Nokia 7230

PRVÝ KONTAKT s mid-endom Slajder s 3 Mpix fotoaparátom, podporou UMTS, hudobným prehrávačom a 3,5 mm jackom.

Základné parametre:

konštrukcia: vysúvacia,

OS: vlastný, Series 40,

procesor: ???

frekvencie: GSM 850 / 900 / 1800 / 1900 MHz + UMTS,

rozmery: 98 x 48 x 15 mm,

dĺžka otvoreného prístroja: 126 mm,

hmotnosť: 100 gramov (zistená: 103 gramov),

displej: aktívny, TFT 262 144 farieb, 240 x 320 b., 36 x 49 mm, uhlopriečka 61 mm (2,4''), aktívny pohotovostný režim,

fotoaparát: 3,2 Mpix, záznam videí (320 x 240 b., 10 fps),

pamäť: 70 MB + microSDHC 2 GB (do 16 GB), 2 000 kontaktov,

správy: SMS, MMS, e-mail,

globálny prenos dát: GPRS, EDGE, UMTS,

lokálny prenos dát: Bluetooth 2.1+ EDR, kábel (microUSB), mass storage,

hudba: MP3/AAC prehrávač, 3,5 mm jack, FM rádio (s RDS), A2DP,

ostatné 1: Java, internetový prehliadač,

batéria: BL-4C, 860 mAh,

výdrž: do 5 h hovoru / 370 h pohotovosti,

SAR: 0,97 W/kg (norma 2 W/kg)

Neobsahuje/nepodporuje:

RSS, prehliadač dokumentov, GPS, akcelerometer, minimalizácia aplikácií, multitasking, xenónový blesk, LED blesk, autofókus, aktívny kryt objektívu, HSDPA, HSUPA, rozpoznávanie hudby, Wi-Fi.

Softvérová verzia testovaného telefónu:

finálna.

Obsah balenia:

telefón, batéria, nabíjačka, 2 GB microSD karta, stereo slúchadlá, dokumenty.

Všetky fotky nájdete v našej Galérii!

Nokia 7230 je tradičný mid-end s vysúvacou konštrukciou a vlastným uzavretým systémom Series 40. za Zaujímavú cenu ponúka jednoduchý dizajn a pomerne slušnú výbavu.

novej Nokie 7230 mi náramne pripomína starší ženský model s označením 6111. Opäť ide o zaoblený vysúvací telefón strednej triedy, ktorý má zaujať najmä svojou cenou. Predná strana obsahuje okrem ovládacej časti aj veľký displej. Chválime použitie väčšej, 2,4-palcovej obrazovky. Pravá strana je pomerne chudobná, obsahuje iba spúšť fotoaparátu. Chýbali mi tu najmä tlačidlá na ovládanie hlasitosti. Zadnú stranu tvorí vrúbkovaný plastový kryt. Okrem trojmegapixelového fotoaparátu sa na zadnej strane nachádza aj reproduktor. Ľavá strana ostala úplne bez ovládacích prvkov; 3,5 mm jack, microUSB konektor a otvor pre tenkú nabíjačku umiestnil výrobca do . Vyhotovenie novej Nokie je spracované výborne. Kvalita použitých plastov ma prekvapila, najmä v oblasti strieborného lemu, ktorý dokonale imituje kov. Vysúvací mechanizmus má zo začiatku slabý odpor, jeho vôľa je takmer nulová. Konštrukciu novinky jednoducho musím pochváliť. Starosti mi spôsoboval iba zadný kryt, ktorý sa mi pri oddeľovaní niekoľkokrát takmer zlomil. Pri častej výmene kariet (pamäťová aj SIM karta sa nachádzajú pod krytom) môže ľahko prísť k jeho poškodeniu. Po niekoľkodňovom teste sa zadný kryt nepríjemne rozvŕzgal.

"Konštrukciu novinky jednoducho musím pochváliť, starosť mi spôsoboval len nekvalitný zadný kryt."

sa delí na dve časti - ovládaciu a alfanumerickú. Vrchná klávesnica používa tradičné rozloženie. Jednotlivé klávesy splývajú a sú malé a tvrdé, ovládací štvorec však musím pochváliť. Jeho veľkosť a tuhosť mi vyhovovala. Po vysunutí spodnej časti sa odkryje alfanumerická klávesnica. Jej tlačidlá sú malé, no píše sa na nich bez väčších problémov. Prekážalo mi iba hlasné cvakanie klávesnice.

