Základné aplikácie pre Symbian S60 3rd

ZÁKLADNÉ INFO o viacerých aplikáciách Krátke recenzie vydarených aplikácií pre Symbian S60 3rd.

Operačný systém Symbian je najrozšírenejším systémom v smartfónoch na našom trhu. Pojem Symbian sa po vyslovení takmer každému spája s Nokiou. Tento jav je spôsobený najmä tým, že Nokia produkuje veľký počet smartfónov, do ktorých vsádza výhradne tento operačný systém. Nakoľko je Nokia jednotkou na našom trhu a Symbian natoľko rozšírený, rozhodol som sa venovať článok zaujímavým aplikáciám pre nedotykové smartfóny, ktoré môžete na svojich zariadeniach používať aj vy. Ide o viacmenej známe aplikácie, o ktorých sme vás v minulosti väčšinou už informovali. Tieto programy využívam dennodenne a uľahčujú mi moju prácu. Verím, že týmto krátkym zhrnutím pomôžu aj vám. A ak poznáte človeka, ktorý váha nad kúpou smartfónu s OS Symbian, možno mu zoznam takýchto základných aplikácií pre tento OS pomôže rozhodnúť sa.

YouTube (zadarmo)

YouTube je mobilný klient, ktorý sa pripája na rovnomenný server a dokáže z neho prehrávať videá. YouTube je jednoduchá a nenáročná aplikácia. Po odsúhlasení licenčnej zmluvy a odkliknutí upozornenia na možnú vysokú spotrebu dát sa vám zobrazí základná obrazovka. V jej vrchnej časti je vyhľadávací panel, nasleduje jedno odporúčané video a tri softvérové tlačidlá. Tie vás dostanú na najlepšie hodnotené, najsledovanejšie a najnovšie videá. Vyhľadávač funguje bez problémov. Doposiaľ mi vždy našlo video, ktoré som sa snažil nájsť. Po zadaní hesla vám zobrazí všetky nájdené videá. Pri prehrávaní je zobrazený ovládací panel, ktorý však po pár sekundách zmizne. Páči sa mi pretáčanie po 20 sekundách. YouTube klient v spojení s vyšším dátovým balíkom je zaujímavou zábavkou vo chvíľach nudy.

Aké ďalšie aplikácie ponúka Google pre váš mobil? To zistíte na www.google.com/mobile.

fotkafotkafotka

Download: YouTube (Google.com)

Facebook for Symbian (zadarmo)

Facebook je fenoménom dnešnej doby. Rozhodol som sa ho zaradiť sem, pretože drvivá väčšina z vás má konto na tomto sociálnom serveri. Na samostatný Facebook klient čakali majitelia symbianových smartfónov najdlhšie. Donedávna boli prístupné len rôzne aplikácie, ktoré sa snažili nahradiť wapovú verziu, no neponúkali ani zďaleka toľko možností ako táto nová aplikácia. Facebook for Symbian zaberá po nainštalovaní 987 kB pamäte. Spúšťanie trvá niekoľko sekúnd, no nevýhodou je, že pri načítavaní aplikácie treba potvrdiť prístup na internet. Samotná aplikácia je rozdelená do piatich základných sekcií, a to: Home, Profile, Friends, Photos a Inbox.

Na základnej domácej obrazovke vidíte posledné aktivity vašich priateľov, teda nielen statusy, ale aj kto komu napísal či aké fotografie pridal. Aplikácia taktiež zobrazuje v hornej lište počet nových upozornení, správ a žiadostí o priateľstvo. Menu nastavení neponúka automatické obnovenie údajov domácej obrazovky. Možnosť manuálneho refreshu dopĺňajú položky na nahratie vlastného statusu alebo fotografie. Tú môžete vybrať z galérie alebo vytvoriť fotoaparátom.

Výraznou nevýhodou sú nepríjemne dlhé doby obnovovy údajov a celková pomalosť aplikácie. Pre zrýchlenie nepomôže ani aktivácia 3G spojenia. Napriek tomu tohto klienta pravidelne využívam. Facebook for Symbian fungoval bezproblémov na Nokii E71 a E72. Podľa Nokie by však mal fungovať aj na ostatných smartfónoch Eseries a Nseries.

fotkafotkafotka

Download: Facebook (Ovi.com)

Enhanced Calculator (zadarmo)

Táto jednoduchá freewarová aplikácia výborne nahrádza zabudovanú kalkulačku. Enhanced Calculator ma prekvapil svojimi širokými možnosťami. V jednoduchom dizajne ponúka okrem tradičnej kalkulačky s rozšírenými funkciami aj vedeckú. Oceňujem to, že si aplikácia pamätá, ktorú z dvoch kalkulačiek som mal aktívnu pri vypnutí aplikácie. Vedecká kalkulačka obsahuje funkcie ako mocniny a odmocniny, percentá, sínus, kosínus, tangens, faktoriál, logaritmy a mnoho iných. Enhanced Calculator je taktiež naprogramovaný aj v Jave, takže túto aplikáciu môžete využívať aj v nesmartfónoch.

