BlackBerry Bold (BlackBerry 9000)

SKÚSENOSTI majiteľa 3G smartfón s 2 Mpix fotoaparátom, QWERTY klávesnicou, stereo reproduktormi a podporou HSDPA, Wi-Fi aj GPS.

Skupina článkov s prívlastkom plus/mínus je tvorená najmä čitateľmi za dohodnutú symbolickú odmenu. Hlavnou úlohou týchto článkov je upozorniť na kvality a nedostatky zistené dlhším používaním, nehodnotia bežné funkcie, ktoré opisujeme v prvých kontaktoch a recenziách. Chcete aj vy prispieť? Kontaktujte tím fony.sk. Pred odoslaním článku redakcii odporúčame založiť v našom diskusnom fóre tému s názvom "Model telefónu - moje skúsenosti", do ktorého si budete zapisovať jednotlivé klady a zápory, a kde na ne budú reagovať aj ostatní diskutujúci. Tak dosiahnete dokonalý článok.

fotkafotkaOdporúčané odkazy:

RECENZIA: BlackBerry Bold

GALÉRIA: BlackBerry Bold

VIDEO: Nokia E71 vs. BlackBerry Bold

FÓRUM: aparáty BlackBerry

Prečítajte si skúsenosti Borisa Búša:

Borisovi prejde rukami niekoľko telefónov mesačne. Aktuálne skúsenosti pochádzajú ešte z tohto leta.

PLUSY

Za veľkú výhodu považujem dizajn. Bold je v prvom rade pracovným a reprezentatívnym mobilom, čo dokumentuje farebnou kombináciou a spracovaním. Na obchodných stretnutiach bude reprezentovať výborne svojho majiteľa. Spracovanie je perfektné. Ani po niekoľkých mesiacoch sa neobjavuje vŕzganie a praskanie. Kryt batérie má v prípade môjho kusu takmer nulovú vôľu. Imitácia kože je navyše veľmi príjemná pri držaní v ruke.

Klávesnica má dostatok miesta a umožňuje rýchle a precízne písanie. Dlhšie texty, e-maily a správy nie sú najmenším problémom. Dokonca som po čase zistil, že mi robí problém písanie práve na iných QWERTY klávesniciach. Ovládacia guľôčka Trackball je jedným z najlepších ovládacích prvkov u mobilných telefónov. Operačný systém reaguje na jej pohyb presne a rýchlo, takže aj ovládanie je neskutočne presné a rýchle. Navyše je prítomné aj nastavenie citlivosti v horizontálnom aj vertikálnom smere, takže som si všetko upravil presne podľa mojich potrieb

Displej sa dá opísať dvoma slovami: jednoducho perfektný. Uhlopriečka v kombinácii s rozlíšením ponúkajú výbornú jemnosť. Čitateľnosť je perfektná pri akýchkoľvek podmienkach. Aj na priamom slnku je pri tmavej téme vidieť všetky údaje absolútne bez problémov. Jas navyše reguluje senzor, takže displej večer zbytočne neoslepuje.

Páči sa mi rýchlosť celého systému. Prakticky na žiadny úkon nie je potrebné čakať, všetky aplikácie takmer bleskovo reagujú. Výborná je aj prepojenosť s doinštalovanými aplikáciami. Napríklad prebiehajúca konverzácia cez ICQ, Gtalk alebo MSN klienta sa zobrazuje aj priamo v správach. Aplikácia pre Facebook patrí medzi najprepracovanejšie, navyše umožňuje prijaté upozornenia mailom priamo vymazať zo schránky a zostane tak len informácia s logom aplikácie.

Absolútne uznanie si však Bold zaslúži práve za dvojicu reproduktorov. Ten zvuk je jednoducho treba počuť naživo, ale konkurencia s hudobne zameranými modelmi môže len ticho závidieť. Celá šírka zvuku je veľmi dobre prekreslená a hlasitosť je dostatočná. Na prehrávanie filmov napríklad pri čakaní v aute v podstate nepotrebujete nič iné. Ak som však chcel pripojiť slúchadlá, tak som mohol použiť vlastné vďaka zabudovanému 3,5 mm konektoru. Prekvapili ma dokonca aj dodávané, ktoré sa kvalitatívne vyrovnajú konkurentom v cenovej hladine od 30 do 50 EUR.

BlackBerry zariadenia sú silne prepojené s BlackBerry službami. Ja som ho používal s BIS službou, ktorá je na e-mailovú komunikáciu fakt skvelá. Nastavenia prostredníctvom portálu zaberú minimum času, všetko sa okamžite prepojilo so zariadením a ja som sťahoval a posielal správy. Osobne som využíval kontrolu troch schránok, všetky správy boli doručené prakticky okamžite. Problém nebol ani s prehliadaním dokumentov. Vytváranie nového dokumentu bez zakúpenia licencie možné nie je, no editovať už vytvorený dokument áno.

