Apple a Samsung vraj spolupracujú na novom štandarde e-SIM

Aj dvaja najväčší rivali sa vedia spojiť. Apple a Samsung údajne pracujú na novom štandarde SIM karty, ktorá by mala umožniť vybrať si operátora bez nutnosti meniť v telefóne SIM kartu. Operátorom to vraj neprekáža.

V budúcnosti, a možno nie tak ďalekej, si zrejme budeme môcť prepínať medzi operátormi bez toho, aby sme museli v telefóne meniť SIM kartu. Nebude totiž vôbec fyzicky potrebná. Všetko by sa malo dať nastaviť v rozhraní mobilného zariadenia. Pri prenose čísla medzi operátormi by tak napríklad odpadlo vkladanie SIM nového operátora po zrušení signálu od toho starého. Alebo si pri ceste do zahraničia nebudete musieť kvôli cenovo výhodnejším volaniam či dátam kupovať fyzickú SIM kartu domáceho operátora.

Nový štandard, zatiaľ pomenovaný ako e-SIM by sa mohol objaviť snáď už na budúci rok. Apple už v minulosti ponúkal v USA a Veľkej Británii vlastnú Apple SIM, ktorá dávala na iPade Air 2 možnosť výberu dátového programu medzi viacerými operátormi.

ikona

Apple SIM - jedna karta pre viacerých operátorov v nových iPadochOba nové tablety od Applu s LTE modulom sú dodávané s univerzálnou SIM kartou priamo v balení. Využiť ju zatiaľ môžete len s trojicou amerických a jedným britským operátorom na jednoduché prepínanie medzi dátovými paušálmi bez akejkoľvek viazanosti. Budúcnosť takého riešenia však môže byť oveľa zaujímavejšia.

Prevádzkovatelia mobilných sietí, medzi ktorými sa majú nachádzať AT&T, T-Mobile, Vodafone, Telefonica či Orange, sú vraj tomuto kroku naklonení. No zatiaľ žiadna oficiálna dohoda nebola uzavretá. Rokovania stále prebiehajú.

Zmiznú s príchodom e-SIM dual SIM telefóny? Zrejme nie. Dôvod, prečo ľudia používajú dual SIM zariadenia je jednoduchý: chcú mať v jednom telefóne dve rôzne SIM karty. Buď kombinujú výhody hlasových hovorov na jednej a dát na druhej karte alebo majú súkromnú a firemnú SIM kartu a nechce sa im nosiť pri sebe neustále dva telefóny. No dôvodov je, samozrejme, viac. S príchodom e-SIM sa možno na trhu objavia dual SIM zariadenia síce bez fyzického slotu na dve SIM karty, ale s možnosťou zvoliť si dvoch rôznych operátorov v jednom telefóne. Uvidíme, ako sa s tým výrobcovia vysporiadajú.

Zdroj: 9to5mac.com

Diskusia k článku:

Profile picture for user mental.disease@centrum.cz

mental.disease 22.07.2015 - 13:06

O tomto stupni "chip" sim sa vie dlho. Podla mňa mal nahradiť micro SIM a nie robiť zbytočný medzičlánok nano sim Dúfam, že ten štandard bude dostatočne dimenzovany. Aby sa v budúcnosti nestalo, že bude kvôli dákej kompatibilite treba meniť celý telefón :-))

Lenka Ivančíková22.07.2015 - 13:55 Trvalý odkaz

asi to chvilu potrva, kym to budu respektovat vsetci vyrobcovia, ale myslim si, ze toto je smer, ktorym sa treba uberat. :)

Bonyek@azet.sk22.07.2015 - 16:25 Trvalý odkaz

v o2 to podobným sposobom funguje prakticky už pár rokov.

http://www.fony.sk/clanky/5258-

osobne som na jednej povodnej o2 SIM už obmenil cca 5-6 roznych čísel roznych operátorov. Kartu som z mobilu fyzicky nevybral, je stale v tom istom mobile(už zabudovana) :-) xy rokov. ;-)
Dobrá myšlienka, pár veci treba doladiť, napr ako prebehne rýchla výmena/preregistrácia do noveho mobilu pri predaji a pod.
Už so SIM kartami to mohlo fungovať, ak by sa operátori dohodli. pri prenose niekedy vymiename prakticky novú SIM za takú istú, samozrejme príslušné zafarbenu. Na čo.?

Lenka Ivančíková22.07.2015 - 17:16 Trvalý odkaz

lenze toto je nieco ine, aj v O2 dostanes po prenose cisla novu SIM, ktoru ti donesie kurier a tu musis vymenit namiesto tej starej. Teda aspon ja ked som prenasala, musela som karty menit. To co sa chysta, je uplna absencia SIM kariet.

Bonyek@azet.sk22.07.2015 - 23:22 Trvalý odkaz

Lenka, to je v pripade pri prenose inym sposobom, napr.cez web. ved si precitaj po sebne clanok, na ktory odkazujem. a ako pisem vyssie, v mobile mam tu samu povodnu o2 SIM, na ktorej som uz par cisel obmenil, beztoho, aby som tu SIM vyberal z mobilu. teda pri takomto prenose nedostavas novu SIM. mozno v pociatkoch to este nefungovalo ako malo. kedy si takto prenasala cislo.?
Ps.
nepisal som ze je to to same, len podobne. ak by to fungovalo takto u vsetkych operatorov, v podstate by SIM karta ako nosic, mohla(do zivotnosti) ostat v mobile, prenasalo/menilo by sa len cislo, presne tak tak ako to funguje v o2. ;)

Celá diskusia 9 príspevkov