Najzákladnejšou výhodou tejto kalkulačky je ovládanie základných operácií (sčítanie, odčítanie, násobenie, delenie) štyrmi smermi hlavného ovládacieho tlačidla. Toto je základ dobrej kalkulačky v mobile. Pobehovanie kurzorom po ikonách znamienok v zabudovanej kalkulačke je priam smiešne nepraktické, ale Nokia sa tohto nepraktického ovládania podozrivo drží už dlhé roky.

fotkafotkafotka

Download: Enhanced Calculator (betalabs.nokia.com)

Jbak Taskman (zadarmo)

Jbak Taskman je výborným freewarovým správcom úloh. Program má veľmi jednoduché ovládanie a taktiež je nenáročný svojimi požiadavkami na pamäť. Aplikácia je spúšťaná automaticky pri zapnutí telefónu a beží na pozadí. K rýchlemu vstupu do aplikácie sa dostanete dlhším podržaním tlačidla pre vstup do menu. Namiesto jednoduchého zoznamu spustených aplikácií sa zobrazí ponuka Jbak Taskmanu, v ktorom prehľadne vidíte aktuálne bežiace aplikácie či voľnú pamäť.

Aplikácia sa skladá z dvoch okien. V ľavom sa zobrazujú spustené aplikácie (podľa nastavenia môžete vidieť aj systémové procesy), v pravom nájdete "rýchle menu", do ktorého si navolíte vlastné skratky pre rýchle spustenie aplikácií. Prvých desať sa dá spustiť aj klávesovými skratkami. Možnosti programu sú naozaj široké. Základné funkcie ako zobrazenie voľnej pamäte v telefóne, na pamäťovej karte či zostávajúcej pamäte RAM je samozrejmosťou. Pohodlné ukončovanie a spúšťanie aplikácií priamo z menu správcu úloh nikoho neprekvapí.

Aplikácia je momentálne dostupná bezplatne v rámci beta testovania pre všetky mobilné telefóny bežiace pod operačným systémom Symbian S60 ( verzie 9.1 až 9.4). V bezplatnej finálnej verzii údajne nebudú fungovať niektoré funkcie.

fotkafotkafotka

Download: Jbak Taskman (Jbak.ru)

Screensnap (zadarmo)

Táto miniaplikácia slúži na ukladanie screenshotov. Dokáže odfotografovať vašu obrazovku a uložiť ju vo formáte JPG alebo BMP. Obrázky môžete nechať ukladať do pamäte telefónu alebo na pamäťovú kartu. V nastaveniach si taktiež môžete zvoliť do akého priečinku a pod akým názvom vám snímky uloží. Aplikáciu Screensnap používam pri recenziách smartfónov a týmto programom boli taktiež vytvorené všetky screenshoty aplikácií spomenutých v tomto článku. Pozor na nastavenie najvyššej kvality snímok, v nižšej to nie je ono.

fotkafotkafotka

Download: Screensnap (Softpedia.com)

JoikuSpot (Light / Premium) (zadarmo / 10 €)

JoikuSpot light je freewarová verzia platenej plnej verzie JoikuSpot. Táto zaujímavá aplikácia spraví z vášho smartfónu Wi-Fi hotspot a vy sa tak môžte prostredníctvom svojho note/netbooku pripojiť kdekoľvek. Obmedzená light verzia dokáže vytvoriť nezabezpečený hotspot s obmedzením iba na jeden pripojený počítač. Aj to však poslúži na núdzové pripojenie a vyriešenie zopár e-mailov. Ja túto aplikáciu využívam pomerne často, najmä vtedy, keď sa mi nechce so sebou nosiť nepohodlne veľký modem. Nevýhodou light verzie je obmedzenie iba na "http". Na internet banking, ICQ či napríklad FTP tak môžete zabudnúť. Všetky tieto obmedzenia však vyrieši zakúpenie si licencie, ktorá momentálne stojí 10 €. Kolega Rišo zakúpenú verziu používal denno-denne zopár týždňov a nedá na ňu dopustiť. Premena Nokie E71 za 10 € na verejný hotspot mu totiž ušetrila 200 - 300 eur za Wi-Fi hotspot modem takéhoto typu.

