22 vecí, ktoré mi chýbajú na Samsungu Galaxy S6 po iPhone 5S

V lete 2015 som prešiel z iPhonu 5S na Samsung Galaxy S6, neskôr S6 edge a dva mesiace si zapisoval, čo mi na tejto zmene chýba.

Tieto poznámky som teraz vyhrabal a použil v tomto článku. Verím, že moje pol roka staré skúsenosti budú užitočné aj dnes.

ikona

Recenzia: Apple iPhone 5S - Napoleon z CupertinaRecenzia súčasnej vlajkovej lode, ktorá zaujme najmä snímačom odtlačkov prstov, 64-bitovým procesorom a vynoveným 8 Mpix fotoaparátom.

Čo mi teda chýbalo po prechode zo štvorpalcového iPhonu 5S na 5,1-palcový android s top výbavou?

1. malé rozmery

Bol som veľmi zvyknutý na prácu s mobilom v jednej ruke. Nastavenie cieľa v navigácii Waze, zapisovanie krátkych poznámok v Evernote, vyhľadanie skladby v Spotify...

2. spodná lišta

Kto v Googli vymyslel hornú rolovaciu lištu? Tá spodná v iOS je oveľa viac logická! Rýchle spustenie svietidla, odpočítavania času či fotoaparátu palcom ruky, v ktorej mobil držím, mi veľmi chýba.

3. notifikácie na odomykacej obrazovke

Android 5.x priniesol alternatívu k upozorneniam na odomykacej obrazovke iOS, ale mne to nestačí. Chcem chronologické usporiadanie všetkých upozornení (e-maily, esemesky, zmeškané hovory, messengerové správy...) a možnosť nimi listovať aj trebárs označovať vybrané e-maily za prečítané bez odomykania smartfónu.

4. uzamknutie AF a úprava expozície fotoaparátu

Spustím fotoaparát (predný či zadný, to je jedno), prstom ťuknem na objekt, ktorý chcem zaostriť a posunom prsta následne záber preexponujem alebo podexponujem. A keď na objekte prst podržím, uzamknem natvrdo AF aj expozíciu, ale stále mám k dispozícii jej pohodlnú úpravu. Aktualizácia fotoaparátu od Samsungu sa o niečo také pokúsila, ale možnosti iPhonu dosahuje len sčasti.

5. v aute

Bezchybné Bluetooth pripojenie iPhonu k akémukoľvek autorádiu či rozpoznanie prehrávača hudby každým autorádiom s USB konektorom po káblovom pripojení mi so Samsungom (alebo aj iným androidom) v ruke občas chýba.

6. nakúpená hudba v iTunes

iTunes pre android k dispozícii nemáme, takže všetky nakúpené albumy si môžem púšťať akurát tak doma na PC.

7. bublinky messengera

Nech nainštalujem facebookovský Messenger na akýkoľvek android, ide ma šľak trafiť z otravných chatovacích bubliniek. Tie idú našťastie vypnúť, takže tento nedostatok neberte nijak tragicky.

8. odznaky na aplikáciách

S bodom sedem súvisia malé číselné upozornenia na počet nových udalostí, ktoré sa týkajú vybraných aplikácií. Je len na vás, či danej aplikácii povolíte hlásenia na uzamknutej obrazovke, v hornej lište alebo priamo číslom na aplikácii. A práve posledná možnosť mi na Androide chýba. Niektorí výrobcovia sa už o niečo podobné pokúšajú, ale nie je to stále úplne ono.

9. full screen videá

Nech spustím akékoľvek video na YouTube či webe, hneď ho iPhone prehrá na celej obrazovke (pri YouTube napríklad stačí otočiť mobil na ležato). A lepší je aj zvuk z hlasného reproduktora.

10. lepší facebook aj iné appky

Prečo mi Facebook pre iOS ponúka lepšie možnosti priamych úprav fotografií na upload? S Facebookom pre Android pracujem nerád a vždy radšej siahnem po iPhone s touto appkou. A nielen touto.

11. strih videí

Aplikácia iMovie nemá konkurenciu. Ani v aplikácii Video editor v najnovších Samsungoch.

12. tvorba hudby

Garage Band a ďalšie vydarené aplikácie na tvorbu vlastnej hudby (napríklad do videí) pre Android k dispozícii nie sú. Prečo? Netuším.

13. listovanie tisíckami fotiek

Žiadne albumy, vytváranie skupín fotiek, skrátka listovanie tisíckami fotiek ako zmyslov zbavený, lebo práve teraz musím kamošovi ukázať zber z minulej zimy. Na iOS bez akýchkoľvek problémov. Ťuk, švih, ťuk a snímka je pripravená na zobrazenie i priblíženie.

