UMTS na displeji fotku albumu interpreta a rôzne užitočné informácie. U nás však kvôli chýbajúcej podpore Visual radio nevyužijete.

TrackID je funkcia prítomná v niektorých najnovších Sony Ericssonoch (W850i, W950i) umožňujúca uskutočniť krátky záznam počúvanej skladby. Ten potom odošle cez GPRS/EDGE/UMTS na špeciálny server. O chvíľu už na webovom prehliadači bez akýchkoľvek poplatkov vidíte názov interpreta, albumu i skladby. Takmer neuveriteľné.

Nokia 3250

Keďže som v dnešnom článku porovnával najmä značky Nokia a Sony Ericsson, stručne priblížim aj FM rádia v telefónoch iných výrobcov.

Samsung ponúka niekoľko mobilných telefónov s FM rádiom, jedná sa telefóny nižších tried, z ktorých som testoval modely X650 a X700. V oboch prípadoch sa jednalo o jednoduchšie prijímače s najzákladnejšími funkciami.

Motorola s FM rádiom sa mi do rúk nedostala dlhé roky, príjemnou novinkou je preto model W220, ktorý som recenzoval nedávno a bol som ním nadšený. Lacné štýlové véčko pre menej náročných užívateľov (najmä mládež), ktorí by radi počúvali rádio na ceste do školy, práce. Spoľahnúť sa môžete na prehrávanie na pozadí a celkom slušné dodávané handsfree.

Motorola W220

V našom katalógu nájdete 17 mobilných telefónov s bežným FM prijímačom, 12 s (u nás nefunkčnou) službou Visual Radio a 12 s RDS. Na trhu je teda viac než 40 rôznych modelov mobilných telefónov s FM rádiom!

Dávnejšie sme testovali aj stereo handsfree s FM prijímačom Motorola FM100. To vyniká možnosťou použitia aj bez mobilu (napájanie z AAA batérie) a cenou. Citlivosť v porovnaní s opisovanými rádiami je veľmi dobrá, dosahuje takmer kvality K750-ky. Jedná sa o pomerne veľké príslušenstvo s nižšou kvalitou reprodukcie. Pre majiteľov kompatibilných telefónov (nielen Motorola s 2,5 mm jackom) je to však celkom milé riešenie absencie FM prijímača.

Súhrn funkcií FM prijímačov súčasnosti:

- rýchle vyhľadávanie staníc,

- automatické uloženie dostupných frekvencií,

- ručné nastavenie frekvencie,

- pamäť (väčšinou na 20 staníc/frekvencií),

- prepínanie mono/stereo,

- hlasná reprodukcia,

- prehrávanie na pozadí,

- TrackID (Sony Ericsson),

- RDS (rozpoznanie názvu stanice),

- AF (automatické hladanie silnejšej frekvencie),

- TA, TP (dopravné informácie),

- TrackID (online rozpoznávanie skladieb v Sony Ericssonoch),

- VisualRadio (online podpora niektorých staníc v Nokiách),

- prepínanie uložených staníc diaľkovým ovládaním,

- zobrazenie stanice na pohotovostnom displeji.

Diskusia k článku:

Martin Hombauer 11.12.2006 - 01:32

Samo: Nie len W950i ale aj P990i/M600i ukazuju nazov skladby v radiu,dalej si nedal ukazovatela intenzity signalu,u Pcka bola funkcia TA na pre cestne informacie...,u K800i ide menit stanice s volume tlacidlami,mas tam aj par chybiciek :) inak pekny clanokSonyEricssonK800i/R1ED Browser/NetFront/3.3 Profile/MIDP-2.0 Configuration/CLDC-1.1

anonymous11.12.2006 - 08:20 Trvalý odkaz

Mato: staci stara dobra 6230, nejake prkotiny navyse ma netrapia, ale clanok je dobrySAMSUNG-SGH-D600E/1.0 Profile/MIDP-2.0 Configuration/CLDC-1.1 UP.Browser/6.2.3.3.c.1.101 (GUI) MMP/2.0

anonymous11.12.2006 - 09:35 Trvalý odkaz

Atlis: Mojej babke staci aj ciernobiely displej...

Len sa chcem pozastavit nad drobnostou - tym telefonom ktory fungoval bez anteny bola S600i ak sa dobre pamatam. Ale ine som chcel. Aj ked to nie je standardny postup, ale u SE je mozne pomocou far managera upravit FW tak aby radio fungovalo aj bez sluchadiel. Niezeby som to odporucal, neodborny zasah do telefonu moze narobit vela skod, no funguje to.Opera/9.02 (Windows NT 5.0; U; en)

anonymous11.12.2006 - 11:40 Trvalý odkaz

riso: Samo, dakujem, TA/TP som doplnil (inak, neverim, ze P990i ma TA, bude to urcite TP, ale nikde som to nenasiel). M600i nema radio! ;) Prepinanie stanic bocnymi tlacidlami pri zablokovanej klavesnici ponukaju vsetky SE, a to som aj spomenul.

atlis...ano, na upravu FAR managerom som zabudol. ale to tu radsej nerozoberajme. :) koho tato problematika zaujima, nech navstivi nase diskusne forum (sekcia SE).Opera/9.00 (Windows NT 5.1; U; en)

anonymous11.12.2006 - 12:00 Trvalý odkaz

Atlis: Samozrejme, spomenul som to len ako perlicku pre tych, ktori to nevedia, samozrejme potrebne informacie sa nachadzaju vo fore ;)Opera/9.02 (Windows NT 5.0; U; en)

Celá diskusia 12 príspevkov