Sony Ericsson Xperia X1

SKÚSENOSTI majiteľa Smartfón s OS Windows Mobile, 3,2 Mpix fotoaparátom s autofocusom, FM rádiom a podporou HSDPA a HSUPA.

Skupina článkov s prívlastkom plus/mínus je tvorená najmä čitateľmi za dohodnutú symbolickú odmenu. Hlavnou úlohou týchto článkov je upozorniť na kvality a nedostatky zistené dlhším používaním, nehodnotia bežné funkcie, ktoré opisujeme v prvých kontaktoch a recenziách. Chcete aj vy prispieť? Kontaktujte tím fony.sk. Pred odoslaním článku redakcii odporúčame založiť v našom diskusnom fóre tému s názvom "Model telefónu - moje skúsenosti", do ktorého si budete zapisovať jednotlivé klady a zápory, a kde na ne budú reagovať aj ostatní diskutujúci. Tak dosiahnete dokonalý článok.

fotkafotkafotkaOdporúčané odkazy:

RECENZIA: Sony Ericsson Xperia X1

GALÉRIA: Sony Ericsson Xperia X1

VIDEO: Sony Ericsson Xperia X1

FÓRUM: aparáty s Windows Mobile

Prečítajte si skúsenosti Borisa Búša:

Borisovi prejde rukami niekoľko telefónov mesačne. Aktuálne skúsenosti pochádzajú ešte z leta tohto roka.

PLUSY

Ako bývalého majiteľa Sony Ericssonu P1 ma najviac zaujímal rozdiel v rozmeroch. Xperia X1 je o pár milimetrov vyššia a užšia, takže v konečnom dôsledku som mal stále pocit rovnako veľkého mobilu. Navyše som mohol používať puzdro na opasok pre P1.

Moje plus má X1 aj vďaka kovovým prvkom na tele prístroja. Spracovanie bolo v prípade môjho kusu výborné. Počas niekoľkých mesiacov som nemal problém s prasklinami ani výraznými škrabancami na zadnom kryte. Vysúvanie hornej časti fungovalo úplne ľahko.

Veľký posun vpred bol v porovnaní s P1 displej. Kombinácia uhlopriečky s WVGA rozlíšením je jednoducho výborná. Perfektne jemné zobrazenie sa mi najviac osvedčilo pri surfovaní po internete. Dotyková vrstva je síce o niečo menej citlivá než u P1, no nijak zásadne to ovládanie neovplyvňuje. Na P1 mi chýbal aj senzor na reguláciu jasu podľa okolitého svetla. Xperia tento neduh odstraňuje, takže, okrem manuálneho nastavenia, som sa mohol spoľahnúť aj na plnú automatiku. Čitateľnosť je o niečo lepšia než na P1, v interiéri sú farby živšie.

Zvedavý som bol aj na QWERTY klávesnicu. Mnohí na klávesnicu "pé-jednotky" nedali dopustiť a ja som patril medzi nich. U Xperie je konštrukcia iná, no pracovalo sa mi s ňou rovnako dobre. Najmä zadávanie čísel v kombinácii s modrým tlačidlom mi prišlo jednoduchšie, ako pri usporiadaní do horného riadku v iných telefónoch. Rovnako aj zadávanie diakritickým znakov v kombinácii s ďalším špeciálnym tlačidlom bolo otázkou pár minút. Za veľké plus považujem aj rozmerné tlačidlo medzerníka, ktoré je často zmenšované na úkor ostatných.

Riešenie Xpanelov považujem za miernu výhodu. K dispozícii som mal neustále deväť rozličných pracovných plôch, niektoré z nich sa dali upraviť komplet k vlastnému obrazu. Podľa okolností som si teda mohol vybrať, či potrebujem vidieť čo najviac naplánovaných udalostí, prijaté správy alebo informácie o RSS kanáloch. Nastavenia sú dostatočne bohaté.

Vďaka operačnému systému Windows Mobile je dostupnosť rôznych aplikácií a možnosť vlastných úprav neskutočne široká. Navyše sa mi páči možnosť ukladať prijaté správy aj na pamäťovú kartu.

Za veľké plus považujem telefónny zoznam. Jednotlivé záznamy sú perfektne detailné. Skutočne výborne funguje vyhľadávanie. Stačí vysunúť klávesnicu a začať písať meno alebo priezvisko. Pri zadávaní čísla virtuálnou klávesnicou zároveň dochádza k prehľadávaniu záznamov s využitím prediktívneho písania.

Surfovanie po internete som už spomínal vyššie. S tým súvisí najmä prehliadač Opera 9.5, s ktorou som si pozrel prakticky všetko, čo som potreboval. Skúsil som aj možnosť doinštalovať Flash player, no po problémoch na niektorých stránkach kvôli novšej verzii Flash animácií som ho rovno odinštaloval. Výborne sa pracovalo s viacerými oknami. V súvislosti so surfovaním musím vyzdvihnúť aj dátovú podporu. Prítomnosť GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA a HSUPA mi najviac chýbala na P1. Doma som po vzore P1 však najčastejšie používal Wi-Fi.

Po čase musím uznať, že sa mi zapáčila univerzálnosť microUSB a 3,5 mm konektora u Xperie. Stratil som síce kompatibilitu príslušenstva s P1, no nabitie batérie, pripojenie k PC a použitie vlastných slúchadiel je podstatne jednoduchšie. Rovnako pozitívne hodnotím použitie microSD kariet, ktoré sú lacnejšie než M2.

Na cestách sa mi osvedčila aj podpora GPS. Xperiu som používal s iGO8 a nemôžem sa prakticky na nič sťažovať. Mobil našiel polohu pomerne rýchlo a zároveň ju dokázal držať spoľahlivo. Pozitívne skúsenosti majú ľudia aj s navigáciou Sygic, ktorá má navyše nižšiu spotrebu energie v X1. Ak máte držiak mobilu v aute ďaleko od zapaľovača, je to podstatný rozdiel.

