Huawei Watch W1 - zafírové notifikačné centrum

Recenzia krásnych 42-milimetrových hodiniek s Android Wear, kruhovým displejom, snímačom tepu, vodeodolnosťou a 300 mAh batériou.

Priznám sa, že keď si ráno pri odchode z domu zabudnem zobrať hodinky, cítim sa nesvoj. Zároveň som bol v tomto smere vždy pomerne konzervatívny. Všetko, čo si nasadzujem na zápästie, by malo mať klasické ručičky a okrem drahých "mcqueenovských" Tag Heuerov Monaco sa mi nepáčia žiadne štvorcové hodinky na svete. Asi aj preto ma nikdy nezaujali Apple Watch, no na typicky okrúhle inteligentné hodinky Huawei Watch som sa tešil.

Pôsobia trochu mohutnejšie, no 42 mm "ciferník" (1,4" displej s rozlíšením 400 x 400 b.), 11,3 milimetrová výška ani hmotnosť sa v zásade nijako nevymykajú klasickým hodinkám. Posledný údaj samozrejme kolíše podľa toho, či ich budete nosiť na ľahkom koženom alebo niektorom z dvoch druhov kovových remienkov.

ikona

Základné info: Huawei WatchVeľmi elegantné hodinky z nerezovej ocele a priemerom 42 milimetrov ponúknu 1,4'' AMOLED displej, operačný systém Android Wear a snímač tepovej frekvencie. Na výber budú kovové alebo kožené remienky.

Po kliknutí na obrázok sa snímka zväčší. Šípkami na klávesnici potom môžete ľahko preskočiť na ďalší.

Ten, s ktorým sme Watch testovali a vidíte ho na fotografiách, by som rozhodne nechcel. Na ruke je pohodlný, no jeho zapínanie je superťažké, voľnú časť remienka si totiž zasúvate medzi zápästie a hodinky - jednou rukou mi to išlo ťažko a pre správne utiahnutie som si ich ráno podopieral o koleno. Raz zapínanie nevyšlo a hodinky absolvovali pád z vyše metra na drevenú dlážku. Malý displej vydrží veľa, kovové puzdro schytá odreniny oveľa skôr. Remienky so šírkou 18 mm si však vymeníte aj doma.

Na ruke pútajú pozornosť, a to hlavne v prítmí s rozsvieteným displejom. Bohužiaľ im však chýba automatická regulácia jasu, takže v praxi si ho nastavíte ručne povedzme na úroveň č.4. To je v priebehu dňa v poriadku vo vnútri i na slnku, no kontrola času hneď po zobudení sa rovná šoku a vypálenej sietnici. Absenciu senzora považujem za jednu z najväčších nevýhod, displej totiž žiari príliš aj v kine a mnohých ďalších situáciách, kedy by som sa chcel iba letmo pozrieť na aktuálny čas v úplnej tme.

Na druhej strane, dvojité zaťukanie na jediné asymetricky umiestnené tlačidlo aktivuje práve "Theater mode", kedy síce nevidíte ani aktuálny čas, no displej nerozsvietia ani prichádzajúce notifikácie a hodinky tiež prestanú vibrovať. Používal som ho teda najmä počas spánku. Ráno som jedným stlačením rozsvietil a začal fungovať.

K dispozícií je aj režim so vždy rozsvieteným displejom (vtedy samozrejme vidíte na ciferník s aktuálnym časom stále), no ten dáva poriadne zabrať 300 mAh batérii. Bežne tak Huawei Watch budete nosiť zhasnuté a aktuálny čas kontrolovať zaťukaním, podržaním vypínača alebo gestom - pootočením zápästia. Po pár hodinách si naň zvyknete, no sú situácie, kedy tieto hodinky nedokážu fungovať ako klasické hodinky - rád by som skontroloval čas aj počas nesenia nákupu k autu alebo držania sa v autobuse, no vtedy je displej zhasnutý a ja nemám voľnú ruku na vykonanie príslušného gesta… Na ručičkové by sa stačilo pozrieť.