V prípade modelu 7230 sme sa konečne dočkali väčšieho

aj v "nesmartfóne". Nokia totiž zvykne do telefónov Series 40 implementovať displeje s uhlopriečkou 2 - 2,2 palca. Rozlíšenie displeja je štandardné, QVGA je dnes už základom. Viditeľnosť na priamom slnku musím pochváliť, s týmto problémom Nokie väčšinou nemajú problémy. Displej 7230-ky však trpí rovnakým neduhom, ktorý sme vyčítali nedávno testovanej X3-ke. Napriek väčšej uhlopriečke a naoko kvalitnejšiemu displeju trpí taktiež malým pozorovacím uhlom. Možnosti systému Series 40 sú takmer všetkým dobre známe. Domáca obrazovka obsahuje aktívny pohotovostný režim, na displeji tak môžete vidieť okrem hodín aj aktuálne udalosti, nové správy, e-maily, hudobný prehrávač či FM rádio. Hlavné menu si taktiež môžete prispôsobiť. Okrem usporiadania ikon je možné meniť aj vzhľad (ikony, zoznam, záložky, ikony s menovkami, jedna položka). V nastaveniach na vás čaká päť grafických tém. Telefónom so Series 40 často vyčítame aj nemožnosť meniť dĺžku a silu podsvietenia. Nokia 7230 v tomto nie je výnimkou.

"Displej Nokie 7230 trpí slabým pozorovacím uhlom."

Trojmegapixelový

ma svojou kvalitou sklamal. Chýba mu zaostrovanie aj LED blesk. Kvalita výsledných fotografií je preto slabšia. Fotografovanie štandardne prebieha na šírku, no zvoliť si môžete aj režim na výšku. Nastavenia umožňujú voliť 3-, 5- a 10-sekundovú samospúšť, meniť farebné efekty či deaktivovať zvuk spúšte. Kvalita videa je rovnako slabá. Jeho maximálne rozlíšenie je 320 x 240 bodov pri 10 fps.

"Fotoaparátu chýba autofókus a LED blesk."

Prezeranie obrázkov a videí prebieha v prehľadnej

. Kto už niekedy vlastnil Nokiu, vie čo môže od galérie očakávať. Snímky a videá nájdete prehľadne (aj časovo) zoradené. Pri prezeraní je možné snímky upravovať, použiť funkciu zoom (lupa), a takisto si zvoliť celoobrazovkový režim prezerania fotografií. Ten je prítomný iba vo forme prezentácie.

UKÁŽKA VIDEA (súbor 0,4 MB, 3GP; obraz: 320 x 240 b., 8 fps, 377 kbps; zvuk: AMR, 13 kbps; celkovo: 3 MB / min.)

TIP: Jednoduchý a bezplatný prehrávač všetkých možných formátov: VLC Player.

TIP: Ideálny konvertor takmer všetkých video formátov: SUPER.

Hudobný prehrávač v Series 40 je už tradične na výbornej úrovni. Ponúka triedenie hudby podľa interpretov, albumov a žánrov. Podporované sú aj playlisty. Grafika prehrávača je prehľadná. Prispôsobí sa aktuálnej grafickej téme, zvoliť si však môžete aj štandardný vzhľad. Pri prehrávaní vidíte názov interpreta, skladby a albumu spolu s jeho obalom. V nastaveniach nájdete možnosť vybrať si z niekoľkých typov ekvalizérov. Kvalita reproduktora je dostatočná, rovnako ako jeho hlasitosť. V aplikáciách nájdete aj jednoduché

s podporou RDS. Na jeho počúvanie je nutné mať pripojené slúchadlá. Škoda, že sa Nokia nerozhodla pokračovať v trende X3, ktorá má zabudovanú anténu pre FM rádio. To by sa zišlo napríklad pri budení rádiom. Takto musím každý večer do 7230-ky zastrčiť slúchadlá slúžiace ako anténa.

Navigácia v mobile je zastúpená bezplatnou aplikáciou Ovi Maps. Jej výhody si však užijete iba s externým modulom, nakoľko Nokia 7230 zabudované GPS neobsahuje. V spojení s 2,4-palcovým displejom by navigovanie mohlo byť pomerne atraktívne. Na približné zistenie polohy môže poslúžiť aj sústava najbližších základňových staníc BTS.

