Allview P8 Energy - stredná trieda s 6 000 mAh batériou

Čitateľské skúsenosti s 5,5-palcovým androidom, ktorého hlavnou výhodou je silná 6 000 mAh batéria. Napriek HD rozlíšeniu nesklamal ani displej.

Skupina článkov s prívlastkom skúsenosti je tvorená najmä čitateľmi. Hlavnou úlohou týchto článkov je upozorniť na kvality a nedostatky zistené dlhším používaním. Používatelia v nich nehodnotia bežné funkcie, tie totiž opisujeme v našich prvých kontaktoch a recenziách. Chcete aj vy prispieť postrehmi z používania vášho telefónu? Kontaktujte nás alebo nám rovno pošlite e-mail na redakcia/fony/sk (samozrejme v správnom e-mailovom tvare).

Prečítajte si Petrove skúsenosti

Úvod

Rumunská značka Allview by čitateľom Fony.sk nemala byť úplne neznáma. Pred istým časom ste si mohli prečítať skúsenosti o dizajnovom skvoste Allview X2 Soul Pro. Dnes budeme rozoberať kategoricky odlišný telefón. Reč nebude ani tak o dizajne, ale skôr o výdrži batérie, čomu odpovedá aj pomenovanie telefónu. Môžeme ho považovať za priameho konkurenta k telefónu Lenovo Vibe P1. V tomto článku skúsim zhrnúť, v čom vidím klady a zápory modelu P8 Energy a nevyhnem sa porovnávaniu s Lenovom.

Po kliknutí na obrázok sa snímka zväčší. Šípkami na klávesnici potom môžete ľahko preskočiť na ďalší.

Model Allview P8 Energy môžete na iných trhoch nájsť aj pod označením Gionee Marathon M5, ktorý je dizajnovo takmer totožný s Allview P8 Energy, ale jeho výkonové parametre sú trochu odlišné.

Charakteristika

Ide o dotykový telefón klasickej konštrukcie s uhlopriečkou displeja 5,5 palca s HD rozlíšením 720 x 1280 bodov (hustota bodov 267 ppi). Typ displeja je AMOLED. O výkon sa stará 64-bitový štvorjadrový procesor Mediatek MT6735 taktovaný na frekvenciu 1,3 GHz spolu s grafickým procesorom Mali-T720. Hmotnosť telefónu dosahuje hodnotu 212 gramov. Ide o plnohodnotný dual SIM (formát kariet je micro SIM), pričom v telefóne sa nachádza samostatný vstup pre microSD karty do kapacity 32 GB. Interná pamäť telefónu dosahuje hodnotu 16 GB, RAM pamäť má hodnotu 2 GB. Batéria s kapacitou 6 000mAh nie je používateľsky vymeniteľná.

Konštrukcia a dizajn

Pravdepodobne už po prečítaní charakteristiky vám bude jasné, v čom telefón body stráca a v čom ich bude naopak získavať. Poďme k hmotnosti. Hodnota 212 g je pre smartfón impozantná a v ruke je jednoznačne cítiť. Impozantná je na druhej strane aj kapacita batérie - 6 000 mAh, a hneď je jasné, v ktorých proporciách sa hmotnosť prejavila. Ťažko možno očakávať, pri takto veľkej batérii, 140-gramové pierko. Tento bizón si napriek vysokej hmotnosti zachoval rozmery na prijateľných hodnotách. Jeho hrúbka totiž dosahuje hodnotu len 8,5 mm, ktorú mu môžu závidieť viacerí kolegovia. Telefón sa vďaka tomu dobre drží v ruke a dokonca je ho možné ovládať jednou rukou s prehmatmi.

všetky fotografie: čitateľ

Predná strana telefónu nie je krytá tvrdeným sklom, a aj preto je hneď od výroby na displeji aplikovaná fólia. V hornej časti nájdete senzory, slúchadlo, prednú 5 Mpx optiku fotoaparátu a viacfarebnú LED notifikačnú diódu. V spodnej časti pod displejom sa nachádza trojica funkčných systémových tlačidiel, ktoré nie sú podsvietené. Pri 6000 mAh batérii je absencia podsvietenia ťažko pochopiteľná a hoci inokedy mi tento fakt neprekáža, pri tomto modeli to považujem za mínus.

