Huawei Mate S - kovový krásavec s odvážnou cenovkou

Recenzia 5,5-palcového androidu s kvalitnou konštrukciou, dobrou výbavou a pokročilou čítačkou odtlačkov prsta, ale vysokou cenovkou.

Na septembrovej výstave IFA 2015 vzbudil Huawei Mate S zaslúžený záujem. Krásny tenký dizajn, celokovová konštrukcia, plná dátová výbava, výkonný procesor, fotoaparát s optickou stabilizáciou a 5,5-palcový Full HD displej s funkciou Force Touch lákali do stánku Huawei. Výrobca chcel týmto modelom zamieriť do najvyššej kategórie a zaradiť sa medzi špičku. Podarilo sa mu to? Odpoveď na túto otázku som hľadala počas celých dvoch týždňov testovania. A našla.

ikona

Základné info: Huawei Mate SNový 5,5 palcový Full HD model Huaweiu ponúkne 3 GB RAM, 2 700 mAh batériu, čítačku odtlačkov a dvojicu s 13 Mpix zadným a 8 Mpix predným fotoaparátom. S technológiou Force Touch prišlo aj rozčarovanie.

Po kliknutí na obrázok sa snímka zväčší. Šípkami na klávesnici potom môžete ľahko preskočiť na ďalší.

Veľké plus musíme dať Huawei za produktové balenie s luxusným vzhľadom. Súčasťou balenia je nielen 2A nabíjačka a dátový USB kábel, ale aj slúchadlá zabalené v samostatnej krabičke v štýle Apple a kožené flipové puzdro s priezorom, cez ktorý ste informovaní o dátume, čase, počasí, aktuálnom umiestnení, prichádzajúcich hovoroch a môžete s ním telefonovať bez nutnosti otvárania krytu.

Huawei Mate S sa mi dostal do rúk krátko po testovaní Honoru 7, ktorý pochádza z dcérskej dielne a spája ich kovová konštrukcia, takmer rovnaká veľkosť displeja a veľmi podobná hardvérová výbava. Výrazným rozdielom je však cena, ktorá je u Mate S takmer o 300 eur vyššia. Preto sa občas neubránim porovnávaniu. Pri Honor 7 sme kritizovali malé nedostatky v lícovaní konštrukcie, no pri Mate S je všetko v úplnom poriadku. Kovová konštrukcia je veľmi kvalitne spracovaná, má jemne zbrúsené hrany a jemne zaoblená zadná stena napomáha pohodlnému uchopeniu a celkovo pôsobí luxusnejším dojmom. Oproti Honoru 7 má Mate S o dva milimetre užšie boky, a je to v ruke naozaj cítiť. Telefón pôsobí naozaj veľmi dojmom.

Rozmiestnenie ovládacích prvkov a slotov je rovnaké. Vpravej stene nájdeme ľahko nahmateľný vypínač a klávesy ovládania hlasitosti, vľavo je slot na pamäťovú kartu a nanoSIM. Personalizovateľné tlačidlo ako pri Honor 7 tu nie je. V hornej stene je umiestnený len 3,5 mm audio jack. Škoda, že tu výrobca nedal infraport, je to o to zarážajúcejšie, že oveľa lacnejší Honor 7 ho má. Dole sú okrem nabíjacieho microUSB konektora s funkciou OTG (bežný USB kľúč nie je problém, s mojím 750 GB externým diskom však pracovať nedokázal) aj dve mriežky reproduktora, no bohužiaľ, pravý z nich je opäť len na ozdobu. Takže na stereo reprodukciu zabudnite.

Zadná strana patrí objektívu 13-megapixelového fotoaparátu s dvojtónovým LED bleskom chránenému zafírovým sklíčkom a snímaču odtlačkov prstov, ktorí je podľa mňa rovnaký ako pri Honor 7. Aj čo sa citlivosti týka, pretože nie vždy prebehlo odomknutie rýchlo a podľa mojich predstáv. Ponúka však rovnaké doplnkové funkcie, čo sa mi páči. Priložením prsta na snímač môžete napríklad prijať hovor, nasnímať fotografiu, posúvaním prsta prechádzate medzi snímkami v galérii, posunutie prsta zhora nadol zobrazí panel oznámení a dvojitým poklepaním tieto oznámenia zmažete. Šikovné. V Správe odtlačkov prsta si môžete pridať maximálne päť odtlačkov.

