Keynote Applu: nuda, iPad Pro, Apple TV a iPhony s 3D Touch

Apple ukázal watch OS 2 pre svoje inteligentné hodinky, 12,9-palcový iPadPro s operačným systémom iOS a vylepšené iPhony 6S a 6S s premenovanou technológiou Force Touch, odolnejším hliníkovým telom a 12 Mpix fotoaparátom.

Úvod tohtoročnej keynote Applu sa venoval vylepšeniam inteligentných hodiniek Apple Watch vďaka druhej generácií operačného systému watchOS. Výrobca tvrdí, že miera spokojnosti majiteľov s nimi podľa prieskumov dosahuje až 97 % (viacerí early adopteri z radov technologických nadšencov však majú iný názor). Pre hodinky je v súčasnosti dostupných vyše 10-tisíc aplikácií v App Store a aktuálne pribudne aj Facebook Messenger, prekladateľská aplikácia iTranslate či aplikácia GoPro slúžiaca ako živý hľadáčik.

Po kliknutí sa obrázok zobrazí vo vyššom rozlíšení. Šípkami na klávesnici potom môžete ľahko preskočiť na ďalší.

Hodinky dostali podporu zobrazovania informácií z aplikácií tretích strán na domácej obrazovke a v nasledujúcich týždňoch pribudnú aj úplne nové farby tela hodiniek (ružová, zlatá) či remienkov, vrátane tých od luxusnej značky Hermes alebo výraznej červenej, z ktorej pôjde čas sumy na boj proti AIDS. Nové farby budú dostupné od zajtra v 24 krajinách po celom svete. WatchOS 2 príde 16 septembra.

Úpadok predajov iPadov má zvrátiť iPadPro. Ten dostane obrovskú 12,9” palcovú obrazovu s rozlíšením 2732 x 2048 pixelov (to je viac než má 15” Macbook Pro s Retinou). iPadPro však stále pracuje s operačným systémom iOS. Poháňať ho bude 64-bitový procesor A9X, ktorý má byť takmer dvakrát rýchlejší ako procesory v bežnom desktopovom PC. Marketing Applu tvrdí, že celý balík s grafickým čipom a pamäťou bude o 80 % rýchlejší než prenosné PC. Batéria by mala vydržať 10 hodín prevádzky aj vďaka obrazovke s variabilnou obnovovacou frekvenciou. Výbavu doplní 8 Mpix fotoaparát, rýchla Wi-Fi a čítačka odtlačkov prstov.

O zvuk sa postarajá štvorica reproduktorov, medzi ktorými sa intentenzita zvuku bude automaticky meniť počas naklápania zariadenia v rukách. Nový tablet je hrubý 6,9 mm a váži 712 gramov. Nezabudlo sa ani na doplnkové príslušenstvo v podobe krytu skombinovanom s externou klávesnicou. Tá sa bude k hardvéru pripájať cez trojicu magnetických pinov.

Rozporuplné prijatie si však určite zaslúži druhé predstavené príslušenstvo s názvom Apple Pencil - jedná sa o stylus… teda technológiu, ktorú sa Apple chystal vymazať zo sveta príchodom kapacitných oprazoviek v prvom iPhone. Pencil bude samozrejme rozpoznávať silu tlaku pri dotyku na obrazovku. Mierne vtipné je len dobíjanie jeho integrovanej batérie pripojením pera do Lightning konektora.

A ceny? iPadPro so základnou, konečne 32 GB pamäťou, bude od novebra stáť 799 dolárov, stylus absentujúci v základnom balení 99 dolárov a kryt s klávesnicou 169 dolárov. Ceny ostatných iPadov sa taktiež upravia.

Na keynote sa objavil aj zástupca Microsoftu Kirk Koenigsbauer, ktorý je zodpovedný za mobilný balík Office. S ním bude možné naplno využiť stylus i multitasking (dvojicu okien na jednej obrazovke) v novom iOS 9. Ďalšiu trojicu aplikácií ukázalo Adobe.

Osvieženie by mala priniesť nová generácia Apple TV, set-top-boxu so zmeneným grafickým rozhraním a diaľkovým ovládaním so sklenenou dotykovou plochou, akcelerometrom a hlasovým ovládaním cez asistentku Siri. Integruje káblové siete HBO, Showtime a služby Hulu či Netflix. iTunes je samozrejmosťou. Bežať bude na operačnom systéme tvOS., dostane HDMI, ethernetový port, Wi-Fi a 64-bitový procesor A8.

Celá pozornosť ťažko skúšaná naťahovaním a prezentáciou nezaujímavých aplikácií sa však sústredila na nové iPhony. Tie aktuálne sa vďaka väčším uhlopriečkam stali najpredávanejšími iPhonami v histórii. Nová generácia 6S a 6S Plus to bude mať o poznanie ťažšie.

