Huawei P8 - vyššia stredná trieda plná nápadov

Recenzia výkonného androidu s pekným 5,2'' Full HD displejom, vyladeným prostredím a 13 Mpix fotoaparátom, ktorý láka na špeciálne nočné efekty.

Čínski výrobcovia sa ešte donedávna sústredili najmä na sprostredkovanie čo najlepšej výbavy odetej do čo najpriaznivejšej cenovky. Dovolím si povedať, že k pomeru cena/výkon postupne pridali hodnotný a elegantný dojem z telefónu, ich značky sa v ušiach zákazníkov už udomácnili a hravo môžu konkurovať popredným stáliciam na trhu mobilnej techniky. Živým príkladom mimoriadne elegantného telefónu s priaznivou cenovkou je aktuálna vlajková loď spoločnosti Huawei, model P8.

ikona

Základné info: Huawei P8Nová vlajková loď s hliníkovým telom, hrúbkou iba 6,4 mm, podporou pre dve SIM karty, 5,2'' Full HD displejom, OS Android 5.0, osemjadorvým procesorom, 3 GB RAM, 13 Mpix zadným fotoaparátom, 8 Mpix prednou kamerou a 2 680 mAh batériou.

Po kliknutí na obrázok sa snímka zväčší. Šípkami na klávesnici potom môžete ľahko preskočiť na ďalší.

Na pé-osmičku som sa tešil. Pri predstavení ma viac než samotnými parametrami zaujala dizajnom. A že to Huawei myslí vážne, sa mi potvrdilo už počas prvých minút s testovacou vzorkou. Novinka dorazila v elegantnej škatuľke, v ktorej bol telefón vložený netradične zboku. Takýmto riešením sa výrobcovi podarilo veľmi dobre upriamiť pozornosť na tenké, iba šesťmilimetrové telo.

Telefón vyberám a k prívlastku tenký rovno pridávam ďalší – hodnotný. Hliníková konštrukcia v unibody prevedení pôsobí presne tak, ako sa na vlajkovú loď patrí. Huawei vsadil na decentné línie so zabrúsenými hranami po stranách. Vďaka tenkému profilu konštrukcie a zabrúseným okrajom sa mi s telefónom pracovalo veľmi dobre. Aj keď sa hliníková konštrukcia zvykne časom odierať, Huawei P8 vyzerá aj po niekoľkodňovom testovaní ako nový, bez akéhokoľvek oderu na hranách. Práve toto miesto totižto zvykne byť na hliníkových smartfónoch veľmi citlivé. Za spracovanie a dizajn si Huawei určite zaslúži jednotku, no čo sa týka komfortu pri používaní, tak tu by som použil trochu horšiu známku. Hliníkové telo veľmi dobre vedie teplo. Pri aktuálnych horúčavách sa telefón na slnku zvykol veľmi rýchlo nahriať, čo trochu uberalo na komforte. So zvýšenou teplotou na bočných a zadnej stene treba rátať aj pri vyššom zaťažení, napríklad hraní hier, fotografovaní, navigovaní alebo dlhšom prezeraní webu. Pri kovovej konštrukcii ma to však príliš neprekvapuje.

Eleganciu cítiť aj z bočných stien. V tej pravej nájdeme veľmi zaujímavo spracované tlačidlo napájania, nad ním ešte tlačidlo hlasitosti. K obom som sa dostal bez problémov, pohodlná bola aj úprava hlasitosti počas telefonovania. Tlačidlá sú príjemné na dotyk a nahmatáte ich aj poslepiačky. Pod nimi nájdeme dvojicu šuplíkov. Ten vyššie položený čaká na vloženie microSD karty, pričom sa nezľakne ani pamäťovky s kapacitou 128 GB, dolný je určený pre nanoSIM kartu. Použitie microSD karty bude z dlhodobého hľadiska určite dobrým riešením, keďže z 16 GB interného priestoru je používateľovi k dispozícii iba 10,35 GB. Po vložení karty odporúčam zájsť do nastavení a zvoliť microSD kartu ako predvolený priestor na ukladanie. Interné úložisko tak odbremeníte od pamäťovo náročnejších aplikácií, prípadne nahraných videí vo vysokom rozlíšení.

