18 radostí majiteľa androidu po prechode z iOS

Nedávno som spísal veci, ktoré mi na androidoch chýbajú a iOS ich ponúka. Prechod z iPhonu 5S na Samsung Galaxy S6 však priniesol aj radosti.

Tu je zoznam takmer dvoch desiatok pozitív, ktoré prinášajú androidy oproti iPhonom. Niektoré sa viažu len k top Samsungom, väčšina však platí pre OS Android všeobecne.

ikona

22 vecí, ktoré mi chýbajú na Samsungu Galaxy S6 po iPhone 5SV lete 2015 som prešiel z iPhonu 5S na Samsung Galaxy S6, neskôr S6 edge a dva mesiace si zapisoval, čo mi na tejto zmene chýba

1. informačná LED

Niekto ju vyžaduje, niekoho otravuje. Ale vždy je lepšie, ak vám mobil dá na výber, či má na zmeškanú udalosť upozorňovať aj vizuálne, alebo nie.

2. mass storage

Hoci často uploadujem fotky a videá priamo z mobilu rovno na Dropbox či YouTube, káblové pripojenie androidu ku PC je občas rýchlejšie a pohodlnejšie. Hlavne, keď sa chcem so súbormi v počítači ešte pohrať.

3. nelegálna hudba a filmy

Aj keď sa o tom veľmi nehovorí, torrenty vládnu svetu filmu. A tie si bez problémov stiahnete do každého Androidu. Na iOS sa k filmom zadarmo poriadne nedostanete. Viem si tiež predstaviť, že si radšej nechám do mobilu stiahnuť film, ktorý mám síce v skrinke na DVD, ale nechce sa mi ho konvertovať. Čo sa týka hudby, ja si už nejaký čas spokojne platím za Spotify. A sledovanie filmov či seriálov obmedzujem v poslednej dobe na minimum. Aj tak je to strata času.

4. správa súborov a ich zálohovanie

Plnohodnotný správca súborov či práca s cloudovými službami ako Dropbox či Google Drive robia z Androidu plnohodnotný pracovný nástroj. Na Samsungu Galaxy S6 bez obáv odošlem na pozadí desiatky fotiek na Dropbox (odporúčam appku ES file manager), na iPhone musím nechať počas uploadu rozsvietený displej a pre istotu aj spustenú danú aplikáciu. Na pozadí sa upload na Dropbox či YouTube po čase zastaví.

5. obľúbená klávesnica

Na Androide vždy inštalujem Smart Keyboard, od výrobcov mi vyhovuje snáď len tá od Samsungu, aj to nie vždy. SK rozloženie klávesnice s riadkom ľščťž mi na iOS klávesnici občas chýba.

6. univerzálne microUSB

Hocikde v reštaurácii či na recepcii hotela sa k nabíjačke s microUSB koncovkou dostanem ľahšie než k adaptéru s Lightning konektorom.

7. SHMUdroid

Aplikácie na predpoveď počasia sú v obchode Google Play oveľa pestrejšie. A viaceré zobrazujú aj detailné grafy predpovede teploty, oblačnosti, pravdepodobnosti zrážok, atď.

8. podpora pamäťových kariet či USB OTG

Hoci viaceré androidy neponúkajú podporu pamäťových kariet, na trhu máme stále dosť prístrojov s touto devízou. A keď to inak nejde, môžete si hudbu či video pustiť priamo z USB kľúča pripojeného k microUSB vďaka jednoduchej redukcii a funkcii USB on-the-go.

9. záznam prednou kamerou

iPhone nakrúca prednou kamerou len HD video, čo viacerí androidoví konkurenti prekonali. Napríklad Samsungy s QHD záznamom videa prednou kamerou. Samozrejme, že vysoké rozlíšenie nie je hneď aj zárukou vysokej kvality záznamu, ale v dobrých svetelných podmienkach je to neporovnateľný rozdiel.

10. synchronizácia s Google službami

Synchronizácia androidových appiek s Google kalendárom či Google kontaktmi je automatická a bezchybná. Na iOS musím všetko možné najprv nastaviť.

11. triezvy internetový prehliadač

Internetový prehliadač Safari v iPhone je zbytočne iniciatívny a mení formátovanie stránok. Má to svoje výhody, ale málokedy vidíte na displeji web v jeho pôvodnej podobe. To sa na androiďáckych prehliadačoch nestáva.

12. tlačidlo späť

Najmä na Samsungoch je veľmi návykové a vždy po prechode zo Samsungu na iPhone márne stláčam plochu vpravo vedľa hlavného tlačidla.

13. vytočenie hovoru / odoslanie SMS

Keď prejdem na Samsungu po nejakom kontakte prstom zľava doprava, začnem mu volať. Opačný smer spustí písanie SMS. iPhone v tomto smere nie je až taký nápaditý, hoci posun prsta po rôznych položkách ponúka v niektorých aplikáciách tiež.

