Nokia N97 mini

RECENZIA smartfónu Zmenšená verzia Nokie N97 s 5 Mpix fotoaparátom s AF, GPS, HSDPA, Wi-Fi, 3,5 mm jackom a QWERTY klávesnicou.

Základné parametre:

konštrukcia: vysúvacia s dotykovým displejom a QWERTY klávesnicou,

OS: Symbian S60 9.4 5th edition,

procesor: 434 MHz, ARM 1136JF-S

frekvencie: GSM 850 / 900 / 1800 / 1900 MHz + UMTS + HSDPA,

rozmery: 113 x 53 x 14 mm,

šírka otvoreného prístroja: 82 mm,

hmotnosť: 138 gramov (zistená: 137 g),

displej: aktívny, dotykový (rezistívny), TFT 16 777 216 farieb, 640 x 360 b., 40 x 71 mm, uhlopriečka 81 mm (3,2''), aktívny pohotovostný režim,

fotoaparát: 5 Mpix (2584 x 1938 b.), duálny LED blesk, autofókus, záznam videí (640 x 480 b.),

pamäť: 128 MB RAM + 276 MB dostupnej pamäte + 8 GB flash pamäte + microSDHC (do 16 GB),

správy: SMS, MMS, e-mail, RSS,

globálny prenos dát: GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA,

lokálny prenos dát: Bluetooth 2.0 + EDR, kábel (microUSB), mass storage (online), Wi-Fi,

hudba: MP3/AAC prehrávač, 3,5 mm jack, FM rádio (s RDS), A2DP,

ostatné 1: Java, minimalizácia aplikácií, multitasking, internetový prehliadač, videohovor,

ostatné 2: prehliadač dokumentov, GPS, akcelerometer, TV-Out,

batéria: BL-4D, 1 200 mAh,

výdrž: do 5 hovoru / 300 h pohotovosti / 32 h hudby,

SAR: ??? W/kg (norma 2 W/kg)

Neobsahuje/nepodporuje:

xenónový blesk, aktívny kryt objektívu, HSUPA, rozpoznávanie hudby,

Softvérová verzia testovaného telefónu:

finálna

Obsah balenia:

telefón, nabíjačka, batéria, USB kábel, stereo slúchadlá, DVD, dokumenty.

fotkafotkafotkaVšetky fotky nájdete v našej Galérii!

O Nokii N97 mini sa pred jej oficiálnym predstavením povrávalo dosť. Verzia mini prináša oproti klasickej N97 štyri podstatné rozdiely - menšie rozmery, menší displej, menej pamäte a slabšiu batériu. To však z tejto novinky vôbec nerobí horší model.

Začnem netradične

, nakoľko ma prekvapila. Takmer každý mal možnosť stretnúť sa s Nokiami Nseries, a takmer každý mal možnosť presvedčiť sa (alebo počuť) o ich menej kvalitnej plastovej konštrukcii. Preto som pri rozbaľovaní N97 mini očakával ďalšiu multimediálnu a funkčne nabitú plastovú hračku. Opak je však pravdou. Nokia si v prípade N97 mini dala na konštrukcii a celkovom vyhotovení telefónu záležať. Prekvapili ma matné lesklé pevné plasty a najmä zadný kovový kryt batérie. Ten síce hmotnosť mierne navyšuje, no je to daň za kvalitu. Tí, čo používajú telefóny s čiastočne kovovou konštrukciou mi určite dajú za pravdu, že sa oplatí mať radšej ťažší, no kvalitnejší prístroj. Pevne a kvalitne spracovaný je aj výsuvný mechanizmus. Jeho otváranie je miestami ťažké, preto pri úvodnom zoznamovaní sa s telefónom odporúčam nájsť správny bod otvárania. Ja som mal pocit, že mi občas pri otvorení vyletí telefón z ruky. Dizajn Nokie N97 mini kopíruje pôvodný model, v ničom podstatnom sa na prvý pohľad nelíši. V našej Galérii! nájdete množstvo porovnávacích fotografií týchto modelov. Na ľavom boku nájdeme microUSB konektor, ktorý slúži na nabíjanie i prepojenie s počítačom a mechanický posuvník slúžiaci na zamykanie displeja. V ľavom hornom a spodnom rohu taktiež nájdete dvojicu reproduktorov, ktoré zaručujú hlasné prehrávanie hudby. Na pravom boku telefónu sa nachádza dvojtlačidlo na reguláciu hlasitosti a spúšť fotoaparátu, ktorá je tuhšieho charakteru. Zaujímavá je aj horná časť. Tá obsahuje vypínacie tlačidlo a 3,5 mm jack. Na zadnej strane sa nachádza mierne vystúpený obdĺžnik so zaoblenými rohmi. Ten obsahuje objektív päťmegapixelového fotoaparátu s duálnym LED bleskom. Samotný objektív je však mierne zapustený, aby bol aspoň čiastočne chránený proti škrabancom.

