Nokia 2690

PRVÝ KONTAKT s low-endom Mobil s VGA fotoaparátom, EDGE, FM rádiom s RDS, 3,5 mm jackom a podporou pamäťových kariet.

Základné parametre:

konštrukcia: klasická,

OS: vlastný, Series 40,

procesor: ???

frekvencie: GSM 850 / 900 / 1800 / 1900 MHz,

rozmery: 108 x 48 x 14 mm,

hmotnosť: 81 gramov (zistená: 80 g),

displej: aktívny, TFT 65 536 farieb, 128 x 160 b., 29 x 36 mm, uhlopriečka 1,8'',

fotoaparát: 0,3 Mpix (640 x 480 b.), záznam videí (176 x 144 b., 15 fps),

pamäť: 25 MB + microSDHC (do 8 GB), 1 000 kontaktov,

správy: SMS, MMS, e-mail,

globálny prenos dát: GPRS, EDGE,

lokálny prenos dát: Bluetooth 2.0 + EDR, kábel (microUSB), mass storage,

hudba: MP3/AAC prehrávač, 3,5 mm jack, FM rádio s RDS, A2DP,

ostatné 1: Java, internetový prehliadač,

batéria: BL-4C, 860 mAh,

výdrž: do 4 h hovoru / 330 h pohotovosti,

SAR: ??? W/kg (norma 2 W/kg)

Neobsahuje/nepodporuje:

aktívny pohotovostný režim, xenónový blesk, LED blesk, autofókus, aktívny kryt objektívu, RSS, UMTS, HSDPA, HSUPA, Wi-Fi, minimalizácia (Java) aplikácií, multitasking, videohovor, rozpoznávanie hudby, prehliadač dokumentov, GPS, akcelerometer,

Softvérová verzia testovaného telefónu:

finálna,

Obsah balenia:

telefón, batéria, nabíjačka, stereo slúchadlá, potrebné dokumenty

Všetky fotky nájdete v našej Galérii!

Nokia 2690 je ďalším low-endovým modelom. Vychádza z dizajnu populárnej 2700-ky, pričom funkčnou výbavou pripomína skôr jednoduchší model 2330 classic.

Ako som už spomínal v úvode,

neprináša nič nové. Ide o mobil klasickej konštrukcie s celkom vydareným vzhľadom. Čierno-biele prevedenie Nokii 2690 svedčí, jej konštrukcia je pevná. Predná strana obsahuje malý 1,8-palcový displej, štyri ovládacie klávesy s navigačným štvorcom a alfanumerickú klávesnicu, ktorá je farebne oddelená. Na oboch stranách telefónu sa v čiernom leme ukrývajú kryté komponenty - na pravej strane slot pre pamäťovú kartu, na ľavej zasa microUSB konektor. Chýbali mi tlačidlá ovládania hlasitosti. Celú zadnú stranu tvorí odnímateľný biely kryt. Vo vrchnej časti sa nachádza objektív fotoaparátu, v spodnej môžete nájsť mriežku reproduktoru. Vždy je praktickejšie, ak je mriežka reproduktoru v bočnej stene. Vrchná časť telefónu je taktiež zaujímavá, obsahuje totiž otvor pre tenkú nabíjačku a univerzálny 3,5 mm jack.

"Chýbali mi tlačidlá ovládania hlasitosti."

telefónu sa delí na dve časti, ktoré sú farebne odlíšené. Ovládacia časť pozostáva zo štyroch tlačidiel (dve kontextové + zelené a červené slúchadlo) a ovládacieho štvorca s potvrdzovacím stredom. Jeho veľkosť a tuhosť je dobrá, problém s ovládaním by nemali mať ani ľudia s väčšími prstami. Alfanumerickú klávesnicu musím pochváliť. Nokia popracovala na hlučnosti, takže písanie je teraz oveľa tichšie. Jednotlivé tlačidlá sú dostatočne veľké a adekvátne tuhé, písanie je preto pohodlné.