Vyčítať sa nič nedá ani 5,5-palcovému displeji, jemne zaoblenému po stranách, ktorý je natiahnutý takmer na maximum, takže tu nemáme žiadne zbytočné miesto po stranách. Ovládacie tlačidlá sú súčasťou displeja, oveľa radšej ich vidím dole, pod displejom. Ich rozmiestnenie si však môžete v nastaveniach upraviť. Hore je okrem reproduktora a sveteľného senzora aj predná osemmegapixelová kamera s vlastnou prisvetľovacou diódou, ktorá zaistí, že aj v zhoršených sveteľných podmienkach bude vaša selfie dobre osvetlená.

Výkon má na starosti, rovnako pri Honor 7, čipset vlastnej výroby Hisilicon Kirin 935, ktorý obsahuje osemjadrový procesor a grafiku Mali-T628. Bohužiaľ, podobne ako pri Honor 7 aj tu som sa stretávala s občasným zaváhaním a pomalými reakciami. Na vine nebola 3 GB operačná pamäť RAM, pretože vždy jej bol na chod aplikácií dostatok.

V nastaveniach nájdete podrobné možnosti prispôsobení jednotlivých aplikácií, vy rozhodnete, ktorá sa bude pripájať len cez Wi-Fi a ktorá môže použiť aj mobilné dáta, nechýba ani nainštalovaný Clean Master, s ktorým budete udržiavať svoje zariadenie v dobrej kondícii. Vnútorný 32 GB priestor ponúka dostupných necelých 25 GB, ktoré si môžete rozšíriť microSD kartami. Konektivitu zabezpečuje aj LTE schopné pracovať aj v u nás používaných frekvenciách, nechýba ani NFC.

Operačný systém Android tu beží vo verzii 5.1.1 Lollipop a je doplnený o známe používateľské prostredie Emotion UI 3.1, ktoré patrí medzi moje obľúbené. Práve pre široké možnosti prispôsobení, podrobných nastavení a doplnkových funkcií. Každému majiteľovi odporúčam si po zakúpení telefónu prejsť každú položku osobitne, nič nevynechať. Možno budete prekvapení, čo všetko môžete nastaviť podľa vlastných predstáv.

Horná sťahovacia lišta je rozdelená na dve časti: upozornenia a odkazy. Notifikácie o zmeškaných udalostiach, dostupných aktualizáciách a podobne sú prehľadne chronologicky zoradené. V odkazoch nájdete 20-tich zástupcov skratiek k nastaveniam a rôznym potrebným funkciám. Ich počet a rozmiestnenie môžete upravovať podľa ľubovôle.

Nechýba tu ani nastavenie jasu obrazovky. Automatická regulácia jasu tu podľa mňa fungovala lepšie než pri Honor 7. Čitateľnosť displeja i za slnečného počasia bola dobrá, no lesklý displej tu bol občas na škodu. Ale nič tragické. Full HD rozlíšenie pri 5,5-palcovej uhlopriečke je podľa mňa úplne dostatočné, no v tejto cenovej kategórii by sme už čakali skôr vyššie QHD. Aj keď opodstatnenosť tak jemného rozlíšenia na malých obrazovkách je otázna.

Používateľská nadstavba Huawei nepozná klasické menu, a tak tu máme všetky nainštalované aplikácie rozmiestnené po domácich obrazovkách, a je len na vás, aby ste si v nich urobili pomocou priečinkov poriadok. Niekomu tento spôsob vyhovuje, iný uprednostňuje tradičné menu a na domáce obrazovky si radšej umiestni len widgety. Všetko je o zvyku a preferenciách. Hľadanie v množstve nainštalovaného softvéru uľahčuje šikovná funkcia pre vyhľadávanie v obsahu telefónu (okopírovaná z iPhonu). Stačí potiahnuť prst po domácej obrazovke zhora na dol a objaví sa klávesnica, na ktorej zadáte prvé písmená z názvu a hneď sa zobrazujú relevantné výsledky hľadania. Tak ako v iných modeloch, aj tu máme k dispozícii pri zamknutej obrazovke možnosť vysunúť spodnú lištu so štyrmi skratkami. Ja som najčastejšie využívala LED svietidlo.

