Motorola C390

EXKLUZÍVNE! Recenzia low-endu s Bluetooth Otestovali sme jeden z najlacnejších mobilov na trhu s podporou Bluetooth.

Základná charakteristika:

konštrukcia: klasická,

OS: vlastný,

frekvencie: 900/1800/1900 MHz

rozmery: 103 x 44 x 20 mm,

hmotnosť: 91 gramov,

displej: pasívny, 128 x 128 b., 65 536 farieb

pamäť: 1,6 MB aj pre SMS, 500 kontaktov,

správy: SMS, MMS, EMS,

prenos dát: GPRS triedy 10 (4+2), kábel (miniUSB), Bluetooth,

zábava: Java, WAP 2.0, MP3 zvonenia,

batéria: Li-Ion, 600 mAh,

výdrž: do 3 h hovoru/200 h pohotovosti.

Čo mu chýba:

IrDA, aktívny displej, EDGE, instant messaging.

Verzia softvéru:

- flex: SE1AXXZ900F

- sw: R368_G_0B.A0.0CI

- SW DSP: 62323200

fotkafotkafotka

Všetky fotky nájdete v našej Galérii!

Zapnutie/vypnutie

Najťažším úkonom je otvorenie prístroja. Poradím vám jeden postup: palcom a prostredníkom pravej ruky uchopíte mobil zo strán asi v jeho polovici tak, že k dlani smeruje zadná časť mobilu. Ukazovákom zatlačíte na vrchné tlačidlo uvoľňujúce kryt, pričom na zadný kryt tlačíte aj zo strán palcom a ukazovákom. Úplným zatlačením horného tlačidla sa kryt, ktorý tvorí celú zadnú stenu, uvoľní. Výmena SIM karty je potom už jednoduchá, tá sa len zasúva.

Dizajn

Jednoduchý fón, na ktorom použila Motorola špeciálne obalové materiály príjemné na dotyk. Kryt dokonca len tak nepoškodíte! S týmto materiálom sa budeme stretávať u Motoroly pomerne často, a to už pri najlacnejších telefónoch. Je to plast, ale na dotyk pôsobí skôr ako guma.

Dizajn C390-ky je veľmi jendoduchý. Kombinácia matnej tmavej modrej farby a výrazne pochrómovaných ovládacích prvkov je prejavom silných kontrastov. Tie nájdete aj vo funkčnej výbave. Bočné steny sú prázdne, chýba mi tam nejaký regulátor hlasitosti. V spodnej časti takmer prázdnej zadnej steny sa nachádza niekoľko otvorov pre výstup zvukov z hlasného reproduktora. Spodná stena je doplnená o miniUSB konektor, mini-jack pre handsfree a vstup pre nabíjačku.

Použitý odolný materiál by mal zabrániť aj pazvukom pri silnejšom uchopení mobilu a má aj slabšiu protišmykovú funkciu.

Klávesnica

Klávesnica vyzerá na prvý pohľad pomerne kvalitne. Avšak jej spracovanie by si žiadalo viac úsilia. Privítal by som rozostup tlačidiel umiestnených vo vertikálnych radoch. Podobne horné ovládacie tlačidlá mohli byť rozľahlejšie, aj keď tie sa ovládajú oveľa lepšie než alfanumerické. Hlasitosť zvonenia v pohotovostnom stave ovládate štvorsmerným tlačidlom v horizontálnom smere. Pohyb nahor a nadol spustí telefónny zoznam. Obidvom polyfunkčným tlačidlám je možné priradiť ľubovoľné funkcie.