"Nokia si v prípade N97 mini dala na konštrukcii a celkovom vyhotovení telefónu záležať."

Hlavná

Nokie N97 mini prešla taktiež niekoľkými zmenami. Najpodstatnejšou je nahradenie navigačného štvorca klasickými šípkami. Novinkou je aj ich umiestnenie. Kým v klasickej N97 bol navigačný štvorec neprakticky umiestnený na ľavej strane klávesnice, šípky N97 mini nájdete na pravej strane. Klávesy majú opäť malé rozmery a nízky zdvih, preto som bol (podobne ako kolega Boris Búš keď testoval N97) aj ja zo začiatku pri písaní mierne neistý. Napomáha tomu aj rozloženie tlačidiel do troch radov, na ktoré nie som zvyknutý. Pre porovnanie tu mám aktuálne dva modely s QWERTY klávesnicou, a to BlackBerry Bold a Nokiu E71, ktoré používajú rozloženie na štyri riadky. To je praktickejšie a pohodlnejšie najmä kvôli umiestneniu medzerníku. Časom si však ľahko navyknete na rozloženie klávesnice a písanie bude skutočne rýchle. Na klávesnici Nokie N97 mini mi chýbal najmä zrýchlený prístup k často používaným symbolom ako otáznik, výkričník či zátvorky. Namiesto toho sa na klávesnici nachádzajú tlačidlá s nepoužívanými či menej často používanými symbolmi ako apostrof, bodkočiarka či plus a mínus. Je nepohodlné neustále stláčať tlačidlo Sym a hľadať potrebné znaky na dotykovom displeji. Pod displejom sa nachádza aj jedno hardvérové tlačidlo, ktorého stlačením sa dostanete do menu a dlhším stlačením vyvoláte zoznam spustených aplikácií. Biele podsvietenie tlačidla funguje aj ako upozornenie na zmeškané udalosti. Funkcia dýchania je dobre známa majiteľom smartfónov od Nokie.

"Na klávesnici Nokie N97 mini mi chýbal najmä zrýchlený prístup k často používaným symbolom ako otáznik, výkričník či zátvorky."

Zmeny nastali aj v prípade displeja. So zmenšením rozmerov telefónu sa logicky zmenšili aj rozmery displeja. Uhlopriečka sa preto skrátila z 3,5 na 3,2 palca, čo je zmenšenie o 7,6 milimetra. Displej je však stále dostatočne rozmerný na pohodlné dotykové ovládanie. Rozlíšenie ostalo rovnaké, 360 x 640 bodov zaručuje jemnosť displeja. Čitateľnosť na priamom slnku je slušná, no Nokia N97 mini nepatrí v tejto oblasti medzi tie najlepšie. Jas displeja reguluje automatický senzor, ktorý môžete v nastaveniach deaktivovať a určovať tak silu podsvietenia manuálne. Ovládanie telefónu je presné, reakcie na dotyk rýchle. V balení chýba stylus, ktorý pri niektorých úkonoch ako označovanie textu chýba.