Pri spúšťaní aplikácie si zvolíte druh pripojenia, ktorý chcete zdieľať. Pri aktívnom spojení vám prehľadné menu zobrazuje pripojených užívateľov, dĺžku pripojenia a počet prenesených dát. V nastaveniach si môžete zvoliť názov hotspotu a heslo. Pri aplikácií JoikuSpot však pozor na batériu. Spotreba je totiž výrazná, telefón pri plne nabitej batérií vydrží zhruba 3-5 hodín surfovania (v závislosti od kapacity batérie). Preto si pri dlhšom využívaní aplikácie nezabudnite pribaliť aj nabíjačku.

fotkafotkafotka

Download: JoikuSpot Light/Premium (Ovi.com)

Opera Mobile 10 (beta 2 zadarmo)

Opera Mobile pre operačný systém Symbian bola uvoľnená v beta verzii koncom minulého roka. Tento prehliadač je výborný, rýchly a najmä návykový. Oproti vstavanému prehliadaču prináša výhodu najmä v tom, že ponúka prácu s viacerými oknami naraz. Pri testovaní aplikácie som postrehol aj o niečo väčšiu rýchlosť načítavania než vo vstavanom prehliadači, o čo sa stará najmä technológia Opera Turbo. Základná obrazovka Opery pozostáva z vyhľadávača a matice deviatich miniatúr vami zvolených stránok. Takýto rýchly prístup k obľúbeným stránkam sa mi veľmi páči. Pri prehliadaní vidíte zmenšenú stránku s kurzorom, pomocou ktorého si môžete jednotlivé časti stránky priblížiť. Nechýba vyššie spomenutá práca s viacerými oknami, záložky, história, uložené stránky či vyhľadávač textu na stránke. V nastaveniach si môžete deaktivovať zobrazovanie obrázkov. Opera Mobile je výborný prehliadač, ktorý mi spríjemnil každodenné prezeranie internetu.

fotkafotkafotka

Download: Opera Mobile (Opera.com)

Nokia Messaging (zatiaľ zadarmo)

Nokia Messaging je e-mailový klient, ktorý nesmie chýbať žiadnemu fanúšikovi interaktívnej komunikácie. Mňa k jeho používaniu nasmeroval kolega Rišo. Po niekdajšom používaní zabudovaných klientov som pri Nokia Messagingu bol milo prekvapený. Bezplatná, prehľadná a funkčne nabitá aplikácia, ktorá by spravovala moje kontá mi naozaj chýbala. S touto aplikáciou môžete pracovať až s desiatimi e-mailovými kontami naraz. V jednej aplikácií tak môžete spravovať všetky vaše schránky. Nokia Messaging ponúka niekoľko základných výhod oproti zabudovaným klientom. Dokáže kontrolovať poštu v určenej dennej dobe, prijíma naraz poštu z viacerých schránok, dokáže ju podrobne triediť a kontrolovať prakticky takmer ihneď. Výhodou je aj využívanie kontaktov z telefónneho zoznamu či ukladanie nových adries do telefónu. Tento šikovný e-mailový klient sa stal Nr. 1 aplikáciou v mojom telefóne, bez ktorej si bežný pracovný deň už neviem predstaviť.

fotkafotkafotka

Download: Nokia Messaging (Nokia.com)

DivX Player Mobile (zadarmo)

Tento miniprehrávač slúži na spúšťanie DivX súborov v telefóne. Úvodnú obrazovku tvorí prehľadný zoznam DivX videí vo vašom telefón s možnosťou okamžitého spustenia. Možnosti prispôsobenia prehrávača a videa nájdete v nastaveniach. Okrem rôznych zobrazovaných informácií môžete aktivovať aj automatické fullscreen prehrávanie či prispôsobiť si kontrast, saturáciu a jas videa. DivX Playeru dávam mínus za spúšťanie videí so zvukom pri tichom režime. V ostatnom hodnotím aplikáciu kladne a veľké plus si zaslúži najmä za to, že je bezplatná.

fotkafotkafotka

Download: DivX Player Mobile (Softonic.com)

LCG Jukebox (trial)