Protiľahlá strana je prázdna, hore nájdeme iba sekundárny mikrofón a 3,5 mm audio konektor. Chýba mi tu infračervený port na ovládanie techniky v domácnosti. P8 patrí medzi vlajkové lode a tie túto funkciu zvyknú ponúkať. Nájdeme ho aj v lacnejších smartfónoch od Huawei, konkrétne u niektorých modelov značky Honor, preto ma prekvapilo, že v P8 preň nenašli miesto.

Dve mriežky v spodnej stene by mohli znamenať dva reproduktory, no nie je tomu tak. Hlasný reproduktor sa nachádza iba v tej ľavej, v pravej je mikrofón. Napriek tomu, že je iba jeden, kvalitou a hlasitosťou patrí medzi tie najlepšie mono reproduktory na trhu. Ja som bol spokojný. Počuť tu hĺbky, maximálna hlasitosť je naozaj vysoká a vďaka umiestneniu v spodnej stene je zvonenie prichádzajúceho hovoru počuť. Medzi mriežkami nájdeme microUSB konektor s podporou pripojenia externých zariadení cez USB OTG. Huawei P8 zvládol aj prepojenie s terabajtovým externým harddiskom so súborovým systémom NTFS, a to veľa smartfónov nedokáže.

Trojicu typických tlačidiel nájdeme na displeji, čo znamená, že priestor pod ním ostal prázdny. O ploche nad displejom to už ale neplatí. Nájdeme tu slúchadlo s dobrou hlasitosťou, senzory priblíženia a automatickej regulácie jasu, predný fotoaparát a notifikačnú diódu. Tá je však extrémne malá a jej viacfarebné blikanie som si všimol skôr náhodou. Škoda.

Huawei P8 sa nenechal vtiahnuť na vlnu zjemňovania displeja a ostáva verný Full HD rozlíšeniu, ktoré úplne stačí. Prítomnosť QHD je podľa mňa skôr o marketingovom ťahu, s negatívnym dopadom na batériu. Na 5,2-palcovej uhlopriečke sa stretávame s IPS displejom, ktorý možno iba chváliť. Úprimne, pri tejto cenovej relácii to už považujem za samozrejmosť. Displej sa vydaril. Verne zobrazuje farby, automatická regulácia funguje spoľahlivo a dobre sú na tom pozorovacie uhly aj čitateľnosť na priamom slnku. Niektoré funkcie displeja nájdete mimo ponuky Zobrazenie, preto sa oplatí poriadne prečesať aj celý obsah. V ponuke Inteligentná pomoc nájdete napríklad veľmi užitočnú funkciu ovládania displeja aj v rukaviciach, v uľahčení prístupu zasa nájdete možnosť korekcie zobrazenia farieb podľa typu zrakovej poruchy (deuteranomália, protanomália alebo tritanomália).

Hardvér pochádza opäť priamo z kuchyne výrobcu. Konkrétne ide o 64-bitový chipset HiSilicon Kirin 930 s osemjadrovým procesorom, pričom štyri sú taktované na 2 GHz a ďalšie štyri na 1,5 GHz. Grafiku má pod palcom procesor Mali-T624. Na výkone výrobca rozhodne nešetril. Pé-osmička dosiahla v benchmarku AnTuTu skóre 50 524 bodov a zaradila sa tak medzi najvýkonnejšie smartfóny súčasnosti. Vysoký výkon však dá o sebe vedieť. Zvýšenú teplotu pri záťaži som už spomínal vyššie. Je to naozaj cítiť. Kov veľmi dobre vedie teplo a telo smartfónu je po niekoľkých minútach poriadne rozohriate. Počas slnečných dní to bolo ešte horšie. Stačí pár sekúnd na slnku a konštrukcia vám vrie v rukách.