Displej

Pasívny displej zobrazí 65 536 farieb na ploche 128 x 128 bodov. Mohol by byť aj väčší, mohol by byť aktívny, ale hlavným zámerom výrobcu bolo ponúknuť zákazníkom lacný telefón. V izbových podmienkach je veľmi dobre použiteľný, na slnku to s jeho použitím už horšie (nie najhoršie). Na hlavnej ploche v pohotovostnom stave v tomto prípade nemôžu byť zobrazené 4 ikony funkcií priradených štyrom smerom hlavného ovládacieho tlačidla, keďže v modeli C390 nie je možné štvorsmernému tlačidlu priradiť ľubovoľné funkcie. Hlavná ponuka funkcií môže byť zobrazená v podobe 3 x 3 ikon alebo zoznamu 9 položiek. Ich poradie môže užívateľ ľubovoľne meniť. Oproti veľmi podobnej dvojice V180/V220 zmizla položka IM, ktorú nahradila ikona Bluetooth.

Nastaviť je možné farebný štýl ponuky, tapetu a šetrič. Takmer vždy vidíte na displeji 4 riadky textu (menu, písanie aj čítanie správy). Údaje na displeji sú pomerne dobre čitateľné aj na slnku.

Obrázky

Telefón nemá vstavaný fotoaparát, navyše na rozdiel od iných značiek neobsahuje rozsiahly katalóg obrázkov. Pozadia sú vlastne len štyri, z toho dve animované. Nie je, samozrejme, problém doplniť ich vlastnými. Ďalej sú k dispozícii EMS animácie, ktoré sú celkom podarené. Obrázky a animácie sa dajú priradiť položkám v telefónnom zozname, je možné ich použiť ako pozadie alebo šetrič.

Zvuky a profily

Telefón podporuje zvukové súbory typu MID (24 hlasov) a MP3. MIDI zvonení je v telefóne veľa, dá sa z nich vybrať, MP3 skladby sú len 3, tie si bude musieť majiteľ doplniť vlastnými.

Zvonenia k jednotlivým udalostiam sa nastavujú v každom vyzváňacom profile samostatne. Je možné ich priradiť pre hovory, SMS a MMS správy, odkazovú schránku, informačné služby, budík, dátové hovory, faxové prenosy a upozornenie. Upozornenie sa týka prijatej správy a zmeškaného hovoru. Ak si ich nevšimnete, telefón vás na ne upozorňuje v pravidelných intervaloch. Niekedy je to veľmi užitočné, niekedy trošku otravné. V každom prípade je možné toto upozornenie vypnúť.

Medzi profilmi nenájdete možnosť súčasného vibrovania a zvonenia, k dispozícii je iba režim Vibrovať a potom zvoniť. Profilov je 5, ich názvy nemožno meniť. Vibrácie sú dostatočné silné.

Pamäť

Kapacitu 1,6 MB považujem, vzhľadom na funkcie telefónu, za dostatočnú, hoci pamäte nie je nikdy dosť.

Telefónny zoznam

V zozname vidíte naraz 4 pod sebou zoradené kontakty. Do telefónneho zoznamu v mobile sa zmestí 500 kontaktov, je rozdelený do 5 kategórií (skupín), medzi ktorými sa ale prepína dosť zložito (cez menu), čo je trochu nepohodlné. V zozname vyhľadávate mená len podľa prvého znaku. Zoznam zobrazuje naraz položky v pamäti telefónu aj na SIM karte. Zo zoznamu je možné priamo odoslať správu na zvolené číslo.

Hovor

Hlasitosť reprodukovaného zvuku je dostatočná. Je ju možné meniť štvorsmerným tlačidlom v horizontálnom smere. Telefón podporuje hlasné handsfree, ktoré je možné zapnúť už pri vytáčaní čísla. To je výhodné napríklad pri prezvonení. Zvuk je aj v tomto prípade dostatočne hlasný. Počas hovoru môžete vstúpiť do telefónneho zoznamu, správ alebo kalendára. Po ukončení hovoru sa na chvíľu zobrazí jeho dĺžka, počas hovoru dĺžku volania nevidíte.

Register hovorov je veľmi prepracovaný. Telefón zobrazí dĺžku každého uskutočneného hovoru. Princíp je rovnaký ako u iných modelov tejto značky: uskutočnený hovor je označený fajkou, neuskutočnený nie.

