Huawei MediaPad M2 8.0 - hliník a značkové reproduktory

Recenzia druhej generácie 8'' tabletu s hliníkovým telom a dostatočným výkonom, ktorý dostal výborný Full HD displej, 2 GB RAM a 8 Mpix fotoaparát.

Osempalcový tablet od Huaweiu medzigeneračne poriadne dospel. Vlaňajší MediaPad M1 bol síce tiež hliníkový, no zadnú stranu výrazne zužovali biele plastové antény. M2-ka teda vyzerá ešte hodnotnejšie a tento pocit len podtrhuje jemnejší displej, ktorého rozlíšenie stúplo z HD (1 280 x 900) na Full HD (1 920 x 1 200 bodov). Pár pixelov odoberajú iba softvérové tlačidlá. Pekný predný panel s dobrými farbami a pozorovacími uhlami mohol mať o niečo menšie okraje.

ikona

Základné info: Huawei MediaPad M2 8.0 (801-L)Nástupca minuloročného modelu prináša kovové telo, 8'' Full HD displej, osemjadrový procesor, hlasné stereo reproduktory Harman/Kardon, technológiu Clari-Fi, podporu LTE, funkciu telefonovania, 8 Mpix fotoaparát s AF, LED bleskom a 4 800 mAh batériu.

Po kliknutí na obrázok sa snímka zväčší. Šípkami na klávesnici potom môžete ľahko preskočiť na ďalší.

Z okolia displeja sa presťahovali aj otvory pre reproduktory. Dvojica s logami Harman Kardon teraz hrá z horného a spodného okraja rámu. Poriadne hlasno, prakticky nikdy som nepoužíval viac než polovičnú úroveň hlasitosti. Pri vyšších sa aj tak ozýva rezonovanie a skoky v hlasitosti stláčaní tlačidiel + a - sú príliš veľké. Odporúčam tiež vypnúť softvérové vylepšovanie SWS.

K celkovému spracovaniu však nemám čo vyčítať, ani tlačidlám hlasitosti či vypínaču, ani krytu microSD karty a SIM slotu.

To však neplatí o zvolených farbách grafickej nadstavby. Rozumiem použitiu zlatých ikon i farieb a navodzovaniu "luxusu". Ak však stiahnem notifikačnú lištu, na jej čiernom pozadí nevidím čierny text predmetov e-mailov z Gmailu. To je strašná chyba, na ktorú budete nadávať každý deň. Nepochopiteľné je to hlavne pri upozorneniach z natívnej(!) aplikácie v Androide 5.1.1. Nič vám nebude platné ani rotovanie systémových tém v jednej z aplikácií na základnej obrazovke. Menia sa ikony, menia sa farby v nastaveniach, no notifikačná lišta zostane čierna. Katastrofa, ktorú nikto neotestoval?

Zvykať si musíte aj na ručné povolovanie notifikácií z každej novej aplikácie a hlášky o nadmernej spotrebe. Prvú skupinu odporúčam povoliť plošne a až potom zakázať jednotlivé aplikácie, ktoré medzi upozorneniami nechcete, šikanovanie so spotrebou zatrhnite úplne.

Grafika lišty v podobe časovej osi je však svojím spôsobom príťažlivá a chválim aj kartu s rýchlymi skratkami, aktiváciou svietidla (zadnej LED) a posuvníkom intenzity podsvietenia displeja. Tú môžete nechať aj na automatiku.

Blokovacia obrazovka zas ponúkne rýchly prístup k fotoaparátu a po vytiahnutí lišty od spodného okraja aj trojicu ďalších (bohužiaľ) neupraviteľných skratiek pre diktafón, kalkulačku a svietidlo. Zvyšok tvorí predimenzované ovládanie automatického rotovania tapiet na displeji neodomknutého tabletu…

Klasikou pre Huawei je nastavovanie teploty farieb displeja a už aj ukazovateľ rýchlosti dátového pripojenia siete. Nechýba ani notifkačná dióda a podrobné nastavovanie toho, ktorá aplikácia môže použiť mobilné dáta a ktorá iba Wi-Fi pripojenie (Sieťové aplikácie). Zbytočné mi prídu len príliš zložité nastavenia úspory energie, medzi základným a inteligentným je totiž minimálny rozdiel v čase použitelnosti zariadenia. Naopak, kedže ide o tablet, určite pouvažujte o aktivovaní funkcie Úspory energie vypnutím obrazovky. Spolu s displejom sa odpojí aj pripojenie na internet, pokiaľ konkrétnym aplikáciám neudelíte výnimku. Tablet je totiž na rozdiel od smartfónu väčšinu času mimo dosahu rúk a preto nemusí synchronizovať maily, predpoveď počasia so servermi poskytovateľov a možno ani instant messengery na pozadí. Všetko sa môže udiať až po rozsvietení displeja.

Zo systémových doplnkov spomeniem napríklad režim Prebudenie hlasom - po vyslovení vybraného príkazu (v angličtine) sa tablet zabudnutý niekde pod dokumentami alebo v posteli ohlási a umožní svoje ľahké nájdene. Huawei MediaPad M2 8.0 dokáže k trom softvérovým ovládacím tlačidlám pridať aj štvrté, konkrétne sťahovanie hornej lišty. Poradie klasickej "androiďáckej" trojky môžete zmeniť a všetko ovládať aj v rukaviciach.