Malý 1,8-palcový TFT

neohúri svojou kvalitou, no na zobrazenie základných údajov postačí. Nokia pre väčšiu jemnosť mohla použiť aspoň dvojpalcový QVGA, no to by sme sa dočkali už identického a zbytočného klonu 2700-ky. Displej Nokie 2690 zobrazuje v pohotovostnom režime názov siete, dátum a čas. Na aktívny pohotovostný režim zabudnite, v najjednoduchších modeloch od Nokie sa totiž už tradične nenachádza. Nenáročných užívateľov by aj tak iba zbytočne plietol. Menu je klasické, nechýba ani prispôsobenie. V ponuke je možnosť zobrazenia deviatich ikon, zoznamu alebo po jednej položke. Všetky možnosti nájdete nasnímané v našej galérii. Ikony v menu si môžete usporiadať podľa vlastného vkusu. Oceňujem možnosť zobrazenia menu po jednej veľkej ikone. Popri tom si môžete nastaviť v správach a kontaktoch aj väčšie písmo. Táto kombinácia bude užitočná najmä pre ľudí so slabším zrakom. Na displeji takmer vždy vidíte horný stavový riadok s aktuálnym časom. Nokii 2690 chýbajú nastavenia displeja ako určenie jasu a intenzity podsvietenia.

"V správach a kontaktoch si môžete nastaviť väčšie písmo."

Slabý VGA

využijete maximálne tak na MMS, e-maily či ako momentky do pamäte telefónu. Fotografovanie prebieha štandardne na výšku (nastaviť môžete aj režim na šírku), pričom telefón využíva ako hľadáčik celý displej. Zvuk fotoaparátu a kamery sa dá v nastaveniach vypnúť. Video nahráva v biednom rozlíšení 176 x 144 bodov, ktoré možno postačí do nejakej MMS-ky. Prezeranie fotografií a videí v galérii ponúka štandardné funkcie - zoom, nastavenie kontrastu či jednoduchý editor obrázkov. Snímky môžete zobrazovať aj na celú obrazovku.

"VGA fotoaparát využijete maximálne tak na momentky."

je, na rozdiel od Nokie 2330 classic, vďaka prítomnosti pamäťovej karty využiteľný. Hudbu dokáže roztriediť podľa údajov uložených v súbore. Počas prehrávania zobrazuje názov skladby, interpreta, albumu, čas a trvanie skladby. Nastavenia umožňujú zvoliť si režim prehrávania či aktivovať rozšírené stereo. Ekvalizér v ponuke chýba. Hudobný prehrávač funguje aj na pozadí, výrazné spomalenie reakcií som nebadal. Hudobné funkcie dopĺňa FM rádio s RDS. Ponúka automatické aj manuálne ladenie frekvencií a ich uloženie do pamäte. Milo ma prekvapila hlasitosť v stereo slúchadlách, ako aj cez externý reproduktor. Rádiom sa môžete nechať dokonca aj zobudiť, pričom sa nemusíte báť automatického vypnutia po pár sekundách, len nesmiete večer zabudnúť pripojiť slúchadlá.

"FM rádio poslúži aj na budenie."

Základná pamäť telefónu hlási okolo 25 MB dostupného miesta. Pamäť môžete rozšíriť pamäťovou kartou microSD. Tá sa bohužiaľ v balení nenachádza, a tak budete musieť do telefónu investovať ďalších pár eur. Maximálna veľkosť karty, ktorú telefón prijme, je 8 GB.

"Profily si môžete aj načasovať."

