Polročné skúsenosti s LG L Fino - lacné prekvapenie

Stanislav sa s nami podelil o svoje skúsenosti s 4,5-palcovým androidom. Prekvapil vyladeným systémom s gestami, sklamal slabou výdržou.

Skupina článkov s prívlastkom skúsenosti je tvorená najmä čitateľmi. Hlavnou úlohou týchto článkov je upozorniť na kvality a nedostatky zistené dlhším používaním. Používatelia v nich nehodnotia bežné funkcie, tie totiž opisujeme v našich prvých kontaktoch a recenziách. Chcete aj vy prispieť postrehmi z používania vášho telefónu? Kontaktujte nás alebo nám rovno pošlite e-mail na redakcia/fony/sk (samozrejme v správnom e-mailovom tvare).

Prečítajte si skúsenosti Stanislava Kočana

Úvod

Rukami mi prešlo už veľa smartfónov, najmä s operačným systémom Windows Phone. Keďže moja stará Nokia Lumia 920 sa začala kaziť, rozhodol som dať šancu aj telefónu s Androidom. Podmienkou boli kompaktné rozmery, svižný systém a cena, keďže po skúsenostiach s Lumiou 920 som už nechcel za mobilný telefón vyhadzovať veľa peňazí. Toto všetko spĺňal LG L Fino, za ktorý som zaplatil približne 130 eur. Telefón používam pol roka, a tak som sa rozhodol podeliť sa s vami o moje skúsenosti.

ikona

Základné info: LG L FinoSmartfón s inovatívnou konštrukciou, 4,5'' WVGA displejom, štvorjadrovým procesorom, OS Android 4.4.2 doplneným o rozhranie LG UX, 8 Mpix fotoaparátom, len 4 GB pamäťou a 1 900 mAh batériou.

Dizajn

Už po vybalení smartfónu z malej krabičky ma zaujal jeho design a najmä netradičné ovládanie na zadnej strane. Vďaka menším rozmerom sa naozaj príjemne drží v rukách a nemám strach. že mi z nich vypadne na zem. Zadný kryt tvorí príjemný materiál, ktorý nezachytáva v podstate žiadne nečistoty ani škrabance. Horšie je už na tom sklíčko fotoaparátu, ktoré aj keď síce na zadnom kryte nevytŕča, ľahko sa poškriabe. Aj preto som si k telefónu dokúpil silikónový ochranný kryt, ktorý sklíčko vynikajúco ochráni a taktiež minimalizuje poškodenie spôsobené pádom.

Displej

Displej mobilu má 4,5 palca. Aj napriek nižšiemu rozlíšeniu (480 x 800 b.) je zobrazenie veľmi kvalitné, taktiež čitateľnosť na slnku je perfektná. O ochranu sa postará sklíčko Gorilla Glass 3, ktoré by malo byť odolné proti poškrabaniu. Je pravdou, že ochráni displej lepšie než bežné sklíčko, no na druhej strane nechráni proti škarabancom stopercentne. Telefón zásadne nenosím vo vreckách s kľúčami alebo inými ostrými predmetmi, no aj napriek tomu som po týždni používania našiel na displeji drobné škrabance. Zamrzí aj absencia automatickej regulácie jasu, no ten sa dá pohodlne a relatívne rýchlo ovládať stiahnutím hornej lišty. Zaujímavou funkciou je aj odblokovanie mobilu pomocou dvojitého poklepania po displeji, čo funguje vynikajúco a je to veľmi návykové.

Hardvér

Výkonu na rozdávanie nie je, no telefón ide veľmi plynulo a bez zásekov. Počas môjho polročného používania sa mi telefón zasekol možno trikrát s tým, že už bolo nutné aj vybrať batériu. Problémy nastanú po spustení náročných hier alebo viacerých aplikácii naraz, kedy už telefón citeľne nestíha a laguje. Nevýhodou je aj 4 GB vnútorná pamäť, ktorá sa síce dá rozšíriť SD kartou, na ktorú sa však priamo nedajú inštalovať aplikácie, a preto môžete na inštalovanie pamäťovo náročnejších hier zabudnúť.

