Honor 7 - útok v plnej poľnej a rovno proti najlepším

Recenzia výkonného dual SIM smartfónu s 5,2'' Full HD displejom, hliníkovou konštrukciou, snímačom odtlačkov prstov a množstvom vylepšení.

Značka Honor, dcérska odnož spoločnosti Huawei, je tu s nami už viac než rok, a za ten čas si našla množstvo priaznivcov a spokojných používateľov. Z palety tejto značky si vyberie menej náročný zákazník, aj ten, čo hľadá výbornú výbavu za dostupnú cenu. A práve nami testovaný Honor 7 patrí medzi smartfóny, ktoré môžu nielen cenou konkurovať značkovým high-endom.

Za menej než štyristo eur ponúka kovovú konštrukciu, krásny displej, dostatočný výkon a veľmi dobrý fotoaparát. Čerešničkou na torte je čítačka odtlačkov prstov (ktorá ponúka viac funkcií než len bezpečné odomknutie), šikovná nadstavba Emotion UI a možnosť využívať ho ako dual SIM. Ale poďme pekne po poriadku.

ikona

Základné info: Honor 7Nástupca Honoru 6 dostal celokovové telo, väčší 5,2'' displej s Full HD rozlíšením, novší procesor, vylepšené fotoaparáty, snímač odtlačkov prstov a silnejšiu 3 100 mAh batériu

Po kliknutí na obrázok sa snímka zväčší. Šípkami na klávesnici potom môžete ľahko preskočiť na ďalší.

Hliníkovej unibody konštrukcii nemám veľmi čo vyčítať. Nikde nič nevŕzgalo, aj keď spoje na niektorých miestach neboli úplne tesné a nelícovali tak, ako sme u prémiových modelov zvyknutí. Poteší, že zadná stena nie je lapačom nepekných odtlačkov. Dizajn telefónu pôsobí elegantným dojmom a určite patrí k tomu krajšiemu, čo náš trh ponúka. Všetky ovládacie prvky sú na dobrom mieste a ľahko nahmatateľné.

V pravej stene nájdeme vypínač (jeho podržaním máte možnosť aktivovať režim v lietadle, vibrovanie, reštartovanie alebo vypnutie telefónu) a klávesy ovládania hlasitosti, v ľavej zas programovateľné tlačidlo (k funkcii sa vrátim neskôr) a kombinovaný slot na dve nanoSIM karty alebo jednu SIM a jednu microSD kartu. Kto by chcel využívať funkciu dual SIM a zároveň si rozšíriť 16 GB vnútornú kapacitu pamäťovou kartou, má smolu. Buď jedno alebo druhé. Riešenie, ktoré ponúka viacero čínskych výrobcov nemusí vyhovovať každému. Z papierových 16 GB ostáva pre používateľa približne 10 GB voľného priestoru, čo nemusí na uloženie potrebných súborov, aplikácií a dokumentov stačiť.

Horná stena ponúka 3,5 mm audio jack a infraport (pre ten som nenašla využitie, spárovanie s TV Panasonic nefungovalo), dolná microUSB konektor a dve mriežky, z ktorých len za jedna z nich sa ukrýva reproduktor, tá druhá sa tak len tvári a je za ňou len mikrofón. MicroUSB podporuje funkciu OTG, bez problémov pripojíte USB disk, no s 1 TB externým diskom si už neporadil. Vzadu nájdeme okrem strieborného loga výrobcu aj objektív 20-megapixelového fotoaparátu s duálnym LED bleskom, ktorý vystupuje nad povrch konštrukcie, takže sa pri položení dotýka povrchu. Či objektív chráni zafírové sklíčko, sme sa nedozvedeli. Pravdou je, že ani po niekoľkých týždňoch používania nie je poškriabané.