Po stránke konektivity mu nič zásadné nechýba. Ponúkne NFC, podporu LTE a taktiež zaujímavé funkcie týkajúce sa dátového pripojenia. Napríklad funkciu Wi-Fi+, ktorá automaticky zapne Wi-Fi pripojenie, ak v blízkosti rozpozná známu sieť, alebo šikovnú funkciu Sieťové aplikácie, v ktorej viete jednotlivým aplikáciám povoliť prístup k dátovej a Wi-Fi sieti.

Za posledné mesiace mi rukami prešlo viacero zariadení značky Huawei a Honor, a môžem povedať, že prostredie EmotionUI ma naozaj baví. V tomto prípade ide o EMUI vo verzii 3.1, ktoré beží nad Androidom 5.0. Prostredie poteší ako po grafickej, tak aj po funkčnej stránke. Bohaté možnosti grafickej úpravy prostredia na vás čakajú v aplikácii Motívy. Viete si tu zmeniť vzhľad zablokovanej obrazovky, ikon, animáciu odomknutia alebo písmo. Zablokovaná obrazovka poteší šikovnou lištou skratiek, ku ktorým sa dostanete potiahnutím od spodnej časti obrazovky. Z tohto miesta viete rýchlo spustiť napríklad kalkulačku, svietidlo alebo fotoaparát.

Potiahnutím zhora sa dostávame k lište s množstvom skratiek. Ich počet a usporiadanie viete meniť. Pod nimi sa ešte nachádza lišta na rýchlu úpravu jasu. Potiahnutím do strany sa zobrazia posledné notifikácie. Tu sa opäť stretávame s dvomi problémami, ktoré sú pre smartfóny Huawei typické. Lišta každú chvíľu informuje o nejakej aplikácií bežiacej na pozadí a jej nadpriemernej spotrebe, druhé mínus sa týka splývajúcej farby textu notifikácií s pozadím lišty. Prečítanie na sivo zobrazeného predmetu správy na čiernom pozadí dá naozaj zabrať.

Huawei už nejaký ten piatok razí teóriu prostredia bez samostatnej ponuky aplikácií. S pribúdajúcim počtom testovaných telefónov si na takéto zobrazenie pomaly zvykám, no stále mam radšej abecedne zoradenú samostatnú ponuku. Ak ani vám nesadne, siahnite po niektorom z launcherov v obchode Google Play. Napríklad po vydarenom Nova launcheri.

Obsah telefónu viete prehľadávať jednoduchým potiahnutím nadol na domácej obrazovke. Po vyhľadaní určitej aplikácie vám tento šikovný nástroj vie ukázať aj cestu, kde sa ikona danej aplikácie nachádza. Zíde sa to, ak je aplikácia ukrytá v niektorom z priečinkov.

Ovládanie displeja s 5,2-palcovou uhlopriečkou môže byť v niektorých situáciách naozaj ťažké, preto vítame možnosť zmenšiť prostredie jednoduchým potiahnutím po trojici tlačidiel v spodnej časti doprava alebo doľava. S rovnakým riešením sme sa stretli aj u niektorých smartfónoch značky Samsung.

O chod systému a aplikácií sa starajú až tri gigabajty operačnej RAM pamäte. Ani pri viacerých spustených aplikáciách hodnota využitej pamäte nezvykla presiahnuť dva gigabajty. Stále tak bola voľná ešte poriadna dávka pamäti. Huawei prostredie optimalizoval veľmi dobre. Počas celej doby testovania bežal systém rýchlo a stabilne, neobjavili sa žiadne samovoľné reštarty alebo pády aplikácií. Trojgigabajtovú RAM-ku som si pochvaľoval aj pri väčšom počte spustených aplikácií. Prepínanie medzi nimi bolo rýchle, bez opätovného načítavania obsahu, pričom na pozadí mi pokojne bežalo aj desať, dvanásť aplikácií. Tu dávam Huawei-u plus.