Zadná strana telefónu je z veľkej časti tvorená hliníkovým krytom batérie, ktorý nie je odnímateľný. Horná časť je plastová, kde sa usídlila optika zadného 13-megapixelového snímača s prisvetľovacou diódou a druhým mikrofónom. Optika je príkladne zalícovaná so zadnou plochou telefónu a nevyčnieva. Na spodnej, tiež plastovej časti, nájdete výduch hlasného reproduktora. Ľavý bok telefónu obsahuje len zásuvku pre dvojicu microSIM kariet. Pre prístup je nutné použiť sponu alebo iný ostrý predmet. Na pravom boku nájdete ďalšiu zásuvku, tentokrát pre micro SD kartu. Pod ňou sa nachádzajú tlačidlá pre ovládanie hlasitosti a uzamykacie tlačidlo. Horná hrana okrem 3,5mm vstupu pre slúchadlá je obohatená aj o výstup IR blastera (alebo infra portu). Spodná hrana ponúka vstup pre klasický USB port.

Celý telefón je má chrómové lemovanie, ktoré dodáva pocit luxusu. Medzi lemovaním je plastová výplň.

Ako som chválil perfektnú konštrukciu telefónu Allview X2 Soul Pro, tak v prípade Allview P8 Energy budem karhať. Telefón už v prvých dňoch používania vydával nepríjemné pazvuky najmä od zadného krytu batérie. Ten síce opticky sedí ako pribitý, ale pri stlačení telefónu zrejme trie o bočné hrany, v ktorých je osadený a vydáva tak praskavé zvuky. Ďalšie pazvuky výchádzajú zo spodnej hrany, najmä stlačením plastovej výplne medzi dvojicou chrómových pásikov v okolí USB portu. Je to veľká škoda. Telefón na pohľad pôsobí ako robustný a dobre spracovaný kus elektroniky. Vďaka rozmerom som mu bol ochotný odpustiť aj jeho vysokú hmotnosť, ale praskavé zvuky kazia celý dojem z telefónu. Treba s týmto faktom počítať.

Telefón existuje v troch farebných prevedeniach: v bielej a čiernej a zlatej, avšak zlatá sa bude na našom trhu hľadať veľmi ťažko.

Displej

V dnešnej dobe pre uhlopriečku 5,5 palca je už takmer štandardom Full HD rozlíšenie. Výrobca ponúka pre tento model "len HD". Náročky pridávam úvodzovky, pretože aj napriek HD rozlíšeniu je displej vynikajúci. AMOLED ponúka nielen perfektné podanie farieb a hlbokú čiernu, ale aj výbornú čitateľnosť na slnku a bezchybne pracujúci senzor regulácie jasu. Ikony ako keby boli nakreslené hneď na povrchu displeja, vôbec nevidíte jeho zapustenie. Určite by som uvítal Full HD rozlíšenie, ale môj osobný pocit je, že rozhodnutie pre HD displej vyplýva zo snahy o maximálnu výrž batérie. A možno aj kvôli cene displeja. Všetko sú to len dohady, faktom je, že aj napriek nižšiemu HD rozlíšeniu som bol s displejom spokojný.

Svojim známym som na skúšku položil vedľa seba Allview P8 a Lenovo P1. Spravil som tak bez predošlého popisu charakteristík displejov. Každý jeden z opýtaných nezávisle na sebe vravel, že sa mu viac páči displej Allview. Je to paradox, pretože Lenovo P1 ponúka Full HD rozlíšenie, ale zase veľmi nízky jas. V porovnaní s Allview tak vypadal ako "vypratý v práčke" a nepomohlo mu ani Full HD rozlíšenie.

