OnePlus X - návykový ambient displej a prispôsobiteľné tlačidlá

Recenzia dual SIM androidu s pekným 5'' displejom s Full HD rozlíšením, návykovou funkciou Ambient display a dostatočným výkonom.

Značka OnePlus patrí v súčasnosti medzi najznámejších čínskych výrobcov smartfónov. Okrem dobrého pomeru ceny a výkonu určite zaujala aj exkluzivitou pri objednávaní. To funguje na pozvánky. Podľa posledných informácií sa koncept mení a vlajkový model OnePlus 2 bude možné objednať bez pozvánky navždy. Pri o čosi čerstvejšom a lacnejšom kúsku OnePlus X pozvánky ostávajú, no mali by sa objavovať pravidelné časové okná, kedy pozvánka nebude potrebná.

Vďaka nášmu čitateľovi sme sa mohli pozrieť práve na tento model. OnePlus X prichádza s veľmi príjemnou cenovkou, ktorej slušne sekunduje dobrá výbava a prémiový vzhľad. Zároveň som sa tešil aj na moje prvé skúsenosti s prostredím OxygenOS.

ikona

Základné info: OnePlus XSmartfón vyššej strednej triedy so štýlovým dizajnom, 5'' Full HD displejom, štvorjadrovým procesorom, 3 GB RAM, 13 Mpix fotoaparátom a 2 525 mAh.

Po kliknutí na obrázok sa snímka zväčší. Šípkami na klávesnici potom môžete ľahko preskočiť na ďalší.

OnePlus X je dostupný v dvoch verziách: Onyx a Ceramic. Ak chcete elegantné prevedenie kombinujúce sklo a kov, siahnite po verzii Onyx. Pre používateľov, u ktorých je na prvom mieste skôr trvácnosť konštrukcie spoločnosť pripravila verziu Ceramic. K nám zavítal elegantný Onyx v čiernom prevedení. Dostupný je aj v bielom a práve po tejto verzii by som siahol skôr než po čiernej. Pár dôvodov spomeniem v nasledujúcich riadkoch.

Prvý pocit z dizajnu a konštrukčného prevedenia je výborný a tento pocit vo mne pretrváva počas celej doby používania. Poctivo zloženej konštrukcii kraľuje na prednej a zadnej stene odolné sklo, po bokoch zasa elegantný kovový pásik s drážkami. Vďaka zaobleným sklám na oboch stranách sa s telefónom pracuje výborne. Konštrukcia v ruke nereže a drážkovaný lem zasa pridáva na istote držania pri zovretí v ruke. Pozor ale na klzký povrch skiel. Pri položení na nerovný povrch, napríklad na peňaženku, sa pri troche nepozornosti vie telefón veľmi rýchlo zošmyknúť. Ja som už po prvých hodinách používania siahol radšej po tenkom gumenom puzdre z balenia. Manipulácia je istejšia, telefón sa nešmýka, ochránim sklá na oboch stranách a zároveň eliminujem odtlačky. Práve množstvo odtlačkov by moje rozhodovanie sa pri kúpe smerovalo skôr k bielej verzii. Ak by som mal zhrnúť svoje dojmy z konštrukcie a vzhľadu, modelu OnePlus X dávam jednotku. Za veľmi príjemnú cenovku dostanete solídne spracovaný kus elektroniky, ktorý navyše vyzerá k svetu.

Okrem pekného dizajnu a poctivej konštrukcie si pochvaľujem aj tenké telo a slušnú hmotnosť, ktorá nepresahuje hodnotu 140 gramov. Páči sa mi aj rozumné rozmiestnenie ovládacích prvkov po stranách telefónu. V pravej stene nájdeme dobre umiestnené tlačidlá napájania a hlasitosti. Sú ľahko dostupné a vďaka tenkému kovovému profilu ich nahmatáte bez problémov aj poslepiačky. Tlačidlo napájania slúži už tradične aj na rozsvietenie zablokovanej obrazovky a zablokovanie telefónu, no ja som ho nepoužíval takmer vôbec. Hravo ho zastúpilo pár gest, o ktorých si povieme neskôr.

