Huawei vidí budúcnosť v 4G komunikácii, VoWiFi a internete vecí

Internet vecí, 4G, VoLTE, VoWiFi, to sú názvy, s ktorými sa stretol už nejeden z nás. Evolúcia v komunikácii napreduje a Huawei nechce ostávať v úzadí, ale naopak. Ponúka riešenia.

Huawei patrí k popredným svetovým dodávateľom riešení v oblasti informačných a komunikačných technológií. Preto nie je žiadnym prekvapením, že svoju pozornosť zameral aj na dnes tak často skloňované slovné spojenie Internet vecí (Internet of Things, IoT). Veľký potenciál vidí aj vo využívaní 4G siete, nielen na prenos dát, ale aj hlasu cez VoWifi.

obr: huawei

Po kliknutí na obrázok sa snímka zväčší. Šípkami na klávesnici potom môžete ľahko preskočiť na ďalší.

Spotrebiče okolo nás dokážu komunikovať nielen s nami, ale aj s okolím. Internet vecí - IoT má potenciál do budúcnosti ďalej rásť a rozvíjať sa. Inteligentné zariadenia sa v našich domovoch pomaly udomácňujú, a už to nie sú len smartfóny, bezpečnostné systémy, či termostaty, ktoré si sami dokážu na základe teploty ekologicky regulovať vykurovací systém, ale aj práčky či chladničky, ktoré sami rozpoznajú, keď sa spotrebujú niektoré potraviny a sama chladnička objedná nové.

Okolo nás je množstvo senzorov, mikroprocesorov a spotrebičov, ktoré by spolu vedeli komunikovať, len ich to treba naučiť, pripraviť pre nich vhodné spojenie. Huawei tento trend pozorne sleduje a svoje aktivity zameriava na vytvorenie správnych podmienok, aby sme z týchto vecí získali čo najväčší potenciál. Internet vecí zahŕňa nielen technologické inovácie, ale aj zaistenie bezpečnosti a súkromia používateľov. Huawei chce zohrať svoju rolu aj na tomto poli a je zástancom potreby vytvoriť vhodné štandardy na zabezpečenie IoT.

obr: huawei

Okrem Internetu vecí vidí Huawei veľký potenciál aj v spolupráci LTE a Wi-Fi sietí. LTE - 4G to nie sú len dáta, ale aj hlas (VoLTE – Voice Over LTE) a v prípade použitia Wi-Fi tu máme atraktívnu technológiu VoWiFi (Voice over WiFi), ktorá prináša nové možnosti ako napríklad plynulý prechod medzi LTE a WiFi počas hovoru bez toho aby bol samotný hovor prerušený.

Prenos hlasu cez WiFi - VoWifi umožňuje používateľom používať to isté telefónne číslo a rovnaký smartfón na telefonovanie cez mobilnú sieť alebo akékoľvek WiFi pripojenie. Nová funkcia VoWifi sa od známej technológie VoIP (napríklad Skype) líši aj tým, že na jej používanie si nepotrebujete stiahnuť špeciálnu aplikáciu, použiť samostatný číselník na vytáčanie alebo iné telefónne číslo.

Na prenos hlasu cez WiFi sa využíva aj infraštruktúra LTE - VoLTE, preto je tu potrebná súčinnosť s mobilnými operátormi. Poplatok za vyuužívanie služby VoWiFi je v rukách operátorov, kedže samotný hovor iniciovaný cez WiFi je spojený cez sieť operátora, čím je zaručená najvyššia možná kvalita hovoru. Výhodou použitia tejto technológie je aj čistý hlas, tzv. HD Voice, takže ani pri telefonovaní cez dva kontinenty nebudete počuť žiadny šum a vypadávanie signálu.

obr: huawei

Komunikácia cez rýchle 4G dáta prináša výhodu aj v kvalitnom video prenose v reálnom čase, svoje využitie môže nájsť v prípadoch, kedy sa chceme so svojimi blízkymi podeliť o nejaký zážitok, ktorý práve v tejto chvíli chceme s nimi zdielať, alebo aj pri komunikácii s rôznymi inštitúaciami.

obr: huawei

Možno je len otázkou blízkej budúcnosti, kedy po nehode, poistnej udalosti, sa len spojíme s infolinkou, kde si pracovník cez mobil, z ktorého práve telefonujeme, vyhľadá našu polohu kam rovno pošle pomoc, a zdokumentuje poistnú udalosť vďaka záznamu z nášho videa, ktoré na mieste nehody nasnímame. Šikovné a rýchle.

Budúcnosť je v dátach, a tak je len otázkou času, kedy dátová prevádzka prevládne nad hlasovou. V takej podobe, ako ju poznáme teraz.

Diskusia k článku:

Začať diskusiu