Schizofrenických situácií je bohužiaľ veľa: za jednu z najfantastickejších funkcií považujem tiché budenie vibráciami namiesto hlasného budíka, ktorý by zobudil aj každého okolo (práve preto by som ich na rozdiel od klasických hodiniek v noci neodkladal). Lenže prax je iná, 100 % nabité hodinky buď počas dňa vybijem úplne, alebo mi zostane 30 % batérie. Takže buď budú musieť byť každý večer na nabíjačke a mňa bude naďalej budiť smartfón, alebo ma síce zobudia na ruke, ale následne zomrú ešte pred obedom a ja budem celý deň nadávať, že sa neviem pozrieť ani len na aktuálny čas. Nabíjať hneď po príchode domov a pred spánkom ich zas nasadzovať na ruku sa mi podarilo iba niekedy, často som len odložil kľúče, umyl sa a išiel do postele.

Samotná aplikácia budíka v operačnom systéme Android Wear je kapitola sama o sebe. Čas budenia si síce na malom displeji nastavíte relatívne pohodlne, no o tom, či je budík zapnutý, vás už následne informuje iba malá ikona v lište sťahujúcej sa od horného okraja. A ak chcem skontrolovať, či som nastavil 7:00 alebo 7:30, musím aplikáciu Alarm znova otvoriť, čím sa nastavený budík sám kompletne vyresetuje! Každé jedno otvorenie z menu sa rovná kompletnému vymazaniu nastavení vrátane checkboxov pri dňoch v týždni.

Huawei Watch som skúšal s iPhonom i Xperiou Z5 Compact bežiacou na Androide. Na oboch budete samozrejme potrebovať párovaciu aplikáciu Android Wear z Google Play či App Store. Na plynulý prechod medzi platformami či len prosté pripojenie k jednému mobilu doma a druhému v práci zabudnite, hodinky sú spárované s jedným smartfónom a pre pripojenie k inému musíte spraviť ich Hard Reset. Pritom jeden mobil viete pripojiť hoci aj k šiestim hodinkám, keby ste na každom zápästí chceli nosiť tri zariadenia s Android Wear.

Pripojenie k iPhonu umožní využívať zopár natívnych aplikácií systému Android Wear (spomínaný budík, merač tepovej frekvencie či predpoveď počasia), ktoré sa zobrazia v menu vytiahnutom z pravej strany alebo po stlačení vypínača a párovacia aplikácia v iOS dokáže meniť podobu ciferníka (nie však zakúpiť nové z Google Play). To je (skoro) všetko.

Hodinky totiž ešte dokážu zobrazovať akékoľvek notifikácie z notifikačného centra či uzamykacej obrazovky iPhonu, a hoci na ne nemôžete z malého displeja odpovedať, a jedinou interakciou je v zásade ich zmazanie swipnutím doprava, je to vlastne celkom návykové a toto spojenie funguje absolútne dokonale. Na displeji sa totiž zobrazujú 1:1 s notifikačným centrom iOS, prípadne môžem notifikácie niektorých aplikácií zakázať (nepodstatné svietia iba na mobile a nevibrujú na ruke) a to, čo zmažem z hodiniek, zmizne aj z iPhonu. Ako zoznam funkcií je to málo, ale používa sa to výborne, až by som bol naklonený povedať, že by som ich vedel s radosťou používať aj s jablčným telefónom. Ak by nestáli tak veľa a ich batérie nevydržala tak málo.

Spojenie s Androidom je mierne bohatšie. Aj tu musia byť pri prvom párovaní napojené na nabíjačku, no po úvodnom nastavení sa do hodiniek prenesú aj ďalšie aplikácie (iné než natívne v Android Wear). Presnejšie, do 4 GB ROM sa automaticky nahrajú tie aplikácie, ktoré používate vo svojom mobile a majú aj svoju verziu pre inteligentné hodinky.