Nad tlačidlami sa nachádza šuplík pre microSD a nano SIM kartu. Miesto pre microSD kartu môžete použiť na vloženie druhej nanoSIM karty a klasický telefón tak premeniť na dual SIM. Vtedy však strácate možnosť rozšírenia interného priestoru microSD kartou a to pri 16 GB môžete pocítiť. Koniec koncov, z 16 GB je pre používateľa dostupných iba 11,4 GB. Ja som väčšinu času používal telefón v režime dual SIM. Po vložení oboch kariet som zavítal do nastavení, kde som hľadal podrobnejšie prispôsobenia pre obe SIM karty. V nastaveniach, v ponuke SIM karty viete zapnúť/vypnúť jednotlivé SIM karty, zmeniť ich názov a vybrať predvolenú SIM kartu pre dátové pripojenie. Je jedno, do ktorého slotu vložíte SIM s dátami, obe sloty podporujú 4G, no súčasne to môže byť iba jeden.

Ponuka nastavení pre SIM karty bola na môj vkus trochu chudobná. Určite by som tu a aj v prostredí privítal možnosť farebného odlíšenia kariet a taktiež nastaviť si predvolenú SIM pre hovory a SMS správy. V číselníku môžete pod číslicami predvoliť volania z druhej SIM karty, no sú tu iba dve ikony s číslicou jeden a dva, bližší popis chýba. Nejakú podobu rýchleho nastavenia dual SIM by som ocenil aj vo výsuvnej lište. Nič také tu ale nenájdete. Rovnako tak zamrzí neplnohodnotná podpora dual SIM. Počas hovoru na jednej zo SIM je druhá neaktívna.

Na ľavej strane sa nachádza iba jedno šikovné tlačidlo, inšpirované zrejme tlačidlom zariadení značky Apple. Pomocou potiahnutia ho viete posunúť do troch polôh, ktoré predstavujú povolenie všetkých upozornení, zablokovanie všetkých upozornení a povolenie iba prioritných upozornení. Musím povedať, že ide o veľmi šikovné riešenie, ktoré uľahčuje aktiváciu tichého režimu bez nutnosti rozsvietiť a odblokovať telefón.

OnePlus 2 sa už môže pochváliť microUSB konektorom typu C, čo už ale pre OnePlus X neplatí. Nájdeme tu klasický microUSB konektor, ktorý je navyše otočený dolu hlavou, teda širšou častou hore. Pri vkladaní kábla sa na to dá zvyknúť, horšie to bude pri hľadaní nejakej dokovanej stanice, do ktorej by ste OnePlus X chceli vložiť. Väčšina si rozumie skôr s opačne otočeným konektorom. MicroUSB podporuje aj funkciu USB OTG, pri vložení redukcie je však potrebné zájsť do nastavení, do položky Ukladací priestor a v spodnej časti povoliť možnosť pripájania externých zariadení cez USB OTG. Myš, klávesnica aj USB kľúč sa pripojili bez problémov, externý disk so súborovým systémom NTFS už ale nie je podporovaný.

MicroUSB konektoru robí po stranách spoločnosť dvojica mriežok. Hlasný reproduktor nájdeme iba v jednej z nich. Pochválim rozumné umiestnenie a taktiež dobrú hlasitosť. S kvalitou podania to už nie je také ružové a OnePlus X spadá do priemeru. Neprekvapí, ale ani nesklame.

Väčšinu plochy prednej steny zaberá pekný 5-palcový displej technológie AMOLED. Myslím, že počas celej doby používania som nezažil okamžik, kedy by som mu mohol niečo vyčítať. Farby sú pekné, vyniká najmä verná čierna, pri AMOLEDe už tradične môžete rátať aj s dobrými pozorovacími uhlami a poteší aj dobrá čitateľnosť na slnku. Reguláciu jasu som už tradične zveril do rúk automatike. Zmena jasu bola pohotová a zároveň nie drastická. Prst po displeji kĺže výborne a vďaka zaobleným hranám nenarážam na žiadne ostré okraje. Viac než samotná kvalita displeja ma zaujali bohaté možnosti v nastaveniach.

