Nokia 2220 slide

RECENZIA low-endu Slider s 0,3 Mpix fotoaparátom, FM rádiom, EDGE a 3,5 mm jackom.

Základné parametre:

konštrukcia: vysúvacia,

OS: vlastný, Series 40,

procesor: ???

frekvencie: GSM 850 / 900 / 1800 / 1900 MHz,

rozmery: 97 x 47 x 16 mm,

dĺžka otvoreného prístroja: 126 mm,

hmotnosť: 94 gramov (zistená: 94 gramov),

displej: aktívny, TFT 65 536 farieb, 128 x 160 b., 28 x 35 mm, uhlopriečka 1,8'',

fotoaparát: 0,3 Mpix (640 x 480 b.), záznam videí (128 x 96 b.),

pamäť: 12 MB, 1 000 kontaktov,

správy: SMS, MMS, e-mail,

globálny prenos dát: GPRS, EDGE,

lokálny prenos dát: -,

hudba: MP3/AAC prehrávač, 3,5 mm jack, FM rádio,

ostatné: Java, internetový prehliadač,

batéria: BL-4C, 860 mAh,

výdrž: do 5 h hovoru / 450 h pohotovosti,

SAR: 0,61 W/kg (norma 2 W/kg)

Neobsahuje/nepodporuje:

aktívny pohotovostný režim, xenónový blesk, LED blesk, autofókus, aktívny kryt objektívu, pamäťové karty, UMTS, HSDPA, HSUPA, RSS, Bluetooth, mass storage, Wi-Fi, A2DP, rozpoznávanie hudby, minimalizácia (Java) aplikácií, multitasking, videohovor, prehliadač dokumentov, GPS, akcelerometer,

Softvérová verzia testovaného telefónu:

finálna,

Obsah balenia:

telefón, nabíjačka, batéria, stereo slúchadlá, dokumenty

Nokia 2220 slide je telefón vysúvacej konštrukcie, ktorý je určený pre najmenej náročných či začiatočníkom v oblasti mobilných telefónov. Ponúka základné funkcie v zaujímavo sfarbenom krikľavo-ružovo-čiernom tele.

Dizajn novinky sa nesie v tradičnom štýle, preto okrem farby krytu nečakajte žiadne extravagantné dizajnové kúsky. V úvode musím pochváliť kvalitnú konštrukciu Nokie 2220 slide. Za málo peňazí tak dostanete pomerne kvalitný mobil - aspoň čo sa týka konštrukcie. Vysúvací mechanizmus je dobre spracovaný, vrchná časť nemá vôľu vychyľovať sa. Prednú stranu tvorí malý 1,8-palcový displej, ktorý má pre optické zväčšenie čierne orámovanie. Zvyšok tvorí sýto-ružový kryt a ovládacia časť klávesnice. Tú tvorí dvojica kontextových tlačidiel, červené a zelené slúchadlo a ovládací štvorec s potvrdzovacím stredom. Obe bočné steny sú holé, teda bez akýchkoľvek prvkov. Lowendovým Nokiám často vyčítame absenciu ovládacích tlačidiel hlasitosti, 2220 slide nie je výnimkou. Na zadnej strane telefónu nájdete VGA fotoaparát a mriežku reproduktoru. Zaujímavou je horná stena, v ktorej sa nachádza 3,5 mm jack a otvor pre tenkú nabíjačku.

"Konštrukcia Nokie 2220 slide je napriek jej cene kvalitná."

Klávesnica telefónu je tichá a ma dobrý odpor. Tlačidlá sú dostatočne veľké a píše sa na nich dobre. Nechýbajú ani tri tradičné klávesové skratky - hviezdičkou aktivujete rádio, nulkou webový prehliadač a mriežkou tichý režim.

Malý TFT displej s rozlíšením 128 x 160 bodov dokáže zobrazovať 65 tisíc farieb. O jemnosti zobrazovania pri tak nízkom rozlíšení ani nemusím písať, písmo, jednotlivé položky i fotografie sú kostrbaté. Viditeľnosť na priamom slnku je slabšia, stačí však tmavú tému vymeniť za svetlejšiu. Pohotovostný režim zobrazuje v základnom zobrazení názov operátora, čas a dátum. Aktívny pohotovostný režim Nokia 2220 slide nepodporuje. Hlavné menu si môžete plne prispôsobiť. Okrem usporiadania ikon je podporovaná aj zmena vzhľadu hlavného menu (jedna položka, zoznam, ikony). Nastavenia displeja sú jednoduché, umožňujú meniť tapetu, farbu písma v pohotovostnom režime, prechodové efekty či veľkosť písma. Dĺžka podsvietenia ani jas sa už tradične nedajú nastavovať. Pripravených je aj sedem grafických tém s možnosťou stiahnutia nových.