Prostredie, ovládanie, rýchlosť

V telefóne nájdete Android vo verzii 5.1 prekrytý nadstavbou Amigo 3.0. Za najväčšie špecifikum nadstavby považujem prístup ku skratkám. Tie nenájdete stiahnutím hornej lišty, ale vysunutím spodnej lišty, ako pri iOS. Obsah a usporiadanie skratiek nie je možné meniť, musíte sa uspokojiť s prítomnosťou skratiek pre zapínanie dát, Wi-Fi, Bluetooth, GPS, vibračného režimu, otáčania obrazovky, ovládania jasu. Ďalej v lište nájdete skratky pre screen obrazovky, batériu, kalkulačku a fotoaparát. Extra prídavkom je tzv. Fake call (čiže falošný hovor). Hoci lišta a jej obsah sú pevne dané, nepociťoval som absenciu niečoho dôležitého. Nezabudnime ani na hornú lištu. V nej nájdete oznámenia o notifikáciách. Ich prioritu si môžete meniť. Je len na vás, ktoré notifikácie sa vám budú zobrazovať v celom znení v hornom kontextovom riadku, a ktoré len ako tri bodky. Ich obsah si môžete prečítať stiahnutím lišty.

Nadstavba Amigo obsahuje aj priečinok so všetkými aplikáciami, čo poteší viacerých používateľov. Naopak sklamanie môže prísť z multitaskingu. Po vyvolaní multitaskingu síce vidíte všetky otvorené aplikácie a môžete sa medzi nimi prepínať, ale to je všetko. Nenájdete v ňom žiadnu možnosť uzamknutia aplikácie, ktorá môže stále bežať na pozadí, dokonca nenájdete ani tlačidlo pre ukončenie všetkých aplikácií naraz. Ak ich máte otvorených 20, musíte každú jednu zatvoriť, takže si dvadsaťkrát šupnete prstom doľava alebo doprava. Chýba aj informácia o stave RAM pamäte. Multitasking je skutočne odfláknutý. Ak spomíname RAM pamäť, z celkových 2 GB máte k dispozícii bežne 1 GB, neodstal som sa pod 600 MB.

Prispôsobenie systému je ďalej už štandardné. Okrem výberu tém, prechodov obrazoviek, veľkostí písma a podobne, si môžete zvoliť aj viac užitočné povolenia pre jednotlivé aplikácie.

O chod celého systému sa stará starší 4-jadrový chipset od Mediateku vyrábaný 28-nanometrovou technológiou. Benchmarky trhať nebudete, to je isté. Na moje prekvapenie chod a plynulosť telefónu sú na vysokej úrovni, čiže optimalizácia je zvládnutá príkladne. Telefón zvládal aj 15 spustených aplikácii súčasne a nerobí mu problém vyobraziť a rolovať medzi 1 200 fotkami v galérii z SD karty. Super. Spúšťanie fotoaparátu prebieha do 1,5 - 2 sekúnd. Procesoru som zavaril len raz a to vtedy, keď som ho nútil vymazať 1100 zmenšenín snímok z náhľadov. Vtedy proces trval a trval a trval, až som ho nakoniec zrušil. Subjektívne som si všimol dlhšieho času pri načítavaní web stránok, ale toto je skutočne subjektívne, pretože veľký podiel na rýchlosti má aj dátový tok. Hry nehrám, ale môžem odporučiť niektoré videá na YouTube, kde opäť na moje prekvapenie, telefón hry zvláda bez väčších problémov.

O udržiavanie kondície procesoru sa stará aplikácia pod názvom System manager, kde môžete čistiť súbory cache a tiež optimalizovať procesy na pozadí.

Na rýchlosť telefónu som všeobecne veľmi citlivý a nemôžem žiť s pomalým telefónom. Allview ma svojim výkonom aj napriek staršiemu a menej výkonnému čipu pozitívne prekvapil. Určite nečakajte rýchlosť vlajkovej lode, ale nečakajte ani slimáka. Allview mi pripadal dokonca rýchlejší ako Honor 7, bez preháňania.

Záverom tejto sekcie je nutné dodať, že telefón nie je lokalizovaný do slovenčiny práve najlepšie. Preložených je približne 60 %, zvyšok je po anglicky. Angličtinu nájdete najmä v hlbšom menu. Nejde pritom o výsadu tohto modelu. Allview X2 Soul Pro bol na tom úplne rovnako. Uvítal by som, keby Allview na preklade zapracovalo, pre niekoho môže byť chýbajúci preklad pri kúpe rozhodujúci.