Kedže vzhľad sa až na mikroskopické detaily vôbec nezmenil, Apple im skúsi pomôcť novým farebným variantom v podobe ružového zlata alebo telom z odolnejšieho hliníka série 7000, ktoré by malo dať navždy zbohom aféram s ohýbaním.

Očakávaná technológia ForceTouch, s ktorou v komerčnom uvedení Apple predbehol Huawei, je tu označovaná ako 3D Touch. Zaujímalo by nás, či prišlo k premenovaniu narýchlo, hneď po tlačovke čínskeho výrobcu. Jemnejší či silnejší tlak prstom na ponuky v grafickom rozhraní zobrazí nové položky a okná so špeciálnymi ponukami. Senzory snímajú aj tie najmenšie rozdiely v medzerách medzi dotykovým sklom a zobrazovacím panelom pri stláčaní prstom. S 3D Touchom bude spolupracovať aj zmenený vibračný motorček s oveľa kratšími vibráciami pre potvrdenie dotyku. Debutoval už v hodinkách Watch.

Nové gestá najprv využijete v natívnych aplikáciách (napr. e-mailový klient či Messages), neskôr určite prídu aj pre tretie strany. Pre lepšiu predstavu o používaní 3D Touchu by sme mohli uviesť, že jedno silnejšie stlačenie bude nahradzovať "stlačenie a podržanie" z Androidov.

Najšikovnejšie to bude na základnej obrazovke - silnejšie stlačenie ikony Facebooku, Messengera alebo Instagramu na domácej obrazovke rozbalí ponuku s možnosťou publikovania nového postu či odoslania správy - teda možnosti, ktoré boli doteraz dostupné až po otvorení konkrétnej aplikácie.

iPhony 6S a 6S Plus dostanú očakávaný 12-megapixelový fotoaparát (ktorého šošovka bude naďalej vytŕčať) s rýchlejším zaostrovaním a údajne ešte lepšími a farebne vernejšími fotografiami. Potvrdila sa aj schopnosť nahrávať 4K videá, ktorú najvýkonnejšia konkurencia ponúka už poriadne dlho. 4K videá bude samozrejme možné strihať v iMovie. Polepšila si aj predná kamera, na 5 Mpix, ktorá bude displej využívať ako predný blesk. Na okamih bude môcť zažiariť až 3x silnejšie a vo farbách ideálnych pre čo najlepší výsledok.

Zábavičkou spojenou s 3D Touchom bude záznam niekoľkosekundových "GIFov" so zvukom pod názvom Live Photos. Po podržaní prsta sa prehrajú. Vo vnútornej pamäti by vďaka úspornej kompresii nemali zaberať veľa miesta.

Nové smartfóny budú mať rýchlejšie Wi-Fi, LTE, snímač odtlačkov i 64-bitové procesory A9 s pohybovým koprocesorom M9. Nezabudlo sa ani na nové príslušenstvo v podobe kožených krytov.

Obrovským sklamaním je nevypustenie verzie so 16 GB úložiskom. Očakával sa základ na úrovni 32 GB podobne, ako to má iPadPro. Preodbjednávky začínajú 12. septembra, predaj 25. 9. v dvanástich krajinách, medzi ktorými Slovensko nebude. iOS 9, ktoré už dlhšie môžete používať ako public betu, príde proestredníctvom OTA updatu na staršie iPhony a iPady 16. septembra.

Špekulovalo sa o použití 2 GB operačnej pamäte, tieto hodnoty sa však spolu s kapacitami batérie tradične dozvieme až o niekoľko dní. Apple sa s nimi chváliť nezvykne a vďaka silnejšiemu hliníku hrozí, že budú mať paradoxne hodnoty nižšie ako iPhone 6 a 6 Plus.

Sklamanie so 16 GB iPhonov môže vyvážiť prekopanie cenovej politiky iCloudu. Za 0,99 dolára bude teraz dostupných výborných 50 GB miesta.

Podrobné základné info iPhonov a iPadu Pro vám prinesieme neskôr.

Diskusia k článku:

Manobb 09.09.2015 - 23:28

... takže čakanie na nový iPhone s rozmermi 4s, ale novou technikou pokračuje ...

Brano10.09.2015 - 00:56 Trvalý odkaz

iPhone s mensimi rozmermi uz proste nepride ;) bohuzial, trh si ziada velke lopaty, idealne 5 a viac palcov, a zatial to tak vypada ze mensie uhlopriecky ani u inych vyrobcov proste nebudu (s vynimkou lowendow). Verim vsak ze za par rokov sa tento trend zmeni

rtg10.09.2015 - 01:24 Trvalý odkaz

na prvy pohlad nic nove, co by tu uz doteraz nebolo

Celá diskusia 19 príspevkov