Sony Ericsson Xperia X2

RECENZIA smartfónu Dotykový smartfón Windows Mobile 6.5.3, s plnohodnotnou klávesnicou, 8 Mpix fotoaparátom, FM rádiom, TV výstupom, HSPA, GPS aj Wi-Fi.

Základné parametre:

konštrukcia: vysúvacia s dotykovým displejom a QWERTY klávesnicou,

OS: Windows Mobile 6.5.3 (od mája 2010),

procesor: Qualcomm, 528 MHz,

frekvencie: GSM 850 / 900 / 1800 / 1900 MHz + UMTS + HSDPA + HSUPA,

rozmery: 110 x 54 x 16 mm,

šírka otvoreného prístroja: 83 mm,

hmotnosť: 155 gramov (zistená: 156 g),

displej: aktívny, dotykový, TFT 65 536 farieb, 480 x 800 b., 42 x 70 mm, uhlopriečka 81 mm (3,2''), aktívny pohotovostný režim,

fotoaparát: 8,1 Mpix, LED blesk, autofókus (ostrenie aj dotykom), záznam videí (800 x 480 b., 30 fps),

pamäť: 512 MB (110 MB pre používateľa) + 288 MB RAM + microSDHC (do 16 GB),

správy: SMS, MMS, e-mail, RSS,

globálny prenos dát: GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA (do 7,2 Mbps), HSUPA (do 2 Mbps),

lokálny prenos dát: Bluetooth 2.0 + EDR, kábel (microUSB), mass storage, Wi-Fi (802.11b/g),

hudba: MP3/AAC prehrávač, 3,5 mm jack, FM rádio (s RDS), A2DP, stereo reproduktory,

ostatné 1: Java, minimalizácia aplikácií, multitasking, internetový prehliadač, videohovor,

ostatné 2: prehliadač / editor dokumentov, GPS, akcelerometer, TV-Out (TV kábel v balení),

batéria: Li-Pol, 1 500 mAh, BST-41

výdrž: do 10 h hovoru / 500 h pohotovosti / 20 h hudby,

SAR: 0,90 W/kg (norma 2 W/kg)

Neobsahuje/nepodporuje:

xenónový blesk, aktívny kryt objektívu,

Softvérová verzia testovaného telefónu:

finálna,

Obsah balenia:

telefón, nabíjačka, batéria, stylus, handsfree (MH500), USB kábel, TV-Out kábel, potrebné dokumenty.

Všetky fotky nájdete v našej Galérii!

Sony Ericsson Xperia X2, pokračovateľ úspešného smartfónu X1, prichádza s niekoľkými dizajnovými a funkčnými zmenami. Výrobca zlepšil celkové vyhotovenie telefónu a vsadil novšiu verziu operačného systému. Stoja však tieto zmeny za tú cenu?

Pred uverejnením recenzie vyšiel na X2-ku update. Všetky inštrukcie nájdete na www.sonyericsson.com/update. V časti "Prevziať a inštalovať" sa súbor prevzal, ale inštalácia nezačala. Pomohlo, paradoxne, odpojenie a rýchle opätovné pripojenie mobilu USB káblom k PC. Nakoniec som musel inštaláciu i tak opakovať, ale to už trvalo len asi 15 minút navyše. Novým OS sa zmenila najmä horná a spodná lišta. Krížik aj možnosti sú už v spodnej časti obrazovky, ľahšie sa všetko ovláda. Aj reakcie telefónu sa zrýchlili. Celá recenzia je venovaná OS 6.5, verziu 6.5.3 sme mali nainštalovanú len pár hodín. Snímky X2 s WM 6.5.3 v galérii nasledujú po pôvodnej verzii OS, teda v spodnej časti štvrtej stránky galérie.

Sony Ericsson sa po problémoch s praskajúcimi krytmi v X1-ke pustil do výroby telefónu radšej sám. Tento ťah hodnotím kladne, nakoľko