Dlhším podržaním tlačidla napájania sa zobrazí naoko tradičná ponuka s možnosťou telefón vypnúť, reštartovať, aktivovať režim lietadlo alebo tichý režim. Veľmi šikovná funkcia sa zobrazí až po stlačení na možnosť vypnúť. Ak máte nastavený budík, v ponuke na obrazovke si môžete zvoliť, či má telefón budiť aj vo vypnutom stave. Telefón sa zapne minútu pred budením, a až do samotného budenia je v režime lietadlo.

Pri prehľadávaní aplikácií od výrobcu sa moja zvedavosť sústreďuje najmä na FM rádio, na ktoré zvyknú výrobcovia v poslednej dobe zabúdať. Huawei ale nezabudol. Aj keď je pravdou, že funkciami príliš neprekvapí. Zaujme akurát časovaným vypnutím. Zobrazenie názvu stanice a skladby chýba. Aplikácie od výrobcu mi plne vyhovovali a nemal som dôvod hľadať v obchode Google Play ich náhrady. Číselník pochválim za inteligentné vytáčanie s prehľadávaním v menách, priezviskách a oboch súčasne a taktiež za možnosť pridania obťažujúcich telefónnych čísel na čiernu listinu. Klávesnica Huawei Swype poteší písaním jedným ťahom, motívmi a nastavením výšky klávesnice.

Huawei sa vo svojej novinke zameral na fotoaparát. Trinásťmegapixlové rozlíšenie nešokuje, no všetci dobre vieme, že to nie je o rozlíšení. Huawei P8 sa môže pochváliť fotoaparátom s optickou stabilizáciou obrazu, ktorá potvrdzuje svoju silu napríklad pri snímaní nočných fotografií a prvýkrát sa v telefóne stretávame aj so štvorfarebným RGBW senzorom. Ten si lepšie poradí pri snímaní v protisvetle a vylepšuje kontrast na fotografiách. Vedľa fotoaparátu nájdeme dvojfarebný LED blesk. Svoju prácu zvládal na jednotku. Pred snímaním si scénu nasvieti a následne vypustí potrebnú dávku osvetlenia. Snímky sú ostré, bez prepálenia.

Fotoaparát spúšťam dvojitým stlačením tlačidla na zníženie hlasitosti. V nastaveniach si môžem zvoliť aj okamžité snímanie po vykonaní tohto gesta, no ja preferujem iba spustenie. Prostredie fotoaparátu je jednoduché a prehľadné, vyčítať mu možno iba názvy režimov a funkcií len v polohe na výšku a privítal by som aj samostatnú spúšť pre video.

Kvalita snímok zodpovedá zaradeniu tohto telefónu. Počas dňa zhotovuje farebne verné fotografie s rovnomerne zachytenými detailmi. Lenže Huawei P8 sa nenechá zahanbiť ani v noci. Pri snímaní osvetlených objektov, napríklad budov ma potešila slušná ostrosť a akceptovateľná dávka šumu. To sa však týka automatického režimu. Vľavo hore otváram ponuku režimov a v nej vyberám Super noc. Tento režim ponúka možnosť nastaviť ISO a dĺžku expozície. Pokojne sa môžete vyhrať s jednotlivými kombináciami, mne sa osvedčilo aj automatické nastavenie. Telefón som položil na rovný povrch a po pár sekundách som sa už pozeral na krásnu nočnú fotografiu s ostrými detailmi bez šumu. V ponuke režimov ďalej nájdete napríklad HDR, panorámu alebo vodotlač, ktorá pridá do fotografie informácie o mieste zhotovenia, prípadne aj o počasí.

Pomocou dvoch potiahnutí doprava v prostredí fotoaparátu sa z klasického režimu dostávam k špeciálnym efektom. Ja som najčastejšie používal prvé dva. Režim stopy koncových svetiel je ideálny na zhotovovanie fotografií zachytávajúcich pohyb áut v noci. Ideálne s dobre opretým telefón, prípadne asistenciou statívu. V ruke to zrejme neudržíte. Režim svetelné graffiti zasa zachytáva stopy svetla v tmavom prostredí. Takto môžete zachytiť rôzne svetelné útvary nakreslené pohybujúcim sa zdrojom svetla, napríklad druhým telefónom.