Telefonovanie, aplikácie

V tejto sekcii spomeniem ďalšie negatívum, a to je obmedzená podpora LTE sietí. Telefón podporuje len LTE frekvencie 1800 / 2100 / 2600 MHz. "Mimomestskú" 800 MHz frekvenciu tu nenájdete. Dual SIM manažment je zvládnutý v rámci dnešných štandardov. Môžete si zvoliť, z ktorej SIM karty budete primárne uskutočňovať hovor aj SMS. Dátový tok je možný len cez prvú SIM kartu. Zvukový výstup zo slúchadlá je čistý. Hlasný reporuduktor je naozaj hlasný. Na zadnej strane pri výduchu reproduktora môžete vidieť nápis DTS, ktorý by mal prispievať k zvýšenej kvalite zvukového výstupu. Neviem, či je to práve jeho zásluha, ale s výstupom som naozaj spokojný.

Ak by ste hľadali, ako vypnúť zvuky klávesnice pri vytáčaní čísla, mám malú pomôcku. Túto možnosť totiž nenájdete v sekcii hlasitosť a zvuky, ale musíte ísť do sekcie hovory. V hovoroch nájdete možnosť nastavenia a práve tam sa dajú zvuky vypnúť.

V telefóne nájdete rôzne vopred nainštalované aplikácie, ako napríklad FM rádio, Kompas, Nahrávač hlasu alebo Peel Smart Remote. Posledná spomínaná aplikácia slúži na ovládanie iných zariadení cez IR blaster. Jeho nastavenie je veľmi intuitívne. Stačí vybrať si krajinu a značku zariadenia, ktoré chcete ovládať a je hotovo. Aplikáciu som spároval bez problémov s televízorom Sony (r. 2014) a jeho ovládanie bolo cez telefón plnohodnotné. Okrem ovládania hlasitosti a prepínania kanálov som mohol plne využívať vstup do hlavného menu, prepínanie výstupu televízora, skratky a podobne.

Zaujímavá je funkcia printscreenu (alebo fotografie obrazovky). Nájdete ju v spodnej lište. Po jej aktivácii máte okrem klasickej fotografie možnosť nasnímať si do jedného súboru aj dlhší obsah, ako ho aktuálne vidíte na displeji. Súhrnom možno povedať, že telefón obsahuje niekoľko nainštalovaných aplikácií, ale nie je ich veľa a nebudú vás obťažovať. Niektoré sú dokonca užitočné.

Fotoaparát, GPS

Najvyššie rozlíšenie zadného fotoaparátu je 13 Mpx pri pomere strán 4:3. V automatickom režime sa mi páči ladenie expozície. Stačí, keď prstom zaostríte na predmet a následne presuniete prst na ďalšie miesto, na ktorom chcete upraviť svetlosť fotografie. Ak napríklad fotíte proti silnému svetlu krajinu, po zaostrení fotografie ťuknete na biely horizont a fotka sa vám stmaví. Toto riešenie som si veľmi obľúbil.

Ak chcete prejsť do režimu HDR, je nutné vyvolať ponuku. V nej nájdete okrem HDR aj režim Panorama, Nočný režim, Magic focus (pre sekundárne doostrovanie fotografie), Beautiful, a v neposlednom rade režim Profesional. Ten ponúka po vzore Nokie úpravu vyváženia bielej, ISO (do hodnoty 1600), manuálne ostrenie a čas uzávierky až do 14 sekúnd!

Musím priznať, že ak berieme do úvahy automatický režim, Lenovo P1 robí lepšie fotky pri totožných podmienkach, najmä čo sa týka množstva zachytených detailov. Situácia sa mení pri prechode do manuálneho režimu. Ten v Lenove P1 chýba a Allview P8 z toho ťaží. Správnym nastavením parametrov dokážete spraviť veľmi slušné nočné fotografie. Otázkou pre každého používateľa ostáva, či sa mu chce s manuálnym nastavením zaoberať.

