Skúsenosti s LG G4 po mesiaci používania

Nedostatky sa na vlajkovej lodi LG hľadajú naozaj ťažko. Presvedčil sa o tom aj čitateľ Ronn, ktorý nám poslal svoje skúsenosti.

Skupina článkov s prívlastkom skúsenosti je tvorená najmä čitateľmi. Hlavnou úlohou týchto článkov je upozorniť na kvality a nedostatky zistené dlhším používaním. Používatelia v nich nehodnotia bežné funkcie, tie totiž opisujeme v našich prvých kontaktoch a recenziách. Chcete aj vy prispieť postrehmi z používania vášho telefónu? Kontaktujte nás alebo nám rovno pošlite e-mail na redakcia/fony/sk (samozrejme v správnom e-mailovom tvare).

Prečítajte si Ronnove skúsenosti

Úvod

Hlavným kritériom pre výber mobilného telefónu bol fotoaparát, dizajn a až potom výkon za rozumnú cenu. Upustil som od čínskych značiek hlavne pre chýbajúcu podporu LTE v slovenských sieťach a tie známe aj u nás ma nezaujali. Najlacnejšou vlajkovou loďou so špičkovým fotoaparátom podľa recenzii bol LG G4. Telefón mám asi mesiac.

LG G4 mám z Telekomu a v balení som našiel okrem telefónu a 3 000 mAh batérie aj hnedý kožený kryt, náhradný zlatý plastový kryt a 1,8 mAh nabíjačku , čo ma príjemne prekvapilo, lebo v testovanej verzii tu na webe rýchlonabíjačka chýbala. No a samozrejme slúchadlá označené ako QuadBeat 3.

ikona

LG G4 - experimenty bokom! Okrem tlačidielRecenzia 5,5'' QHD nástupcu G3-ky, ktorý prináša väčšie rozmery, viac výkonu, lepšie fotoaparáty, kožené zadné kryty a opäť iba priemernú výdrž.

Konštrukcia a dizajn

Po dizajnovej stránke je to subjektívne najkrajší telefón, hneď po HTC M9, a v mojom okolí každého zaujal. Konkurenta Samsung Galaxy S6 som pri kúpe hneď vylúčil, sklo z oboch strán, viem aké starosti tento nápad prináša už od iPhone 4. Kožený kryt zabezpečuje, že sa telefón v ruke nešmýka a nezostávajú na ňom odtlačky prstov. Na škrabance však náchylný je, ale tie bežné počas používania farebne splynú s okolím a takmer nič nie je vidno, no na nejakú patinu si musím ešte počkať. Na tlačidlá vzadu pod fotoaparátom sa dá veľmi ľahko zvyknúť a človek ani nevníma, že sa nachádzajú na netradičnom mieste. Vďaka zahnutému tvaru sa šošovka fotoaparátu vôbec nedotýka rovného povrchu, keď je telefón položený. Na druhej strane, v takejto polohe pri ovládaní kvôli prešívaniu v strede krytu, mobil jemne balansuje. A na pocit sa lepšie nosí aj po vreckách.

Praktické využitie samotného zahnutého displeja som zatiaľ neobjavil. Ten má 5,5 palca, QHD rozlíšenie a jemnosť 538 ppi, využitelnú akurát tak na zariadenia typu Samsung Gear VR pre virtuálnu realitu. Full HD displej by úplne postačoval a šetril by baterku. Viditeľnosť na priamom slnku je veľmi dobrá a ani SUPER Amoled na Galaxy S3 Neo, ktorý som mal pred tým, sa s ním nedá porovnávať. Pri bežnom používaní vydrží baterka minimálne deň, čo mi stačí, už dávno som zvyknutý dávať mobil na nabíjačku každý večer. V tomto smere nepoteší, no ani nesklame. Kryt je odnímateľný, batéria sa dá vymeniť podpora microSD kariet JE až do veľkosti 2 TB. Po konštrukčnej a dizajnovej stránke niet čo vytknúť. Jedinou chybou pre niekoho môže byť, že pri výmene SIM alebo SD karty treba vytiahnuť batériu.