UKÁŽKA FULL HD VIDEA (súbor 80 MB, MPEG4; 1920 x 1080 b., 30 fps; celkovo: 73 MB / min.)

UKÁŽKA VIDEA PREDNEJ KAMERY (súbor 20 MB, MPEG4; 1280 x 720 b., 30 fps; celkovo: 74 MB / min.)

UKÁŽKA TIME LAPSE VIDEA (súbor 80 MB, MPEG4; 1280 x 720 b., 120 fps; celkovo: 90 MB / min.)

Video je možné nahrávať maximálne vo Full HD rozlíšení, pričom kvalita je rovnako dobrá ako v prípade statických snímok. Zaujímavou funkciou je sledovanie objektu, ktorá vás odbremení od neustáleho preostrovania pri snímaní pohybujúceho sa objektu. Taktiež spomeniem nahrávanie časozberného HD videa, ktoré som si pochvaľoval najmä v noci, pri nahrávaní áut na rušnej ulici.

Huawei P8 výdržou nesklamal, ale ani neprekvapil. Batéria s kapacitou 2 600 mAh rozhodne nebude trhať rekordy, no počas celej doby testovania sa mi nestalo, aby telefón skonal pre večerným príchodom domov. Ja som teda spokojný.

Výhody:

+ elegantný dizajn

+ poctivé kovové unibody zhotovenie

+ kvalitný reproduktor

+ USB OTG zvládne aj pripojenie externého disku

+ výborný Full HD displej

+ vydarené prostredie so svižnými reakciami

+ kvalitný fotoaparát so zaujímavými nočnými režimami

+ prepínanie posledných dvoch funkcií podržaním tlačidla multitaskingu

Nevýhody:

- konštrukcia sa pri záťaži prehrieva

- chýba infračervený port

- notifikačná dióda mohla byť väčšia

- potešila by odolnosť voči vode

Orientačná cena: približne 439 €

Záver:

Vlajkovú loď spoločnosti Huawei som si obľúbil. Nedostatky hľadám naozaj ťažko. Mne osobne počas celej doby používania prekážala iba zvýšená teplota pri záťaži, no treba povedať, že ruku k dielu priložili aj extrémne horúčavy vonku. Inak môžem iba chváliť. Huawei P8 ponúkne elegantnú kovovú konštrukciu, pekný displej, ktorý sa nezľakne ani používania na slnku a dostatok výkonu. Už dlhšiu dobu si pochvaľujem aj prostredie výrobcu, v tomto prípade bezchybne vyladené s poriadnou dávkou operačnej pamäti, ktorá hravo zvládla chod niekoľkých aplikácií súčasne. Príjemným prekvapením je aj hlasný reproduktor a v neposlednom rade určite trinásťmegapixlový fotoaparát, s ktorým je radosť snímať. Aj nočné fotografie. Áno, Huawei P8 sa vydaril.

foto s HDR

foto s HDR

foto z prednej kamery

foto z prednej kamery

panorama

Diskusia k článku:

Borland 06.08.2015 - 09:53

Pekná recenzia. Fotoaparát vyzerá byť naozaj kvalitný. Ešte by som uvítal info o dobe nabíjania telefónu.

Richard Hombauer06.08.2015 - 12:11 Trvalý odkaz

1 A nabijacka, 2,6 A bateria + straty. Tri hodiny? :)

rtg06.08.2015 - 14:34 Trvalý odkaz

paradne detailne fotky, pekne realisticke chladne farby, akoby boli fotene Canonom :)

Nightmare06.08.2015 - 17:10 Trvalý odkaz

teraz normalne je tolko zaujimavych telefonov ze tazko vyberat...tento Huawei P8 sa mi nakoniec tiez paci neviem trocha az na tu baterku

Marián Petrík06.08.2015 - 17:26 Trvalý odkaz

mne osobne nejaký infraport určite nechýba. ten mobil je úplne v pohode.

Celá diskusia 54 príspevkov