Písanie textov

K slovníku iTAP majú mnohí výhrady. Pracuje na inom systéme ako obľúbenejšia T9-ka. Samozrejme, každý "motorolák" si tento systém rýchleho písania znakov bude brániť. Verím, že i ja by som časom podľahol kúzlu iTAP-u. Akýkoľvek písaný text je možné kopírovať, vystrihnúť a vložiť. Buď kopírujete/vystrihujete všetok text (napr. celú správu), alebo ručne vyberiete jeho časť. Je to veľmi sympatická pomôcka nachádzajúca sa vo všetkých nových Motorolách.

Horšou stránkou veci je klávesnica, ktorá mohla byť kvalitnejšia. Tlačidlá majú totiž pomerne silný odpor. Inak nemám k ovládacím prvkom veľké výhrady.

SMS

Položky v sekcii Správy je možné usporiadať podľa vašej chuti. V sekcii Prijaté správy si zase môžete vybrať, či budú správy pomenované podľa odosielateľa alebo podľa textu správy. Telefón ukladá prijaté správy do pamäti telefónu, ktorá je zdieľaná. Podobne sa do pamäti ukladajú aj odoslané správy. Milou vlastnosťou je, že po prijatí SMS sa priamo na hlavnom displeji (nie na vonkajšom) zobrazí aj odosielateľ správy. Prijatú správu môžete čítať aj pri wapovaní.

Pri písaní SMS sa na displej zmestia 4 riadky. Telefón odpočítava znaky od 450 nadol. Do správy je možné vložiť obrázok alebo zvuk podľa štandardu EMS, ako aj číslo z telefónneho zoznamu, prípadne z registra hovorov. Text je možné vystrihovať, kopírovať a vkladať cez schránku, podobne ako na počítači. Trochu netradičná je práca s doručenkami, túto funkciu je nutné zapínať pri každom odoslaní správy. Aj na to sa však dá rýchlo zvyknúť. Autočistenie podľa veku správ alebo ich hraničného počtu je veľmi užitočnou funkciou.

MMS

Telefón ponúka niekoľko MMS šablón, ktoré majú rovnakú funkciu ako vzorové SMS správy. Sú obohatené o zvuk a animáciu. K editoru nemám veľké výhrady, je dostatočne svižný. Veľkostný limit MMS správy je možné v nastavení meniť (20, 30, 50, 100kB), resp. je ho možné úplne vypnúť a vytvárať tak neobmedzene veľké MMS správy. ROvnako je možné nastaviť automatický podpis.

Pri písaní správy mi trochu vadí, že nechceným stlačením červeného slúchadla nenávratne a bez upozornenia prídete o celú správu a musíte ju písať odznova (podobne ako napríklad pri mobiloch značky Samsung). Neviem o žiadnej Motorole, ktorá by toto mala vyriešené a považujem to za dosť vážnu chybu.

WAP

Telefón podporuje GPRS prenosy triedy 10. Nastavenie WAP-u je jednoduché, prehliadanie stránok je pomalšie. Samotné načítavanie stránok je však celkom svižné. Po skončení pripojenia sa zobrazí informácia o objeme prenesených dát (v bajtoch). Telefón je možné využiť aj ako modem pre pripojenie iného zariadenia na internet. Na pripojenie je možné použiť bežný USB kábel s koncovkou miniUSB, ktorý sa používa napríklad aj u digitálnych fotoaparátov.

Prenos dát

GPRS 4+2 je pekná hodnota, a ešte lepšia je prítomnosť Bluetooth. Oficiálny softvér pre Motorolu je pomerne drahý (asi 550 Sk, s USB káblom 800 Sk), a tak je relatívne využitie mini USB konektora, ktorý umožní spojiť telefón s vaším PC pomocou kábla dodávaného napríklad ku mnohým digitálnym fotoaparátom.