Nastavenia sú rozdelené do dvoch sekcií: všeobecné a všetko. V tých všeobecných máte prístup k nastaveniu základných funkcií, sekcia Všetko obsahuje všetky podrobné nastavenia. Nechýba tu ani Správa prenosu dát, výber štýlu domácej obrazovky medzi štandardným a jednoduchým, ovládanie pohybom a gestami či nastavenie rozhrania pre používanie v jednej ruke alebo možnosť hľadať telefón hlasom.To sa vám bude hodiť vtedy, keď neviete, v ktorej časti bytu ste svoj telefón nechali a nemôžete ho nájsť.

V Centre upozornení si nastavíte, či sa bude zobrazovať upozornenie konkrétnej aplikácie, akým štýlom a či má dovolené aj zobrazovanie na zamknutej obrazovke. V sekcii Chránené aplikácie zas rozhodujete o tom, ktoré aplikácie budú bežať aj po zhasnutí obrazovky. Funkcia Dve okná umožní mať na jednej obrazovke dve aplikácie, napríklad internetový prehliadač a e-mailový klient. Túto funkciu však podporujú iba niektoré aplikácie a využitie dvoch okien vidím skôr na tabletoch a nie v smartfónoch.

Aplikácia telefón mi vyhovovala, našla som tam popri číselníku zároveň zobrazené posledné hovory, čo nie každý výrobca ponúka, tu je všetko podľa môjho gusta. Hore môžem prepínať na Kontakty a Správy, všetko potrebné tak mám na jednom mieste.

V aplikácii Správy si môžete odosielateľa rýchlo pridať medzi kontakty, zavolať mu, prípadne pridať na čiernu listinu. Pri písaní správ som využívala Swype klávesnicu Huawei a písanie bolo rýchle a len s občasnými chybičkami v texte. Zvyčajne softvér hneď odhadol, aké slovo som mala na mysli a doplnil ho do textu. Počas písania som žiadnu oneskorenú odozvu nezaznamenala.

Lákadlom Mate S môže byť aj 13-megapixelový fotoaparát s dvojtónovým LED bleskom a optickou stabilizáciou obrazu (OIS). Výsledné fotografie neboli zlé, patrili k lepšiemu priemeru, no na top modely Samsungu sa nechytá. Prostredie a funkcie sú rovnaké, aké poznáme z iných modelov Huawei, nechýbajú tu ani špeciálne sveteľné efekty uvedené pri P8: Stopy koncových svetiel, Sveteľné grafity, Hodvábna voda či Hviezdna obloha. Pri zhotovovaní týchto fotografií však musíte mať statív alebo telefón opretý o pevnú podložku, len tak z ruky budú výsledky neuspokojivé.

Medzi funkciami nájdete aj Časozberné snímanie a funkciu skrášleniu, tú využijete skôr pri snímaní autoportrétov, s nastavením hodnoty skrášlenia to neprežeňte, výsledok bude vzdialený realite a nadmerne vyhladená tvár pôsobí neprirodzene. Kto má v obľube manuálne nastavenie fotoaparátu, tu si príde na svoje. Nastavenia sú naozaj podrobné. Pri rozlíšení 13 megapixelov fotí do formátu 4:3, obľúbený pomer 16:9 dosiahnete len s požitím desať alebo šesťmegapixelového rozlíšenia fotoaparátu.

Do snímky si môžete nechať vpísať značku s dátumom, lokalitou a počasím v daný deň, Zvuková poznámka umožní po odfotení nahrať k snímke až 10 sekundový záznam zvuku. Samozrejmosťou sú rôzne filtre, HDR, panoráma, Najlepšia fotografia, Zaostrenie na všetko a Super noc. Aj pri tejto funkcii je potrebný statív alebo veľmi pevná ruka. Inak bude fotografia rozmazaná.

Videá zhotovíte maximálne vo Full HD kvalite, na 4K zabudnite. Aj tu môžete využiť optickú stabilizáciu obrazu alebo režim skrášlenia. Počas nahrávania videa môžete snímať fotografie, záznam pozastaviť a neskôr pokračovať. Pri dlhšom používaní fotoaparátu som zaznamenala zvýšené prehrievanie tela telefónu. Galéria je rozdelená na albumy a fotografie, tie ešte na videá, snímky obrazovky a ostatné obrázky.

