Porovnanie fotoaparátov: Sony Xperia Z5 vs. Samsung Galaxy S6 edge

Ako fotí čerstvá novinka od Sony v porovnaní so zabehnutým konkurentom od Samsungu? Tak to zaujímalo aj nás!

Tomuto sa nedalo odolať. Na stole mám Sony Xperia Z5 aj Galaxy S6 so zakriveným displejom od Samsungu. Xperia je cenovo odvážnejšia, navyše ponúka odolnosť voči vode a spúšť fotoaparátu v bočnej stene. Niekomu sa môže páčiť aj tradičný hranatý dizajn a fakt, že objektív 23 Mpix fotoaparátu z tejto novinky nijak nevystupuje. Či to má vplyv aj na kvalitu záberov budete môcť posúdiť o chvíľu.

Rozlíšenie, ohnisková vzdialenosť a pomer strán

Samsung ponúka 16 Mpix s pomerom strán 16:9, čo je aj pomer strán obrazovky všetkých moderných smartfónov či monitorov. Výnimkou sú len niektoré tablety. Sony ponúka síce 23 Mpix, ale po prepnutí na pomer strán 16:9 dosahuje maximálne 20 Mpix. S týmto nastavením sme aj pracovali. Fotoaparát Sony je širokouhlejší, teda z rovnakého miesta sa naň zmestí viac objektov (obrazne povedané).

Predné kamery oboch prístrojov ponúkajú rozlíšenie 5 Mpix s pomerom strán 16:9. Rovnako natiahnutá ruka držiaca Samsung však zaznamená viac objektov (trebárs hláv vašich kamarátov) v jednom zábere. V tomto prípade sa teda karta obrátila.

ikona

Základné info: Sony Xperia Z5 (E6653) a Z5 Dual (E6633)Prostredný model v rade Xperií dostal 5,2" displej, 3 GB RAM a 2 900 mAh batériu. Aj on ponúkne 23 Mpix fotoaparát a čítačku odtlačkov prstov.

ikona

Samsung Galaxy S6 edge - výstredný za každú cenuRecenzia prevratného mobilu s krásnym 5,1'' displejom zahnutým po obidvoch stranách, výborným fotoaparátom a nekompromisným výkonom. Zamrzí však cena a výdrž.

Pohodlie držania

Samsung Galaxy S6 edge sa vďaka hranám lepšie zarezáva do prstov, čo napomáha pevnému uchopeniu. Xperia vyniká prísnymi tvarmi. Vďaka regulácii hlasitosti v pravej bočnej stene ju môžete položiť na stôl, ale zaoblené hrany už bránia státiu bez podpory vašimi rukami. Také Lenovo Vibe Shot môžete položiť na stôl, táto Xperia to nedokáže, hoci tak môže pôsobiť. Xperia vyniká manuálnou dvojpolohovou spúšťou v bočnej stene, no pre jemné zábery bez pohnutia ruky je vždy lepšie ťuknúť do displeja.

Rýchly štart

Na Xperii stačí podržať spúšť fotoaparátu v bočnej stene, Samsung zase ponúka bleskový štart dvojitým stlačením hlavného tlačidla v akejkoľvek situácii. V oboch prípadoch ide o veľmi rýchle zapnutie.

Prostredie fotoaparátu

Keď si čítam rôzne porovnania fotoaparátov, všímam si, že sa na tento dôležitý parameter zabúda. Ale práve šikovne domyslené prostredie fotoaparátu prináša reálne využívanie funkcií fotoaparátu. Ak mám stále niekde v hĺbke nastavení prepínať expozíciu či zapínať HDR, tak sa na to časom úplne vykašlem. V oboch prípadoch je možné napríklad podržaním prsta popresúvať režimy tak, ako sa to vám páči. Samsung ponúka prepnutie na prednú kameru hneď pod spúšťou, teda na šikovnejšom mieste. Vždy nadávam, keď mám v jednej ruke akýkoľvek objekt a druhou sa chcem(e) rýchlo odfotiť, a musím tú ľavú ruku použiť na prepnutie prednej kamery.