Pamäť telefónu hlási voľných 50 MB. Po zmazaní predinštalovaného obsahu by ste sa dostali až na 70 MB. V balení nájdete dvojgigabajtovú microSD kartu. Nahradiť ju môžete kartou s maximálnou kapacitou 16 GB.

V oblasti telefonovania neprináša Nokia 7230 nič nové. Stále napríklad chýba inteligentné vyhľadávanie kontaktov z domácej obrazovky. Telefónny zoznam pojme až dve tisícky viacpoložkových kontaktov. K jednotlivým menám môžete priradiť viacero údajov, okrem niekoľkých čísel aj narodeniny, e-mailovú adresu, adresu domov či poznámku. Kvalita a hlasitosť reproduktoru pri telefonovaní je dobrá, problém som nepostrehol ani v rušnejších miestach. Pri telefonovaní dajte pozor na výsuvný mechanizmus, ktorý telefonát ukončí už pri miernom zasunutí. V nastaveniach nechýbajú

. Popri tradičných (normálny, tichý, schôdzka, apod.) si môžete vytvoriť aj vlastné. Všetky profily je možné načasovať. Nokia 7230 obsahuje aj skrytú LED diódu v pravom hornom rohu, ktorá pri zmeškaných udalostiach upozorňuje blikaním.

"Telefón obsahuje skrytú LED diódu, ktorá pri zmeškaných udalostiach upozorňuje blikaním."

TIP: Chcete uskutočniť konferenčný hovor? V tom prípade odporúčame tento článok.

TIP: Pre bezplatnú online synchronizáciu kontaktov (aj pre Symbian, Windows Mobile) odporúčame Google Sync. Stačí navštíviť m.google.com/sync, resp. vo Windows Mobile zariadení nastaviť synchronizáciu podľa tejto stránky a Symbian zariadení nastaviť synchronizáciu v mobile podľa tejto stránky. Pozor, ako užívateľa vypĺňajte xxx@gmail.com a nie googlemail.com! Prenos kontaktov z jedného zariadenia do druhého (aj s iným OS) uskutočníte ľahko práve podľa tohto návodu vďaka Google Sync.

Ani v menu

sa nič podstatné nezmenilo. Editor či priečinok prijatých textových a multimediálnych správ je spoločný. Pri editovaní textu stačí pridať do správy predmet či akýkoľvek súbor a správa sa automaticky odošle ako MMS. Nastavenia umožňujú aktivovať doručenky a meniť veľkosť písma. Pamäť pre správy je limitovaná zostávajúcou pamäťou, takže nedostatku miesta sa skutočne nemusíte obávať.

E-mailový klient je, rovnako ako v Nokii X3, zastúpený zjednodušenou aplikáciou Nokia Messaging. Jej najväčšou nevýhodou je chýbajúca možnosť automatickej aktualizácie schránky. Pripájať sa a kontrolovať si obsah svojho konta budete musieť manuálne.

"Nevýhodou e-mailového klienta je nemožnosť automatickej aktualizácie schránky."

v mobile si poradí s wap aj webstránkami. Rýchlosť sťahovania stránok je výborná, o čo sa stará prítomnosť UMTS. Prehliadač si poradil bez problémov s hlavnou stránkou Fony.sk. Jeho základnou nevýhodou je nemožnosť otvorenia viacerých okien. Okrem zabudovaného prehliadača však máte možnosť využiť aj Operu Mini. Odporúčam aktualizovať verziu na najnovšiu Operu Mini 5. Prezeranie webu tak bude omnoho pohodlnejšie a rýchlejšie.

Už tradične nájdete v nových Nokiách aj prehľadný

. Ten dokáže udalosti zobrazovať v mesačnom, týždennom či dennom náhľade. Nechýba ani oznamovacia lišta s aktuálnymi dennými záznamami. V ponuke funkcií taktiež nájdete budík, ktorý vás opakovane zobudí vo vybrané dni v týždni. Organizačnú výbavu dopĺňajú poznámky, zoznam úloh, časovač, stopky či vedecká a úverová kalkulačka.