X2-ky je zvládnutá výborne. Kombinácia pevných plastov a kovov zaručuje kvalitu. Pochváliť môžem aj vysúvací mechanizmus, ktorého pružina má dobre nastavený odpor. Nová Xperia nepatrí medzi mohutné prístroje, no jej rozmery, a najmä hmotnosť, nie sú zanedbateľné. Po dizajnovej stránke sa Xperia X2 na svojho predchodcu príliš neponáša. Rozloženie tlačidiel je iné a už nemá usporiadanie do tvaru X. Prostredné ovládacie tlačidlo prešlo tiež zmenou, tentoraz kurzorom pohybujete pohybom prsta po ňom (rovnako ako na Nokii E72 či Samsungu Omnia i900). Po stranách telefónu nájdete niekoľko systémových prvkov. Na pravej strane sa nachádza už tradične spúšť fotoaparátu a dvojité tlačidlo ovládania hlasitosti. V pravom hornom rohu je nenápadne ukrytý stylus. Na opačnej strane nájdete nekrytý microUSB konektor, pomocou ktorého sa telefón aj nabíja. Dodávaný USB kábel je súčasťou nabíjačky, takže telefón sa nabíja aj v režime mass storage (dá sa deaktivovať). Na zadnej strane sa výnima objektív 8-megapixelového fotoaparátu s LED bleskom. Ocenil by som, keby Sony Ericsson nainštaloval aj aktívny kryt objektívu, nakoľko objektív na X2-ke nie je príliš chránený. Pod zadným krytom je umiestnená 1 500 mAh batéria a slot na microSD kartu. Pre jej výmenu nie je nutné vyberať batériu. Zaujímavým prvkom v hornej a spodnej stene sú ukryté LED diódy, ktoré signalizujú priebeh nabíjania. V hornej stene sa taktiež nachádza aj 3,5 mm jack a tlačidlo na vypínanie displeja.

"Celková konštrukcia i vysúvací mechanizmus sú výborne spracované."

Uhlopriečka

sa mierne zväčšila na 3,2 palca, čo považujem za pozitívum. Rozlíšenie ostalo rovnako výborné ako v X1-ke, teda 480 x 800 bodov. Musím pochváliť jemnosť displeja, na výbornú čitateľnosť na priamom slnku sa ale nespoliehajte. Displej je rezistívny a jeho citlivosť na dotyk nepatrí k tým lepším. Častokrát som musel do displeja ťuknúť aj dva- či trikrát. Použitý operačný systém je starý známy Windows Mobile 6.5, aktuálne už vo verzii 6.5.3. Každý, kto sa už stretol s WM 6.5, vie čo má od systému očakávať. Mňa sklamali pomalé reakcie. Nešlo pritom len o spúšťanie náročných aplikácií, Xperii trvalo aj jednoduché prepnutie profilu na základnej obrazovke. Charakteristické pre prvú Xperiu boli tzv. . Tie umožňujú meniť vzhľad základnej obrazovky. V X2-ke pribudla najmä možnosť časovať panely a vylepšila sa aj ich grafika. V ponuke nechýba ani SPB Shell, najlepší pracovný panel z ponuky.

"Sklamali ma pomalé reakcie aj pri jednoduchších úlohách."

Pre ovládanie systému ste ešte stále často nútení vyťahovať stylus, no vďaka

si vo viacerých základných funkciách vystačíte aj prstom. Chválim aj prítomnosť hardvérového tlačidla OK, ktoré nahradí ťažko dostupné miniatúrne "OK" či "X" v pravom rohu obrazovky. Na ovládanie poslúži aj vysúvacia QWERTY klávesnica, ktorú musím pochváliť. Jej rozloženie je podľa môjho názoru priam ideálne. Jednotlivé klávesy sú dostatočne veľké a hmatateľne oddelené. Písanie na klávesnici Xperie X2 mi skutočne vyhovovalo.

"Na vysúvacej klávesnici sa píše skutočne pohodlne."

pracuje v maximálnom rozlíšení 3264 × 2448 bodov, teda osem megapixelov. Prítomné je automatické zaostrovanie aj prisvetľovacia dióda. Z funkcií je dôležité vyváženie bielej, kompenzácia expozície, samospúšť, makro režim, rôzne efekty, ale aj stabilizátor obrazu. V ponuke sme nenašli možnosť nastavenia svetelnej citlivosti ISO. Kvalita snímok dych nevyrazí, očakávali sme trochu viac. Za dobrých svetelných podmienok mobil určite nezradí, skôr naopak, ale v opačnom prípade, ako u väčšiny telefónov, robia problémy najmä svetelné prepaly a šum.

"Kvalita snímok je priemerná, očakávali sme trochu viac."

S Xperiou X2 zhotovíte aj kvalitné video s WVGA rozlíšením a frekvenciou 30 snímok za sekundu. Výsledný obraz je na dobrej úrovni, zvuk je na tom horšie (ale nie najhoršie). Minúta videa zaberie len 5 MB. Vďaka operačnému systému mobil skvele poslúži ako vreckový prehrávač filmov či seriálov. Dôležité je spomenúť aj TV výstup, pričom kábel je priamo súčasťou balenia.

UKÁŽKA VIDEA (súbor 1,2 MB, MPEG4; obraz: 800 x 480 b., 15 fps, 704 kbps; zvuk: AAC, 21 kbps; celkovo: 5 MB / min.)