14. tichý režim

Ten prepínač v bočnej stene je nenormálne návykový. A navyše nestíši nikdy dôležité upozornenia ako odpočítavanie času či budík, ako na niektorých androidoch.

15. príslušenstvo

Taká ponuka príslušenstva, ako pre iPhony, nemá medzi androidmi obdobu.

16. diktovanie textov

Keď som na wifine alebo aspoň 3G sieti, funguje v iOS prekvapivo dobre.

17. top reproduktor v tak malom tele

Zatiaľ som android, ktorý reprodukuje hlasnú hudbu tak vyvážene ako iPhone, nevidel. Vlastne nepočul. HTC One M9 je super, Alcatel Onetouch Idol 3 tiež, ale v tak malom tele dokázal iPhone 5S zázraky.

18. označovanie prečítaných emailov

Či už posunom prsta po prijatom e-maili na uzamknutej obrazovke, alebo v aplikácii, vždy mi to pripadalo na iOS najpohodlnejšie.

19. hľadanie kontaktov

Stlačenie hlavného tlačidla, ťah prsta zhora nadol, vyťukanie počiatočných znakov priezviska na qwerty klávesnici a daný kontakt je predo mnou. Aj správy, ktoré som si s ním nedávno vymenil. Takéto komplexné vyhľadávanie síce Samsung ponúka v hornej lište, ale je to menej pohodlné.

20. AirDrop

Bude to znieť čudne, ale keď už raz máte doma minimálne jeden iPad a jeden iPhone, zdieľanie súborov medzi nimi cez rýchly AirDrop vám po prechode na Android bude chýbať. Záchranou je potom appka SHAREit pre iOS aj Android.

21. klávesnicové skratky

Keď napíšem "hh", môj iPhone zobrazí ":-)" a reťazec "hhh" zase zmení na ":-D". Smajlíky v komunikácii používam často a tieto skratky mi to na iOS veľmi uľahčujú. "sfr" mi iPhone automaticky prehodí na "Teraz nemôžem, práve šoférujem".

22. krok späť

Po prechode z iOS sa budete ešte dlho pokúšať o krok späť ťahom prsta po obrazovke. Gestá sú vždy po prechode na nový mobil veľký problém.

ikona

Samsung Galaxy S6 - šiesta galaxia v tieni edžuRecenzia 5,1'' QHD androidu so špičkovou výbavou. Zabudnite na pamäťové karty, prím hrá spracovanie, displej, fotoaparát a čítačka prstov.

Určite to nie sú všetky veci, ktoré mi chýbali na Androide po prechode z iOS, ale tieto ma asi hnevali najviac. To však neznamená, že neexistujú vlastnosti Androidu, ktoré mi chýbajú na iOS. Tým sa budeme venovať v budúcom článku.

A čo vám, milí čitatelia, chýbalo po prechode z iOS na iný operačný systém?

Diskusia k článku:

Scotty 04.01.2016 - 17:34

čo mi chýbalo z prechodu IOS na android ? myslím si že nič ale vklude vám napíšem článok čo mi chýbalo na na IOS po prechodze z androidu .

Lenka Ivančíková04.01.2016 - 17:53 Trvalý odkaz

budeme radi za kazde skusenosti. :)

jannemcek04.01.2016 - 18:08 Trvalý odkaz

13nastke nerozumiem, to iphone dokaze citat myslienky? Lebo ked neviem kedy som to nafotil tak ziaden telefon to nenajde sam od seba...

Profile picture for user mar.bartian@gmail.com

oxy04.01.2016 - 18:17 Trvalý odkaz

Zostava sa spýtať Riša prečo prechod z S6 na S6 edge a nie na 6S :)

Martin Hrúzik04.01.2016 - 18:48 Trvalý odkaz

Suhlasim s 2, 8 (mnohe androidy to uz maju, aj ked asi nie pri kazdej aplikacii), 9 (toto mi na androide vadi asi uplne najviac), 10, 17, 21 a 22 (krok spat sa mi ale paci ina funkcia ako pise Riso a to po prechode do inej aplikacie to male vlavo hore, neskutocne navykove).
Naopak na iOS oproti androidu mi velmi chybaju widgety. Doteraz nerozumiem, preco apple nedal tu obrazovku s widgetmi nalavo od prvej obrazovky s ikonami. Tam kam dal teraz to vyhladavanie. Je to uplne zbytocne zdvojenie funkcie potiahnutia nadol. A prepinat sa na widgety tak ako je to teraz, stiahnut listu a este presunut dolava je uplne o nicom. Poznam vela ludi, ktori widgety kvoli tomu nepouzivaju, pritom keby je to nalavo, bolo by to hned po ruke a v uplne postacujucej forme (pre mna).

Celá diskusia 37 príspevkov