V menu Java aplikácií nájdete štyri klasické hry - Bounce Tales, Rally Stars, Snake III a Sudoku. Zbierka aplikácií ukrýva Flickr klienta, Operu Mini, prevodník veľkostí, svetové hodiny a jednoduchý webový vyhľadávač. Všetky ostatné aplikácie nájdete združené v Ovi Store.

Tipy na užitočné a bezplatné Java aplikácie (pre takmer každý mobil):

Univerzálnou Java aplikáciou pre pripojenie ku ICQ je Jimm. Funguje na takmer všetkých dnešných telefónoch.

Každému odporúčame vyskúšať aj unikátnu schránku v spolupráci s aplikáciou Gmail. Ponúka viac než len prezeranie a písanie e-mailov (napríklad prezeranie dokumentov!), to však už nájdete v jej recenzii.

Určite vyskúšajte bezplatný Java prehliadač Opera Mini 4 zo stránky http://mini.opera.com.

Množstvo zaujímavých bezplatných Java aplikácií nájdete priamo z mobilu na WAP stránke wap.getjar.com.

Batéria v Nokii 7230 mi pri bežnom používaní - žiadnej extra záťaži - vydržala dva-a-pol dňa, čo považujem za dostatočnú hodnotu.

Výhody:

- veľký displej,

- 2 GB karta v balení,

- 3,5 mm jack,

Nevýhody:

- e-mailový klient nepodporuje automatickú kontrolu mailov,

- slabšie foto a video,

- nekvalitný zadný kryt.

Orientačná cena: zatiaľ neznáma (epicentrum.sk)

Záver

Nokia 7230 je zaujímavým modelom. Škoda nekvalitného zadného krytu, displeja so slabším pozorovacím uhlom a nedotiahnutým fotoaparátom. Ak by Nokia vyriešila tieto základné neduhy, išlo by o atraktívny telefón, ktorý skutočne chýba na našom trhu. Napriek tomu musím 7230-ku pochváliť. Ponúka výborný a stabilný systém, dostatočne veľký displej s dobrou viditeľnosťou, výborné multimediálne funkcie, 3,5 mm jack, podporu UMTS a kvalitnú konštrukciu. Hlavnými konkurentmi Nokie sú najmä vysúvacie mid-endy z ponuky Samsungu či LG.

Druhý názor

Richard Hombauer: Klasický slajder, ktorý ma ničím zvlášť nezaujal, ale ani neurazil. Má dostatočne veľkú pamäťovku v balení, má microUSB (hoci ho nabijete len tenkou Nokia nabíjačkou), má 3,5 mm jack, má veľký, dobre čitateľný displej a v menu, telefónnom zozname či správach si môžete určiť zobrazovanie veľkého písma. Video a fotky sú vhodné akurát tak na displej tohto mobilu. Výrobca zabudol na ovládač hlasitosti v bočnej stene aj na vypínacie tlačidlo, ktoré by slúžilo na rýchle prepínanie profilov. Chýba mi aj regulácia podsvietenia, intenzity aj doby. Verdikt? Pre niekoho dostatočný mobil, mňa sklamalo množstvo neriešených nedostatkov (okrem spomenutých aj minimalizácia Java aplikácií, nedoriešený e-mailový klient a podobne), na ktoré Nokia neustále zabúda. Aj to potvrdzovanie blokovania klávesnice, je presne také, ako som písal dávnejšie v tejto diskusii. Tak prečo by ste mali meniť svoju firemnú 6300-ku za takéto voľačo? Nevidím dôvod.

Produktová stránka: Nokia 7230

Odporúčaná sekcia v diskusnom fóre: Nokia S40

Diskusia k článku:

anonymous24.11.2009 - 21:03 Trvalý odkaz

flash: Na prvy pohlad nic moc ale celkom sa da .

anonymous25.11.2009 - 00:34 Trvalý odkaz

micindev: hmm..a uz naucili fini s40 java multitasking?

anonymous25.11.2009 - 01:04 Trvalý odkaz

Richard Hombauer: mna mrzi ten autofkus a blesk. po dlhej dobe pekny jednoduchy slajder.
a dufam, ze blokovanie klavesnice nebude nutne po zavreti potvrdit.

anonymous15.03.2010 - 15:47 Trvalý odkaz

narniAA: Neivem pri poh?ade na tento telefon som si spomenul na stase vysuvacie siemensy. Occhhh ako mi chýbajú. Tento mobil akokeby im z oka vypadol

Celá diskusia 47 príspevkov