Skúsenosti s dual SIM androidom Allview X2 Soul Pro

Čitateľ Peter sa podelil o svoje skúsenosti z dlhodobého používania štýlového 5,2'' androidu s tenkou konštrukciou a výbornou výbavou.

Skupina článkov s prívlastkom skúsenosti je tvorená najmä čitateľmi. Hlavnou úlohou týchto článkov je upozorniť na kvality a nedostatky zistené dlhším používaním. Používatelia v nich nehodnotia bežné funkcie, tie totiž opisujeme v našich prvých kontaktoch a recenziách. Chcete aj vy prispieť postrehmi z používania vášho telefónu? Kontaktujte nás alebo nám rovno pošlite e-mail na redakcia/fony/sk (samozrejme v správnom e-mailovom tvare).

Prečítajte si Petrove skúsenosti

Úvod

Dual SIM telefón, v našich končinách pomerne exotickej značky Allview, je od rumunského výrobcu, ktorý má vo svojom portfóliu už viac modelov s Androidom, tie však zatiaľ neprekypovali výkonom ani dizajnom. Keď som však náhodou natrafil v predajni v rumunskom Bradu na Allview X2 Soul Pro, nastal u mňa wow efekt.

Charakteristika

Ide o dotykový telefón s 5,2-palcovým Super AMOLED displejom a Full HD rozlíšením s jemnosťou 424 ppi. Vo vnútri nájdete osemjadrový 64-bitový procesor MediaTek 6752 taktovaný na 1,7 GHz, a grafiku Mali 760 MP2. Hodnota operačnej pamäte RAM je 2 GB. Vyberateľná batéria dosahuje kapacitu 2 700 mAh.Medzi ďalšie základné špecifikácie patrí operačný systém Android vo verzii 5.0 Lollipop, 13-megapixelový fotoaparát so senzorom Sony IMX214 a predná kamera s rozlíšením osem megapixelov a senzorom PureCel Omnivision. Kapacita vnútornej pamäte je 1 6GB (dostupných ostáva približne 11GB) a bohužiaľ nie je rozšíriteľná microSD kartami. Telefón dokáže pracovať s dvomu SIM kartami naraz. V predaji sú dve farebné prevedenia: celé čierne a biele kombinované so zlatou farbou.

Po kliknutí na obrázok sa snímka zväčší. Šípkami na klávesnici potom môžete ľahko preskočiť na ďalší.

Konštrukcia a dizajn

Ako som písal v úvode, telefón ma uchvátil. Aj hrúbkou, tá dosahuje len 5,5 milimetra. Prvé slová každého, kto telefón vezme do ruky, sú: wow, ten je ale tenký! Tenkú konštrukciu dopĺňa aj kovový lem okolo telefónu, ktorý príjemne chladí a telefónu dodáva pocit luxusu. Lem je vybrúsený do hrany, a vďaka tomu sa dobre drží v ruke. Pri písaní príjemne "reže" do prstov a máte bezpečný pocit, že vám telefón nevykĺzne z ruky.

Majoritná časť telefónu je tvorená sklom, a to aj zo zadnej strany. Osobne toto riešenie nemám rád, nech vyzerá akokoľvek dobre. Nechcem si predstaviť, čo by sa stalo pri páde na zem. Výrobca uvádza odolnosť skla voči poškriabaniu aj na prednej aj zadnej strane, ale určite odporúčam kúpu fólie na obidve strany.

Objektív fotoaparátu dokonale lícuje so zadnou plochou telefónu, nikde nič nevyčnieva. Klobúk dole, najmä pri takom tenkom zariadení je to už umenie. Optickú stabilizáciu obrazu ale nečakajte. Reproduktor sa usalašil na spodnej hrane telefónu, vedľa neho nájdete USB port a tiež 3,5 mm jack pre slúchadlá. Telefón chválim aj za notifikačnú LED diódu v hornej časti telefónu, hneď vedľa slúchadla. Na pravej strane sa nachádza vypínač spolu s tlačidlami ovládania hlasitosti, na ľavej je otvor pre dvojicu SIM kariet. Rám po okrajoch displeja je veľmi tenký. Malou drobnosťou (náročky nechcem písať vadou) sú tlačidlá ovládania hlasitosti, ktoré majú trochu väčšiu vôľu. Nehrkajú síce, ale po čase by k tomu mohlo dôjsť.