V oblasti telefonovania ponúka Nokia 2690 klasiku. Telefónny zoznam s vyhľadávaním postupným zadávaním znakov ponúkne kapacitu 1 000 viacpoložkových kontaktov. Tie môžete hromadne presúvať, kopírovať či mazať. Pamäte si môžete nechať zobraziť jednotlivo či spolu. Prekvapila ma funkcia známa zo smartfónov - synchronizácia údajov s druhým telefónom prostredníctvom technológie Bluetooth. Okrem kontaktov vám prepošle aj záznamy z kalendáru, textové a multimediálne správy či poznámky. Skutočne užitočná a výborná funkcia. Také Sony Ericssony či LG ju ponúkajú už roky. Pri vytáčaní telefónneho čísla môžete okrem uskutočnenia hovoru poslať aj správu, pridať číslo ku kontaktom, no takisto aj zadané číslo použiť ako časovač odpočítania. Prítomné sú aj profily, ktoré si môžete načasovať. Výhodou je možnosť priradiť profil príslušenstvu. Napríklad pripojenej nabíjačke môžete pripojiť hlasný profil, pričom pripojeným slúchadlám zasa tichý.

"Nokia 2690 ponúka výbornú synchronizáciu cez Bluetooth."

TIP: Chcete uskutočniť konferenčný hovor? V tom prípade odporúčame tento článok.

V menu

nájdete tradične jednotný editor multimediálnych a textových správ, e-mail používa samostatný. Multimediálne súbory do správy vložíte prostredníctvom grafických odkazov. V nastaveniach nájdete známe položky ako ukladanie odoslaných správ, veľkosť písma, potvrdenie o doručení či automatické zmenšenie vloženej snímky do MMS a e-mailu. V nastaveniach sa nachádza aj tradičná chybná možnosť "zmenšenia" snímky na rozlíšenie 1600 x 1200 bodov, pričom fotoaparát ponúka rozlíšenie len 640 x 480 bodov. E-mailový klient dokáže sťahovať vaše správy každých 30 minút. V nastaveniach si môžete určiť počet stiahnutých e-mailov, prípadne či má telefón sťahovať celé správy alebo len hlavičky.

Hlavným internetovým

v Nokii 2690 je stará známa Opera Mini vo verzii 4.1. Tá si bez väčších problémov poradí s väčšinou webových či wapových stránok. Ku klasickému zabudovanému prehliadaču sa dostanete len cez skratku "domovská stránka". Chýba prístup do Ovi Store či aplikácia Načítajte!, no pre mnohých používateľov 2690-ky by tieto funkcie boli aj tak zbytočné. Do internetu sa pripojíte prostredníctvom GPRS alebo EDGE. Podpora sietí tretej generácie chýba. Na lokálne spojenia môžete využiť Bluetooth či microUSB konektor.

"Hlavným internetovým prehliadačom je Opera Mini."

je štandardný, so šiestimi typmi udalostí. Ponúka tiež hromadné, ako aj automatické mazanie starých pripomienok. Nastaviť môžete predvolený typ náhľadu. Dni s pripomienkou sú občas horšie rozoznateľné od tých bez pripomienky, keďže hrubý font sa príliš nelíši od obyčajného. Budík môže budiť aj rádiom, aj niekoľko minút, čo som spomínal už vyššie. Ostatné organizačné funkcie sú zastúpené úlohami, poznámkami, kalkulačkou, časovačom a stopkami.

V telefóne sa nachádza aj päť hier - Block'd, Club Pinball, Miki's world, Sudoku a klasika Snake III. Menu aplikácií ponúkne manažéra výdavkov či prevodník. Minimalizácia aplikácií a multitasking už tradične chýbajú.

Tipy na užitočné a bezplatné Java aplikácie (pre takmer každý mobil):

Univerzálnou Java aplikáciou pre pripojenie ku ICQ je Jimm. Funguje na takmer všetkých dnešných telefónoch.

Každému odporúčame vyskúšať aj unikátnu schránku v spolupráci s aplikáciou Gmail. Ponúka viac než len prezeranie a písanie e-mailov (napríklad prezeranie dokumentov!), to však už nájdete v jej recenzii.