použitým v Nokii N97 mini je, ako inak, Symbian S60 5th edition. Prostredie neprináša nič nové. Pohotovostná obrazovka dokáže zobrazovať päť aktívnych widgetov, ktoré si môžete na ploche usporiadať podľa seba. Aplikácie môžu pracovať aj v off-line režime a ťahom prsta do strany ich skryjete. Nechýbajú widgety ako kalendár, prehrávač hudby, FM rádio, AccuWeather, e-mail, správca Wi-Fi spojenie a Facebook či MySpace klient. Menu telefónu si môžete prispôsobiť, okrem tradičnej matice ikon môžete použiť aj zoznam. Usporiadanie ikon a presúvanie aplikácií po menu funguje bezproblémov. Nokia N97 mini ponúka aj tzv. kinetické skrolovanie, ktoré v prvých verziách firmvéru pre Nokiu N97 chýbali. Otočením mobilu sa vďaka akcelerometru automaticky zmení aj orientácia obrazovky, ten istý efekt dosiahnete aj vysunutím klávesnice. Otočenie obrazovky je rýchle a zmena sa dostaví v priebehu sekundy.

"Nokia N97 mini nás v redakcii prekvapila rýchlymi reakciami."

Fotoaparát je umiestnený na zadnej strane a na rozdiel od N97 ho nechráni aktívny kryt. Objektív tak nie je chránený proti škrabancom. Rozlíšenie fotoaparátu je 5 megapixelov, nechýba autofókus a duálny LED blesk. Kvalitu fotografií môžete posúdiť v našej galérii. Ovládanie fotoaparátu je výhradne dotykové, rýchlym nastaveniam napomáha bočná lišta na pravej strane. Možnosti fotoaparátu sú široké, nechýba nastavenie ISO, ostrosti, farebného tónu. Prítomné sú aj rôzne scénické režimy. Rovnako ako v N97, aj N97 mini prekvapivo chýba režim panorámy. O prezeranie fotografií sa stará galéria, ktorá triedi snímky podľa dátumu. Samozrejmosťou je prítomnosť úprav a odosielania obrázkov viacerými spôsobmi. Pri odosielaní snímok e-mailom Nokia nezmenšuje fotografie a odošle ich v plnej veľkosti. Reakcie galérie sú pri načítavaní miniatúr pomalé, samotné prezeranie snímok je plynulé.

"Nokia stále nedokáže fotky odosielané e-mailom automaticky zmenšiť."

Záznam videa je na dobrej úrovni. Telefón umožňuje nahrávať video v rozlíšení 640 x 352 bodov. Nastavenia videa sú slabšie než pri fotoaparáte, no dôležité je, že pri nakrúcaní môžete využiť LED blesk. O prehrávanie videí sa stará RealPlayer, ktorého možnosti všetci dobre poznajú. Video pri prehrávaní štandardne roztiahne na šírku displeja.

UKÁŽKA VIDEA (súbor 4,2 MB, MPEG4; obraz: 640 x 352 b., 30 fps, 3110 kbps; zvuk: AAC, 96 kbps; celkovo: 24 MB / min.)

TIP: Jednoduchý a bezplatný prehrávač všetkých možných formátov: VLC Player.

TIP: Ideálny konvertor takmer všetkých video formátov: SUPER.

Nakoľko Nokia N97 mini je zástupcom Nseries, multimediálne funkcie sú na výbornej úrovni. Prepracovaný

so známym prostredím je už klasikou, no vždy poteší. Možnosti sú široké, hudbu triedi podľa interpretov, albumov, skladateľov a žánrov. Nechýba ani tvorba playlistov. Nastavenia umožňujú nastaviť ekvalizér, rozloženie hlasitosti slúchadiel, aktivovať rozšírené stereo či zosilňovač basov. Vďaka 3,5 mm jacku môžete pripojiť k Nokii N97 mini akékoľvek slúchadlá. V balení sa nachádza headset s diaľkovým ovládaním, ktoré umožní ovládať prehrávač aj pri zamknutom displeji. Kvalita stereoreproduktorov je slabšia, chýba basová zložka a pri prehrávaní hudby pri vyššej hlasitosti reproduktory výrazne skresľujú zvuk. Nokii N97 mini chýba FM vysielač, ktorý je prítomný v klasickej verzii.