Pod objektívom je čítačka odtlačkov prstov. K jej umiestneniu nemám pripomienky, aj keď niekto preferuje skener odtlačkov v stredovom tlačidle pod displejom, mne vzadu nevadí. Pri uchopení telefónu do ruky ukazovák automaticky zaujme polohu na snímači, a tak odomknutie telefónu prebehne rýchlo. Síce nie tak rýchlo a nie vždy tak presne ako napríklad na iPhone, ale myslím, že Honoru sa tu veľa vyčítať nedá. Možno bola občas chyba aj na mojej strane a prst som priložila nepresne. Úspešnosť odomknutia na prvýkrát vidím tak na 80 %. Veľkým plusom skenera je možnosť využiť ho nielen na odomknutie telefónu, ale po aktivácii v nastaveniach ním môžete prijať hovor (to som využívala naozaj s vďačnosťou), nasnímať fotografiu a posunutím prsta po snímači smerom dole vysuniete hornú lištu, dvojité poklepanie potom oznámenia z lišty vymaže. Veľmi šikovné. Nadefinovať si môžete maximálne päť odtlačkov.

Druhý hardvérový prvok, ktorý vám uľahčí život s telefónom je programovateľné Smart tlačidlo v ľavej stene. Môžete mu priradiť funkcie pri jednom alebo dvojitom stlačení a pri súčasnom stlačení a podržaní. Ja som si na dvojité stlačenie priradila rýchlu snímku, ktorá sa zosnímala aj pri zhasnutej a zablokovanej obrazovke. Fakt rýchle a šikovné na momentky. Čas na displeji pri zhotovenej snímke vám ukázal rýchlosť, akou bola fotografia zhotovená (väčšinou 1,2 - 1,9 sekundy). Funkciu pri jednom stlačení Smart tlačidla som však po jednom dni vypla. Najskôr som tam totiž mala nastavené LED svietidlo, ale tlačidlo som veľa razy nechtiac pri manipulácii s telefónom stlačila a potom som blikala ako vianočný stromček. Potom som zas mala galériu plnú nepodarených záberov z kabelky, tak som túto funkciu nastavila na "žiadne" a bol pokoj. Spoľahlivejšie tak bude nastavenie svietidla dvojitému stlačeniu Smart buttonu a fotoaparát rýchlo spúšťať dvojitým stlačením hlasitosti nadol. Dlhé stlačenie Smart tlačidla mi spustilo aplikáciu Messenger, a to som využívala naozaj často.

Predná stena patrí 5,2-palcovej obrazovke s úplne dostatočným Full HD rozlíšením, snímaču okolitého osvetlenia, ktorý však nereagoval extra spoľahlivo, reproduktoru a osemmegapixelovej kamere s vlastnou prisvetľovacou diódou. Tá vám pomôže zhotoviť autoportrét aj pri zhoršených sveteľných podmienkach. Zázraky však od nej nečakajte. Displej chráni od výroby nalepená sklenená fólia a do strán je natiahnutý takmer na maximum, škoda len, že je pod ním veľa zbytočne voľného priestoru. Namiesto softvérových tlačidiel, ktoré ukrajujú z displeja, by sa mi viac páčili dotykové. Podľa mňa sú výhodnejšie. Výhodou aktuálneho riešenia je možnosť zvoliť si v nastaveniach kombináciu tlačidiel podľa vlastných predstáv a zvyklostí.

Výkon zariadenia má na starosti osemjadrový procesor vlastnej výroby - Hisilicon Kirin 935, kde štyri jadrá pracujú frekvenciou 1,5 GHz a zvyšné štyri 2,2 GHz - a grafika Mali-T624. O bezproblémový chod aplikácií sa stará 3 GB operačná pamäť RAM. Na zaplnenú pamäť ma upozorňovala už nainštalovaná aplikácia Clean Master. Graficky náročnejšie hry nerobili problém, počas testovania som sa nestretla ani so zamrznutím systému alebo samovoľným reštartom.

Žiadny veľký rýchlik to však nie je. Občas cítiť menšie oneskorenie v reakciách či spúšťaní aplikácií, v porovnaní s niektorým z high-endov by asi Honor 7 strácal, no bežný trpezlivý používateľ s tým zrejme mať problém nebude. Srdcom smartfónu je operačný systém Android 5.0 Lollipop doplnený o používateľské prostredie výrobcu EMUI vo verzii 3.1. Tá prináša množstvo podrobných nastavení a doplnkových funkcií. U mňa patrí spolu s nadstavbou od LG k najobľúbenejším. Telefón si môžete podrobne prispôsobiť vaším požiadavkám.