TIP: Jednoduchý a bezplatný prehrávač všetkých možných formátov: VLC Player.

TIP: Ideálny konvertor takmer všetkých video formátov: SUPER.

je zastúpený dvomi aplikáciami, a to pôvodnou - Windows Media a novou - Média, ktorá združuje celý multimediálny obsah telefónu. Aplikácia dokáže hudbu triediť podľa viacerých kritérii. Zamrzí absencia akýchkoľvek prispôsobení. Okrem ekvalizéru sa teda nedočkáme ani rôznych efektov. Kvalitu zvuku zabezpečujú stereo reproduktory. Dodávané slúchadlá s bass reflexom môžete vymeniť vďaka 3,5 mm jacku za vlastné. Hudobné funkcie dopĺňa s podporou RDS.

"Fanúšikov hudby zamrzí absencia akýchkoľvek prispôsobení prehrávača."

Navigáciu nezastupuje žiaden predinštalovaný softvér. Vystačiť si budete musieť s jednoduchšími Google Maps alebo novou aplikáciou Bing. Vyhľadávanie polohy bolo bleskové. Navigácia po meste, ako vždy, nerobila žiadne problémy. Pre pohodlnejšie navigovanie však odporúčam zakúpiť si kvalitnejší navigačný systém.

s aplikáciami pre Windows Phone nie je taký bohatý ako Appstore od Applu či Market od Googlu.

Celková vnútorná pamäť hlási okolo 235 MB, pričom doplniť ju môžete pamäťovými kartami microSDHC až do 16 GB. Spusteným aplikáciám je vyhradených 288 MB RAM. Pamäťová karta sa vkladá pod zadný kryt do ľavého boku telefónu. Pamäť pre kontakty, SMS správy či e-maily je zdieľaná, obmedzení sa teda nemusíte báť.

Základom hlasovej komunikácie je výborný

. Množstvo uložených záznamov obmedzené nie je, jednotlivé kontakty sú výborne detailné. Prekvapila ma absencia inteligentného vytáčania, ktoré býva vo Windows Phones štandardom. Zoznam hovorov je prepracovaný. Pri telefonovaní určite oceníte aj skutočne hlasný odposluch. Profily sú prítomné len tri. Okrem štandardného a tichého je k dispozícii aj vibračný režim. V štandardnom režime môžete upravovať samostatne hlasitosť zvonenia a systémových zvukov. Chýba aj akékoľvek časovanie profilov.

"Prekvapila ma absencia inteligentného vytáčania, ktorá býva vo Windows Phones štandardom."

TIP: Chcete uskutočniť konferenčný hovor? V tom prípade odporúčame tento článok.

TIP: Pre bezplatnú online synchronizáciu kontaktov (aj pre Symbian, Windows Mobile) odporúčame Google Sync. Stačí navštíviť m.google.com/sync, resp. vo Windows Mobile zariadení nastaviť synchronizáciu podľa tejto stránky a Symbian zariadení nastaviť synchronizáciu v mobile podľa tejto stránky. Pozor, ako užívateľa vypĺňajte xxx@gmail.com a nie googlemail.com! Prenos kontaktov z jedného zariadenia do druhého (aj s iným OS) uskutočníte ľahko práve podľa tohto návodu vďaka Google Sync.

Prostredie textovej komunikácie sa nijak nezmenilo. Prijaté správy sú zobrazované v konverzáciách. Na písanie môžete okrem hardvérovej klávesnice využiť aj softvérovú. Aj pri písaní správ však Xperia X2 sklamala. Pokiaľ píšete rýchlo, isto si všimnete pomalé reakcie pri písaní. Jednoducho, telefón pri rýchlom písaní nestíha. S týmto neduhom som sa naposledy stretol snáď ešte v časoch starých Ericssonov.

Zabudovaný e-mailový klient dokáže pracovať s viacerými kontami súčasne. Podporované sú protokoly POP3, IMAP, Exchange, no stále chýba natívny Push mail. Automatická kontrola schránky však začína na piatich minútach, čo čiastočne rieši situáciu. Klient si taktiež poradí aj s Office dokumentami, nakoľko Xperii nechýba aplikácia Microsoft Office Mobile. Jednotlivé dokumenty tak môžete rovno editovať. Nechýba ani automatické zalamovanie riadkov.

"E-mailový klient si poradí aj s Office dokumentami."

Keďže je Xperia X2 najmä pracovný nástroj, v oblasti internetu a konektivity môžete čakať len to najlepšie. Pripravené sú technológie ako UMTS s nadstavbou HSDPA (do 7,2 Mbps) a HSUPA (do 2 Mbps). Nezabudlo sa ani na Wi-Fi. Lokálne prenosy zabezpečuje Bluetooth a USB s podporou mass storage a nabíjania. Základným

je známy Internet Explorer. Nenáročnému používateľovi postačí, no fanúšikom mobilného internetu kvôli jeho obmedzeniam odporúčam siahnuť po Opere Mobile.