Medailu za prvé miesto dávam jednoznačne za funkciu Ambient display. Tá po prijatí upozornenia prebudí obrazovku v čiernobielom prevedení a zobrazí notifikácie na zablokovanej obrazovke. Páči sa mi najmä to farebné prevedenie, ktoré nie je drastické a nepriťahuje pohľady okolia. Po prijatí upozornenia sa obrazovka rozsvieti efektom dýchania, po chvíli zhasne a opäť sa ešte ráz rozsvieti. Ak by ste si aj upozornenie nevšimli, stále je tu viacfarebná notifikačná dióda umiestnená nad displejom. Prípadne si môžete aktivovať aj rozsvietenie Ambient displeja mávnutím ruky ponad displej a presvedčiť sa, či náhodou nemáte zmeškané udalosti. Rovnako tak sa displej v režime Ambient rozsvieti aj pri vybratí telefónu z vrecka. Veľmi šikovné. Najmä na rýchlu kontrolu času. Ďalšou mimoriadne užitočnou funkciou je rozsvietenie displeja dvojitým poklepaním. Funguje spoľahlivo. Do tretice vyberám šikovné gestá na zablokovanej obrazovke. Nakreslenie vzoru v tvare O spustí fotoaparát, nakreslenie písmená V zasa svietidlo a hudbu viete ovládať nakreslením znakov >,“OnePlus

Preferujete tlačidlá pod displejom alebo ako súčasť obrazovky? OnePlus vyhovie obom táborom. Pod displejom nájdeme trojicu dotykových tlačidiel, ktorú si môžete prispôsobiť v nastaveniach. A možnosti sú naozaj bohaté. V predvolenom režime patrí tlačidlo naľavo kroku späť, stredné tlačidlo slúži už tradične ako domov a pomocou tlačidla napravo sa dostávam k naposledy spusteným aplikáciám. Okrem zámeny tlačidla multitaskingu a šípky späť viete tlačidlám priradiť aj špeciálne funkcie po dvojitom poklepaní alebo dlhšom podržaní na tlačidle. Možnosti sú však okresané a chýba mi tu napríklad rýchle spustenie ľubovoľnej aplikácie.

Za zaujímavé považujem napríklad spustenie fotoaparátu alebo zablokovanie obrazovky. To som priradil tlačidlu Domov. Stačilo dlhšie podržanie a telefón sa zablokoval. Ak by výrobca doprial tlačidlám aj podsvietenie, bola by moja spokojnosť stopercentná. Takto som musel triafať naslepo. Cez deň si možno pomôcť piktogramami tlačidiel a pri úspešnom stlačení som sa spoliehal aspoň na vibračnú odozvu. Pár dní som experimentoval aj s tlačidlami na displeji, ktoré taktiež ponúknu zámenu tlačidla šípky späť a multitaskingu. Výhodou je, že pri ich aktivovaní sú tlačidlá pod displejom automaticky deaktivované a na ich miesto si pokojne môžem položiť palec, či už pri hraní hier alebo sledovaní videí. Ďalším plusom je automatické skrývanie softvérových tlačidiel v niektorých aplikáciách.

O výkon zariadenia sa stará chipset Snapdragon 801 od Qualcommu, známy aj z minuloročných vlajkových lodí spoločnosti Samsung, Sony, HTC alebo LG. Je starší, no rozhodne má stále čo ponúknuť. Tvorí ho štvorjadrový procesor s taktom 2,5 GHz a grafický procesor Adreno 330. V teste AnTuTu dosiahol slušných 40 834 bodov. Pri teste výkonu som bol zvedavý aj na teplotu konštrukcie pri záťaží. Po pár minútach nastupuje zvýšená teplota, najmä v okolí zadného fotoaparátu, no dovolím si tvrdiť, že nejde o nič tragické. Stretol som sa už aj s telefónmi, ktoré hriali výrazne viac. Z oblasti konektivity mu možno vyčítať iba chýbajúce NFC. LTE nechýba a poteší aj zdieľanie obrazu do iných zariadení.