Výsuvná lišta obsahuje osemnásť ikon pre rýchly prístup k vybraným funkciám, ich zobrazovaný počet si môžete, samozrejme, upraviť. Upozornenia sú usporiadané chronologicky podľa času doručenia, čo poznáme aj z iných modelov značky Honor či Huawei. Informačná lišta zobrazuje názvy sieťových operátorov, čas, intenzitu signálu, batériu (aj s percentami) a pokiaľ si to v menu aktivujete, aj rýchlosť siete. Cez centrum upozornení si nastavíte, ktoré oznámenia chcete v lište vidieť, prípadne či sa majú zobraziť aj na zamknutej obrazovke.

Rozloženie ikon na domácej obrazovke môže byť 4 x 5, 5 x 4 alebo 5 x 5. Nechýba možnosť automatického zarovnania po odinštalovaní aplikácie či zarovnanie potrasením. Klasickú ponuku všetkých aplikácií tu nenájdeme, aplikácie sú umiestnené výhradne na domácej obrazovke (ako na iOS), a tak vytváranie priečinkov a zoskupovania aplikácií do tematicky podobných priečinkov bude takmer nutnosťou. Aplikácia Správca telefónu udrží vaše zariadenie v dobrej kondícii. Nájdete tam Urýchlovač telefónu, Čistič úložiska, Správcu prenosu dát, Centrum upozornení, Filter obťažovaní, Režim nerušiť, Zámok aplikácie, Správu zóny drozone a Úsporu energie.

Nastavenia sú rozdelené na Všeobecné a Všetko. Vo všeobecných nájdete len zopár základných možností, sekcia Všetko ponúka podrobné nastavenia. Odporúčam každému majiteľovi Honoru 7 prejsť si postupne všetky, položku za položkou, a nič nevynechať. Výrobca tu pripravil naozaj širokú paletu rôznych nastavení a doplnkových funkcií, ktoré vám uľahčia používanie telefónu. Tie hľadajte hlavne v časti Inteligentná pomoc. Nájdete tu možnosť Prebudenie hlasom - na svoj telefón, ktorý nemôžete nájsť, zavoláte vopred naučeným kľúčovým slovom a telefón začne vyzváňať. Nie vždy to však funguje. Ale ani pes k vám nedobehne vždy, keď naň zavoláte. V časti Ovládanie pohybom si nastavíte známe funkcie ako preklopením stlmiť, zdvihnutím znížiť hlasitosť, priložením k uchu prijať hovor a podobne. Napísaním písmena po zamknutom displeji naučíte telefón, ktorú aplikáciu má spustiť a nechýba ani možnosť aktivácie rozsvietenia displeja dvojitým poklepaním po obrazovke.

Telefón si môžete prispôsobiť aj používaniu v jednej ruke. Posunutím prsta po virtuálnej navigačnej lište doľava alebo doprava zmenšíte usporiadanie obrazovky na jednu zo strán. Zapnutím plávajúceho tlačidla získate rýchly prístup k funkcii Späť, Domov, Posledné úlohy, Zámok obrazovky a k optimalizácii operačnej pamäte. Zapnutý režim rukavice uľahčí ovládanie obrazovky v zimnom období. Medzi ďalšie "fičúrky" patrí zhotovenie snímky obrazovky dvojitým silnejším poklepaním po displeji. Režim Nerušiť vás poteší hlavne v noci, kedy nechcete byť rušení notifikáciou o doručenej pošte, SMS-ke či neželaným hovorom. V nastaveniach si samozrejme môžetevybrať konktakty, ktoré sa vám dovolajú vždy.

Honor 7 môžete použiť aj ako dual SIM telefón. Obidva sloty podporujú LTE sieť, no nie samozrejme naraz. Aktívne LTE môže byť len na jednej z nich, druhá sa musí uspokojiť s 2G. Ide o aktívny dual SIM, to znamená, že keď na jednej karte prebieha hovor, na druhú kartu sa dá dovolať. Vy počujete ťukanie do ucha a viete, že vám niekto volá a je len na vás, či druhý hovor prijmete alebo nie. Možnosť nastavení jednotlivých kariet je dostatočná. Zvolíte si, ktorá je prioritná pre mobilné dáta, hovory a správy, aké budú mať vyzváňacie tóny a či budú počas zvonenia vibrovať obidve alebo len jedna. V zozname hovorov jasne vidíte, z ktorej alebo na ktorú kartu bol uskutočnený hovor, poteší, že číselník je na jednej obrazovke spolu so zoznamom posledných hovorov. To sa dnes zo smartfónov s Androidom 5.x vytráca. Pri SMS-kách sa ale informáciu o tom, na ktorej karte prebiehala komunikácia, dozviete až po rozkliknutí danej konverzácie.