Keď ťuknem do obrazovky Samsungu, zaostrí na označený predmet a ponúkne mi rýchlu reguláciu expozície ako na iPhone. Je to veľmi užitočné. V Xperii treba ťuknúť po jednej ikone v ľavej bočnej lište a korekcia jasu a vyváženia farieb je na svete. Nie je to také prešpekulované ako na Samsungu, ale určite si to nezaslúži kritiku.

Oba prístroje ponúkajú zaujímavé režimy. Xperia sa zameriava na AR efekty (augmented reality) s doplnenými príšerkami do reálneho záberu, Samsung zas ponúka iné fičúrky. Tak či onak, obe zariadenia ponúkajú aj doplnenie fotoaplikáciami z obchodu. Panorámu zvláda lepšie Samsung, na Time lapse videá zase berte Sony (rozlíšenie časozberného záznamu od VGA po 4K s intervalom 1 - 10 s!).

Manuálny, resp. profesionálny režim ponúkajú obidva prístroje, akurát v Samsungu si môžete manuálne nastaviť aj zaostrenie a ISO, čo Xperia Z5 neponúka. HDR môžete v Xperii zapnúť len v manuálnom režime, v Samsungu je k dispozícii aj v automatike. Oba prístroje ponúkajú HDR aj po prepnutí na prednú kameru.

Objektív, ostrosť, makro

Samsung dokáže ísť bližšie k objektu a odfotiť tak detailnejší záber niečoho drobného. Vtedy je však obraz deformovaný a ostrý len v strede záberu. Je to pochopiteľné a v istých situáciách aj efektné. Pri rovnakej vzdialenosti je však vyrovnanejší objektív Samsungu, na Xperii vidíme akúsi optickú vadu (viď obrázok textu na bielom pozadí v galérii nižšie).

Predná kamera

Vyrovnaný výsledok, na Samsungu s teplejšou farbou v tvári. Víťaza si nedovolím označiť, hoci Samsung vyniká širokouhlým objektívom (s kratšou ohniskovou vzdialenosťou), čo môže byť často výhodou. V galérii môžete vidieť môj autoportrét s čo najviac natiahnutou rukou.

Čitateľnosť na slnku

Samsung ponúka zvýšenie kontrastu na priamom slnečnom svetle, ale Xperia na tom nie je až tak zle, aby si zaslúžila negatívne hodnotenie. Pri mori však radšej budem fotiť so Samsungom.

Kvalita snímok

Ťažká úloha. Fotografie zo Samsungu sú kontrastnejšie, ostrejšie, ale to neznamená, že krajšie. Sony je mäkkšie, prirodzenejšie. V detailoch sú si tieto fotoaparáty veľmi podobné. Štvormegapixelový náskok Sony pred Samsungom je bezvýznamný, kvôli tomu by som si Xperiu určite nekúpil. Napríklad pri porovnaní fotografie textu na bielom papieri jednoznačne vyhráva kontrastný záber zo Samsungu. Aj detail bodliaku sa mi páči viac z es-šestky než zo zet-päťky. Všimnite si však koleso Superbu. Na snímke z Xperie je deformované, Samsung ho nasnímal krásne okrúhle. To je tiež zaujímavé.

Skrátka, na mnohých záberoch sú si Z5 a S6 edge vyrovnanými súpermi, no ak bola jedna snímka podľa môjho názoru lepšia (ostrejšia, detailnejšia), vždy to bolo zo Samsungu.

Večerné zábery a blesk

Ani za horších svetelných podmienok si nedovolím povedať, ktorý fotoaparát fotografuje lepšie. Aj blesk majú vyrovnaný - blízke objekty neprepaľuje, na vzdialené sa nehodí ani jeden.

Stabilizácia

Oba prístroje ponúkajú optickú stabilzáciu Samsung ponúka aj optickú stabilizáciu. Pri Full HD rozlíšení videa umožňujú oba prístroje aj dodatočne digitálne spracovať roztrasený obraz. A oba vďaka tomu dokážu malé zázraky.