Tabletovou špecialitou je režim dvoch okien naraz, ktorý sa aktivuje priložením dvoch prstov na spodné tlačidlá a gestom vytiahnutím nahor. Do následne zobrazeného zoznamu si uložíte tie aplikácie, ktoré v takomto duálnom zobrazení používate najčastejšie. Počítajte však s tým, že ho nepodporujú všetky. Systémové aplikácie a softvér od Googlu by ale mal byť stávkou na istotu.

Majitelia Huaweiu MediaPad M2 môžu pracovať aj s telefónnym modulom a LTE dátami. Aplikácia telefónu a SMS správ je pri tomto výrobcovi štandartne dobrá, SMS-ky sú ako samostatná karta priamo vedľa kontaktov. Tabletu nechýba ani mikrofón a slúchadlo, takže telefonovať nemusíte na handsfree či hlasitý reproduktor. Jeho držanie pri uchu však samozrejme tiež nie je ideálne

Zo 16 GB úložiska je pre používateľa dostupných približne 10 gigabajtov, základné aplikácie zožerú ďalšie tri. Spoľahnúť sa však môžete na 2 GB operačnú pamäť a výkonný osemjadrový čipset Kirin z vlastnej stajne. Počas používania som nezaznamenal jediné zaváhanie, hoci pripravený je aj Správca tabletu s čistením cache úložiska a prebytočných procesov v RAM.

Aplikácia fotoaparátu akoby z oka vypadla iOS zariadeniam, čo nie je úplne na škodu. Veľký tablet určite nemá ambíciu nahrádzať kompakt na dovolenkách, no MediaPad M2 8.0 s 8-megapixelovým čipom za objektívom patrí bezpečne k tej dobre fotografujúcej časti tabletov na trhu. Pri nahrávaní Full HD videa sa však budete musieť spoľahnúť na manuálne zaostrovanie dotykmi na displej a konkrétne miesto. Náprotivok hlavného fotoparátu poslúži hlavne na videotelefonovanie alebo zachytávanie selfies aj on taraz dostal aspoň 2 Mpix rozlíšenie.

UKÁŽKA FULL HD VIDEA (súbor 27 MB, MPEG4; 1920 x 1080 b., 30 fps; celkovo: 73 MB / min.)

Medzi jednotlivými módmi fotoaparátu (foto/video/časozberné snímanie a režimom sotvérového skrášľovania pleti) sa prepína šikovným posúvaním, o to väčšia škoda je, že pre aktiváciu HDR či úpravu ISO musím zavítať do nastavení. Tu bude pripravený aj režim panorámy a obdoba full focus (zaostrenie na všetko) snímok z Lumií. Tablet tak zachytí viacero ohnisiek spojenených do jednej fotografie a v systémovej galérii neskôr môžete body zaostrenia meniť. Mimo tabletu a na PC to však už samozrejme nepôjde. Huawei nezabudol ani na rýchle orezávanie a základnú úpravu snímok.

Medzigeneračné zmeny totálne obišli 4 800 mAh batériu, no vynovený chipset je k nej oproti MediaPadu M1 ešte šetrnejší. Potvrdiť teda môžem výrobcom udávaných 10 - 11 hodín nepretržitého prehrávania videa, v praxi som tablet pri štandardnom používaní na domáce surfovanie, počúvanie hudby a občasné pozretie videa nabíjal približne na tretí deň. Samozrejme, v permanencii primárneho zariadenia cez deň zostával môj smartfón.

Výhody:

+ lákavé hliníkové telo

+ výborný Full HD displej

+ dostatočný výkon

+ oproti MediaPadu M1 dvojnásobok RAM a úložiska

+ pokus o používanie viacero aplikácií vedľa seba

+ na tablet veľmi slušný fotoaparát

Nevýhody:

- nevhodne zvolené farby v notifikačnej lište

- nálepka Harman Kardon na reproduktoroch nezabezpečí výnimočný zvuk

- prístup k niektorým funkciám fotoaparátu až cez nastavenia

- veľké "skoky" v regulácii hlasitosti

- otravný manažment povoľovania notifikácií

Orientačná cena: približne 279 €

Záver

Huawei spravil zo svojho 8-palcového tabletu výborné zariadenie. MediaPad M2 priniesol takmer dokonalé hliníkové telo, dvojnásobok operačnej pamäte (2 GB teraz zaručuje úplne plynulý chod), väčšie vnútorné úložisko a výborný displej. Chválim aj použitie stereo reproduktorov, no od spojenia so slávnou audio značkou zázraky nečakajte.

Z tabletu si aj zavoláte, zasurfujete cez rýchle LTE siete a 8-megapixelový fotoaparát rozhodne nie je núdzovým riešením do počtu. Jedinú výčitku tak môžem smerovať k nedostatočne otestovanému celku v spojení s farbami grafickej nadstavby a jej použitelnosti s ostatnými aplikáciami či premrhanej príležitosti v podobe skratiek na uzamknutej obrazovke. Tento čínsky výrobca robí čoraz dokonalejší hardvér, no softvérovému oddeleniu by niekdy prospelo viac nápadov a schopnosti prepojiť jednotlivé funkcie do komplexného celku.

Diskusia k článku:

Me_Gusta 15.11.2015 - 18:17

Naozaj veľmi pekný tablet :)

Profile picture for user mental.disease@centrum.cz

mental.disease16.11.2015 - 13:27 Trvalý odkaz

Za 230€ celkom fajn

Celá diskusia 2 príspevky