Dvadsaťmegapixelový fotoaparát ponúka podobné funkcie aké nájdeme u Huawei P8, takže tu nechýba režim špeciálnych efektov: Stopy koncových svetiel, Sveteľné grafity, Hodvábna voda a Hviezdna obloha. Na zosnímanie fotografií s použitím týchto efektov však potrebujete statív alebo telefón opretý o podložku. Pevná ruka nestačí. V nastavenich aplikácie sú ďalšie možnosti snímania: Super noc, Najlepšia fotografia, Panoráma, Zaostrenie na všetko, HDR, Spomalené video, Časozberné snímanie a fotografia s vodotlačou. Táto funkcia pridá do fotografie informáciu o počasí a polohe.

Zvuková poznámka umožní nahrať po odfotení až 10 sekúnd zvuku. Napríklad keď chcete spolu s fotografiou niekomu niečo aj odkázať. Predná kamera má slušných osem megapixelov, možnosť nahrávať Full HD videá a vďaka funkcii dokonalá selfie sa stanete ešte krajšími. Výsledné snímky s naozaj dobré a potešia všetkých fanúšikov autoportrétov. Aj predná kamera podporuje zvukový odkaz.

Nastavenie snímania a nahrávania videí sú podrobné, nájdete tu naozaj slušný výber, manuálny režim ale nehľadajte. Na výber máte z piatich možných rozlíšení fotografií, pričom obľúbený pomer 16:9 dosiahnete len pri 15 Mpix a 10 Mpix rozlíšení. Páči sa mi, že podobne ako iPhone, aj tento model ponúka možnosť zvýšiť alebo znížiť jas fotografie priamo na displeji ešte pred zosnímaním. Kvalita fotografií je veľmi dobrá, len s protisvetlom si nie vždy vie rady. Rozlíšenie videa je maximálne vo Full HD kvalite s pomerom strán 16:9. Zapnúť si môžete digitálnu stabilizáciu obrazu alebo HDR funkciu.

UKÁŽKA FULL HD VIDEA (súbor 77 MB, MPEG4; 1920 x 1080 b., 30 fps; celkovo: 145 MB / min.)

UKÁŽKA VIDEA PREDNEJ KAMERY (súbor 40 MB, MPEG4; 1920 x 1080 b., 30 fps; celkovo: 133 MB / min.)

Z multimediálnych aplikácií nájdeme Prehrávač hudby, Videá a nechýba ani u kolegu Richarda tak obľúbené FM rádio. Hudobný prehrávač aj rádio potešia možnosťou vypnutia po nastavenom časovom limite, FM rádio však prekvapilo absenciou zobrazovania názvu stanice a o tom, že by sa zobrazoval aj práve prehrávaný interpret (radio text) ani nesnívajte. Môžete si len jednotlivé stanice uložiť medzi obľúbené. Škoda. V hudobnom prehrávači nájdete aj šikovnú funkciu, ktorá umožní nastaviť si minimálnu dĺžku prehrávanej hudby, takže ak sa vo vašej knižnici nachádzajú nejaké ukážky, zvonenia a iné krátke záznamy, prehrávač ich bude ignorovať.