Predný päťmegapixelový fotoaparát ponúka štandardnú kvalitu snímok. Sú pomerne zašumené, ale ostrejšie, ako v prípade Lenova P1. Aj v prípade prednej kamery Allview ponúka popisované prispôsobenie svetelnosti fotografie.

Kvôli staršiemu Mediatek procesoru u mňa panovali obavy z kvality príjmu GPS. Pre tento účel som si zvolil navigáciu HERE. Veľké prekvapenie prišlo, keď som si ešte v byte vo vnútri budovy pred cestou vopred zapol GPS s tým, že mu zrejme bude dlhšie trvať, kým ma lokalizuje. Na moje prekvapenie fix nastal do 3 sekúnd, a to v byte. Najskôr som si myslel, že mám pustené dáta, prípadne navigáciu mám nastavenú ako asistovanú. Nič také. Všetko bolo offline, takže citlivosť GPS je na prekvapujúco vysokej úrovni. GPS som testoval ďalej na krátkej trase v rámci Bratislavy a nemal som žiadny problém s nepresnosťou alebo výpadkami.

Batéria

Bol piatok. Telefón som vybalil so 76 % batériou a hneď som ho naplno začal používať. Znamená to trvale zapnuté Wi-Fi, sťahovanie všetkých (asi 20) mnou požadovaných aplikácii z Google Play, aktualizácie pôvodných aplikácií, synchronizácia e-mailových účtov, WhatsApp a podobne. V daný deň som absolvoval dve 30-minútové konferenčné porady, dve 15-minútové porady a jeden 7-minútový hovor. Na druhý deň som s telefónom spravil zopár fotiek, pripojil som si cez Bluetooth inteligentné hodinky, testoval som navigáciu. V pondelok začal telefón "konečne" hlásiť, že má málo energie. Telefón mal počas týchto 3 - 4 dní zapnutú obrazovku (on screen mode) 7 hodín a 21 minút, celkový čas uskutočnených hovorov 2 hodiny 34 minút. V pondelok som ho konečne vybil. Úžasné. Pre mňa doslova neuveriteľný výkon. Dodávam, že telefón som od vybalenia nenabíjal. Z druhého pohľadu sa výborná výdrž dá vysvetliť nižším rozlíšením displeja. Ten je vždy z veľkej časti hlavným prispievateľom straty energie. Popisovaná záťaž bola pre telefón skôr vyššia, nie práve štandardná. Pri štandardnej záťaži vám telefón vydrží s prehľadom 3 až 5 dní.

Ak mám porovnať Lenovo P1, tak to som vybalil s 53 % percentnou batériou, ale za jeden večer som telefón stiahol k nule. To samozrejme nie je veľmi relevantné porovnanie a vôbec tým nechcem naznačiť, že Lenovo P1 má slabú batériu. Má ju výbornú, ale Allview P8 Energy valcuje. Uvediem svoj malý relevantnejší porovnávací test: Nechal som bežať 30-minútové video na YoTtube pri maximálnom jase cez Wi-Fi. Batéria klesla pri Allview o 5 %, pri Lenove P1 to bolo o 7 %, v prípade Xiaomi Redmi Note 2 išlo o úpadok až o 15 %.

Aby som len nechválil, raz sa mi stalo, že batéria telefónu klesla počas noci o 40 %. Nechal som totiž v telefóne otvorenú galériu s fotkami a išiel som spať. Hoci bol telefón uzamknutý a obrazovka vypnutá, očividne proces galérie uberal z kapacity batérie. Preto je vhodné pred spánkom uzavrieť pre istotu všetky procesy. Štandardne cez noc padne batéria o 1 %.

Allview P8 Energy funguje aj ako powerbanka, čiže je ním možné dobíjať ostatné zariadenia. K tomuto účelu nájdete v balení príslušný kábel. Keďže Allview si svojou batériou verí, dobíjať môžete hneď dve zariadenia súčasne. Pribalený kábel má totiž dve koncovky; jeden koniec je klasický micro USB a druhý je Lightning konektor pre dobíjanie Apple zariadení. Veľmi prezieravé. Nabíjanie dvoch zariadení som si hneď vyskúšal. Allview P8 Energy bol nabitý na 100 %. Nabíjané prístroje boli iPad Air a Allview X2 Soul Pro. Po hodine a 20 minútach mi klesla batéria na Allview P8 Energy o 50 %, pričom iPad Air sa nabil na 22 % a telefón Allview X2 Soul Pro získal 28 %.