Záznam videa

Oba ponúkajú záznam Full HD videa s 30 fps aj 60 fps. Samsung pridáva aj záznam QHD videa (rozlíšenie obrazovky), no podobne ako UHD, ani ten už neponúka funkcie ako HDR, digitálna stabilizácia či snímanie fotografií počas záznamu. Xperia ponúka záznam 4K videa v režimoch fotoaparátu. Tu zas chýba možnosť pozastaviť video, snímanie statických záberov záznam 4K videa nijak neobmedzuje.

UHD video natočené Xperiou Z5 z rovnakej pozície:

UHD video natočené Galaxy S6 edge z rovnakej pozície:

QHD video z prednej kamery Samsungu Galaxy S6 edge je celkovo lepšie než Full HD video z prednej kamery Xperie Z5.

Full HD video natočené prednou kamerou Sony Xperia Z5:

QHD video natočené prednou kamerou Samsungu Galaxy S6 edge:

Záznam zvukovej stopy sa mi zdá lepší na Samsungu, a to pri zázname prednou i zadnou kamerou.

Videoeditor na úpravu videí v Samsungoch začína dýchať na krk iMovie v iPhonoch, ale ešte má pred sebou dlhú cestu. Movie Creator v Sony slúži na rýchly zostrih videí v štýle HTC Zoe. A ako isto viete, Zoe si môžete stiahnuť do všetkých androidov z obchodu Google Play, čím sa stáva výhoda podobnej aplikácie Movie Creator od Sony úplne zanedbateľnou.

Sony Xperia Z5 ponúka záznam UHD videa nielen ako MPEG4 s kodekom H.264, ale aj novším a úspornejším H.265. Rozdiel som si nevšimol. Na Full HD obrazovke smartfónu či môjho PC som si však ani nemohol.

Spotreba dát

Rôzne rozlíšenia a kodeky ovplyvňujú aj spotrebu dát jednotlivými videami. Minúta Full HD záznamu (30fps) zaberie v pamäti oboch smartfónov asi 130 MB. Tu sú naše zistenia založené na rovnakých záberoch so zhodným obsahom i dĺžkou:

Sony Xperia Z5 - Full HD (30fps) 130 MB/min., UHD (H.264) 400 MB/min., UHD (H.265) 250 MB/min., FullHD z prednej kamery 130 MB/min.

Samsung Galaxy S6 edge - Full HD (30fps) 130 MB/min., UHD (H.264) 350 MB/min., QHD z prednej kamery 180 MB/min.

Úložisko

Sony ponúka podporu microSD kariet (slot spolu s nanoSIM). To je podstatná výhoda pre tých, ktorí si chcú snímky a videá triediť a spracúvať v počítači. Ak sa vám rozbije Samsung, je dosť možné, že prídete o všetky fotky. Ak rozbijete vodeodolnú Xperiu Z5, je pravdepodobné, že zábery uložené na microSD karte zachránite.

Prezeranie snímok

Zahnutý displej je skutočne len zaujímavý, efektný, no nie je nijakým prínosom pri prezeraní fotografií a videí. Ale to sa dá riešiť kúpou bežnej verzie Samsungu Galaxy S6, ktorá je navyše ešte lacnejšia. A pozerať snímky na QHD AMOLED displeji je radosť. V nastaveniach Samsungu odporúčam prejsť do časti Zobrazenie - Režim obrazovky a aktivovať Základný. Najprv sa vám to nebude páčiť, ale časom pochopíte, prečo je lepšie pozerať na triezve farby než nereálne presýtené. Snáď. Full HD displej Sony Xperia Z5 je belší (menej zažltnutý) a tiež ponúka zlepšovanie farieb (X-Reality alebo dokonca Režim superjasných obrázkov), ktoré môžete vypnúť. Farby displeja Xperie Z5 si dokonca môžete doladiť. Vyváženie bielej farby ponúka reguláciu všetkých troch RGB úrovní.