Notifikácie z Androidu totiž okrem známeho zmazania z iOS môžete gestom posunúť aj do opačnej strany, ktoré vyvolá paletu jednoduchých interakcií. Bohužiaľ však, len skutočne jednoduchých: na správy z Messengera je možné poslať palec hore, odpovedať nakreslením smajlíka alebo sa pokúsiť o nepohodlnú a nespoľahlivú odpoveď hlasom. Na klasickú klávesnicu zabudnite. Väčšinou je poslednou voľbou tlačidlo "Otvoriť na smartfóne", ktorý potom vytiahnete z vrecka a on po odblokovaní obstará želanú činnosť.

Prechádzal som aj aplikácie v obchode Google Play, no tam ma zaujali iba nové ciferníky - tie sú buď zadarmo, alebo s priemernou cenou okolo 1 €. Užitočných aplikácií na hodinky je málo, oslovil ma prakticky len Swarm pre Check-in priamo z malého displeja a nie vždy fungujúce rozpoznávanie hudby cez Shazam. V zásade som tak rovnako ako pri iPhone aj v spojení s Androidom skončil iba pri zobrazovaní notifikácií, ktoré je však poriadne návykové.

Výborné je upozorňovanie na prichádzajúce hovory (reproduktor tu chýba, no vibrovanie na zápästí je viac než dostatočné), notifikácie na e-maily či SMS-ky. Čerešničkou je potom spolupráca s Mapami Google, pri navigácii sa môžu pokyny zobrazovať aj na hodinkách. Takéto záchvaty maximálneho využitia idey inteligentných hodiniek sú však skôr výnimkou a realizácia väčšinou pokrivkáva.

Príkladom je napríklad práca s SMS-kami: po prijatí novej na mobil sa jej text zobrazí aj na hodinkách. Dokážem ju otvoriť a prekvapivo na zápästí vidím celú históriu konverzácie s daným kontaktom, kedže sa načíta cez Bluetooth zo smartfónu. Keď však notifikáciu zmažem, už sa ku konverzácii z hodiniek nikdy nedostanem, v zozname aplikácií (gesto doľava alebo stlačenie vypínača) Správy úplne chýbajú. Musím do rúk zobrať mobil. To isté Messenger, Facebook či E-maily. Nečakám, že so správami budem môcť pracovať, nechcem na ne odpisovať, postačila by mi možnosť ich cez hodinky kedykoľvek zobraziť, napríklad počas porady.

Možnosti WatchOS v Apple Watch sú oveľa širšie, tam dokáže aplikácia pre jednotlivé sociálne siete aj reálne prechádzať vašu timeline. Nepohodlne, na malom displeji, ale dokáže. Na Android Wear je aplikácií od nezávislých vývojárov veľmi málo a nemáte s nimi čo robiť. Po prvom dni skončíte iba pri zobrazovaní notifikacií a práci s 3 - 4 natívnymi aplikáciami priamo v systéme hodiniek..

Meral som si s nimi teda tep, občas použil stopky, nahliadol na informácie o počte prejdených krokov alebo počasie v kartách Google Now. Pre širšie využitie im chýba samostatné GPS alebo reproduktor, no sú aspoň vodotesné (IP67 - ponorenie do 1 m na 30 minút), aj keď na to nevyzerajú. Nepochopil som prítomnosť Wi-Fi, očakával by som možnosť ich stáleho pripojenia na domáci router, no po chvíľke sa vždy odpoja pre "šetrenie energie" a dáta naďalej ťahajú cez Bluetooth a dáta / Wi-Fi v smartfóne. Aspoň ich automatické pripájanie po vzdialení sa od mobilu fungovalo perfektne, aj ráno som iba na Xperii deaktivoval letový režim a o nič sa nestaral.

Chcelo by to však všetko dotiahnuť, na hodinkách viem aktivovať vyzváňanie zapatrošeného mobilu, ale na mobile neviem aktivovať aspoň vibrovanie zapatrošených hodiniek. Tešil som sa z rýchleho nabíjania (za niečo vyše 45 minút je po všetkom) a magnetickej podložky nabíjačky, ktorá k sebe hodinky pritiahne, no aj tak sa treba trafiť na trojicu pinov. Z celej ponuky Watch Faces (dizajnov ciferníkov) som si vybral dva, ktoré sa mi páčili (rovnaké skóre mám aj pri katalógoch klasických výrobcov, takže chválim), no ich "funkcie" sú náhodné.