Pre účel nabíjania veľkej 6000 mAh batérie samotného telefónu je pribalená 2A nabíjačka. Nabíjanie z nuly na 80 % prebehne za skvelé 2,5 hodiny. Pre úplné nabitie čakáte 3 hodiny aj 17 minút, čo je tiež veľmi uspokojivá hodnota.

Telefón si prívlastok vo svojom názve „Energy“ zaslúži. Batéria splnila, až prekonala moje očakávania. Jeho výdrž na jedno nabitie je jedna z najlepších, aké som kedy v telefóne videl. Trochu mi to pripomína časy Nokie 3310. Taktiež rýchlosť nabíjania je skvelá, takže pomer času nabíjania a času služby na jedno nabitie je výborná.

Záver

Produktové balenie Allview P8 Energy nemožno označiť za chudobné. Na telefóne máte už nalepenú fóliu a je pribalená aj jedna náhradná. Okrem toho nechýbajú štupľové slúchadlá, nabíjačka, USB kábel, USB OTG kábel a kábel pre nabíjanie dvoch zariadení súčasne.

Ak je vašim hlavným cieľom výdrž batérie, tento telefón je pre vás. Musíte oželieť slabšiu kvalitu konštrukcie, hmotnosť telefónu, nižšie rozlíšenie inak veľmi kvalitného displeja a starší procesor. Aký je v porovnaní s Lenovom Vibe P1? Lenovo vám ponúkne tiež silnú batériu, naviac Full HD rozlíšenie displeja (aj keď rozdiel medzi displejmi je skôr v prospech Allview), čítačku odtlačkov prstov a kvalitnejšiu konštrukciu. Treba spomenúť slabú lokalizáciu slovenčiny v prípade Allview, preložených je iba 60 %, zvyšok nájdete po anglicky. Lenovo s lokalizáciou problém nemá a prípadný budúci update na Android Marshmallow je u Lenova pravdepodobnejší. Hoci sa na prvý pohľad javí Lenovo ako víťaz, reálne som si užíval obidva telefóny rovnako. Na slnečnom svetle vďaka AMOLED displeju Allview boduje, taktiež manuálny režim fotoaparátu hovorí v prospech Allview. Obidva telefóny majú svoje slabiny a pozitíva.

Cena Allview P8 Energy je na Slovensku 299 €, ale v Rumunsku, odkiaľ telefón mám, už zlacnel v prepočte na 250 €. Lenovo P1 stojí momentálne 309 €. Ak potrebujete telefón so silnou batériou a z nejakého dôvodu vám Lenovo P1 nevyhovuje, Allview P8 Energy môže byť alternatívou.

Diskusia k článku:

snowmen 05.12.2015 - 14:00

allview X2 soul pro s MT6752 je urcite lepsi model ako toto a stoji defacto tolko isto ale kazdopadne zaujimava znacka aj ked u nas nie az tak znama

Profile picture for user marek.ceman@gmail.com

Wayne05.12.2015 - 20:44 Trvalý odkaz

Haha ta spina v klavesnici, to poznam. Tiez prve fotky z ktorehokolvek telefonu vyzreaju u mna rovnako :) Pekne skusenosti, netusil som ze tento pristroj vobec existuje, po precitani clanku citim mierne nutkanie si ho zaobstarat aby som ho vyskusal. Za mna palec hore.

Nightmare05.12.2015 - 21:05 Trvalý odkaz

to sa mi zda alebo tak dobre foti?

Profile picture for user mar.bartian@gmail.com

oxy05.12.2015 - 21:21 Trvalý odkaz

snowmen alias dalsi stanley

telefon celkom zaujimavy, ale cena je dost sialena :(

Lenka Ivančíková05.12.2015 - 21:27 Trvalý odkaz

ano, uz je zabanovany

Celá diskusia 15 príspevkov