"Kvalita stereo reproduktorov je slabšia, 3,5 mm konektor poteší."

FM rádio prekvapilo svojimi možnosťami. Podporuje príjem RDS signálu a dokonca aj Radio Textu. Na displeji tak vidíte názov aktuálne prehrávanej skladby. Efektnou je aj animácia, ktorá po chvíľke prehrávania zobrazuje názov a frekvenciu stanice.

Nokii N97 mini samozrejme nechýba GPS modul. V telefóne je predinštalovaná aplikácia Ovi Maps 3.0, ktorej možnosti pozná takmer každý. Spomeniem napríklad možnosť prepínať medzi tromi druhmi povrchu máp. Podporovaný je aj 3D režim. Vyhľadanie pozície je s dátovou kartou a aktívnym asistovaným GPS rýchle. O skúsenostiach či problémoch s navigovaním aplikáciou Ovi Maps 3.01 som písal v recenzii Nokie 6710 Navigator. Mapy si môžete stiahnuť zadarmo, do automobilu si však už musíte kúpiť licenciu pre hlasové navigovanie.

Vnútorná pamäť telefónu sa delí na tri sekcie - RAM, pamäť telefónu a multimediálnu pamäť. Nokia N97 mini ponúka celkovo 128 MB RAM, no pri prvom spustení hlási iba 44 MB dostupnej pamäte. Multimediálna pamäť bola v prípade mini verzie orezaná z 32 GB na 8 GB, čo však stále postačuje na uloženie niekoľkých desiatok albumov či krátkych filmov. Vnútorná pamäť telefónu, ktorá slúži na ukladanie e-mailov, správ, MMS, kontaktov či záznamov v kalendári je 276 MB. Celkovú vnútornú pamäť môžete rozšíriť microSDHC kartou. Tá sa vkladá pod zadný kryt batérie, no samotnú batériu nie je nutné vyberať.

Hlasové funkcie sa nedočkali žiadnych zmien. Prostredie i možnosti kontaktov sú v Symbiane S60 5th edition rovnaké. Pri vyhľadávaní nechýba kinetické skrolovanie, teda vyhľadávanie posunom prsta na štýl iPhone. Kontakty môžete hľadať aj postupným zadávaním znakov, ktoré funguje na mená aj priezviská. Chýbalo mi inteligentné vytáčanie z pohotovostnej obrazovky. Absentuje aj v prípade zadávania mena QWERTZ klávesnicou. Prítomné sú aj Ovi kontakty, čo je akýsi messenger pre kontakty používajúce schránku na Ovi.com. Telefónny zoznam má neobmedzenú kapacitu, nakoľko využíva zdieľanú pamäť. Čo ma v možnostiach telefónneho zoznamu mrzí je, že pri zadaní narodenín kontaktu sa údaj nesynchronizuje s kalendárom. S telefonovaním súvisia aj profily. Nesmie chýbať možnosť časovania a rozsiahleho personalizovania.

"Chýbalo mi inteligentné vytáčanie z pohotovostnej obrazovky."

TIP: Chcete uskutočniť konferenčný hovor? V tom prípade odporúčame tento článok.

TIP: Pre bezplatnú online synchronizáciu kontaktov (aj pre Symbian, Windows Mobile) odporúčame Google Sync. Stačí navštíviť m.google.com/sync, resp. vo Windows Mobile zariadení nastaviť synchronizáciu podľa tejto stránky a Symbian zariadení nastaviť synchronizáciu v mobile podľa tejto stránky. Pozor, ako užívateľa vypĺňajte xxx@gmail.com a nie googlemail.com! Prenos kontaktov z jedného zariadenia do druhého (aj s iným OS) uskutočníte ľahko práve podľa tohto návodu vďaka Google Sync.