Fotoaparát prvé dojmy

V prvom rade ma potešil manuálny režim, ten si v niektorých prípadoch doslova pýta statív a nie fotenie z ruky. Ja som skúšal fotiť s prioritou času (nastavenie rýchlosti uzávierky) pri lietajúcich vtákoch. Vtedy človek narazí na nedostatok a to je oneskorenie po stlačení spúšte a tak vám môže objekt v rýchlom pohybe "utiecť" zo záberu skôr ako fotoaparát zareaguje. Pomohlo by tomu sekvenčné snímanie ale to v manuálnom režime chýba.

Kvalita fotografii je doslova výborná aj horších svetelných podmienkach, určite tomu pomáha aj optická stabilizácia. Uvádzané preostrenie v niektorých recenziách je pravda, ale treba po ňom pátrať zoomovaním inak si to nevšimnete. Možnosť fotiť do RAW je hlavne výhoda pre fotografov, preto ho oceňujem, v systéme telefónu sa potom dajú RAW fotografie jednoducho vymazať naraz, tak aby vám formát JPG rovnakých fotografii zostal.

Keď chcem aby sa ľudia na fotke usmievali, používam hlasové gesto „číz“ namiesto stlačenia spúšte. Je to výborná vec, keď si chcem kontrolovať scénu a nemusím sa sústrediť na stlačenie spúšte a obmedzím tým aj pohyb telefónu pri fotení. Na ukážku prikladám zmenšenú neupravenú fotografiu v JPG a RAW formáte, fotenú za slnečného dňa v záhrade.

foto vo formáte JPG

Po kliknutí na obrázok sa snímka zväčší. Šípkami na klávesnici potom môžete ľahko preskočiť na ďalší.

foto vo formáte RAW

ikona

Porovnanie fotoaparátov: LG G4 vs. Samsung Galaxy S6Optická stabilizácia, rýchle spúšťanie, presné zaostrovanie, QHD displeje a množstvo funkcií priam volajú po vzájomnom súboji týchto rivalov.

Systém plusy a mínusy

LG, tak ako väčšina výrobcov, používa v smartfónoch vlastnú nadstavbu s množstvom funkcií a softvérových vylepšení. Moje osobné postrehy:

+ ak vám niekto volá a vy máte otvorenú aplikáciu, spustí sa aktívna notifikačná lišta, v ktorej hovor môžete prijať alebo odmietnuť. Veľmi návykové ale dá sa to aj vypnúť

+ editácia ikon

+ systém nie je zaplavený "balastom" (vopred nainštalované aplikácie výrobcu)

+ Qslide aplikácie

+ Miracast (zrkadlenie mobilu na TV nielen LG, odskúšané na Samsung TV)

+ Knock Code

+ umiestnenie a editácia až piatich softvérových tlačidiel

+ možnosť zobrazenia numerických kláves v hornom riadku klávesnice

+ spustenie fotoaparátu z pohotovostného režimu dvojitým stlačením hardvérového tlačidla hlasitosti (zároveň fotografiu aj zosníma, ale to sa dá vypnúť)

- zlé reakcie pri dvojitom poklepaní na odomknutie obrazovky

- pri spustení hornej lišty sa musím medzi skratkami presúvať doprava-doľava, sú totiž zobrazené len v jednom riadku

Hardvérové moduly

Infraport spolu s aplikáciou urobí z mobilu univerzálne diaľkové ovládanie. Pri mojom testovaní mal však dosah len do 2 metrov, čo je podľa mňa veľmi málo.

GPS je veľmi svižné a spoľahlivé, využil som ho niekoľko krát pri navigácii a zatiaľ nesklamalo

FM rádio má oproti hudobnému prehrávaču nižšiu maximálnu hlasitosť, asi tak o polovicu, a dúfam, že to nejaká aktualizácia opraví.