Dizajn telefónu a konštrukčné prevedenie je podľa mňa úchvatné. Tu by som pripomenul, že telefón Allview X2 Soul Pro môžete nájsť aj pod značkou Gionee Elife S7 alebo Kazaam Tornado 552L. Ide o úplne totožné prístroje, ale prezentované pod inou značkou. Allview spravil rebranding, výroba je zrejme čínska.

Displej, prostredie, ovládanie, rýchlosť

Po výborne zvládnutej konštrukcii sa dostávam k ďalšiemu veľkému plusu telefónu, a tým je displej. Full HD rozlíšenie (1 080 x 1 920 b.) na 5,2-palcovej uhlopriečke prináša vysokú jemnosť, ale najviac očaria farby. Ide o pastvu pre oči. Farby sú sýte, až presaturované, zobrazovacia schopnosť je fantastická. Možno plytvám superlatívami, ale skutočne ide o úžasný displej, ťažko sa to opisuje slovami. Viditeľnosť na priamom slnku je dobrá, aj keď treba počítať s odrazmi a zrkadlovým efektom. Správu si na displeji v každom prípade prečítate. Senzor podsvietenia displeja funguje taktiež uspokojivo, manažment podsvietenia mu môžete s kľudom zveriť.

Dostávam sa k prostrediu telefónu. Android 5.0 je kustomizovaný výrobcom. Reakcie telefónu sú bleskové, minimálne na úrovni Nexusov. Ak mám vybrať špecifiká, tak ide napríklad o vysúvanie lišty zospodu (rovnako ako to má iOS) s ovládacími prvkami pre Wi-Fi, dáta, režimy a iné. Vyrolovaním vrchnej lišty sa dostanete klasicky k notifikáciam. Launcher obsahuje aj tzv. Appdrawer (alebo zložku so všetkými aplikáciami), čiže nemáte všetko na plochách, ako sa s tým často stretávame. Čo sa mi na launcheri nepáči je, že widgety sa nedajú veľkostne upravovať. Na každom telefóne používam widget kalendára od tretieho výrobcu a vždy si ho upravujem tak, aby nezaberal celú jednu plochu na telefóne. Pri Allview to však nešlo. Preto som hneď siahol po Nova Launcher a problém bol vyriešený.

V telefóne fungujú inteligentné gestá, čiže môžete aktivovať funkciu prebudenia dvojitým poklepaním po displeji, alebo spustenie aplikácie nakreslením špecifického písmena na displeji. Dokonca tu fungujú aj bezdotykové gestá známe zo zo Samsungu, ako napríklad prehliadanie fotografii mávnutím ruky nad displejom. Za zvláštnu praktiku považujem nemožnosť zvoliť si vlastnú skladbu ako zvonenie alebo SMS. Môžete si vybrať zo systémových zvukov, ale keď sa chcem dostať do zložky "viac", nenachádzam žiadnu možnosť výberu vlastnej skladby.

Telefón sa ešte ako tak dá ovládať jednou chlapskou rukou. Dopomáha k tomu aj tenké telo a úzky rám telefónu. Ovládacie tlačidlá Androidu sú súčasťou displeja. Z ovládania mám radosť, telefón je naozaj bleskový. Za pomerne veľké negatívum považujem preklad telefónu do slovenčiny. Ten je spravený možno na 40 %, zvyšok tvorí angličtina. Pre väčšinu ľudí angličtina síce nebude problém, ale treba tento fakt spomenúť. Za negatívum to považujem aj z uceleného pohľadu na telefón. Na jednej strane ide o hradvérový skvost, na tej druhej máte preložených len 40 % textu. Škoda nedokončenej roboty a kazí to celkový dojem. Allview má pritom aj slovenské zastúpenie, takže pevne verím, že chlapci sa do toho pustia poriadne.