Textovú komunikáciu zastupuje spoločný editor a schránka pre SMS a MMS. Na písanie textu môžete okrem hardvérovej klávesnice využiť aj softvérovú alfanumerickú, ktorá je prístupná aj v režime na šírku. Komu by nestačili tieto dva spôsoby zadávania znakov, môže skúsiť rozpoznávanie písaného textu. Kvôli absencii stylusu však nevidím veľký význam tejto možnosti. V nastaveniach si môžete zvoliť počet uložených odoslaných správ či (de)aktivovať doručenky.

Zabudovaný e-mailový klient je známy zo starších modelov. Nechýba podpora Push mailu, automatická kontrola či práca s viacerými kontami. Zabudovanému klientu musím vytknúť jednu vec, a to, že pri čítaní mailu pohybom prsta namiesto skrolovania označujete text. Pre čítanie správy musíte využiť skrolovací posuvník, čo je mierne nepohodlné. Okrem tejto malej závady je práca s klientom rýchla a pohodlná. Napriek vybavenosti zabudovaného klienta odporúčam používať radšej výborný Nokia Messaging. O jeho možnostiach sme písali v tejto novinke. V skratke však spomeniem, že jeho prostredie je prehľadnejšie, poskytuje širšie možnosti prispôsobenia a môžete pracovať až s desiatimi rôznymi kontami naraz. Nokia Messaging je dokonca prepojený aj s widgetom na domácej obrazovke. Prílohy bez problémov otvorí, no jedným z hlavných problémov Nseries je, že upravovať dokumenty už nedokáže. Chýba totiž licencia, ktorú si musíte prípadne zakúpiť.

"Pri čítaní mailu pohybom prsta namiesto skrolovania označujete text."

TIP: V smartfónoch Nokia určite vyskúšajte Nokia Messaging v štýle služby BlackBerry.

Čo sa týka prenosu dát, Nokia N97 mini ponúka všetko podstatné. Podporuje dátove prenosy cez GPRS, EDGE, UMTS a HSDPA. Rovnako ako predchodcovi, aj novinke chýba prítomnosť rýchlych uploadov cez HSUPA. Na pripojenie k rôznych acces pointom môžete využiť Wi-Fi. O blízke bezdrôtové spojenie so zariadeniami sa postará Bluetooth s podporou A2DP profilu. Na pripojenie k počítaču môžete použiť aj dodávaný microUSB kábel, ktorý telefón aj nabíja.

ostal bez zmeny, text nedokáže označiť, pri wap stránkach nefunguje zoomovanie a dokáže pracovať len s jedným oknom naraz.

TIP: Prečítajte si články 3G (UMTS) a HSDPA.

O organizovanie vášho času sa postará viacero aplikácií. Budíkov si môžete aktivovať niekoľko. Nechýba možnosť nastaviť dni opakovania, čas odkladu či tón budenia.

ponúka denný, týždenný a mesačný prehľad. Samozrejme nechýba ani spodná lišta, ktorá sa nachádza pod kalendárom a zobrazuje aktuálne záznamy. Organizačné funkcie ďalej zastupujú poznámky, kalkulačka, aktívne poznámky, prevodník, diktafón, prekladový slovník či prehliadač dokumentov.

V prípade operačného systému Symbian je samozrejmosťou aj podpora Java aplikácií či multitaskingu. Na sťahovanie nových aplikácií slúži Ovi Store, ktorý ponúka prístup k niekoľkým stovkám programov, tapiet, tém, zvonení či videí. Obchod je prehľadne rozdelený podľa typu aplikácií. Pri prehliadaní si môžete dokonca nechať zobraziť iba bezplatný obsah. V ponuke sa nachádza niekoľko užitočných a bezplatných aplikácií.

"Na jednoduché sťahovanie nových aplikácií slúži nami obľúbený Ovi Store."