LED dióda svieti deviatimi farbami, ktoré sa dajú priradiť ku kontaktom. Pre všetky kontakty sa však farba diódy nastaviť nedá, svieti na zeleno a dá sa len vypnúť. Rovnako aj nabíjanie batérie, len v červenej farbe.

LTE zobrazuje ikona ako 4G, nižšie dátove pripojenia potom ako 3G+, 3G, 2G, G. Reálne rýchlosti som dosiahol v sieti Telekom v okolí Žiliny pri LTE okolo 35 Mb/s pre sťahovanie a 7 Mb/s pre odosielanie dát a 48 ms ping.

Záver

Bol som zástancom veľkostí displeja do štyroch palcov, aby sa dal telefón pohodlne ovládať jednou rukou. Okolnosti ma časom doviedli k väčšiemu displeju, a ten už musím ovládať dvomi rukami. Pri 5,5-palcovom mobile som spôsoby teda nemusel meniť a nosenie vo vrecku tiež nie je veľký rozdiel. S LG G4 som spokojný, dostal som to, čo som chcel. Nevýhody po mesiaci používania naozaj nevidím, systém je svižný, ani raz sa mi nezasekol, dizajn sa mi naozaj páči, fotoaparát je super, nabíjačka s funkciou rýchleho nabíjania je vysoko návyková a inú už nechcem. K 100 % spokojnosti mi naozaj chýba len pohotová reakcia pri dvojitom poklepaní na odomknutie displeja a musím ju opakovať aj niekoľkokrát. Odporúčam ho tým, ktorí chcú špičkovú výbavu s podporou microSD kariet a používateľsky vymeniteľnou batériou.

Druhý názor Lenky Ivančíkovej:

LG G4 som používala dva týždne a mala som ho v koženej verzii s čiernym krytom. Vyzeral veľmi dobre a vďaka drsnému povrchu sa ani v spotenej ruke vôbec nešmýkal a žiadne škrabance nebolo vidno. Zaoblená zadná strana je fajn, no pri položení na tvrdú podložku a ťukaní do displeja sa telefón kolíše zo strany na stranu. Na ovládanie veľkých displejov som zvyknutá, takže mi táto veľkosť nerobila žiadny problém a nepoužívala som nikdy ani režim v jednej ruke. Grafická nadstavba LG s množstvom softvérových vylepšení mi vyhovuje a spolu s nadstavbou od Huawei ju radím k tomu najlepšiemu. Problémy s dvojitým poťukaním po displeji na odomknutie som zaznamenala aj ja a poriadne ma to zdržiavalo. Tak som to zrušila a odomykala displej klasickým potiahnutím prsta. Reakcie telefónu boli svižné a nemôžem mu nič vyčítať, až na jedno: pri otváraní aplikácie Galéria sa mi často stávalo, že jej otváranie trvalo dlhšie a občas sa objavila aj hláška o to, že aplikácia nereaguje alebo že musela byť ukončená. Pri vyššej záťaži sa telefón občas zahrial viac než inokedy, ale nič tragické. Nevadili mi ani tlačidlá umiestnené na zadnej stene, dá sa na toto netradičné ovládanie zvyknúť. Rýchle spúšťanie aplikácií stlačením vybraného tlačidla som nepoužívala, nepotrebujem to. Kvalita hovoru, používanie Wi-Fi i GPS bolo bez problémov.