Multimédiá zastupuje Hudobný prehrávač a FM rádio. Obidve aplikácie ponúkajú načasovanie vypnutia. Hudbu si môžete filtrovať podľa časovej dĺžky, kde si nastavíte čas, skladby kratšie než vami nastavený čas sa nebudú automaticky prehrávať. FM rádio ponúka len vyhľadanie staníc a časovač vypnutia. RDS či RT by ste tu hľadali márne, čo je určite škoda.

S pripájaním k Wi-Fi sieťam a ich stabilitou som nemala žiadny problém, nesklamalo ani GPS. Fixácia bola rýchla a presná.

Huawei Mate S sa musí uspokojiť s iba 2 700 mAh akumulátorom, čo je zrejme daň za štíhle telo. Konkurent z vlastnej stane - Honor 7 ponúka o 400 mAh viac. Neočakávajte preto žiadnu závratnú výdrž, pri silnejšej záťaži budete radi, keď vám vydrží od rána do večera. Kto je náročný, nemal by odchádzať z domu bez externého akumulátora. Aj mne občas zachránil nervy s pípajúcim telefónom kvôli nedostatku energie. Menej náročný používateľ sa však môže dostať aj k hodnote jeden a pol dňa, prípadne pri víkendovej prevádzke sa mu podarí dosiahnuť dvojdňovú výdrž. Na správu energie nájdete v nastaveniach samostatnú sekciu, využiť môžete aj Šetrič energie, ktorý prepne telefón do úsporného režimu a vy s ním môžete len volať a posielať správy.

Výhody:

+ kvalitná kovová konštrukcia

+ tenké telo

+ pekný displej bez zbytočných okrajov

+ snímač odtlačkov s pokročilými funkciami

+ optická stabilizácia fotoaparátu

Nevýhody:

- občas pomalšie reakcie

- neprimerane vysoká cenovka

- priemerná výdrž batérie

- priemerný výkon

Orientačná cena: 639 €

Záver

Huawei Mate S má krásny dizajn, tenkú konštrukciu s kvalitným spracovaním a pekný 5,5-palcový Full HD displej. Bohužiaľ len priemerný výkon a výrazne neoslní ani fotoaparát. Poteší snímač odtlačkov prstov s pokročilými funkciami, sklame len jednodňová výdrž batérie. Keby sa ma niekto pýtal, či kúpiť Honor 7 alebo Huawei Mate S, jednoznačne by som bola za Honor. Cena Mate S, ktorá je o takmer tri stovky eur vyššia, je podľa mňa neopodstatnená. Kto však túži po elegantnom smartfóne s kvalitnou a tenkou konštrukciou, slušnou výbavou, výborným používateľským prostredím a má možnosť ho kúpiť od operátora za dotovanú cenu, potom môže byť tento model dobrá voľba. Pri porovnaní s cenovo podobnou konkurenciou však, bohužiaľ, prehráva.

foto s HDR

foto s HDR

Diskusia k článku:

landov 22.12.2015 - 16:53

Tak to som zvedavy, kto si to za tu cenu kupi. No a baterka 2700mah ? WTF ?

ondrakomous22.12.2015 - 17:25 Trvalý odkaz

jeden pad na zem a je po nem.

Profile picture for user mar.bartian@gmail.com

oxy22.12.2015 - 18:24 Trvalý odkaz

V pekle sneží, cinan si pyta za telefón viac ako 600€

Slavo22.12.2015 - 21:31 Trvalý odkaz

este aj novsi lepsi, ovela vykonnejsi mate 8 bude lacnejsi(predbezna cena cca okolo 500e)..toto je nonsens mate S je omyl roka od huawei.. ved si zoberte ze nie je to nic ine nez prezlecneny zvacseny honor 7 akurat co mu pridali stabilizaciu do fotaku.. tento model je doslova zdieranim od huaweiu

ondrakomous22.12.2015 - 23:41 Trvalý odkaz

To těžko říct. Co budou lidi kupovat. Ale Huawei má docela silnou pozici. Muzou si dovolit představovat tolik nových modelů podle Me hledají ten správněj směr. Úplne si nejsem jisty trendem kovových telefonu z Číny. Působí to všelijak jen ne hodnotne. Roky jsme si zvykali na plastovy telefony. Sam sem proti plastu bojoval. Za ty roky sem si zvykl a najednou přišla éra kovů. Ale nekvalitních přej třeba to nový lg zero vrže jak cosi. Protoze lg dělalo vždycky skvělý plastAky a ted kov zase neumí a zase budou začínat od nuly.

Celá diskusia 25 príspevkov