Nokia N97 mini taktiež obsahuje niekoľko už vopred nainštalovaných aplikácií. Spomeniem len tie najzaujímavejšie:

- Drawing: jednoduchý nástroj na kreslenie,

- YouTube: slúži na prezeranie videí na serveri youtube.com,

- AccuWeather - je online predpoveď počasia, ktorá je prítomná aj vo forme widgetu,

- Elle: je online aplikácia pre ženy, obsahuje informácie zo sveta módy,

- Facebook: prehľadný Facebook klient (aj ako widget),

- MySpace: jednoduchý MySpace klient (aj ako widget).

Nokia N97 mini oproti svojmu predchodcovi ponúka bohužiaľ aj slabšiu batériu. Rozdiel je badateľný, mini verzia mi vydržala pri aktívnom používaní približne deň, maximálne deň-a-pol. Aktívne využívanie zahŕňalo v mojom prípade takmer nonstop online pripojenie po celý deň, vibrácie pri odozve dotyku či plný jas displeja.

Výhody:

- veľa výborných aplikácií a widgetov (Facebook, MySpace, AccuWeather),

- prítomné kinetické skrolovanie,

- tlačidlá šípok sú na pravej strane,

- FM rádio s RDS a RT,

Nevýhody:

- v balení chýba stylus,

- miestami pomalé reakcie,

- slabá kvalita stereo reproduktorov,

- chýba HSUPA a rýchlejšie HSDPA.

Orientačná cena: odhadom okolo 495 € (14 912,40 Sk) (epicentrum.sk

Záver

Nokia N97 mini je napriek orezaním funkciám výborný prístroj. Páčilo sa mi spojenie dobrej QWERTY klávesnice a dotykového displeja, možnosť využívať Nokia Messaging či rôzne multimediálne funkcie, ktoré N97 mini obsahuje. Samozrejme, aj táto novinka má niekoľko výrazných nedostatkov, no keby si mám vybrať medzi klasickou N97 a verziou mini, jednoznačne beriem druhú možnosť. Pri kúpe N97 mini zohrá dôležitú úlohu aj cena, nakoľko sa na trhu nachádza (alebo čoskoro bude nachádzať) niekoľko konkurentov za podobnú, prípadne nižšiu cenu. Ide o modely Sony Ericsson Xperia X2 a HTC Touch Pro2.

Druhý názor

Richard Hombauer: Nokiu N97 mini považujem za oveľa sympatickejšiu než pôvodnú, veľkú N97-ku. Fotoaparát na mini ma sklamal, ale záznamu videí nemám veľmi čo vytknúť. Sklamaním bolo pre mňa rozloženie klávesnice (umiestnenie medzerníka, viacero zbytočných znakov a pod.). Ak sa niekomu N97 páči, nebudem ho od kúpy odhovárať. Ak zvážite nami opísané pre a proti, nie je dôvod vám v kúpe brániť. Veď, o pár dní bude N97 mini aj na našom trhu.

Produktová stránka: Nokia N97 mini

Odporúčaná téma v diskusnom fóre: Testujeme Nokiu N97 mini

Odporúčaná sekcia v diskusnom fóre: Aparáty s OS Symbian S60 a S80

Diskusia k článku:

Martin Hombauer 26.11.2009 - 21:49

Zdravím, nemal niekto problem ze pojde do nastaveni WLAN a vybere WiFi natuka heslo a nepripoji sa to? Pls help dik

anonymous02.09.2009 - 15:51 Trvalý odkaz

NINX: nechapem aky ma vyznam zmensena verzia N97 ...

anonymous02.09.2009 - 16:20 Trvalý odkaz

ja: ze je mensia a nema krytku fotaku :D

anonymous02.09.2009 - 16:22 Trvalý odkaz

abc: no preto aby si sa mohol chvalit ze mas drahu N97 ;) len odbornik si vsimne ze je to N97 nini :D

anonymous02.09.2009 - 16:22 Trvalý odkaz

abc: ,,mini" ach boze :D

Celá diskusia 253 príspevkov