V telefóne nechýba počítadlo prenesených dát.

Bluetooth je v lowendovej Motorole prekvapením. Použijete ho na telefonovanie, prenos dát alebo pripojenie k internetu. Keď som dal prístroj so zapnutým Bluetooth vyhľadávať iným mobilom alebo PC, bol viditeľný len 60 s po označení položky "Zistiteľný" v menu. V balení prístroja by sa malo údajne nachádzať aj Bluetooth handsfree.

Ja som Motorolu C390 používal s handsfree Motorola HS850, ktoré sa v spojení s ňou správalo presne podľa návodu.

Organizačné funkcie

Budík

V telefóne je možné nastaviť si 5 samostatných budíkov. Sú jednoduché, nastavujete si len názov, čas, melódiu a hlasitosť. Budík zvoní opakovane každý deň dovtedy kým ho pri vyzváňaní alebo inokedy v menu telefónu nezrušíte voľbou Vypnúť.

Kalendár

Kalendár ponúka mesačný alebo týždenný pohľad, po zvolení konkrétneho dňa zobrazí všetky pripomienky, ktoré sú na daný deň uložené. Je možné nastaviť automatické vymazanie pripomienok starých 1, 2, 4, 8 týždňov, prípadne ho vypnúť. Taktiež sa dá nastaviť, či sa má ozvať upozornenie, ak je telefón vypnutý. V kalendári sú zvýraznené dni, v ktorých je uložená pripomienka, víkendy sú odlíšené inou farbou. Po dňoch sa posúvate šípkami, po mesiacoch tlačidlami * a #. Pri vytváraní novej pripomienky si volíte názov, začiatok, trvanie, dátum, opakovanie a upozornenie. Bohužiaľ nie je možné zapnúť upozornenie priamo v čase konania udalosti, ale najneskôr 5 minút pred ním.

Hry a Java aplikácie

Java hry sú v telefóne 2 a obe sa týkajú futbalu. Prvá je simulácia hry, druhou je snaha o čo najdlhšie udržanie lopty vo vzduchu. Hry, podobne ako ostatné Jav aaplikácie je možné pozastaviť na pozadí.

Telefón obsahuje aj Java formu peňaženky.

Kalkulačka - jednoduché počítadlo s podporou pamäťových funkcií, percent a prepočtu mien.

Výdrž, batéria

Výdrž niekoľko dní s permanentne zapnutým Bluetooth považujem za dostatočnú. Testovaný telefón sa však môže líšiť od predajných vzoriek.

Cena:

Motorola C390 sa na náš trh dostane už začiatkom augusta za cenu okolo 4 000 Sk.

Výhody:

- použitý materiál,

- kvalitné melódie,

- Bluetooth,

- snáď i cena.

Nevýhody:

- slabší displej,

- drahý PC softvér,

- nepodporuje EDGE,

- vyhľadávanie podľa jedného znaku.

Motorola C390 je zaujímavý telefón so základnými funkciami a podporou Bluetooth. Ak sa skutočne bude v balení nachádzať aj Bluetooth handsfree (najlacnejšie Bluetooth HF od Motoroly kúpite už od 1 300 Sk), môže ísť o mobil určený výhradne na telefonovanie, aký tu nebude mať konkurenciu. Osobne som si počas testu na volanie s Bluetooth HF veľmi zvykol.

Zaujmavé odkazy:

- nastavenie fónu + produktová stránka Motoroly

- kontakt na výrobcu (SK)

Diskusia k článku:

Martin Hombauer 04.07.2005 - 01:40

stanleyjr: za taky LE :) niektore veci co ma nemaju ani ME a dokonca ani HE :) copy and paste v LE?genialne

anonymous04.07.2005 - 22:43 Trvalý odkaz

stanleyjr: aj mini USB :) a nastavenie mms do neobmedzenej velkosti...a samozrejme BT :)

Celá diskusia 2 príspevky