Displej patrí k špičke, je jemný, dobre čitateľný a nemám k nemu žiadne výhrady. Čo by som však ocenila, je čítačka odtlačkov prstov. Verím, že ďalšia generácia ju mať bude, lebo jej používanie (aktuálne na iPhone 5S) je veľmi návykové. Informačná LED dióda si svoju funkciu plnila znamenite a bola dostatočne viditeľná. Farebne odlíšenie uľahčovalo identifikáciu zmeškaných udalostí. Oceňujem nastavenie softvérových tlačidiel na displeji podľa vlastných preferencií. Problémom nie je umiestnenie ani piatich ikon, ľubovoľne ich môžete presúvať. Môžete tu mať aj ikonu na spustenie Dvoch okien, no ja som túto funkciu veľmi nevyužívala, podľa mňa má väčšie opodstatnenie na tablete než na displeji smartfónu. Lebo keď si spustím napríklad internetový prehliadač a e-mailového klienta a chcem odpovedať na e-mail, tak si aj tak po vysunutí klávesnice okno musím zväčšiť tak, že webový prehliadač je takmer celý prekrytý, preto som skôr používala rýchle prepínanie medzi aplikáciami použitím multitaskingu.

Fotoaparát patrí aktuálne medzi špičku a nemôžem k nemu povedať zlého slova. Nesklame nielen amatérskeho fotografa, ale ani toho, kto si chce občas nastaviť hodnoty manuálne. Žiadny problém. Prepne do manuálneho režimu, ktorý mu ponúkne všetko dôležité. No výsledky ako zo zrkadlovky samozrejme očakávať nemožno. Ale na dovolenku by som si kľudne zobrala len gé štvorku a svoj Nikon nechala doma. Výdrž ma neprekvapila a ani nesklamala. No určite je väčšia než pri iPhone 5S, ktorý teraz používam. Jeden deň bežného používania zvládne bez problémov a dávať telefón na nabíjačku každý večer som sa naučila už dávno. LG G4 je jednoznačne výborný stroj, ktorý uspokojí aj náročného používateľa, a kto sa chce "vystúpiť z davu", tomu odporúčam kúpu koženej verzie. Neoľutuje.

Diskusia k článku:

Juraj 05.09.2015 - 14:08

Pozdravujem! Tiež som si kúpil tento telefón, asi mesiac aj niečo. V podstate so všetkým súhlasím, až na to poklepanie - mne to funguje bez problémov. Asi 2 týždne používam aj Quick circle obal a je to skvelá vec, keď ste niekde v práci a máte špinavé ruky tak tento obal je pre mňa ako stvorený. Ďalej, batéria mi vydrží minimálne 1,5 dňa a občas sa stane že ho nabijam až raz za 3 dni... Áno, poviete si, že som ho zrejme nepoužíval, ale nie je to tak celkom pravda - zopár hovorov, net, sms a v pohode drží cez 2 dni... Trošku kritiky aj z mojej strany : často na ňom počúvam hudbu a pokiaľ máte mp3 na SD karte tak sa vám môže stať, že vám z času na čas hudba preskočí... Najprv som to nejako ignoroval ale potom ma to vážne naštvalo a začal som skúmať čo sa s tým dá robiť. Ak máte PowerAMP, tak tam jednoducho zvýšite buffer size na 250ms alebo viac a je po probléme. Nuž u vstavaného prehrávača som túto možnosť zatiaľ nenašiel, takže tam to zrejme so sekanim bude pokračovať. Hudbu ale aj tak počúvam cez PowerAMP, takže som spokojný... Odo mňa asi všetko :)

Lenka Ivančíková05.09.2015 - 15:33 Trvalý odkaz

Vydrz moze byt aj u mna 1,5 dna, no ked potrebujem byt mimo domu cely den, nemozem sa spoliehat na power bank alebo ze zozeniem nejaku el. zasuvku, takze radsej nabijam kazdy vecer. Hovorov mam denne vela, stale zapnuta syncronizacia, wi-fi, 4G, takze mi naozaj zerie vela. Ale menej narocny pouzivatel sa dostane aj na dva dni bez problemov. Cez vikend sa na tuto hodnotu dostanem aj ja. :)

Juraj05.09.2015 - 15:50 Trvalý odkaz

Lacný plast. Toto má odrádza na ňom. ..

Profile picture for user marek.ceman@gmail.com

Wayne05.09.2015 - 16:33 Trvalý odkaz

madeil ty si tym plastom nejaky posadnuty...

Celá diskusia 46 príspevkov