Aplikácia Jukebox od Lonely Cat Games slúži ako náhrada zabudovaného hudobného prehrávača v smartfónoch s operačným systémom Symbian. Okrem verzie pre nedotykové telefóny vyšla táto aplikácia aj pre operačný systém Symbian S60 5th. Jukebox je šikovný prehrávač, ktorý okrem tradičných funkcií prináša aj niekoľko bonusových. Okrem niekoľkých prednastavených ekvalizérov je možné aktivovať aj funkciu sleep a nechať tak prehrávač po istom čase automaticky vypnúť. Farby prostredia si môžete prispôsobiť podľa aktuálnej témy alebo nastaviť podľa svojho vkusu. Ako malú nevýhodu vidím len občasné spomalené reakcie na stlačenie tlačidla. Je však možné, že sa táto chyba vyskytuje iba na mojom telefóne. Prehrávač funguje aj minimalizovaný, kedy na domácej obrazovke vyskočí malé okno s údajmi o prehrávanej skladbe. Veľký prínos pre seba v tejto aplikácii nevidím, no každopádne ju považujem za zaujímavú a hodnú spomenutia v tomto článku.

fotkafotkafotka

Download: LCG Jukebox (Lonelycatgames.com)

HandyShell (14-dňové demo zadarmo / 19,95 $)

HandyShell je aplikácia, ktorá pre staršie verzie operačného systému Symbian prináša funkcie, ktoré su vo verzii S60 3rd bežné. Aplikácia má čo ponúknuť samozrejme aj užívateľom so Symbianom S60 3rd. Plne prispôsobiteľný aktívny pohotovostný režim, skratky k aplikáciám či inteligentné vyhľadávanie kontaktov z pohotovostnej obrazovky sú výhody, ktoré prináša HandyShell od Epocware. Nemenej zaujímavou je aj 3D kocka (na štýl S-Class 3D), ktorá slúži ako skratka ku kontaktom, snímkam či aplikáciám. Páči sa mi rýchle prepínanie medzi štandardnou obrazovkou a pohotovostným režimom HandyShellu stlačením červeného slúchadla. HandyShell obsahuje aj správcu aplikácií, ktorý prehľadne zobrazuje spustené programy a voľnú pamäť. Ak vám možnosti štandardného pohotovostného režimu nestačia, HandyShell bude možno práve to, čo hľadáte. Štrnásťdňová skúšobná doba bude stačiť na odskúšanie aplikácie.

fotkafotkafotka

Download: HandyShell (Epocware.com)

3 x Java

Aj napriek tomu, že spomínam hlavne aplikácie len pre Symbian, nemôžem nespomenúť tri Java aplikácie, ktoré bez proglémov fungujú aj na mojich smartfónoch s OS Symbian.

Opera Mini 5 (beta) (zadarmo)

Nakoľko sú plné verzie Opery Mobile spoplatnené, niektorým užívateľom plne stačí aj bezplatná Opera Mini, ktorá je dostupná pre všetky telefóny. Možnosti tohto prehliadaču som popísal už v sekcii venovanej Opere Mobile. Prostredie je rovnaké, možnosti pri prehliadaní taktiež. Opera Mini sa teda takmer na 100 % zhoduje s bezplatnou verziou pre smartfóny. Chýba jej však funkcia Opera Turbo, no niektorí užívatelia sa vyjadrili v našom diskusnom fóre, že stranky otvára Opera Mini 5 znateľne rýchlejšie. Neporadí si však s náročnejšími, s ktorými Opera Mobile nemá problém. Opera Mini je snáď najrozšírenejšou a najchválenejšou aplikáciou užívateľov mobilných telefónov, a preto by ani vo vašom mobile nemala chýbať.

fotkafotkafotka

Download: Opera Mini 5 beta (Opera.com)

Snaptu (zadarmo)

Aplikácia Snaptu je adware, ktorý združuje niekoľko zaujímavých online aplikácií do jednej. Pri úvodnom spustení je nutné potvrdiť aplikácii prístup na internet. Následne sa zobrazí ponuka miniklientov rozdelená do matice ikon 4 x 3. Ako prvé odporúčam prejsť nastavenia a prispôsobiť si nastavenia a ponuku podľa svojich potrieb. Prispôsobenie je naozaj jednoduché a zvládne ho každý. Moju ponuku miniaplikácií tvoria: Facebook, Twitter, AccuWeather, Picasa, Flickr, Google Calendar a Dictionary. Facebook prehľadne zobrazuje statusy a dokáže s nimi aj pracovať. Okrem tejto základnej funkcie aplikácia umožňuje prezerať profily priateľov, vyhľadávať medzi nimi či písať si správy. Chýba nahrávanie fotografií, ale tento neduh je vyriešený možnosťou odosielania snímok cez e-mail. Výhodou Snaptu je to, že táto aplikácia je naprogramovaná v Jave, a tak ju môžete používať aj v telefónoch bez operačného systému.