V OnePlus X nájdeme OxygenOS (verzia 2.1.3-X) bežiaci nad Androidom 5.1.1. Skôr než prejdem k dojmom z prostredia, musím pochváliť starostlivosť výrobcu o systém. Počas nášho týždňového používania dorazili dve menšie aktualizácie, ktoré mali opraviť pár problémov. A aký je OxygenOS z používateľského hľadiska? Je to v podstate čistý Android doplnený o niekoľko zaujímavých funkcií od výrobcu. Jedným z najzaujímavejších zásahov je špeciálna obrazovka Shelf umiestnená hneď ako prvá. Tu nájdete informácie o počasí, posledných používaných aplikáciách a posledných kontaktoch. Okrem toho si do Shelfu môžete pridať klasické widgety a sprehľadniť tak domáce obrazovky. Ja som si tu pridal widget SMS správ a služby Spotify.

Zvyšok prostredia naozaj pripomína čistý Android. Máme tu domáce obrazovky, samostatné menu s aplikáciami a taktiež výsuvnú lištu s viacerými skratkami. Počet a umiestnenie je možné meniť. V lište poteší aj možnosť rýchlej úpravy jasu. Celé prostredie je ladené do čiernej farby, no v možnostiach prispôsobenia nájdete aj bielu tému. Ja som kvôli úspore energie na AMOLED displeji používal tú čiernu.

Za základ možno označiť aj ponuku aplikácií. Výrobca tu nepridal nič svoje, dokonca mi tu pár veci aj chýbalo. Napríklad galéria. Fotografie som prezeral cez aplikáciu Fotky od Google, a zabudlo sa aj na prehrávač hudby. Nájdeme tu iba Hudbu Play. Poteší aspoň prítomnosť FM rádia so zobrazením názvu stanice (RDS) a názvu skladby (RT).

Operačná pamäť RAM ponúka slušnú kapacitu 3 GB. Počas celej doby používania bežal systém stabilne, bez pádov aplikácií. Pri používaní viacerých aplikácií naraz som si však občas všimol, že prepínanie sa medzi spustenými aplikáciami sem-tam zaváhalo, prípadne sa niektorá z ďalších aplikácií spúšťala o kúsok dlhšie. Nie je to však nič tragické, čo by bežnému používateľovi malo prekážať pri používaní.

Fotoaparát s rozlíšením trinásť megapixlov by som zaradil medzi priemer. Počas dňa zhotovuje fotografie slušnej kvality s dostatkom detailov a verným podaním farieb, no s ubúdajúcim svetlom výrazne nastupuje šum. Prostredie fotoaparátu je pomerne jednoduché a neponúka veľa špeciálnych funkcií. Ja som párkrát siahol po režime HDR. Pri prezretí fotografií na veľkom monitore som však zistil, že dieru do sveta rozhodne nespravil a niekedy bolo naozaj ťažké určiť, či ide o fotografiu s HDR alebo bez. Fotoaparát nie je zlý, no netreba od neho čakať ani žiadne zázraky. Taký slušný priemer.

Výdrž batérie s kapacitou 2 525 mAh príliš neprekvapila. Pri mojom bežnom, teda plnohodnotnom používaní mi telefón vydržal v priemere jeden pracovný deň. Niekedy však ani to. Stačilo pár minút hrania hier, prípadne počúvanie hudby cez Spotify a výdrž išla rapídne dole. Párkrát sa mi stalo, že som telefón nabíjal ešte pred odchodom z práce.