Telefonovanie, SMS, e-mail

Páči sa mi dual SIM manažment. Môžete si zvoliť, z ktorej SIM karty sa bude automaticky vytáčať číslo, posielať SMS-ka, alebo si môžete túto možnosť vždy nechať vypýtať pred každým vytočením čísla alebo poslaním správy. K jednotlivým kartám sa dá priradiť špecifické vyzvánanie. Negatívom je správa kontaktov. Tie si síce môžete zvoliť tak, aby sa vám zobrazovali len z jednej SIM, druhej SIM, alebo všetky naraz, avšak nikde nie je zložka obľúbených kontaktov (Favorites), ktoré najčastejšie používam. Vždy musím kontakt vyhľadávať zadávaním textu v množstve ostatných kontaktov.

Výstup zo slúchadla je čistý a jasný. Signál druhej SIM karty mi nepadal. Podporované LTE pásma sú 800, 900, 1800, 1900, 2300 a 2600 MHz. Pomerne prekvapujúca je pre mňa absencia možnosti vypnutia zvukov číselníka pri vytáčaní čísla. Môžete vypnúť zvuk pri písaní na qwerty klávesnici, zvuk odomykania, ale pri vytáčaní čísla vám bude telefón neustále pípať.

E-mailový klient je štandardný, ničím nevyniká ani nesklame. Oproti Gmail aplikácii však neponúka priečinok "spam". Priečinok spam sa mi na Gmail aplikácii páči, nakoľko mi dosť často príde dôležitá správa do spamu a pri klasickom e-mailovom klientovi by som ho prehliadol. Štandardný klient obsahuje aj jeden bug. Pokiaľ si chcete pozerať staršie prijaté e-maily, dokážete ich vyvolať na konci zoznamu stlačením tlačidla "načítať ďalšie". Toto môžete zopakovať dvakrát. Pri treťom raze mi telefón zahlásil internú chybu a ja som sa k svojim starším e-mailom nedostal.

Fotoaparát, zvukový výstup, GPS

Hlasný reproduktor je naozaj hlasný. Prvýkrát sa mi stalo, že som si zvonenie nedal na maximálnu hlasitosť. Chválim. Podpora DTS je viditeľná.

Fotoaparát ponúka pri pomere strán 4:3 rozlíšenie trinásť megapixelov. Výstup z neho je ľahko nadpriemerný, keď prezeráte vytvorené fotografie na displeji telefónu. Farby sú sýte, občas chýba hĺbka ostrosti. Treba mať pevnú ruku. Pokiaľ si snimky prezeráte na 55-palcovom televízore, zbadáte ich priemernú kvalitu, občasné rozmazanie po okrajoch a prepálenie. Páči sa mi tzv. Pro režim, ktorý používateľovi umožňuje manuálne nastavenie uzávierky, clony, zaostrenia a vyváženia bielej. Takto sa dajú spraviť v noci skutočne pekné fotografie (v rámci mobilných telefónov), ktoré dokonca netrpia neznesiteľným šumom. Netvrdím, že ide o vysokokvalitný nočný fotoaparát, ale manuálny režim dokáže používateľovi ponúknuť väčšie možnosti. Sklamaný som bol z makro snímok, tie sa dajú robiť až od nejakých 10 cm. Spúšť fotoaparátu je rýchla, a zvuk uzávierky je možné v nastaveniach vypnúť. Menu aplikácie ďalej ponúka HDR režim, panorámu, nočné snímky a pod. Zaujímavosťou je aplikácia Chameleon. Tá dokáže po nasnímaní okolia "zobrať" jeho farby a vytvoriť v danom farebnom tóne pozadie na plochu a menu. Napríklad niečo pre ženy: páči sa vám lak na vašich nechtoch? Spustite aplikáciu Chameleon, ten vám nasníma nechty a vytvorí v danej farbe aj pozadie.

GPS som testoval v Bratislave. Signál som chytal medzi domami v Starom meste len pomocou integrovaného GPS (bez A-GPS). Aj napriek tomu, že som mal telefón položený až v dolnej priehradke palubnej dosky, fix nastal do 5 sekúnd. Presnosť pri navigovaní bola bezproblémová, nestalo sa mi, že by sa telefón strácal, alebo skákal z jednej cesty na druhú. Palec hore.