"Viditeľnosť na priamom slnku je slabá."

Jednoduchý VGA fotoaparát robí snímky podpriemernej kvality. Výsledné fotografie sú rozmazané, no na prípadné momentky do MMS-iek či e-mailov nenáročnému užívateľovi postačia. Možnosti fotoaparátu sú chabé, umožňujú iba približovanie a aktivovanie nočného režimu. V nastaveniach si môžete zvoliť veľkosť fotografie a deaktivovať zvuk spúšte. Trhané video s rozlíšením 128 x 96 je len akýmsi doplnkom slabého fotoaparátu. Prezeranie obrázkov a videí je možné cez galériu. Snímky ani videá nemožno roztiahnuť na celú obrazovku. Fotografie však môžete približovať a dodatočne im upravovať kontrast.

"Fotoaparát spolu s videom poslúži len na zachytenie momentiek."

Prehrávač hudby v telefóne nájdete taktiež, no jeho využitie je obmedzené najmä kvôli absencií pamäťových kariet. Jeho funkcie sú štandardné. Počas prehrávania skladby vidíte názov skladby, albumu a interpreta. Hudobný prehrávač dokáže prehrávať skladby aj minimalizovaný, pričom ma prekvapilo najmä prepojenie s domácou obrazovkou. Kvalita dodávaných slúchadiel je slabá, no ich hlasitosť je dostatočná. Prítomné je aj FM rádio, bohužiaľ však bez prítomnosti RDS.

Absencia pamäťových kariet znemožňuje využitie hudobného prehrávača."

Pamäť Nokie 2220 slide je slabých 12 MB, ktoré nie je možné rozšíriť pamäťovými kartami. Vystačiť si budete musieť teda so základnou pamäťou, ktorá poslúži na ukladanie dát v galérií ale aj SMS správ.

Ku kontaktom sa najrýchlejšie dostanete klávesovou skratkou. Vyhľadávanie prebieha postupným zadávaním znakov. Inteligentné vytáčanie chýba. Kontakty môžete jednotlivo alebo hromadne upravovať, presúvať či kopírovať. V menu telefónu nájdete aj položku synchronizácie, ktorá však údaje nezosynchronizuje cez Bluetooth, ale iba cez internet. Nokia 2220 slide ma milo prekvapila najmä podporou časovaných profilov.

"Nokia prekvapila prítomnosťou časovaných profilov."

TIP: Chcete uskutočniť konferenčný hovor? V tom prípade odporúčame tento článok.

Editor správ ponúka tvorbu nielen štandardných, ale aj multimediálnych správ či e-mailov. Písanie SMS-iek a MMS-iek prebieha v spoločnom jednoduchom a prehľadnom editore. Nokia okrem štandardných správ podporuje aj tzv. bleskové správy, ktoré sa zobrazia príjemcovi len na domácej obrazovke. Pri nastavenom extra malom písme vidíte pri písaní na displeji až šesť riadkov, pri čítaní dokonca dvanásť. Nastavenia správ umožňujú aktivovať výpisy o doručení, ako aj automatické zmenšovanie snímok v editore MMS. V telefóne sa nachádza aj štandardná chyba, na ktorú sme narazili taktiež pri ostatných low-endových modeloch od Nokie. Nastavenia totiž ponúkajú automatické "zmenšenie" snímky na rozlíšenie 1600 x 1200 bodov (2 megapixely) pričom fotoaparát dokáže odfotografovať snímku v maximálnom rozlíšení 640 x 480 bodov (0,3 megapixelov).

E-mailový klient po zadaní adresy ponúkne automatické stiahnutie nastavení, ktoré je možné využiť pri známych službách ako Gmail a pod. Nokia 2220 slide dokáže automaticky sťahovať celé správy alebo hlavičky už každých 5 minút. Nastaviť si môžete aj počet stiahnutých správ. E-mailový klient taktiež umožňuje aktivovať automatické zmenšovanie vložených snímok. Pri VGA fotoaparáte však ide o zbytočnú funkciu.

Na prenos dát poslúži, v prípade prehliadača, technológia EDGE. Na lokálny prenos súborov môžete zabudnúť, Bluetooth a microUSB konektor chýbajú. Zabudovaný prehliadač v low-endových Nokiách je už tradične Opera Mini. Odporúčame aktualizovať ju na najnovšiu verziu. Opera si bez väčších problémov poradí s wapovými i jednoduchšími webovými stránkami. Ich prehliadanie na malom displeji je však nepohodlné.