Niektoré ciferníky totiž zobrazujú aj počet krokov, niektoré aj zostávajúcu energiu v batérii v percentách či dokonca teplotu, no tieto možnosti tam ich vývojár buď dal alebo nie, selektívne zapínať a vypínať jednotlivé prvky nemožno. Páči sa jeden ciferník, no nemá ukazovateľ batérie? Smola, buď sa s tým zmierite alebo budete používať ten ktorý ho má, hoci je škaredý. Ale hej, dokážete robiť aj screenshoty z malého displeja, cez párovaciu aplikáciu. Mimochodom, na meranie tepu som používal Google Fit, natívna aplikácia totiž po polnoci zabudne všetky uložené dáta.

Výhody:

+ dizajn

+ návykové zobrazovanie notifilácií

+ budenie vibráciami

+ vodeodolnosť IP67

Nevýhody:

- cena

- jednodňová výdrž batérie

- chýbajúci automatický senzor osvetlenia, GPS, reproduktor

- budík po otvorení “zabudne” nastavený čas

- málo slušných aplikácií v Google Play

- nemožnosť spárovania s viacerými smartfónmi

Orientačná cena: 359 €

Na jeden záber: Huawei Watch

Záver

Zdá sa, že hodinky kritizujem, poďme však chronologicky tak, ako sa vyvíjal môj názor pri testovaní. V spojení s iPhonom nevedia okrem natívnych aplikácií nič navyše, ale možnosť odmerať si tep a spočítať orientačne kroky je fajn. Zobrazovanie notifíkácií funguje aj s iOS úplne parádne, a je to absolútne návyková bomba, vďaka ktorej by som hodinky rád používal aj namiesto klasických. Veď vyzerajú veľmi dobre a zhasínanie displeja chápem. Mohli by však mať automatickú reguláciu jasu.

Spojenie s Androidom ponúkne aplikácie a širšie možnosti interakcií s notifikáciami. Fantastické zobrazenie Máp na malom displeji počas navigácie je výborné, ale výnimkou. Z aplikácií tretích strán ma po jednom dni naďalej zaujímali iba dve, takže oproti Apple Watch je to iný koncept, ale opäť, upozorňovanie na hovory, SMS a vybrané notifikácie je super a teoreticky by mi stačilo. Preto takéto hodinky chcem, aj keď je exekúcia budíka otrasná a vďaka slabej baterke by som ho nepoužíval pravidelne. Jednodňovú výdrž ako early adopter nového druhu zariadení akceptujem.

Do predposledného dňa testovania som nevedel ich cenu. Hovorím si, že zvyšok funkcií sú nedotiahnuté blbiny, ale zobrazovanie notifikácií je vynikajúca pomôcka. Sú pekné, sú zaujímavé, doma mám jedny klasické hodinky, ktoré ukazujú čas tak ako Huawei Watch a tu získam upozornenia navyše. Podobná cena, teda okolo 150 €, maximálne 180 eur by bola úplne v poriadku a zvažoval by som kúpu. Lenže potom mi kolega Matúš povedal, že v serióznych e-shopoch stoja dvakrát toľko, a to v poriadku nie je. Na cenovku okolo 360 eur by museli vydržať aspoň 4 - 5 dní, a museli by mať poriadne aplikácie tretích strán, aspoň na úrovni Apple Watch. Z celého konceptu Android Wear mám navyše pocit, že im nepomôže ani ďalšia generácia a platforma skončí len ako zobrazovač notifikácií. Na to sú Huawei Watch príliš drahé (ej, akéže klasické hodinky by som za ich cenu vedel vybrať), no konkurenčné modely za polovicu môžu byť dobrou hračkou či darčekom pre technologického nadšenca.