Aplikácie ako Twitter, Picasa či Flickr ponúkajú zrejme podobné možnosti. Nakoľko nemám vytvorené konto na týchto serveroch, nemohol som ich funkčnosť vyskúšať. Zaujímavou je aj aplikácia AccuWeather, ktorá zobrazuje aktuálnu predpoveď počasia na vami vybranú oblasť. Predpoveď je zobrazená vždy na najbližšie dva dni. Google Calendar je taktiež veľmi jednoduchý, ponúka možnosť vytvoriť a prezerať udalosti, ktoré ste si naplánovali. Nakoľko je Snaptu online aplikácia, synchronizácia s Google Calendarom je okamžitá. Poslednou aplikáciou v mojej ponuke je Slovník. Ten funguje v angličtine a iba ako výkladový. Slová teda neprekladá, iba vysvetľuje ich význam.

Snaptu je výbornou aplikáciou, ktorú musím pochváliť. Reklamy v miniaplikáciách sú zanedbateľné, a preto môžem túto aplikáciu len a len odporučiť. Pozor však na to, že Snaptu vyžaduje neustále pripojenie na internet, a tak sa používanie tejto aplikácie môže odraziť na výdrži batérie.

fotkafotkafotka

Download: Snaptu (Getjar.com)

Gmail (zadarmo)

Aplikácia Gmail je určená používateľom Google služieb. Dokáže spravovať kontá na Gmaile. Po úvodnom prihlásení stiahne aplikácia správy za posledných pár dní. Ak sa chcete dostať k starším, jednoducho prídete na koniec zoznamu a ďalšie staršie správy sa automaticky načítajú. Mobilný Gmail si bez problémov poradí aj s prílohami. Orezané dokumenty rýchlo otvorí v rovnakom programe, na ich čítanie teda nepotrebujete externú aplikáciu. Práca s aplikáciou je rýchla, listovanie v zozname a čítanie správ je taktiež svižné. Páčia sa mi klávesové skratky k rôznym funkciám. Prítomné je aj počítadlo prenesených dát. Nevýhodou však je, že aplikácia neponúka automatickú synchronizáciu správ. Pre prijatie či odoslanie správy tak budete musieť manuálne synchronizovať, resp. otvárať aplikáciu. Gmailu taktiež chýba podpora Gtalku.

fotkafotkafotka

Download: Gmail (Google.com)

Záver

Toto boli aplikácie, ktoré patria medzi moje najobľúbenejšie a denne mi uľahčujú prácu. Na internete však nájdete niekoľko desiatok ďalších užitočných aplikácií, ktoré taktiež stoja za povšimnutie. Musím spomenúť sériu aplikácií od Lonely Cat Games (nájdete na lonelycatgames.com), pričom mnohé z nich sú určené aj pre Windows Mobile. Za zmienku taktiež stojí výrobca Epocware, ktorý síce ponúka platené aplikácie, no mnohé z nich stoja skutočne za to. Niekoľko viac či menej zaujímavých bezplatných aplikácií taktiež nájdete na populárnom serveri Getjar.com. Stačí len hľadať a vybrať si tú vhodnú pre seba.

Aké aplikácie používate na svojom Symbiane vy? Pochváľte sa v diskusii.

Diskusia k článku:

Martin Hombauer 12.01.2010 - 00:03

dzulio: mam n82 a skoda ze ta youtube aplikacia nejde stiahnut na mobil a este stale som neprisiel na to jak sa da stiahnut facebook aplikacia ,nikde tam nie je volba download

anonymous12.01.2010 - 02:54 Trvalý odkaz

Richard Hombauer: ja na linkovanej stranke vidim pre S60 napisane:
download from m.youtube.com/app

anonymous12.01.2010 - 08:48 Trvalý odkaz

Rusnak-COBRA: je pekne ze sa tu niekto zaobera aj symbianom, ako vidim vacsinou striktne pracovne, aj kvoli zariadeniu typu E7X predpokladam ;)

je dobre dodat ze vyssie spominane aplikacie pracuju aj na systeme symbian v5 (teda napr N97, 5800, Satio, i8910). urcite by som tu aple pridal novinky, ako je SkyFire (prehliadac s podporou FLASH), PowerMP3 (prehravac s ovela lepsou kvalitou ako ma LCG Jukebox) a dalsie dalsie... samozrejme by nebolo odveci spomenut PYTHON ako taky, a vsemozne vylepsenia cez neho do mobilu ktore su len a len zadarmo.

anonymous12.01.2010 - 08:59 Trvalý odkaz

korenisko: Aplikácie od lcg sú platené. Len Slick je zatia? free. Inak dobrý ?lánok.

anonymous12.01.2010 - 09:36 Trvalý odkaz

Michal Krajcir: Dakujem za upozornenie. Samozrejme, chybu som si opravil.

Celá diskusia 40 príspevkov