Výhody:

+ elegantné a hodnotné prevedenie

+ podpora dual SIM

+ pekný AMOLED displej s funkciou Ambient

+ šikovné gestá

+ tlačidlá pod displejom, ale aj ako súčasť obrazovky

+ výhoda takmer čistého OS, aktualizácie

+ dostatok výkonu

Nevýhody:

- objednávanie cez pozvánky

- priemerný fotoaparát

- chýba NFC

- priemerná výdrž

Orientačná cena: približne 269 €

Záver:

Model OnePlus X je veľmi sympatický počin, u ktorého prevládajú pozitíva a negatíva dorovnáva príjemná cenovka. Lákať bude určite na elegantnú konštrukciu zhotovenú z odolných skiel a kovu, pekný AMOLED displej s Full HD rozlíšením a návykovou funkciou Ambient display, niekoľko zaujímavých gest v prostredí alebo aj na možnosť výberu medzi tlačidlami pod alebo na displeji. Závažné nedostatky som neobjavil. Na slabšiu výdrž sa dá zvyknúť a podobný verdikt sa týka aj fotoaparátu.

Jedným z nedostatkov môže byť obmedzená dostupnosť, no podľa slov výrobcu by sa záujemcovia mali dočkať viacero časových okien, kedy bude OnePlus X dostupný bez pozvánky. Ak by som mu mal nájsť rovnocenného súpera, ktorý ho v niektorých veciach aj prekoná, určite by som rozmýšľal nad Meizu MX5 v 32 GB verzii. Ten za o čosi väčšiu cenovku ponúkne čítačku odtlačkov prstov alebo kvalitnejší fotoaparát. Model OnePlus X sa podľa mňa výrobcovi vydaril a určite si nájde bohatú základňu fanúšikov. Mňa by určite „ukecal“ najmä na elegantnú konštrukciu a krásny displej s funkciou Ambient.

Diskusia k článku:

Michal 18.12.2015 - 18:45

Pekna recenzia a budete ho aj predavat ako ste pisali v nejakej diskusii?

Richard Hombauer18.12.2015 - 19:43 Trvalý odkaz

Nie, tento kúsok už má svojho nového majiteľa. :)

Borland18.12.2015 - 20:27 Trvalý odkaz

Veľmi pekná recenzia.

Profile picture for user marek.ceman@gmail.com

Wayne18.12.2015 - 21:08 Trvalý odkaz

Palec hore za recenziu. Len doplnim, ze kazdy utorok sa da kupit bez pozvanky, takze to ani nie je celkom pravda, ze len na pozvanky. a ak by niekto pozvanku chcel, na oneplus forach alebo na reddite sa da zohnat nejaka do par minut :)

Atec18.12.2015 - 21:25 Trvalý odkaz

Dodal by som, že všetky čínske obchody, a aj iní predajcovia, ktorí predávajú OnePlus telefóny bez pozvánok, posielajú čínsku verziu, ktorá nemá podporu všetkých slovenských LTE pásiem. Preto sa oplatí pohrať so získaním pozvánky, alebo vyčkať na „free“ utorok a pri nákupe správne nastaviť svoj región. Vtedy dostanete EU verziu, dostupná je však len v čiernej farbe. Keramická verzia sa vyrobila len v limitovanej sérii a prakticky je nedostupná. Doprava je naozaj expresná, prepravcovi bol telefón odovzdaný asi po 5 dňoch od objednania a doručený z Londýna v priebehu necelých 24 hodín (DHL Express). Doprava je však dosť drahá - 20 € (štandard) alebo 25 € (expres). K dispozícii je už aj poistenie telefónu na 1 alebo 2 roky, ktoré pokrýva poškodenie pádom, tekutinou, vandalizmom a podobne, na dva roky stojí 63 € a pokrýva 100 % ceny zariadenia.
OnePlus X má svoje rezervy, ale výborný dizajn, displej a fajn cena to vyrovnávajú. Ako bonus je na displeji výrobcom nalepená ochranná fólia a pribalený je tiež silikónový transparentný obal.

Celá diskusia 27 príspevkov