"V oblasti konektivity na vás čaká plná výbava."

TIP: Prečítajte si články 3G (UMTS) a HSDPA.

V organizačných funkciách sme sa dočkali opäť klasickej, no stále výbornej výbave. Okrem kalendára, ktorý je prepojený s pohotovostným režimom sa môžete tešiť na sériu opakovaných budíkov, jednoduchšiu kalkulačku, Messenger či úlohy, poznámky a spomínaný editor dokumentov. Pre prístup k ďalším stovkám aplikácií slúži Windows Marketplace. V organizácii údajov pomôže aj výborný vyhľadávač, ktorý, narozdiel od Xperie X10, vyhľadáva vo všetkých údajoch kontaktu. Nechýba ani predpoveď počasia, ktorá je prepojená s domácou obrazovkou. Vedľa veľkých hodín sa tak zobrazuje aj aktuálne počasie. Medzi hrami nájdete windowsácku klasiku - hru Solitaire a obľúbený Bubble Breaker.

Silná batéria je nutným doplnkom pracovného smartfónu. V Xperii X2 nájdete Li-Pol batériu s kapacitou 1 500 mAh. Tá udrží telefón pri pracovnom vyťažení jeden-a-pol dňa. Nenáročnejší používatelia môžu počítať s dvomi dňami.

Výhody:

- pohodlná klávesnica,

- FM rádio s RDS,

- plná dátová konektivita,

- pracovný panel SPB Shell,

Nevýhody:

- miestami pomalé reakcie,

- absencia inteligentného vytáčania,

- priemerný fotoaparát,

- slabšia viditeľnosť displeja na priamom slnku.

Orientačná cena: okolo 430 €

Záver

Sony Ericsson Xperia X2 láka svojou bohatou výbavou, výbornou konštrukciou a dobrou klávesnicou, no keby ten softvér bol na tom lepšie... Všetko podstatné je zhrnuté v druhom názore kolegu Riša a mne nezostáva nič iné len súhlasiť. Každopádne, pre fanúšikov operačného systému Windows Mobile je Xperia X2 zaujímavou alternatívou. Priameho konkurenta Sony Ericssonu robí už starší smartfón HTC Touch Pro 2.

Druhý názor

Richard Hombauer: Sony Ericsson Xperia X2 je za asi 430 eur určite veľkým lákadlom najmä pre priaznivcov OS Windows Mobile. Je to však na dnešnú dobu pomalý mobil, ktorý nezachráni ani nový WM 6.5.3. Na X2-ke sa mi najviac páčia vylepšenia od Sony Ericssonu - panely, médiá, fotoaparát... Ale ja aktuálne fandím Androidu a radšej budem písať e-maily na virtuálnej klávesnici bleskurýchlej X10-ky, než si užívať pohodlnú hardvérovú klávesnicu na spomalenej X2-ke. Mrzí ma to, ale ani nová verzia OS tomuto telefónu nepomohla. Keby mal tento prístroj rýchlejší procesor, všetko by možno bolo inak. Síce ani HTC HD2, s dvakrát rýchlejším procesorom, nie je bez nedostatkov. Microsoft jednoducho potrebuje rýchlo pustiť na trh "sedmičku", inak to môže pri rýchlom tempe Androidu zabaliť. A ako je zrejmé z oficiálneho obchodu Sony Ericsson, X2 sa k nám už oficiálne vlastne ani nedováža. Ak na ňu máte chuť, rýchlo využite skladové zásoby vybraných predajcov.

Produktová stránka: Sony Ericsson Xperia X2

Odporúčaná sekcia v diskusnom fóre: Aparáty s Windows mobile

Diskusia k článku:

Martin Hombauer 26.05.2010 - 14:24

zmrzlinar: Zaujimava novinka, vyzera to na dobry fotak ale kto vie ako bude fotit v skutocnosti. Ale je skoda ze prisiel o 3.5mm jack

anonymous02.09.2009 - 21:06 Trvalý odkaz

hahahahaha: sorry ale 3,5 jack maa :D treba opravit!!!!!!

anonymous02.09.2009 - 21:35 Trvalý odkaz

tiger1403: Je kapacitny? ci sa mi to iba zda.

anonymous02.09.2009 - 21:39 Trvalý odkaz

freak: Doplnte tam tu 3,5ku

* dakujeme, doplnene - redakcia

Celá diskusia 138 príspevkov