Rozsah nastavení je priam neskutočný. Napríklad v profiloch som si nastavil správanie hovorov, jednotlivých mailových schránok, kalendára, messengerov a ostatných upozornení. Okrem zvuku upozornenia som mal na výber aj hlasitosť, informovanie prostredníctvom diódy, zapnutie vibračnej signalizácie. To všetko som si mohol nastaviť samostatne aj pre upozornenia v prípade, keď bol Bold uložený v dodávanom puzdre.

Kalendár má jednoduchý vzhľad, no širokú ponuku funkcií. Udalosti majú možnosť upozornenia, opakovania a pozvania účastníkov prostredníctvom e-mailu.

Internetové prehliadače sú dva, jeden pre mobilné dátové pripojenie a druhý pre pripojenie cez Wi-Fi. Veľmi dobre zároveň funguje aj aplikácia Opera Mini.

Ako plus hodnotím rozhodne aj výdrž. Pri zapnutej sieti 3G a neustálej kontrole schránok, surfovaní, počúvaní hudby som sa dostal na úroveň dvoch dní. Telefonoval som však z neho len minimálne.

MÍNUSY

Za určitú nevýhodu považujem rozmery a hmotnosť. Bold je najmä široký a ťažký. Pri nosení je rozhodne cítiť. Šírka je zasa na obtiaž pri manipulácii jednou rukou.

Za mínus považujem aj určitú absenciu pevného krycieho sklíčka na displeji. Displej nie je problém miernym tlakom pritlačiť, pričom sa začnú invertovať farby.

Trackball mohol byť viac vystúpený voči okoliu. Najmä pri potvrdzovaní voľby je potrebné ho presnejšie zatlačiť. Problémom je aj poruchovosť tohto ovládacieho prvku, keďže prenáša všetku mastnotu a špinu z opvrchu do vnútra prístroja.

Fotoaparát je snáď najväčšou slabosťou Boldu. Nízke rozlíšenie, absencia autofókusu a pomerne slabá kvalita fotiek nie sú žiadnou výhrou. Podobne je na tom aj záznam videa. Kvalitatívne sa nedoťahuje ani na lacnejšie low-endy. Nastavenia sú takisto pomerne chudobné.

Používanie bez služby BIS/BES je značne obmedzené. Prídete o e-mailového klienta aj prehliadač internetu. Samozrejme existujú náhrady, no v niektorých prípadoch sú platené. Prehliadač je možné nahradiť Operou Mini, ktorá je zdarma. Ak vlastníte Gmail účet, tak môžete vyskúšať Gmail aplikáciu. Ak však používate viac účtov, tak je potrebné siahnuť po platených aplikáciách. Ja som skúšal pár dní Tiggit, ktorý pracuje s POP3 aj IMAP, zobrazuje HTML maily a automaticky dokáže kontrolovať schránky. Ich počet záleží len od vás. Aplikácia je spoplatnená, licencia stojí 30 dolárov. Používať BlackBerry Bold aj bez BlackBerry služieb teda možné je, no stojí vás to peniaze a najmä čas navyše.

ZÁVER

BlackBerry Bold hodnotím aj s odstupom času ako jedno z najvyváženejších pracovných zariadení. Za zásadnú nevýhodu považujem obmedzenú funkčnosť v prípade absencie BlackBerry Internet Service či BlackBerry Enterprise Server (BIS, BES) služieb. Absolútne uznanie si však zaslúži za klávesnicu, displej aj dvojicu perfektných reproduktorov.

Diskusia k článku:

Martin Hombauer 11.11.2009 - 20:00

jalko: nie je to v clanku blbo uvedene? BlackBerry Enterprise Server *Dakujeme, opravene. - redakcia*

anonymous12.11.2009 - 15:58 Trvalý odkaz

NINX: opvrch - om myslite povrch nie ?

anonymous12.11.2009 - 19:53 Trvalý odkaz

p4li: s clankom viacmenej uplne suhlasim . tento model som vlastnil uz niekedy pred zaciatkom leta a fakt spracovanim a hlavne kvalitou repro a disp ma ohromil . jedina vec ktora ma sklamala bola wifi vlastnil som dva modely . oba boli kupovane niekde inde ale oba mali znacne problemy s wifi odpajalo ma stale casto mi hotspoty ani nemaslo i ked na booku boli v plnom signale .. inak je to dokonaly fon

anonymous18.11.2009 - 23:36 Trvalý odkaz

BOLD: Mam Bolda uz par mesiacov a predtym som mal za tie roky uz kadeco. Suhlasim s clankom... BB 9000 je najlepsi fon aky som kedy mal... Aspon pre mna a mnou vyuzivane funkcie... Peace.

anonymous25.12.2009 - 17:24 Trvalý odkaz

ghost_82: BlackBerry Bold 9000 mam asi nieco cez dva mesiace. Pouzivam ho hlavne na mailovanie a telefonovanie. Je to jeden z najlepsich smartphone, ktory presiel mojimi rukami za poslednych 5 rokov. Vrele doporucujem ...

Celá diskusia 14 príspevkov