MÍNUSY

V zatvorenom stave nesedí horná časť úplne na svojom mieste. Svojím spôsobom to súvisí s ľahkosťou vysúvacieho mechanizmu, no neurobilo to na mňa práve najlepší dojem.

Umiestnenie reproduktora na ľavej strane je síce pomerne praktické, no jeho výkon je doslova mizerný. Zvuk je zvláštne skreslený, navyše sa malá štrbina dá pomerne jednoducho zakryť prstom a hlasný prejav úplne stíšiť. Ani hlasitosť nie je nijak ohromujúca. Sony Ericsson P1 bol na tom podstatne lepšie.

Už pri prvom kontakte s Xperiou som si všimol pomerne vysokú tuhosť klávesnice. Pri opätovnom stretnutí som bol zvedavý na jej správanie po dlhšej dobe používania. Nanešťastie sa tuhosť nezmenila a zostala pomerne výrazná. Aj keď je stisk jednotlivých tlačidiel presný a jasný, tak pri dlhších textoch som cítil zvýšenú únavu prstov.

Displej je umiestnený pod úrovňou povrchu, tu vidím podobnosť riešenia s P1. No s rovnakou obľubou sa po obvode zachytávajú všetky možné nečistoty. Udržať displej v absolútnej čistote je takmer nemožné. Neustále som kraje musel čistiť handričkou za použitia nechtu alebo tenkého predmetu. Zo začiatku mi to až tak neprekážalo, no postupom času začalo tých nečistôt pribúdať.

Nech je systém ovládania akokoľvek prepracovaný, chýbal mi klasický jog-dial a tlačidlo návratu späť. Optický joystick som po pár hodinách deaktivoval, pretože mi spôsoboval viac vrások na čele, ako úžitku. Ovládacie prvky sú pod displejom doslova natlačené na seba. Najviac trpí štvorsmerové tlačidlo v smeroch doprava a doľava. Spolu s nimi sa mi často podarilo stlačiť tlačidlo Xpanelov, OK alebo tlačidlá ovládania hovoru.

K spomínaným Xpanelom mám jednu výhradu. FM rádio je prístupné len cez jeden z panelov, čo považujem za veľmi nešťastné riešenie. Ak by aj chýbalo, ako samostatná aplikácia, mohlo sa objaviť aspoň v ponuke panelu mediálnej galérie.

Za najväčšie mínus považujem prácu s e-mailom. Je pravdou, že Xperia je rýchlejšia pri otváraní a nastavenia sú dostatočne podrobné. No v ostatných parametroch zaostáva. V mobile som mal vytvorené štyri kontá, no pokiaľ som chcel skontrolovať nové správy, tak som to musel realizovať samostatne pre každé konto. Absencia jednotného Odoslať/Prijať mi neskutočne chýbalo. Podpora Push mailu je v prípade Windows Mobile obmedzená len na Exchange. Existujú samozrejme rôzne doplnky pre Mobile Outlook, no P1 má podporu pre Push mail už v základe. Napríklad v spojení so schránkou Gmail som mal prijaté e-maily okamžite aj v P1i, no s Xperiou som si musel počkať na pravidelnú kontrolu. Chýbala mi aj možnosť úplne vlastného nastavenia intervalu, dní a časového rozsahu kontroly.

Za určitú nevýhodu považujem aj použitie systému Windows Mobile. Symbian UIQ mal podstatne bližšie k bežnému mobilu, čomu zodpovedalo aj prostredie. Prvotná orientácia a nastavenie Windowsu bolo miernym tápaním. Zvyknúť sa na to samozrejme dá, no občas mi chýbalo práve klasické prechádzanie ponukou menu. Všetko sa dá aspoň čiastočne nahradiť programom SPB Shell, no ten je platený. Jeho použitie odporúčam.

ZÁVER

Sony Ericsson Xperia X1 je stále zaujímavé zariadenie. Po niekoľkomesačnom používaní som sa zžil so systémom a veľmi rýchlo som si zvykol práve na lepšiu výbavu než som mal dovtedy k dispozícii s P1i. Napriek všetkému ma zaráža fakt, že niekoľko rokov stará P1-ka, s už prakticky mŕtvym systémom Symbian UIQ 3.0, má množstvo prvkov prepracovaných podstatne lepšie. Ale výrazne lepšia konektivita, displej a GPS hovoria práve v prospech Xperie.

Diskusia k článku:

Martin Hombauer 04.12.2009 - 22:47

Soneri: SPB Shell je genialna vec a tiez ju mozem len odporucit. Moja otazka ale: ako je to s kompatibilitou SPB Shell a Xpanelov?

anonymous05.12.2009 - 11:52 Trvalý odkaz

sie65: to Soneri: ?o viem, tak je priamo zakomponovaný v Xpaneloch. Takže by malo by? všetko bez problémov.

anonymous05.12.2009 - 12:28 Trvalý odkaz

Boris Búš: No ono su dve verzie. Prvou je Xpanel od SPB, ktory vychadza z verzie 2. Ale ja som pouzival verziu 3 ako plnohodnotnu aplikaciu, ktorou som komplet nahradil pohotovostnu obrazovku. Presne ako pise Deathless, je to aj na videu vidno ;)

anonymous05.12.2009 - 21:16 Trvalý odkaz

david: Podla mna je tento mobil bezkonkurencny,nedavno som sa s nim hral a je perfektny...len velmi lutujem ze som si ho nekupil ked som sa rozhodoval este medzi n.5800 :((

Celá diskusia 18 príspevkov