Diskusia k článku:

Marian 10.12.2015 - 17:44

Trochu si flákol ten test Riško. Aplikácie - tých veľa byť nemusí, pretože aplikácie, ktoré podporujú Wear majú klienta v sebe, nie sú samostatne v Play. Príkladom je veľmi populárna hra Ingress, ktorá dokáže bežať na hodinkách bez úplného zapnutia aplikácie v telefóne. A kto má rád textové, zamiluje si Lifeline. Z populárnych aplikácií s Wear funguje napríklad Glympse, výborný Citymapper, Flightradar24, poznámky Keep, Swarm, úplne perfektné je ovládanie aparátu PixtoCam. ING ma v Belgicku aplikaciu, cez ktorú si skontroluješ stav účtu - to isté a viac PayPal. Na nákupy použiješ príjemný Bring! a keď ideš platiť, použiješ Stocard s uloženými zľavovými kartami. O vytáčaní Skype, ovládaní Google Music či Spotify ani nespomínam. A skúsil si na správy Coffee, kde môžeš odpovedať hlasom? Dokážu to aj prachobyčajné Hangouts - veď kto normálny na Androide používa vstavanú aplikáciu. Aplikácií pre Wear je obrovské množstvo. :) Vyhľadávanie či ovládanie hodiniek cez Ok Google si úplne odignoroval a pritom je to jedna perfektná vec. Chýbali Ti watch faces? Nech sa páči, stovky ich sú dostupné cez WatchMaker. Zo samostatných odporúčam Pujie, ktorý sa dá customizovať do nekonečna. Jo holt toto nie je hračka pre niekoho, kto to hneď na štarte odmieta. ;) Súhlasím však, že ceny najlepších hodiniek Wear sú vysoké. Len pred pár dňami bol Huawei Watch na Amazon.fr za 329E a len sa po ňom zaprášilo (normálna cena sa pohybuje ako kde a podľa verzie okolo 399E). Ja sám som bez váhania kúpil Moto 360 46mm druhej generácie za 300E počas Black Friday. Tiež na Amazone. Je to veľa? Áno je. Z druhej strany kto vie, ako sa vyvíjajú ceny kvalitných hodiniek vie, že za posledných desať rokov stúpli ceny takmer 2,5 násobne, takže ~300E za slušné hodinky už dnes nie je až tak veľa. Nemožnosť spárovania hodiniek k viacerým telefónom je zajímavý problém. Koho sa však okrem redaktorov týka? Mimochodom jeden telefón sa dá pripojiť k viacerým hodinkám. Jednodňová výdrž je somarina. To platí, ak sa s hodinkami hráš nonstop. Bežne vydržia okolo dvoch dní, čiže asi toľko, čo hodinky s manuálnym strojčekom. V tomto má fakt výhodu Moto 360, lebo je nabíjaná z kolísky bezdotykovo. Takže za mňa - Android Wear je čokoľvek, len nie zobrazovač notifikácií. Iba vyžaduje sústredeného uživateľa, ktorý vie, prečo ich kupuje. :P Mimochodom, kedy tu budú fungovať normálne odseky? Či treba používať tagy?

Matej Krajčovič10.12.2015 - 22:48 Trvalý odkaz

Test som písal ja. V Androide mám bežne cez 40 aplikácií, ktoré pravidelne používam, vrátane Waze, Hangouts (to je aplikácia od Googlu!), sociálnych appiek, atď - z celej palety použitelného klienta do hodiniek nainštaloval Swarm a Shazam. Následne som prechádzal kategórie Android Wear appiek v obchode, a objavil ešte jednu, ktorá vie dotykom aktivovať handsfree. Nič viac ma nezaujalo.

Len tak pre zaujímavosť, toto je "Hand-picked for Wear" ponuka:
http://play.google.com/store/apps/category/ANDROID_WEAR

No name blbinky, pri Wunderliste a Runtasticu mám smolu, používam Endomondo :) To je strašne málo, ak to porovnám s platformou WatchOS od Applu. Fajn že si vypísal viacero aplikácií zo svojej dlhšej skúsenosti, ale až na Keep a ING (ak by som mal belgickú banku :D) zrejme nič na dennej báze, prachsprostá aplikácia s SMS-kami (základná funkcia smartfónu!) nič, E-mail klient nič. Jasné, môže ma baviť googliť alternatívy, ale tu je ponuka kvalitnejšia: http://watchaware.com/watch-apps/featured

Watch Maker je super pripomienka, netušil som.