Záver

Sony Xperia Z5 (32 GB + microSD) kúpite v serióznych obchodoch za podobnú cenu (698 eur na Mobilonline.sk) ako Samsung Galaxy S6 edge v strednej pamäťovej verzii (64 GB za 710 eur na Mobilonline.sk). Xperia vyniká vodeodolnosťou, FM rádiom, nechýba jej čítačka odtlačkov prstov či dvojpolohová spúšť v bočnej stene. A ako môžete vidieť z tohto porovnania, nemôžeme povedať, že jeden fotí výrazne horšie než druhý. Mne sa viac páči prostredie fotoaparátu Samsungu. Teší ma aj optická stabilizácia, väčšie makro, regulácia expozície po zaostrení či krásny QHD displej. Ale ak je niekto podobným fanúšikom vodeodolnosti či spúšte v bočnej stene, poviem mu, že si má kúpiť Xperiu.

Výsledok tohto súboja fotoaparátov teda vyhlasujem mierne v prospech Samsungu, no pri kúpe jedného z týchto telefónov rozhodnú určite iné vlastnosti. Pokojne to môže byť zarovnaný objektív so zadnou stenou, možnosť natáčať videá aj pod vodou či prítomnosť otvoru na pútko. A v takom prípade Samsung nebude mať šancu.

DETAILY (100 % výrezy)

Tip pre počítače: Obrázky odporúčame zväčšiť (klikom na obrázok). Kliknutím kolieskom myši sa obrázok otvorí v novej karte internetového prehliadača, pravým tlačidlom myši môžete zase snímky uložiť do počítača.

Tip pre smartfóny a tablety: Na jemných dotykových displejoch môžete snímky priamo v článku priblížiť a detaily porovnať bez klikania na obrázky.

Po kliknutí sa obrázok zobrazí vo vyššom rozlíšení. Šípkami na klávesnici potom môžete ľahko preskočiť na ďalší.

FOTOGALÉRIA (pôvodné zábery)

Všetky fotografie v článku sú v plnej kvalite, otvorenie obrázkov kliknutím prináša len pohodlie listovania medzi jednotlivými zábermi (klikom otvoríte ten istý súbor). Ak máte v ruke smartfón či tablet, detaily si pozriete aj klasickým priblížením snímky dvomi prstami. Pravým tlačidlom myši alebo podržaním prsta na obrázku môžete slobodne snímky uložiť do vášho zariadenia.

Samsung Galaxy S6 edge

Sony Xperia Z5

Samsung Galaxy S6 edge

Sony Xperia Z5

Samsung Galaxy S6 edge

Sony Xperia Z5

Samsung Galaxy S6 edge

Sony Xperia Z5

Samsung Galaxy S6 edge

Sony Xperia Z5

Samsung Galaxy S6 edge

Sony Xperia Z5

Samsung Galaxy S6 edge

Sony Xperia Z5

Samsung Galaxy S6 edge

Sony Xperia Z5

Samsung Galaxy S6 edge

Sony Xperia Z5

Diskusia k článku:

Knoxville 22.10.2015 - 17:02

Sony muselo vyrobit hodne modelov a trvalo im pomerne dlho kym sa ako tak dostali na uroven Samsungu v kvalite fotiek... Osobne si myslim ze na doxmark mali byt vymenene prve a druhe miesto lebo Samsung je o ten pomyselny bod az dva lepsi...

Profile picture for user marek.ceman@gmail.com

Wayne22.10.2015 - 17:19 Trvalý odkaz

"Najlepsi fotoaparat na svete"™

Richard Hombauer22.10.2015 - 17:59 Trvalý odkaz

Daor, nezmazeme. :) Ide o to, ze podobne, ako mnohe ine testy, porovnava len vysledky z fotoaparatu. Nehovori o pohodli drzania, rychlom spustani, citatelnosti displeja na slnku, uprave videa priamo v mobile, prednej kamere... Pouzivatelska skusenost robi podla mna minimalne 30 % uspechu. Napriklad Xperia podla mna naozaj posuva fotomobil vdaka vodeodolnosti do inej roviny. Aj otvor na putko je dolezite. Zase makro v Samsungu je perfektne, hoci len v strednej casti snimky. Nie je to len o vyslednej fotografii, ale aj o tom, ako rychlo a pohodlne ju viem vytvorit.

Borland22.10.2015 - 18:19 Trvalý odkaz

Nový Superb, palec hore :)

Celá diskusia 36 príspevkov