"Bluetooth a microUSB chýbajú."

Jednoduchý budík si môžete plne prispôsobiť. Ako tón budenia môžete použiť okrem vlastného vyzváňacieho tónu aj rádio. Opakovanie a odklad budenia je už štandardom. Kalendár s mesačným náhľadom patrí skôr k tým jednoduchším, no svoju úlohu splní. Jeho kapacita je obmedzená len voľnou pamäťou telefónu. Nastavenia umožňujú zvoliť si tón upozornenia ako aj automatické mazanie starších záznamov. V podstate mi v kalendári chýbala iba spodná lišta, ktorá pri mesačnom náhľade zobrazuje aktuálne záznamy. Z ostatných organizačných funkcií môžete využiť aj zoznam úloh, poznámky, časovač odpočítavania, stopky a kalkulačku, ktorá zaujme možnosťou prepnutia na vedeckú či úverovú.

Java je pri takmto type displeja len ako doplnok, no predsa v telefóne nájdete prichystaných zopár hier a aplikácií. Ich minimalizácia už tradične chýba.

Tipy na užitočné a bezplatné Java aplikácie (pre takmer každý mobil):

Univerzálnou Java aplikáciou pre pripojenie ku ICQ je Jimm. Funguje na takmer všetkých dnešných telefónoch.

Každému odporúčame vyskúšať aj unikátnu schránku v spolupráci s aplikáciou Gmail. Ponúka viac než len prezeranie a písanie e-mailov (napríklad prezeranie dokumentov!), to však už nájdete v jej recenzii.

Určite vyskúšajte bezplatný Java prehliadač Opera Mini 4 zo stránky http://mini.opera.com.

Chýba vám aktívny pohotovostný režim v Sony Ericssone? Kalendár (najbližšie udalosti) ako lacná Java aplikácia MobyToday na pozadí pohotovostnej obrazovky tento problém vyrieši.

Množstvo zaujímavých bezplatných Java aplikácií nájdete priamo z mobilu na WAP stránke wap.getjar.com.

Výdrž 860 mAh batérie je dostatočná, telefón mi na jedno nabitie bez problémov vydržal viac než štyri dni.

Výhody:

- konštrukcia,

- časované profily,

- 3,5 mm jack,

- FM rádio,

Nevýhody:

- slabšia viditeľnosť displeja,

- absencia pamäťových kariet,

- chýbajúci Bluetooth,

- FM rádio bez RDS.

Orientačná cena: 51,50 € (epicentrum.sk)

Záver

Nokia 2220 slide je jednoduchý mobilný telefón so základnou funkčnou výbavou. Za pomerne nízku cenu ponúka niekoľko zaujímavých funkcií, ako napríklad časované profily, VGA fotoaparát, 3,5 mm jack či FM rádio. Sklame však absenciou pamäťových kariet, Bluetoothu či funkcie RDS. Za podobnú cenu zoženiete určite lepšie kúsky, napríklad Nokiu 2330 classic či Samsung C3010. Pri zvažovaní kúpy Nokie 2220 slide taktiež odporúčame náš prehľad telefónov v podobnej cenovej kategórii.

Produktová stránka: Nokia 2200 slide

Odporúčaná sekcia v diskusnom fóre: Nokia S40

Diskusia k článku:

Martin Hombauer 24.09.2010 - 14:18

kusko46: nechapem koho bol toto napad. nokia ma preda dost low - endov, a este k tomu take strasne ze az, ved aj SE k700i mal lepsiu vybavu ako toto.

anonymous04.11.2009 - 15:54 Trvalý odkaz

Rado: Keby som po?ul o telefóne ktorý neobsahuje wi-fi, pamätovú kartu, Bluetooth a fotoaparát - 0,3 mpix, myslel by som si: aspon dizajn bude super - no ani nie

anonymous04.11.2009 - 19:58 Trvalý odkaz

Rasto: To uz neamju kde pchat ten 3,5 mm jack?...Do low-endu ho daju ale v niektorych poprednejsich telefonoch od nokie chyba

anonymous04.11.2009 - 20:12 Trvalý odkaz

mulo: nokia ho dava uz pomaly do kazdeho mobilu

anonymous09.11.2009 - 20:40 Trvalý odkaz

dozko: Nema to byt nahodou Nokia 22(2)0 a nie 2200?

Celá diskusia 34 príspevkov