Určite vyskúšajte bezplatný Java prehliadač Opera Mini 4 zo stránky http://mini.opera.com.

Chýba vám aktívny pohotovostný režim v Sony Ericssone? Kalendár (najbližšie udalosti) ako lacná Java aplikácia MobyToday na pozadí pohotovostnej obrazovky tento problém vyrieši.

Množstvo zaujímavých bezplatných Java aplikácií nájdete priamo z mobilu na WAP stránke wap.getjar.com.

O výdrž sa stará známa 860 mAh batéria typu BL-4C. Tá postačila na 4 dni bežného používania, čo považujem za dobrý výsledok.

Výhody:

- 3,5 mm jack,

- FM rádio s RDS,

- synchronizácia cez Bluetooth,

- budík budí aj rádiom,

- časované profily,

Nevýhody:

- absencia tlačidiel ovládania hlasitosti,

- chýbajú nastavenia podsvietenia displeja,

- absencia pamäťovej karty v balení,

- veľmi slabý fotoaparát.

Orientačná cena: 63 € (Epicentrum.sk)

Záver

Nokia 2690 je sympatický low-end. Získal si ma najmä základnými, no užitočnými funkciami a podareným dizajnom. Škoda však slabšieho displeja, ktorý mohol používať aspoň QVGA rozlíšenie. Konkurenciu vidím v lacných low-endových modeloch od Samsungu alebo LG, ako napríklad LG GU230 a Samsung Monte Slider.

Druhý názor

Richard Hombauer: Na Nokiách tohto typu najmä starší ľudia ocenia možnosť nastavenia veľkého písma a menu formou zoznamu či veľkých ikon. Chýba mi dlhoročná obsencia úprav intenzity a doby podsvietenia displeja. Univerzálne konektory tiež potešia - keď nebude babka môcť zaspať, môže si pustiť do slúchadiel Rádio Lumen a dedka nebude vyrušovať. Ráno ju potom zobudí Kalendár prírody v rámci Lumenády. A načo jej bude tlačidlo na ovládanie hlasitosti hovoru, keď ju má aj tak stále na maxime? A keď sa naučí používať časované profily, už nikdy nezabudne vypnúť tichý režim po skončení rannej omše. No, a v konečnom dôsledku, pri pohľade na dizajn 2690-ky, bude babka štýlová a populárna aj pred vnučkami. Ideálna predstava.

Produktová stránka: Nokia 2690

Odporúčaná sekcia v diskusnom fóre: Nokia S40

Diskusia k článku:

Martin Hombauer 20.04.2010 - 22:21

Valaroma: Ludia, rata, Nokia ma zase akutne chrlenie lowendov :-)

anonymous04.11.2009 - 18:38 Trvalý odkaz

petriq24: Nokia asi myslí aj na najmenších a možno práve pre naše/vaše de?úrence je ur?ený taký mobil...kúpil by si 10ro?nému synovi napr. Xperiu? ja ur?ite nie

anonymous04.11.2009 - 22:05 Trvalý odkaz

mulo: povedal by som ze dizajnom aj funkciami urceny pre deti

anonymous05.11.2009 - 12:42 Trvalý odkaz

tibikee: Boze ludia, preberte sa niektori..nie vsetci potrebuju mailovat, browsovat a pocuvat hudbu..Vacsina normalnych ludi len vola a smskuje, na to su tie low end novinky viac nez dost...

anonymous06.11.2009 - 11:36 Trvalý odkaz

publikum: chcel by som sa vsetkych tych pubertiakov spytat, co im chyba v tom LOW ende (ak ovsem rozumeju co znamena low end)... idealny jednoduchy telefon+mp3 prehravac+pamatovky+radio+3.5 jack a aj ako modem (edge). a co nema, to mas tam jasne napisane... keby to mal tak by zrejme nebol v triede LOW end, boze drahy... a ja osobne mam HTC Hero.. kto ma viac?! :DDD

Celá diskusia 27 príspevkov