Každopádne dvojdňová výdrž je aspoň v prípade Huawei Watch nezmysel, kedže je appiek málo, jeden deň som sa snažil iba pasívne prijímať notifikácie a nehrať sa - večer 30 %, sám výrobca hovorí o 1,5 dni. Moto 360 (2nd gen) na tom budú lepšie, majú o tretinu väčšiu baterku.

Vyhľadávanie cez OK Google - nebudem cieľovka, doma je pohodlnejšie chytiť mobil alebo ťukať do PC, sám to využívaš kde? Rozprávaš do hodiniek na ulici alebo v rade v obchode? Diktovanie odpovedí v aute je lepšie, ale nepraktické, ak spravíš chybu, neopravíš text, nebavilo :)

Spárovanie jedného smartfónu s viacerými hodinkami predsa spomínam (nikto nepoužije), spárovanie hodiniek s dvoma smartfónmi by podľa mňa ocenilo viac ľudí - typicky osobný a firemný telefón, ktorý cez víkend vypínam, alebo idem behať s niečím za 100e, nie s 5" lopatou za 500e.

Marian10.12.2015 - 23:20 Trvalý odkaz

Ok, prepáč Riško! :D

Matej:

Ok Google - jasné používam hlavne v aute. Tak ako hlasom ovládam kopec funkcií v aute.

ING - no ja mám belgický účet, tak to pre mňa význam má a pokiaľ je to účet firemný a potrebuješ mať prehľad...

SMS - smartfóny a SMS? V roku 2015? No neblázni. V každom prípade Coffee to rieši excelentne.

Email - na čo je mi klient preboha, má prísť notifikácia, mám vedieť od koho a zvyšok poriešim v telefóne.

Osobný a firemný telefón? To nie. Na to mám v telefóne za 300E dve simkarty...

Čo z tých featured pre WatchOS použiješ? Kim Kardashian? Amazon, ktorý je podporovaný iba v USA? (mám ho v telefóne aj v hodinkách), čí Tamagotchi?

Obe platformy sa rozvíjajú, WatchOS je určite fajn, ale ich hodziny sú otrasné. ;)

Matej Krajčovič10.12.2015 - 23:54 Trvalý odkaz

SMSky stále dostávam, jednak od ľudí, ktorí nepoužívajú messengery a jednak je v nich čas, kedy končí lístok na MHD, parkovanie pre auto, výpis z banky. Zas sa netvárme, že sú všetci známi online - ak zmažem notifikáciu, už sa k nej z hodiniek nikdy nedostanem, musím ťahať mobil. OK, Coffee môže byť fajn alternatíva.

Prípadov, kedy sa chcem pozrieť na info v e-maile je miliarda, opäť - zmažem notifikáciu, mám smolu. Aj googlácky Gmail, o firemnej schránke ani nehovorím.

Využil by som Evernote (vyzerá, že má viac funkcií než Android Wear alternatíva, ktorú mi z nejakého dôvodu samé nenatiahlo do Huawei Watch), 1Password určite, PCalc by som chcel mať aspoň stiahnutý pre istotu, Feedly možno (asi by bolo na malom displeji na nič), CNN/BBC appku alebo niečo na wordwide news, na počasie vidím WUndergroud lebo používam ich parádny widget na iPhone a množstvo alternatív na počasie, s Android Wear to vyzerá na obmedzenie na vstavané Google Now počasie. Celkovo je záujem "Ačkových" developerov o WatchOS určite vyšší, ale súhlasím, že Apple Watch sú určite škaredšie než Moto a aj Huaweie.

Borland11.12.2015 - 08:57 Trvalý odkaz

Ja tiež dostávam a posielam sms. Na využitie zariadenia sa netreba pozerať sebecky, čo využívam JA, ale treba uvažovať aj nad tým, že možno zvyšok sveta používa zariadenie inak, ako JA.

Celá diskusia 27 príspevkov