Výdrž

Dostávam sa k najzaujímavejšej časti asi pre mnohých potenciálnych kupcov. Výrobcovi sa podarilo napchať do tenkého tela 2 700 mAh batériu, čo je obdivuhodné. Aká je prax? Pokiaľ je telefón v kľude a nemá zapnutý displej, batéria sa drží výborne. Môžete mať dokonca aj zapnuté Wi-Fi a synchronizáciu na pozadí, z batérie mi ubudlo počas troch hodín len nejaké 1 %. Iná káva nastáva, keď zapnete ten jeho prekrásny displej. Vtedy percentá utekajú priamo pred očami. Ide jednoznačne o najväčší žrút batérie. Nerobím žiadne štandardné testy, ale plný deň náročného používania vydrží. Ja osobne som nabíjal prvýkrát v piatok poobede a potom som išiel na víkend na chatu. Tam som mal slabý signál, urobil som približne 70 fotiek, pripájal som sa na Facebook, no a batéria mi vydržala do pondelka do asi 13:00 hodiny. Slušný výsledok na tak tenký telefón. Pokiaľ by sa chcel niekto hrať hry, tam pôjde výdrž dolu vodou veľmi rýchlo, minimálne kvôli spomínanému displeju. Nabíjanie trvá pomerne dlho, až tri hodiny.

Cena a iné drobnosti

Cena telefónu je približne 350 eur. Ťažko povedať, či je to málo alebo veľa. Určite sa tu platí za štýl, ktorého ponúka Soul Pro v poriadnej dávke. Mimo iné, rovnaký telefón určite nenájdete v rukách iného človeka len tak ľahko, takže ak sa chcete odlíšiť, toto je príležitosť. Na danú cenovku by možno niekto očakával Snapdragon procesor, prípadne optickú stabilizáciu fotoaparátu. Osobne mi MediaTek svojou rýchlosťou vyrážal dych, no a k OIS – áno, mohla tu byť, avšak to by už telefón istotne obsahoval vyčnievajúci fotoaparát, ktorý by kazil dizajn tohto skvostu.

Súčasným fenoménom je zahrievanie telefónov. Pri zapnutom Wi-Fi sa Allview vie slušne zahriať v hornej časti, a to už po veľmi krátkej dobe, ale určite nie tak, že by ste sa popálili.

Balenie je pomerne bohaté. Okrem dnes už nie úplne štandardných slúchadiel (a ešte k tomu špuntových) pridáva výrobca naviac adaptér pre OTG. Nabíjačka, USB kábel a spona pre odomknutie SIM zásuvky je samozrejmosť.

Záver:

Konkurentov je veľa. Spomeniem napríklad Honor 7, Meizu MX5, alebo aj Meizu M2 Note. Dizajnom sa môžete k Allview priblížiť napríklad s Lenovo S90. Všetko bude závisieť na preferenciách a požiadavkách, čo od telefónu očakávate. Zlaté pravidlo je – choďte si telefón ohmatať a vyskúšať ho. Dá vám viac, ako keby ste prečítali 100 článkov a pozreli 100 videí. Ja osobne môžem telefón odporúčať po funkčnej aj dizajnovej stránke. Pozor však na slovenský preklad, ktorý je na slabej úrovni a znalosť angličtiny je nutná.

Diskusia k článku:

nerd 02.08.2015 - 20:23

kolko vydrzi ta "2700mAh" batéria? sikovni ti rumuni :) do takeho tenkeho telefonu dostat taku bateriu :) to sa snad este nikomu inemu nepodarilo

Borland02.08.2015 - 20:46 Trvalý odkaz

Ja som ten telefon nerozoberal, ale fakt som bol prekvapeny. Nech uz je tam akekolvek cislo, celkom to zvladli. Moja zena ma teraz druhy (pre zmenu biely :) ), a pochvaluje si. Vydrzi jej 3 dni a ona je whatsapp maniak.

ondrakomous02.08.2015 - 21:09 Trvalý odkaz

rumuni predbehli dobu, vypada to jako xperia c5 ultra, ktera jeste nevysla. diky za recenzi. prihraj jeste fotky a bude to uplne na profi urovni.

Nightmare02.08.2015 - 21:26 Trvalý odkaz

mna prevapila ta cena celkom dost vela za to pytaju

ondrakomous02.08.2015 - 21:38 Trvalý odkaz

ty soucastky jsou proste dneska tak drahy, ze se asi niz dostat nejde. treba ten superamoled 5,2 full hd musi byt drahej jak cert, to mi nerikej.

Celá diskusia 52 príspevkov