Huawei P8 a P8 Lite vstúpili oficiálne na slovenský trh

Dve horúce novinky, predstavené v apríli tohto roka, boli včera oficiálne uvedené na slovenský trh. Zákazníci sa môžu rozhodnúť pre vlajkovú loď s 5,2’’ Full HD displejom a hliníkovým telom alebo jej lacnejšiu verziu s 5’’ HD displejom a plastovým zadným krytom. Výrobca ukázal aj tabletofón Huawei P8 Max.

Včera vstúpili na slovenský trh dve novinky predstavené na aprílovom evente v Londýne. Vlajková loď Huawei P8 ponúka elegantný štíhly dizajn, kvalitnú hliníkovú unibody konštrukciu a výbornú výbavu. Jej lacnejšia verzia Huawei P8 Lite má síce výbavu strednej triedy, no určite zákazníkov zaujme nielen svojím vzhľadom, ale aj pomerom cena/výkon. Obidva modely majú na to, aby zamútili vody vo svojich kategóriách.

Huawei P8 má štíhlu, elegantnú konštrukciu s kombináciou hliníka a skla. O výkon sa stará chipset z vlastnej dielne HiSilicon Kirin 930, kde sú štyri jadrá taktované na 1,5 GHz a zvyšné štyri na 2 GHz. Pozornosť si zaslúži aj 3 GB operačná pamäť RAM, sklamaním môže byť 16 GB vnútorný priestor, no môžete si ho rozšíriť microSD kartou do veľkosti 128 GB.

V novinke beží operačný systém Android vo verzii 5.0 Lollipop spolu s používateľským prostredím EMUI 3.1. Nová verzia prináša aj niekoľko nových softvérových vychytávok, medzi ktorými nájdeme možnosť zosnímať obrazovku nakreslením kruhu po displeji, funkcia “hľadať telefón hlasom” zasa umožní zavolať na svoj telefón, ktorý nemôžete nájsť a ten sa vám ozve.

ikona

Základné info: Hiawei P8Nová vlajková loď s hliníkovým telom, hrúbkou iba 6,4 mm, podporou pre dve SIM karty, 5,2'' Full HD displejom, OS Android 5.0, osemjadorvým procesorom, 3 GB RAM, 13 Mpix zadným fotoaparátom, 8 Mpix prednou kamerou a 2 680 mAh batériou.

IPS displej s 5,2-palcovou uhlopriečkou disponuje jemným Full HD rozlíšením 1 080 x 1 920 bodov a chráni ho odolné sklíčko Gorilla Glass. Nie je to síce QHD kvalita ako majú niektoré modely konkurencie, ale podľa nášho názoru je toto rozlíšenie pri tejto uhlopriečke úplne dostatočné.

Smartfón sa pýši dvomi kamerami: 13-megapixelovým zadným fotoaparátom s automatickým zaostrovaním, optickou stabilizáciou a duálnym LED bleskom a 8-megapixelovou prednou kamerou. K dispozícii sú rôzne fotografické funkcie, novinka láka hlavne na Light Painting, zachytenie svetla na fotografii netradičným spôsobom a výsledkom sú unikátne snímky.

Medzi zvyšnými špecifikáciami nájdeme podporu rýchlej dátovej siete HSPA+, LTE, Wi-Fi, GPS, Glonass, Bluetooth 4.1, DLNA, NFC, 3,5 mm jack, rýchly microUSB port a 2 680 mAh batériu.

Huawei P8 Lite je určená používateľom, ktorí túžia po dizajne a softvérových vychytávkach vlajkovej lode, no nemajú (alebo nechú) zaplatiť vyššiu sumu. Novinku s “okliešťenou” výbavou sme mali krátky čas v redakcii a môžeme povedať, že jej kúpou menej náročný zákazník chybu neurobí. Zadný kryt je z plastu, nie hliníka, no neubralo to na kvalite zhotovenia konštrukcie. Slabinou produktu je snáď len veľmi lesklý 5-palcový HD displej, ktorého čitateľnosť v exteriéri patrí k priemeru. Výkon, ktorý zabezpečuje osemjadrový procesor vlastnej výroby s taktom 1,2 GHz a operačná pamäť 2 GB RAM sú zárukou svižného chodu systému a bezproblémovej práce aplikácií. Tu naozaj nemáme čo vytknúť.

Takisto operačný systém Android 5.0 Lollipop, obohatený o používateľské prostredie Emotion UI 3.1 patrí k veľkým plusom smartfónu. Čaká na vás podarená nadstavba s množstvom nastavení a softvérových vychytávok. Trinásťmegapixelový fotoaparát síce nemá optickú stabilizáciu ani funkciu Light Painting, za svoju kvalitu sa však nemusí pred konkurenciou hanbiť.

ikona

Základné info: Huawei P8 LitePlastová verzia vlajkovej lode s výbavou strednej triedy dostala 5'' HD displej, osemjadrový procesor HiSilicon Kirin, 13 Mpix zadný fotoaparát, 5 Mpix prednú kameru, OS Android 5.0 s nadstavbou EMUI 3.1 a 2 200 mAh batériou.

Vo výbave nechýba podpora rýchlej dátovej siete HSPA+, LTE, Wi-Fi, GPS, Bluetooth 4.1, NFC, 3,5 mm jack, dva sloty na SIM kartu (z toho jeden slúži pre microSD alebo SIM kartu) ani FM rádio. Kapacita batérie 2 200 mAh dnes nikoho neohúri, no na bežné používanie stačí.

Okrem týchto dvoch noviniek sme na večernom predstavení mali možnosť pozrieť si naživo aj tabletofón Huawei P8 max. A je naozaj obrovský. S 6,8-palcový displejom ho možeme už kludne zaradiť aj medzi tablety. Ovládanie jednou rukou je vylúčené a aj obyčajné telefonovanie je pre menšiu ženskú ruku trochu problém.

ikona

Základné info: Huawei P8 maxElegantný tabletofón s hliníkovou unibody konštrukciou, veľkým 6,8'' Full HD displejom, OS Android 5.0, výkonným osemjadrovým procesorom, 3 GB RAM, 13 Mpix fotoaparátom s optickou stabiliáciou, 5 Mpix prednou kamerou a 4 360 mAh batériou.

Podobne ako P8 má elegantnú, hliníkovú unibody konštrukciu, Full HD rozlíšenie displeja, osemjadrový procesor, 3 GB RAM, 13 Mpix fotoaparát s optickou stabilizáciou, predná kamera má však “len” päť megapixelov. Batéria s kapacitou 4360 mAh je tu takmer nutnosťou. Kedy sa tento obor objaví na slovenskom trhu zatiaľ nevieme, cena by mala začínať pri sume 549 eur.

Ospravedlňte, prosím, zníženú kvalitu fotografií, na večernom predstavení bolo zlé osvetlenie a zrkadlovku sme nechali doma. Tak sme pre vás nasnímali tento model aspoň mobilným telefónom.

Živé fotografie Huawei P8 max:

Po kliknutí na obrázok sa snímka zväčší. Šípkami na klávesnici potom môžete ľahko preskočiť na ďalší.

Diskusia k článku:

Kristian 30.06.2015 - 23:23

Kedy majú predávať naši operátori ???

Lukáš Geci01.07.2015 - 00:52 Trvalý odkaz

Však huawei p8 má Telekom v ponuke

Kristian01.07.2015 - 13:39 Trvalý odkaz

aj Orange dnes dal do ponuky, len ma zaujíma kedy dá O2, pýtal som sa ani sami nevedia...

Celá diskusia 3 príspevky