Honor 7 dostal 3 100 mAh batériu, ktorú do 100 % nabijete dodávanou 2 V nabíjačkou z takmer nuly len za jednu a trištvrte hodiny. Počas nabíjania sa spustí špeciálny screen, ktorý vás informuje o dĺžke nabíjania, času do úplného nabitia, zobrazí vám doručené notifikácie a ponúkne možnosti zrýchleného nabíjania. S výdržou na jedno nabitie som bola spokojná, nikdy sa mi nestalo, že by pri silnej záťaži nevydržala aspoň od rána do večera. A to som sa nijak neobmedzovala, neustále boli zapnuté dáta alebo Wi-Fi, na pozadí bežala synchronizácia a ignorovala som aj upozornenia o tom, že niektoré aplikácie nadmerne spotrebúvajú energiu. Nevypínala som ich (aj keď systém takú možnosť ponúkal) lebo som chcela vedieť, či to má až tak veľký dopad na výdrž. Denne som vybavila aj niekoľko desiatok hovorov, občas skontrolovala web a pozrela, čo je nové na Facebooku. Cez víkend, kedy boli moje nároky o dosť nižšie než v pracovné dni, som sa dostala aj k dvojdňovej výdrži. V nastaveniach samozrejme nechýba Úsporný režim ani možnosti ako šetriť energiu vypnutím alebo obmedzením aplikácií.

Výhody:

+ elegantný vzhľad s matnou zadnou stenou

+ pekný Full HD displej

+ dobrý fotoaparát

+ solídny hlasný reproduktor

+ široké možnosti nastavení

+ snímač odtlačkov prstov s doplnkovými funkciami

+ Smart tlačidlo v bočnej stene

Nevýhody:

- občas pomalšie reakcie

- nepresný snímač odtlačkov prstov

- kombinovaný slot na SIM karty s pamäťovou kartou

- miestami nedokonalé spracovanie konštrukcie

Orientačná cena: 359 € (mobilonline.sk)

Na jeden záber: Honor 7

Záver:

Honor 7 je vydarený model, ktorý ma nesklamal. Za príjemnú cenu dostanete pekný displej, dostatok výkonu, elegantný dizajn s kovovou konštrukciou a veľmi slušný fotoaparát, nesklame ani predná kamera. Bonusom je programovateľné tlačidlo v bočnej stene, snímač odtlačkov s doplnkovými funkciami a používateľské prostredie s množstvom nastavení. Neporovnávam ho s drahými top modelmi, to ani nie je jeho úlohou. Honor 7 patrí do vyššej strednej triedy, kde je dôstojným zástupcom. Drobné chybičky mu odpustíte, áno, snímač odtlačkov nepracuje pri odomykaní telefónu stopercentne, ale prijímanie hovoru dotykom prsta na snímač je návykové.

Ak ste puntičkár alebo patríte medzi menej trpezlivých, môžu vás odradiť občasné pomalšie reakcie, alebo nedoliehajúce diely konštrukcie, no nie je to nič tragické. Výhodou je možnosť využívať dual SIM funkciu, vtedy však prídete o slot na pamäťovú kartu. Aj napriek drobným nedostatkom ponúkne Honor 7 za málo peňazí viac než dostatok muziky.

foto v 10 Mpix rozlíšení

foto v 20 Mpix rozlíšení

foto v 20 Mpix rozlíšení

foto v 20 Mpix rozlíšení

foto v 15 Mpix rozlíšení

Diskusia k článku:

Borland 19.11.2015 - 14:38

Pekná recenzia. Plne súhlasím s informáciou o snímači odtlačkov prstov. Nefunguje až tak dokonale, ako sa všade píše. K foťáku - ten telefón trochu paradoxne robí lepšie foto za tmy (s použitím príslušného režimu), ako za svetla.

Nightmare19.11.2015 - 15:37 Trvalý odkaz

dumam nad tym reproduktorom asi fakt musi dobre hrat ked aj tu je v plusoch

a inak cakal som ze ho viac skritizujete ale nakoniec celkom dobre z toho vysiel :) podla mna urcite zaujimavy fon

Lenka Ivančíková19.11.2015 - 15:50 Trvalý odkaz

Ano. Zasluzi si v niecom kritiku, ale pri pohlade na cenovku mu clovek tie nedostatky odpusti. Lebo naozaj to nie je nic zavazne a tragicke. :)

ondrakomous19.11.2015 - 16:35 Trvalý odkaz

pekna recenzia, tady sou vsechny pekny, dotaz, nemuzu najit fotky.

Michal19.11.2015 - 18:14 Trvalý odkaz

Inak s tym jasom displaya dobry postreh,zabudol som na to. Preskakuje obcas samovolne a automatika vyhodnocuje jas velmi nizko,aj na priamom svetle je citatelnost preto horsia,inak je display domenou telefonu a silna stranka.

Celá diskusia 88 príspevkov