14. lepší príjem Wi-Fi

Také sú moje pozorovania komunikácie Galaxy S6 s domácim modemom v rovnakom prostredí oproti iPhonu.

15. väčšia ponuka špecifických appiek

Ak hľadáte nejakú špecifickú aplikáciu mimo hlavného prúdu, nájdete ju skôr pre Android než iOS.

16. nastavenie dátumu a času

Už by sa v Appli mohli zamyslieť nad efektným, ale nepraktickým nastavovaním dátumov a časov pri tvorbe udalostí, nastavovaní budíka, a podobne.

17. večerný záznam videa

iPhone je známy nakrúcaním tmavých nočných záberov. Chápem prečo, navyše pri nahrávaní ohňovej šou či ohňostroja to má iba výhody, ale za bežných okolností (napríklad natáčanie rodinnej oslavy) taký Samsung Galaxy S6 zaznamenáva večer oveľa krajšie video.

18. widgety

Je pravdou, že na domácej obrazovke každého androidu využívam minimum widgetov, ale napríklad mesačný náhľad kalendára na druhej obrazovke či widget s poslednými e-mailami rovno na prvej používam rád a často. Bez widgetov prežijem, ale v iOS už mohla byť pre ne vyhradená napríklad obrazovka vľavo vedľa ponuky aplikácií.

Ako vidíte, prechod z iPhone 5S na Samsung Galaxy S6 priniesol aj množstvo sklamaní, aj radostí. Ak mám dnes porovnať môj iPhone 6 a Galaxy S6 edge, tak sa vytráca výhoda príjemnejších rozmerov iPhonu a súboj začína byť úplne vyrovnaný. Tuším pripravím článok aj na túto tému...

Budem rád, ak mi s tým pomôžete a v diskusii napíšete pre vás podstatné výhody androidov oproti iPhonom. Oceníme najmä praktické skúsenosti reálnych majiteľov oboch operačných systémov pred teoretikmi.

Diskusia k článku:

Profile picture for user mental.disease@centrum.cz

mental.disease 05.01.2016 - 15:25

Pre mňa je TOP na androide jednoduchý prenos súborov, kontaktov, poznámok, proste čohokolvek. Cez BT, WiFi, USB mass storage. Na iOS je to smrť. Minule ma kamoš poprosil aby som mu z dumbfonu SonyEricsson preniesol tel. zoznam, fotky a videá do iPadu Air. Ak by mal droida za 5 minút hotovo. Nešlo to žiadnou spomínanou cestou. Jedine mailom. Inštalovať iTunes do PC som odmietol, rovnako aj iCloud. spravili sme zálohu tel. zoznamu do vcf priamo v SE. Ten "blbý" tlačidlový fon to vie dokonca hromadne cez BT (celý tel. zoznam). Na prekvapenie to Apple z mailu rozoznal a zoznam bol kompletný. No nemilé zistenie bolo, že nešli priamo v iPade vytvárať skupiny kontaktov na ktoré bol zvyknutý. Brrr, zas iba cez iTunes..

ondrakomous05.01.2016 - 16:05 Trvalý odkaz

tlacitko zpet je uz i na ios od verze 9 myslim v horni liste, setkal jsem se s tim, ze ho uzivatele pouzivaji, usb konektor je nejvetsi peklo, kazdy druhy mas vylomeny,oboustrany k. je k nezaplaceni. widgety mas bud rad, nebo je nenavidis. s poctem aplikaci se da polemizovat, no budiz. jedna dulezita funkce, ktera na androidu chybi je zabepeceni icloudem-to povazuji za nejvetsi vyhodu IOS, dnes a denne ve meste potkavam zlodejicky, kteri vzdy resi stejny problem, "potrebuji odemknout iphone, jde to? " zaplatpanbuh to nejde. taky sifrovani na androidu je super-vyhoda/nevyhoda, kdyz telefon zasifrujes a pak ho prodas dal, tak zasifrovany neobnovis, nezasirovany android jde obnovit, u ios to nejde viz icloud.

rtg05.01.2016 - 16:39 Trvalý odkaz

bod c. 13 funguje zrejme len na Samsungoch, co? mne to akosi nejde, alebo som to zle pochopil :)

Peter Čapkovič05.01.2016 - 16:56 Trvalý odkaz

Myslím, že si to dobre pochopil, naozaj to ide len na Samsungoch. Ked maš otvorene kontakty tak ked po niektorem prejdeš sprava do ľava tak sa otvori SMS a ak potiahneš opačne vytočí daný kontakt.

Profile picture for user mental.disease@centrum.cz

mental.disease05.01.2016 - 17:26 Trvalý odkaz

Nie je to výsada Samsungu. Xperia ZR (5.1.1) - no problemo. Aj keď som o tejto fičúre nevedel sa priznám.
Lenovo EE. Treba skúšať. Ak by to aj chýbalo, sú predsa apps 3rd napr. ExDialer

*edit: heh. tak teraz som zistil, že mi to robí aplikácia Smart Notify, ktorú používam

Celá diskusia 41 príspevkov