Systém

Telefón beží na Androide 4.4 KitKat s nadstavbou LG UI. So systémom žiadne problémy nemám, obsahuje veľa vychytávok a gest. Za spomenutie stojí funkcia Knock Code a SmartCleaning. Dis­plej te­le­fó­nu je v rám­ci fun­kcie Knoc­k Co­de roz­de­le­ný do šty­roch kvad­ran­tov, do kto­rých použí­va­teľ pok­le­pe dvak­rát až osem­krát v ur­či­tom po­ra­dí. Jed­no­du­cho pok­le­pete na dis­plej vop­red z­vo­le­nú kom­bi­ná­ciu a tým okam­ži­te pre­bu­díte a od­om­knete te­le­fón. Funkcia SmartCleaning umožňuje priamo z nastavenia odstrániť dočasné súbory, čím sa uvoľní miesto iným aplikáciám.

Fotoaparát

Fotoaparát s rozlíšením osem megapixelov ma milo prekvapil. Za denného svetla robí veľmi podarené snímky, najmä makro fotky. V noci pri fotení pomôže silný LED blesk (porovnávané s Xperiou Z1 compact) Nepotešili ma však režimy, ktoré som našiel v aplikácii Fotoaparát. Sú tam len dva - automatický a panoráma. Manuálne sa nedá nastaviť absolútne nič, preto na fotografovanie odporúčam doinštalovať inú aplikáciu. Video je možné nahrávať len vo WVGA (800 x 480 b.) rozlíšení, takže kvalitou je na tom dosť zle. Predný fotoaparát je na tom podobne, takže pre "selfie maniakov" tento mobil určite nie je.

Výdrž

Batéria s kapacitou 1900 mAh je sklamaním a jedným z najväčších mínusov tohto smartfónu. Som zvyknutý nabíjať každý večer, no tento mobil niekedy "neprežije" ani do večera. Denne ho využívam najmä na prehliadanie internetu, komunikáciu a multimédia. Automatickú synchronizáciu mám vypnutú. Pri týchto činnostiach mi ostáva večer okolo 10 - 15 %. Najväčšia spotreba je pri zapnutom Wi-Fi a prezeraní videí, vtedy tie percentá doslova miznú pred očami. Pomôcť môže úsporný režim, ktorý vypína použivateľom zvolené funkcie alebo ich zmení na nastavené hodnoty, ak je nabitie batérie nižšie, než je zvolená úroveň nabitia.

Výhody

- kvalitná konštrukcia

- kompaktné rozmery

- ostrý displej, výborné pozorovacie uhly

- vyladený systém, bez sekania

- fotoaparát

- bezpečnostná funkcia Knock Code

- ovládanie na zadnej strane

- cena

Nevýhody

- malá vnútorná pamäť

- tragická výdrž

- nahrávanie videa len vo WVGA kvalite

- ochranné sklíčko na displeji

- problémom môže byť viac spustených apliácií naraz alebo náročné hry

Záver

LG L Fino ma nesklamal a ponúka všetko, čo potrebujem. Zamrzí snáď len menšia kapacita batérie, no vzhľadom na cenu prístroja sa to dá odpustiť. Kúpu telefónu neľutujem a určite by som ho odporúčal aj ostatným. Aktuálne ho kúpite aj za cenu okolo 110 eur.

Diskusia k článku:

Lumiak625 01.07.2015 - 11:37

No vidím podľa článku, že Lumia 920 sa nepokazila sama od seba, ale často ti padla. Nekúpil si dobrý mobil. Mal si si radšej kúpiť lacnejšiu Lumiu. S Androidom mám Xperiu M dual SIM a pri 2 SIM a bežnom používaní baterka vydrží 3 dni aj viac. Mám tam zapnutý úsporný režim. Ja by som toto LG nekúpil.

Celá diskusia 1 príspevok